zobacz film Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Małe foremki np. kokilki, dokładnie wysmaruj je masłem i obsyp cukrem. Usuń nadmiar cukru i wstaw foremki do lodówki
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Przygotowanie

Kaszę gotujemy, aż się rozgotuję. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miksera i miksujemy. Zmiksowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy ser mascarpone. Mieszamy, aż ser dokładnie połączy się z kaszą. Bierzemy 4 jajka, oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy 50 g cukru do białek i 50 g cukru do żółtek. Żółtka ubijamy je na sztywną masę.

Skórkę z 1 limonki ścieramy do miski z kaszą i serkiem. Dodajemy starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubite żółtka. Dokładnie mieszamy w celu idealnego połączenia składników. Do masy dodajemy ok. 5 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy partiami do masy, starając się ją delikatnie mieszać. Ostatnią partię ubitych białek mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt luźna (powinna być na tyle stabilna, że daje się ładnie zarabiać), możemy dodać jeszcze trochę mąki.

Wyjmujemy foremki z lodówki, masę równomiernie nakładamy do foremek. Foremki wykładamy na blachę do pieczenia. W masie zanurzamy kawałki czekolady. Blachę z foremkami wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Gość Gość
    539 dni temu
    Może głupie pytanie - ale jak mam ubić żółtka?

    odpowiedz

  • Patka Patka
    1302 dni temu
    Zrobiłam serniczki jak spróbowałam górę, która ładnie się wypiekła to była pychotka ale reszta niestety była mokra a piekłam tyle czasu jak polecano. No nic spróbuję jeszcze raz :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1313 dni temu
    ajka, możesz foremki wysmarować masłem i obsypać np. mąką. W żaden sposób nie wpłynie to na wyrastanie serniczków.

    odpowiedz

  • ajka ajka
    1315 dni temu
    Wyszły ładne ale cukier, którym wysypuje się foremki trochę psuje smak , bo skrzypi w zębach.Czy nie można wysmarować tylko masłem i już bez cukru.?Czy wtedy te serniczki urosną?

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    1369 dni temu
    Ja upiekłam z mąką orkiszową białą, zamiast cukru dałam ksylitol. Wyszły pyszne, puszyste i aromatyczne :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1437 dni temu
    Alino, trudno nam powiedzieć, czy w tym przepisie sprawdzi się inna mąka.

    odpowiedz

  • Alina Alina
    1438 dni temu
    Witam, mam pytanie czy można podmienić mąkę pszenną na inną, bo takowej nie używam?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1599 dni temu
    Olu, 200 g ugotowanej kaszy otrzymamy po ugotowaniu około 50 g kaszy surowej.

    odpowiedz

  • OlA OlA
    1600 dni temu
    mam pytanie czy jak ma być 200g kaszy ugotowanej to ile mamy ugotować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1607 dni temu
    polu, w przepisie wykorzystujemy 200 g kaszy gryczanej palonej. Jeśli o kwestię odgrzewania chodzi to kilka minut w temperaturze 200 stopni powinno wystarczyć. By wierzch serniczków się nie wysuszył i nie przypiekł, radzimy zakryć je folią aluminiowa.

    odpowiedz

  • pola pola
    1610 dni temu
    Jeszcze nedno pytNie, jesli chodzi o kasze gryczana to palona czy nie?

    odpowiedz

  • pola pola
    1610 dni temu
    Dziekuje za odp. Domyslam sie :) ale mam nadzieje ze bedzie rownie smaczny :) Jeszcze 2 pytania 200 gr kaszy surowej czy ugotowanej? Zeby podgrzac ostygniete serniczki naile czasu i jaka temp wlozyc do piekarnika? Pozdr

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1610 dni temu
    pola, możesz zamienić kaszę gryczaną na jaglaną, jednak smak będzie nieco odmienny :)

    odpowiedz

  • pola pola
    1610 dni temu
    Witam Czy mozna zamienic kasze gryczana na kasze jaglana? Czy ktos mozd poradzic czy smak bedzie rownie fajny? Dziekuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1751 dni temu
    By serniczki równomiernie się upiekły, a także by wygodniej się je serwowało zalecane jest użycie mniejszych foremek do zapiekania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1752 dni temu
    czy można przygotować ten deser w formie do tarty?

    odpowiedz

  • Firletka Firletka
    1851 dni temu
    Pychotki słodkie przekąski! Wejdą na stałe do naszego menu. Tylko nazwałabym je babeczkami serowymi żeby nie zniechęcać amatorów serników:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1864 dni temu
    Widać, że Okrasa też zna książkę "Zaskakująca kasza i ryż" Marioli Białołęckiej. Przepis bardzo podobny do "Gryczanego brownie". Z tego co wiem, to ona pierwsza zaczęła miksować kaszę i robić desery z kaszy gryczanej. Oj, Okrasa, pozdrawiam, Megi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1960 dni temu
    Robiłam je wielokrotnie, bo są naprawdę pyszne! Nigdy bym nie przypuszczała, że takie cuda można zrobic z kaszy gryczanej. I muszę pochwalic pomysł posypywania foremek cukrem - do deserów idealne! Mam tylko jedną uwagę: w przepisie brakuje informacji, ile babeczek wychodzi z jednej porcji. Mi wychodzi mniej więcej 20 małych babeczek.

    odpowiedz

  • Anula Anula
    2045 dni temu
    Zaskakujący smak. Nie przepadam za kasza i imbirem, a tutaj komponują się ze sobą idealnie. Może i inne to "ciacho" niż dotychczas robione przeze mnie. Tych raczej nie nazwałabym serniczkami , bo jednak inne smaki np. kaszy dominują, ale moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza. Sposób na smaczne i przyjemne przemycenie zdrowego jedzonka nawet dzieciom.

    odpowiedz

  • Rufus Rufus
    2045 dni temu
    Super przepis!:))) byłam trochę sceptycznie nastawiona ale po skosztowaniu moje obawy się rozwiały! Pyszneeeee:DD na pewno będę je robić:) Nie miałam kokilek więc poradziłam sobie papilotami na muffinki i też się udało:) Brakowało mi tylko informacji ile porcji z tego wychodzi.

    odpowiedz

  • missyummyyummy missyummyyummy
    2049 dni temu
    gdzie można kupić identyczne kokilki?

    odpowiedz

  • ryszard ryszard
    2049 dni temu
    Właśnie robię i mam problem: ugotowałem 200 g kaszy i zmiksowałem i jej jej strasznie dużo. No i obawiam się czy czasami nie jest to 200 g już ugotowanej kaszy

    odpowiedz

  • Cezar Cezar
    2050 dni temu
    Super przepis dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2051 dni temu
    Maartuchaa, dziękujemy za propozycję udoskonalenia naszych przepisów. To ciekawy pomysł, za jakiś czas faktycznie chcielibyśmy wprowadzić taka opcję do receptur dań naszych mistrzów Kuchni Lidla. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • maartuchaa maartuchaa
    2052 dni temu
    czy jest możliwość umieszczania ilości kalorii w jednej porcji prezentowanych potraw?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2052 dni temu
    Katrino235, szkoda, że przepis nie trafił w Twój smak. Ale nie skreślaj go całkowicie – czasami wystarczy zmienić dodatek na inny lub dodać przyprawę, którą lubisz, i całe danie zupełnie zmienia smak. Polecamy spróbować!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2052 dni temu
    Plainflour, możesz je przygotować wcześniej, a potem odgrzać, wkładając do nagrzanego piekarnika – na pewno będą smakować bardzo dobrze. Na zimno też powinny być smaczne!

    odpowiedz

  • Katrina235 Katrina235
    2055 dni temu
    Przykro mi ale mi to kompletnie nie smakuje;( wyszło wszystko fajnie bez żadnych problemów ale sam smak....nieeee zachwyca. Spodziewałam się czegoś lepszego

    odpowiedz

  • plainflour plainflour
    2055 dni temu
    A jak smakują na zimno- tzn. chciałabym je zrobić wcześniej i po prostu podać po jakims czasie? @Agni- nie było "hyc" ale było "voila" ;)

    odpowiedz

  • Agni Agni
    2056 dni temu
    A gdzie hyc? :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram