Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Małe foremki np. kokilki, dokładnie wysmaruj je masłem i obsyp cukrem. Usuń nadmiar cukru i wstaw foremki do lodówki. Koszę ugotuj tak, aby sie rozgotowała.
Przygotowanie
Ugotowaną kaszę wrzucamy do miksera i miksujemy. Zmiksowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy ser mascarpone. Mieszamy, aż ser dokładnie połączy się z kaszą. Bierzemy 4 jajka, oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy 50 g cukru do białek i 50 g cukru do żółtek. Żółtka ubijamy je na sztywną masę.
Skórkę z 1 limonki ścieramy do miski z kaszą i serkiem. Dodajemy starty na drobnych oczkach imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy ubite żółtka. Dokładnie mieszamy w celu idealnego połączenia składników. Do masy dodajemy ok. 5 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy partiami do masy, starając się ją delikatnie mieszać. Ostatnią partię ubitych białek mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt luźna (powinna być na tyle stabilna, że daje się ładnie zarabiać), możemy dodać jeszcze trochę mąki.
Wyjmujemy foremki z lodówki, masę równomiernie nakładamy do foremek. Foremki wykładamy na blachę do pieczenia. W masie zanurzamy kawałki pokruszonej czekolady. Blachę z foremkami wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (36)
697 dni temu
na opakowaniu kaszy gryczanej prażonej z Lidla w liście zakupów do tego przepisu jest 200g ugotowanej kaszy gryczanej, czyżby to z tych 80 g? No i rzeczywiście , właśnie to sprawdziłam.
odpowiedz
1433 dni temu
Znalazlam kilka paznokci w kasze gryczanej białej od Lidla.
odpowiedz
1433 dni temu
Przykro nam, że doszło do takiej sytuacji. Bardzo prosimy o opisanie tej sprawy za pośrednictwem formularza kontaktowego sklepu Lidl, który jest dostępny pod tym linkiem: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport W sekcji "Dotyczy" należy wybrać opcję "Sklep stacjonarny", a w sekcji "Wybierz temat" zaznaczyć "Reklamacje: produkty spożywcze...". Wiadomość przekazana przez formularz trafi do odpowiednich osób, które będą mogły właściwie zająć się tą sprawą.
2147 dni temu
Przepis jest nieprecyzjny, a w komentarzach nie znalazłam odpowiedzi na to, zadane już wcześniej przez kogoś, pytanie. 200 g kaszy ma być po ugotowaniu czy przed? Bo w składnikach jest 200g ugotowanej kaszy, po czym w krokach przepisu piszecie, żeby gotować kaszę...
odpowiedz
2144 dni temu
W przepisie wykorzystujemy 200 g ugotowanej kaszy gryczanej.
2903 dni temu
Może głupie pytanie - ale jak mam ubić żółtka?
odpowiedz
3665 dni temu
Zrobiłam serniczki jak spróbowałam górę, która ładnie się wypiekła to była pychotka ale reszta niestety była mokra a piekłam tyle czasu jak polecano. No nic spróbuję jeszcze raz :)
odpowiedz
3677 dni temu
ajka, możesz foremki wysmarować masłem i obsypać np. mąką. W żaden sposób nie wpłynie to na wyrastanie serniczków.
odpowiedz
3679 dni temu
Wyszły ładne ale cukier, którym wysypuje się foremki trochę psuje smak , bo skrzypi w zębach.Czy nie można wysmarować tylko masłem i już bez cukru.?Czy wtedy te serniczki urosną?
odpowiedz
3733 dni temu
Ja upiekłam z mąką orkiszową białą, zamiast cukru dałam ksylitol. Wyszły pyszne, puszyste i aromatyczne :-)
odpowiedz
3801 dni temu
Alino, trudno nam powiedzieć, czy w tym przepisie sprawdzi się inna mąka.
odpowiedz
3802 dni temu
Witam, mam pytanie czy można podmienić mąkę pszenną na inną, bo takowej nie używam?
odpowiedz
3963 dni temu
Olu, 200 g ugotowanej kaszy otrzymamy po ugotowaniu około 50 g kaszy surowej.
odpowiedz
3964 dni temu
mam pytanie czy jak ma być 200g kaszy ugotowanej to ile mamy ugotować
odpowiedz
3971 dni temu
polu, w przepisie wykorzystujemy 200 g kaszy gryczanej palonej. Jeśli o kwestię odgrzewania chodzi to kilka minut w temperaturze 200 stopni powinno wystarczyć. By wierzch serniczków się nie wysuszył i nie przypiekł, radzimy zakryć je folią aluminiowa.
odpowiedz
3974 dni temu
Jeszcze nedno pytNie, jesli chodzi o kasze gryczana to palona czy nie?
odpowiedz
3974 dni temu
Dziekuje za odp. Domyslam sie :) ale mam nadzieje ze bedzie rownie smaczny :) Jeszcze 2 pytania 200 gr kaszy surowej czy ugotowanej? Zeby podgrzac ostygniete serniczki naile czasu i jaka temp wlozyc do piekarnika? Pozdr
odpowiedz
3974 dni temu
pola, możesz zamienić kaszę gryczaną na jaglaną, jednak smak będzie nieco odmienny :)
odpowiedz
3974 dni temu
Witam Czy mozna zamienic kasze gryczana na kasze jaglana? Czy ktos mozd poradzic czy smak bedzie rownie fajny? Dziekuje
odpowiedz
4115 dni temu
By serniczki równomiernie się upiekły, a także by wygodniej się je serwowało zalecane jest użycie mniejszych foremek do zapiekania.
odpowiedz
4116 dni temu
czy można przygotować ten deser w formie do tarty?
odpowiedz
4215 dni temu
Pychotki słodkie przekąski! Wejdą na stałe do naszego menu. Tylko nazwałabym je babeczkami serowymi żeby nie zniechęcać amatorów serników:)
odpowiedz
4228 dni temu
Widać, że Okrasa też zna książkę "Zaskakująca kasza i ryż" Marioli Białołęckiej. Przepis bardzo podobny do "Gryczanego brownie". Z tego co wiem, to ona pierwsza zaczęła miksować kaszę i robić desery z kaszy gryczanej. Oj, Okrasa, pozdrawiam, Megi
odpowiedz
4324 dni temu
Robiłam je wielokrotnie, bo są naprawdę pyszne! Nigdy bym nie przypuszczała, że takie cuda można zrobic z kaszy gryczanej. I muszę pochwalic pomysł posypywania foremek cukrem - do deserów idealne! Mam tylko jedną uwagę: w przepisie brakuje informacji, ile babeczek wychodzi z jednej porcji. Mi wychodzi mniej więcej 20 małych babeczek.
odpowiedz
4409 dni temu
Zaskakujący smak. Nie przepadam za kasza i imbirem, a tutaj komponują się ze sobą idealnie. Może i inne to "ciacho" niż dotychczas robione przeze mnie. Tych raczej nie nazwałabym serniczkami , bo jednak inne smaki np. kaszy dominują, ale moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza. Sposób na smaczne i przyjemne przemycenie zdrowego jedzonka nawet dzieciom.
odpowiedz
4409 dni temu
Super przepis!:))) byłam trochę sceptycznie nastawiona ale po skosztowaniu moje obawy się rozwiały! Pyszneeeee:DD na pewno będę je robić:) Nie miałam kokilek więc poradziłam sobie papilotami na muffinki i też się udało:) Brakowało mi tylko informacji ile porcji z tego wychodzi.
odpowiedz
4413 dni temu
gdzie można kupić identyczne kokilki?
odpowiedz
4413 dni temu
Właśnie robię i mam problem: ugotowałem 200 g kaszy i zmiksowałem i jej jej strasznie dużo. No i obawiam się czy czasami nie jest to 200 g już ugotowanej kaszy
odpowiedz
4414 dni temu
Super przepis dziękuję
odpowiedz
4415 dni temu
Maartuchaa, dziękujemy za propozycję udoskonalenia naszych przepisów. To ciekawy pomysł, za jakiś czas faktycznie chcielibyśmy wprowadzić taka opcję do receptur dań naszych mistrzów Kuchni Lidla. Pozdrawiamy.
odpowiedz
4415 dni temu
czy jest możliwość umieszczania ilości kalorii w jednej porcji prezentowanych potraw?
odpowiedz
4416 dni temu
Katrino235, szkoda, że przepis nie trafił w Twój smak. Ale nie skreślaj go całkowicie – czasami wystarczy zmienić dodatek na inny lub dodać przyprawę, którą lubisz, i całe danie zupełnie zmienia smak. Polecamy spróbować!
odpowiedz
4416 dni temu
Plainflour, możesz je przygotować wcześniej, a potem odgrzać, wkładając do nagrzanego piekarnika – na pewno będą smakować bardzo dobrze. Na zimno też powinny być smaczne!
odpowiedz
4419 dni temu
Przykro mi ale mi to kompletnie nie smakuje;( wyszło wszystko fajnie bez żadnych problemów ale sam smak....nieeee zachwyca. Spodziewałam się czegoś lepszego
odpowiedz
4419 dni temu
A jak smakują na zimno- tzn. chciałabym je zrobić wcześniej i po prostu podać po jakims czasie? @Agni- nie było "hyc" ale było "voila" ;)
odpowiedz
4419 dni temu
A gdzie hyc? :(
odpowiedz
zobacz wszystkie