Limetki, zwane także limonkami bądź owocami limy, to prawdopodobnie pochodzące z południowo-wschodniej Azji cytrusy. Zwykle osiągają rozmiar 3-5 cm, ich skórka ma intensywnie zielony kolor, a ponieważ jest cieńsza niż w przypadku cytryn, limetki są od nich mniej trwałe. Zapach limetek jest niezwykle orzeźwiający, a smak bardzo kwaśny.
Jak ich używać?
Owoce limetek wykorzystywane mogą być do przygotowywania napojów, sorbetów i słodyczy. Soku z limonek używa się do podkreślenia smaku i zapachu innych owoców. Limetki stanowią także doskonały dodatek do dań wytrawnych, a szczególnie często wykorzystywane są w przepisach kuchni azjatyckiej. Dodanie limonki do potrawy sprawia, że wymaga ona mniejszej ilości soli. Sok z limetek działa orzeźwiająco podczas gorących dni. Zimą zaleca się równoważyć go smakiem rozgrzewających przypraw.
Jakie mają właściwości?
Owoce limy są bogatym źródłem witaminy C – witaminy chroniącej m.in. przed szkorbutem. Limonki mogą łagodzić przebieg przeziębienia i infekcji. Dzięki zawartości polifenoli doskonale zwalczają wolne rodniki.
Wartości odżywcze w 100 g owocu:
• Wartość energetyczna – 30 kcal
• Białko – 0,7 g
• Węglowodany – 10,5 g
• Tłuszcz – 0,2 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA