zobacz film Makaron z truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • wysokie naczynie
  • blender

Sposób przygotowania:

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA MAKARON

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier puder. Następnie laskę wanilii przekrawamy na pół wzdłuż i wycinamy z niej nasiona, które dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy, w razie potrzeby dodając zimną wodę.

WSKAZÓWKA! Zależnie od konsystencji do ciasta można dodać dodatkowe żółtko lub odrobinę mąki.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON

Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez ok. 10-15 minut, podsypując w razie potrzeby mąką, aż stanie się gładkie i sprężyste. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 10 minut.

KROK 3: KROIMY I GOTUJEMY MAKARON

Blat delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto również oprószamy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki płat. Następnie zawijamy je w rulon i kroimy go w paski o szerokości ok. 3-4 mm. Każdy z pasków rozwijamy i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY

Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Ok. 200 g owoców umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie blendujemy na mus.

KROK 5: PODAJEMY MAKARON

Kilka łyżek musu przekładamy na dno głębokiego talerza. Na to nakładamy porcję ugotowanego makaronu, część pokruszonego twarogu, kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek i łyżkę śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dania z makaronem są serwowane głównie w wersji wytrawnej. Wiele osób może jednak pamiętać z dzieciństwa również makarony na słodko z owocami, np. soczystymi truskawkami. To świetne danie na upały, gdy nie ma się ochoty na przebywanie przez wiele czasu w kuchni i spożywanie ciężkich, tłustych potraw. Korzystaj z sezonowych owoców, by cieszyć się w pełni ich smakiem. Pyszny domowy makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych członków rodziny, a co najważniejsze, przyrządzisz go w zaledwie pół godziny!

Makaron z truskawkami – idealna kombinacja na letni obiad

Makaron z truskawkami to z pozoru proste danie, jednak ma bogatą historię. Oba te składniki występowały często w kuchniach różnych kultur. Rzymianie uwielbiali truskawki! Kusił ich przede wszystkim słodki smak owoców, ale też zdrowotne właściwości. Makaron w różnych formach cieszy się natomiast od dawna popularnością od Chin po Włochy. Najprawdopodobniej to właśnie Włosi zaczęli eksperymentować z połączeniem makaronu z owocami. Latem włoskie targi obfitują przecież w świeże, soczyste truskawki. Makaron truskawkowy stał się popularny dzięki telewizyjnym programom i blogom kulinarnym. To połączenie było oczywiste! Dziś kojarzy się przede wszystkim z latem ale również z dzieciństwem. Łącząc truskawki z makaronem możesz stworzyć lekką i pożywną potrawę na upalne dni. Właśnie taki jest makaron autorstwa Pawła Małeckiego!

Przepis na makaron z truskawkami od Kuchni Lidla

Nasz przepis na makaron z truskawkami jest niezwykle prosty i umożliwi Ci delektowanie się smakowitą potrawą bez konieczności długich przygotowań. Musisz najpierw zgromadzić niezbędne składniki i sprzęty kuchenne. Przyda Ci się folia spożywcza, wysokie naczynie i blender. Makaron waniliowy wykonasz z użyciem mąki pszennej, żółtka, wanilii, soli, cukru pudru i wody. Jako dodatki wykorzystaj truskawki, twaróg półtłusty, śmietanę 18% i świeżą miętę. Najpierw musisz połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta na makaron. W zależności od konsystencji, możesz dodać dodatkowe żółtko lub odrobinę mąki. Kolejny krok to wyrobienie ciasta, zawinięcie go w folię spożywczą i odłożenie do lodówki na około 10 minut. Gdy już się schłodzi, pokrój je na makaron na blacie podsypanym mąką i gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Odcedź, opłucz pod zimną wodą. Możesz przejść do przyrządzenia musu truskawkowego. Owoce umieść w wysokim naczyniu i zblenduj. Kilka łyżek musu przełóż do głębokiego talerza, dodaj makaron, pokruszony twaróg, pokrojone w ćwiartki truskawki i łyżkę śmietany. To wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować makaron z truskawkami. Przepis jest niezwykle prosty i możesz go modyfikować pod kątem proporcji czy składników wedle swoich preferencji.

Jak zrobić makaron z truskawkami?

Wiesz już, jak zrobić makaron z truskawkami według naszego przepisu. Proponujemy przyrządzenie wstążek makaronowych samodzielnie – wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne zadanie. Składniki znajdują się praktycznie w każdym domu – wystarczy mąka, jajko, wanilia, sól, cukier puder i woda. Ciasto musisz wyrabiać przez 10-15 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Cięte paski powinny mieć grubość 3-4 mm. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz wykorzystać również gotowy makaron. Sprawdzą się świderki czy spaghetti, w wersji pszennej lub bezglutenowej.

Najlepsze dodatki do makaronu z truskawkami

Makaron z truskawkami i śmietaną to klasyczny wariant tej potrawy. Jeśli jesteś na diecie lub zwyczajnie masz ochotę na lżejsze danie, możesz skorzystać z innych alternatyw. Przygotuj np. sam makaron z truskawkami i serem twarogowym, pomijając śmietanę lub zamiast niej dodając gęsty jogurt naturalny. Zamiast klasycznej śmietany sprawdzi się kokosowy zamiennik jogurtu. Makaron z twarogiem i truskawkami ma idealnie wyważony smak – nie jest za słodki, a jednocześnie jego naturalna słodycz pochodzi z wartościowego źródła. Dla wzmocnienia smaku wykorzystaj dobrej jakości cukier waniliowy. Jeśli znudzi Ci się klasyczny makaron ze śmietaną i truskawkami, jako źródło nabiału wykorzystaj serek homogenizowany. Możesz wybrać np. ten wzbogacony laską prawdziwej wanilii. Przygotowując makaron z truskawkami i twarogiem możesz zamiast cukru wybrać też inny słodzik, np. ksylitol czy erytrytol. Sprawdzi się również miód bądź syrop klonowy. Chcesz nadać potrawie niebagatelnego smaku? Wypróbuj makaron z truskawkami i mascarpone. Ten słodki, kremowy serek ma jedwabistą konsystencję i zapewni Ci prawdziwą ucztę. Będzie bardziej delikatny niż śmietana. Przygotowując makaron z serem i truskawkami możesz więc sięgać po różne rodzaje sera, w zależności od swoich preferencji czy okazji. Różne rodzaje, które świetnie odnajdą się w tym daniu, znajdziesz na półkach z nabiałem marki Pilos. Jeśli jednak zależy Ci na najbardziej klasycznym wariancie, który możesz pamiętać już z dzieciństwa, postaw na makaron z twarogiem i śmietaną. Oczywiście smaczne danie wykonasz, używając również innych owoców. Mogą to być np. maliny czy poziomki. Łącząc ze sobą różne owoce sezonowe osiągniesz jeszcze lepszy smak. Taka potrawa przypadnie do gustu nawet najmłodszym niejadkom.

Makaron z truskawkami – jakich truskawek użyć?

Sezonowe owoce charakteryzują się najbardziej pełnym smakiem, są soczyste i pięknie wyglądają na talerzu. Przyciągają wzrok już na półkach Ryneczku Lidla! W lecie wykorzystaj więc do makaronu świeże truskawki i ich właściwości, ćwiartkami udekoruj naczynie, na którym podajesz potrawę. Nie oznacza to jednak, że nie możesz przyrządzić ulubionej potrawy poza sezonem. Makaron z truskawkami mrożonymi będzie równie pyszny. Po rozmrożeniu łatwo zblendujesz je na mus, możesz zostawić też cząstki lub delikatnie rozgnieść je widelcem. Mrożone truskawki są już umyte i pokrojone, co oszczędza czas, mrozi się je w szczytowym okresie dojrzałości, dlatego możesz mieć pewność co do ich dobrego smaku. Makaron z mrożonymi truskawkami to więc doskonała możliwość przypomnienia sobie aromatu lata, gdy za oknem panuje jeszcze gorsza pogoda. W sezonie warto przygotować mus do słoiczków i zamrozić je, by wystarczyły na resztę roku. Przydadzą się także do wykonania innych potraw, np. do porannej owsianki. Jak możesz zmodyfikować makaron z truskawkami mrożonymi? Przepis zmienisz, dodając do potrawy zamiast makaronu… ryż. Jeśli korzystasz z kupowanych produktów, wymień makaron pszenny na ryżowy, gryczany czy kukurydziany. Truskawki nadają potrawie nie tylko pysznego smaku, ale również pięknie wyglądają na talerzu. Zadbaj więc o estetyczne podanie – je się przecież także oczami!

Makaron z truskawkami – ulubione danie dzieci

Nie da się ukryć, że największymi miłośnikami słodkich smaków są właśnie najmłodsi. Najlepiej jest przygotowywać dla nich wartościowe słodycze i słodkie potrawy w domu, zapraszając pociechy do wspólnego gotowania. Mogą one wykonywać proste czynności, co stwarza też okazję do spędzenia razem czasu. Dzieci z pewnością poczują frajdę, gdy zobaczą, że na stole pojawia się danie, w którego powstaniu miały swój udział. Dzieci zwracają szczególną uwagę na to, czy jedzenie jest po prostu ładne. Warto więc stworzyć apetycznie wyglądający kremowy mus i udekorować talerz świeżymi owocami. Może to być nie tylko obiad na upały, ale również deser czy podwieczorek. Do makaronu dodaj też np. jagody, konfiturę malinową lub serek śmietankowy. Jeśli masz taką okazję, np. mieszkasz na wsi czy wybierasz się tam z wizytą na wakacje u babci, możesz zaprosić pociechy do samodzielnego zbierania truskawek z krzaczka! Podczas wspólnego gotowania warto opowiadać o wykorzystywanych składnikach, historiach z dzieciństwa, by zbliżyć się do siebie i wykształcić w najmłodszych dobre nawyki na przyszłość. Takie danie można zapakować też w pojemnik i dać dziecku do plecaka, gdy wybiera się do szkoły czy na wycieczkę. Oczywiście makaron z truskawkami dla dzieci to smakołyk, który przypadnie do gustu również starszym domownikom.

Koniecznie przygotuj to danie, gdy masz ochotę wrócić myślami do czasów dzieciństwa. Ciesz się smakiem lata przez cały rok i nie żałuj sobie tych pyszności!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!