Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii. Dodajemy starty parmezan lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Stopniowo dodajemy wcześniej zachowaną wodę z makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
Jak podawać
Odcedzony makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.
Uwaga: Pesto można również używać do smarowania grzanek. W słoiczku, zalane z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Pierniki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Jajka na miękko
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Nuggetsy z kurczaka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
876 dni temu
Czy podana wartość tłuszczy, węglowodanów, błonnika i białka odnosi się do całego dania czy 1 porcji?
Odpowiedz
876 dni temu
Wszystkie podane wartości odnoszą się do 1 porcji dania.
3751 dni temu
Wyraźnie jest napisane "stopniowo dodajemy" a nie całość stopniowo to znaczy po tro chu
Odpowiedz
3786 dni temu
No właśnie dolarem pół szklanki i jest zupa!!! W ostatnim etapie spieprzylo sie danie przez ta "cenna" poradę...
Odpowiedz
3536 dni temu
ale głupek xD
519 dni temu
🤦♀️
3843 dni temu
ejenajej, następnym razem dolewaj wodę stopniowo, jeśli widzisz, że uzyskałaś już oczekiwaną gęstość, zrezygnuj z reszty wody :)
Odpowiedz
3843 dni temu
Bardzo dobre, lekkie, choć dość luźne. Dodałam ok. 100ml wody, a konsystencja była o wiele rzadsza niż w znanym mi pesto ze słoiczka. Ale smakowało wyśmienicie!
Odpowiedz