Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii. Dodajemy starty parmezan lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Stopniowo dodajemy wcześniej zachowaną wodę z makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.

Jak podawać

Odcedzony makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.

Uwaga: Pesto można również używać do smarowania grzanek. W słoiczku, zalane z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    938 dni temu
    Wyraźnie jest napisane "stopniowo dodajemy" a nie całość stopniowo to znaczy po tro chu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    973 dni temu
    No właśnie dolarem pół szklanki i jest zupa!!! W ostatnim etapie spieprzylo sie danie przez ta "cenna" poradę...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    723 dni temu
    ale głupek xD
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1030 dni temu
    ejenajej, następnym razem dolewaj wodę stopniowo, jeśli widzisz, że uzyskałaś już oczekiwaną gęstość, zrezygnuj z reszty wody :)

    odpowiedz

  • ejenajej ejenajej
    1030 dni temu
    Bardzo dobre, lekkie, choć dość luźne. Dodałam ok. 100ml wody, a konsystencja była o wiele rzadsza niż w znanym mi pesto ze słoiczka. Ale smakowało wyśmienicie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram