Cevapcici z sosem tzatziki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Ogórek przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przekładamy ogórka na sito i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy ponownie do miski, dodajemy jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę z sosem przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.

Oliwę łączymy z papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Marynatę łączymy z mięsem, a następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Grillujemy ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem tzatziki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Ola Ola
    2945 dni temu
    Jak dla mnie w tym przepisie jest za dużo oliwy i brakuje octu winnego - jak już przegryzą się smaki bardzo oliwa przebija. Ja na tę ilość jogurtu daję 1-2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę octu - zdecydowanie bardziej przypomina to wtedy tzatziki jedzone w Grecji.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2945 dni temu
    Ups. To wygląda na to, że pomyliłam ilość- tę z marynaty do mięsa użyłam do sosu. W każdym razie dołożyłam drugi jogurt i ogórek plus ocet i wyszło ok :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2944 dni temu
    Mamy nadzieję, że smakowało!
  • Gość Gość
    1802 dni temu
    Ale tutaj do sosu idzie przecież tylko 1 łyżka oliwy. Te 50 ml trzeba wmieszać w mięso.
  • Gość Gość
    1046 dni temu
    Ocet do tzatziki? Pomyłka chyba jakaś.,
  • Gość Gość
    936 dni temu
    nikogo to nie obchodzi pzdr
  • Gość Gość
    3248 dni temu
    robię prawie identycznie, ale dodaję szczyptę suszonej mięty i czasami zamiast jogurtu daję serek bieluch. ale mam chęć na szaszłyki z tzatzikami ... aż mi ślinka cieknie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3595 dni temu
    w greckim tzatziki nie ma koperku

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3692 dni temu
    Jakoś brakuje mi w waszym sosie tzatziki koperku.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3710 dni temu
    Aurora, dziękujemy za sugestię! :)

    odpowiedz

  • Aurora Aurora
    3710 dni temu
    Pomyślelibyście o mięsko baranim może, żeby zrobić prawdziwe cevapcici albo pljeskavice... hmm, odrobina Bałkanów w Polsce, mniam :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3727 dni temu
    Uwielbiam je ,są idealne dla dzieci a sosik super do szaszłyczków pasuje.mniam...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Cevapčiči – co to za danie?  

Čevapčiči to tradycyjne danie bałkańskie powstające na bazie mięsa mielonego oraz starannie dobranych dodatków – m.in. cebuli, pieprzu i soli, mąki i ziół. Możemy powiedzieć, że čevapčiči to potrawa arcybałkańska – występuję w różnych wariantach w wielu tradycjach kulinarnych, nie tylko słowiańskich. W Chorwacji cevapčiči określane jest jako ćevapi, w Słowacji – čevabčiči, w Rumunii – mittei, w Albanii natomiast qofte. Warto wspomnieć, że określenie čevapčiči pochodzi od tureckiego słowa kebap (ćevap). Skąd taka etymologia? Otóż historia interesującej nas potrawy sięga czasów panowania Imperium Osmańskiego na Półwyspie Bałkańskim. Wracając jednak do nazewnictwa – w internecie możesz też spotkać się z pisownią chevapchichi, czy też określeniem kotlet bałkański. To nie wszystko. Z wieloma alternatywnymi wersjami pisowni zapoznasz się w dalszej części tekstu!

Bez względu na nazewnictwo musisz wiedzieć, że čevapčiči to jedno z najważniejszych dań wielu tradycyjnych kuchni z Europy Południowej. W kuchni bałkańskiej cevapcici uchodzi za jedno z narodowych dań kuchni Chorwacji, Bośni i Serbii. Ta bałkańska potrawa wchodzi w kilka stałych połączeń kulinarnych. Przez smakoszy spożywana bywa m.in. z pitą, z sosem tzatziki, twarogiem, ajwarem i pieczonymi warzywami. To z sosem tzatziki właśnie podajemy čevapčiči w naszym przepisie! Już teraz podkreślamy, że nasz przepis jest pod wieloma względami wyjątkowy. Zanim przejdziemy do jego zalet smakowych (i aromatycznych) zaznaczamy, że ten świetny kotlet bałkański zachęcamy do podawania w formie szaszłyków. Cóż to oznacza? Otóż to, że to wymarzony pomysł na niecodziennie przysmak na grilla! Sprawdź, jak przygotować perełkę kuchni bałkańskiej, cevapcici, zgodnie z naszymi wskazówkami!

Cevapcici – przepis kuchni Lidla, który musisz poznać!

Przepis na cevapcici, który polecamy Ci właśnie w tym miejscu, to przepis z kategorii przepisów łatwych – idealnych również dla tych, którzy czują się w kuchni raczej adeptami sztuki kuchennej niż mistrzami kulinariów. Co nie zmienia faktu, że polecamy go nie tylko amatorom, ale i prawdziwym profesjonalistom! Co więcej – przepis na cevapi (bo i z taką nazwą dania można się spotkać) jest szybki – trzymając się naszych wytycznych, już w godzinę przygotujesz danie dla czterech osób!

Przejdźmy do realizacji naszego przepisu na czewapcziczi (również i tak ten kotlet po bałkańsku bywa nazywany!). Zacznij nietypowo, bowiem… od ogórka i sosu tzatziki, o którego zaletach może wiele powiedzieć każdy miłośnik kuchni śródziemnomorskiej. Przetnij go na pół, pozbądź się pestek i zetrzyj go na tarce. Zalecamy wykorzystanie tarki o grubych oczkach. Po starciu ogórka do miski dodaj sól i pozwól obu składnikom przegryźć się przez około 10 minut. Już? A zatem sięgnij po sito (lub durszlak) i dokładnie odsącz ogórki. Połącz je teraz z jogurtem, posiekanym (lub startym) czosnkiem, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek. Jak możesz się domyślić – teraz nadeszła pora na energiczne wymieszanie wszystkich składników z solą i pieprzem. Kiedy uznasz, że „to już” i ogórek z towarzystwem przeistoczył się w oryginalny sos tzatziki, przykryj zawartość miski folią spożywczą i odstaw ją do lodówki.

Teraz pora na przyrządzenie marynaty do kotleta po bałkańsku. Jej podstawę stanowi, jak wiesz z przepisu, oliwa, której odpowiedni smak nadają dwa rodzaje papryki – słodka i ostra – oraz sól i pieprz. To właśnie w nich musisz moczyć mięso mielone, aż przejdzie mieszanką akcentów słodkich i tych nieco ostrzejszych. Ile to może potrwać? Jeśli zależy Ci na odkryciu pełnego potencjału kulinarnego przepisu na cevapi, pozwól mięsu marynować się przez godzinę. Wtedy uformuj z niego wałeczki, które będą jak znalazł dla patyczków do szaszłyków. Domyślasz się już z pewnością, jaki będzie następny etap realizacji przepisu na czewapcziczi. Teraz czeka Cię być może najprzyjemniejsze – równomierne przypiekanie szaszłyków na grillu! Pamiętaj, żeby wyjąć z lodówki sos tzatziki. Z nim cevapi zawsze smakuje najlepiej!

Chorwackie cevapcici i liczne inne przepisy, które pokochasz!

Gdzie skierować swoją energię kulinarną, kiedy już poznasz i zachwycisz swoich gości cevapcici z sosem tzatziki? Naszym zdaniem warto zainteresować się cevapcici z ryżem w pomidorach. W tym przypadku to cevapcici nie wyłącznie z mięsa wołowego, lecz specjał z dodatkiem jagnięciny. Znaczące różnice zachodzą też pod względem przygotowania potrawy – to chevapchichi przyrządzisz nie na grillu, lecz na patelni. Śmiało możesz postawić na ten przepis, gdy pogoda za oknem nie dopisuje, lub po prostu nie masz ochoty na grilla. W jakim anturażu mięso występuje w tym akurat przypadku? Siekanej pietruszki, czosnku oraz ryżu z pomidorami. To właśnie na ryżu z pomidorami i pietruszką należy ułożyć cievapcici przed podaniem! To jednak nie koniec rewelacji. Polecane cevapcici serwuj z dodatkiem pysznego dipu z kwaśnej śmietany i skórką cytryny, w którym o nutę orzeźwienia na podniebieniu dbają nuty mięty, zaostrzającej dodatkowo apetyt!

Jakie inne propozycje kulinarne Kuchni Lidla mogą przypaść Ci do gustu, jeśli kochasz bałkańskie cievapcici? Mamy mnóstwo pomysłów. Skoro poszukujesz naprawdę nietuzinkowego towarzystwa dla wieprzowiny, poznaj nasz pomysł na szaszłyki z dipem z melona. Bazują one na polędwicy w marynacie z sherry. Oczywiście ze względu na obecność wysokoprocentowego wina wzmacnianego w przepisie kierujemy go do osób dorosłych. Chyba, że zrezygnujesz z dodatku alkoholu! Ten przepis na pyszne szaszłyki na grilla zadowoli każdego, kto poszukuje niezwykle zróżnicowanych kompozycji kulinarnych. W marynacie z sherry goszczą bowiem również sos sojowy, imbir oraz czosnek. Dip z melonem i bazylią urozmaica natomiast cytryna. To kuchnia, która ma za nic odległości na mapie!

Inna kusząca alternatywa dla cievapcici to znowu polędwica i znowu polędwica przyrządzona z niebywałym polotem – filet teriyaki z ananasem. Fantastyczna marynata z miodem i sosem sojowym zapewnia wiele intrygujących doświadczeń smakowych. Kompozycję dopełniają plastry ananasa na grillowanych medalionach.

Czy przekonaliśmy Cię do przygotowania na następnego grilla cevapici w bałkańskim klimacie? To tylko pytanie retoryczne. Gdy już pokochasz cievapcici tak jak my, poznaj też inne urzekające propozycje Kuchni Lidla, których przedsmak już mogłeś poczuć!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!