Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Ogórek przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przekładamy ogórka na sito i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy ponownie do miski, dodajemy jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę z sosem przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.
Oliwę łączymy z papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Marynatę łączymy z mięsem, a następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Grillujemy ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem tzatziki.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.
Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.
Cevapčiči – co to za danie?
Čevapčiči to tradycyjne danie bałkańskie powstające na bazie mięsa mielonego oraz starannie dobranych dodatków – m.in. cebuli, pieprzu i soli, mąki i ziół. Możemy powiedzieć, że čevapčiči to potrawa arcybałkańska – występuję w różnych wariantach w wielu tradycjach kulinarnych, nie tylko słowiańskich. W Chorwacji cevapčiči określane jest jako ćevapi, w Słowacji – čevabčiči, w Rumunii – mittei, w Albanii natomiast qofte. Warto wspomnieć, że określenie čevapčiči pochodzi od tureckiego słowa kebap (ćevap). Skąd taka etymologia? Otóż historia interesującej nas potrawy sięga czasów panowania Imperium Osmańskiego na Półwyspie Bałkańskim. Wracając jednak do nazewnictwa – w internecie możesz też spotkać się z pisownią chevapchichi, czy też określeniem kotlet bałkański. To nie wszystko. Z wieloma alternatywnymi wersjami pisowni zapoznasz się w dalszej części tekstu!
Bez względu na nazewnictwo musisz wiedzieć, że čevapčiči to jedno z najważniejszych dań wielu tradycyjnych kuchni z Europy Południowej. W kuchni bałkańskiej cevapcici uchodzi za jedno z narodowych dań kuchni Chorwacji, Bośni i Serbii. Ta bałkańska potrawa wchodzi w kilka stałych połączeń kulinarnych. Przez smakoszy spożywana bywa m.in. z pitą, z sosem tzatziki, twarogiem, ajwarem i pieczonymi warzywami. To z sosem tzatziki właśnie podajemy čevapčiči w naszym przepisie! Już teraz podkreślamy, że nasz przepis jest pod wieloma względami wyjątkowy. Zanim przejdziemy do jego zalet smakowych (i aromatycznych) zaznaczamy, że ten świetny kotlet bałkański zachęcamy do podawania w formie szaszłyków. Cóż to oznacza? Otóż to, że to wymarzony pomysł na niecodziennie przysmak na grilla! Sprawdź, jak przygotować perełkę kuchni bałkańskiej, cevapcici, zgodnie z naszymi wskazówkami!
Cevapcici – przepis kuchni Lidla, który musisz poznać!
Przepis na cevapcici, który polecamy Ci właśnie w tym miejscu, to przepis z kategorii przepisów łatwych – idealnych również dla tych, którzy czują się w kuchni raczej adeptami sztuki kuchennej niż mistrzami kulinariów. Co nie zmienia faktu, że polecamy go nie tylko amatorom, ale i prawdziwym profesjonalistom! Co więcej – przepis na cevapi (bo i z taką nazwą dania można się spotkać) jest szybki – trzymając się naszych wytycznych, już w godzinę przygotujesz danie dla czterech osób!
Przejdźmy do realizacji naszego przepisu na czewapcziczi (również i tak ten kotlet po bałkańsku bywa nazywany!). Zacznij nietypowo, bowiem… od ogórka i sosu tzatziki, o którego zaletach może wiele powiedzieć każdy miłośnik kuchni śródziemnomorskiej. Przetnij go na pół, pozbądź się pestek i zetrzyj go na tarce. Zalecamy wykorzystanie tarki o grubych oczkach. Po starciu ogórka do miski dodaj sól i pozwól obu składnikom przegryźć się przez około 10 minut. Już? A zatem sięgnij po sito (lub durszlak) i dokładnie odsącz ogórki. Połącz je teraz z jogurtem, posiekanym (lub startym) czosnkiem, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek. Jak możesz się domyślić – teraz nadeszła pora na energiczne wymieszanie wszystkich składników z solą i pieprzem. Kiedy uznasz, że „to już” i ogórek z towarzystwem przeistoczył się w oryginalny sos tzatziki, przykryj zawartość miski folią spożywczą i odstaw ją do lodówki.
Teraz pora na przyrządzenie marynaty do kotleta po bałkańsku. Jej podstawę stanowi, jak wiesz z przepisu, oliwa, której odpowiedni smak nadają dwa rodzaje papryki – słodka i ostra – oraz sól i pieprz. To właśnie w nich musisz moczyć mięso mielone, aż przejdzie mieszanką akcentów słodkich i tych nieco ostrzejszych. Ile to może potrwać? Jeśli zależy Ci na odkryciu pełnego potencjału kulinarnego przepisu na cevapi, pozwól mięsu marynować się przez godzinę. Wtedy uformuj z niego wałeczki, które będą jak znalazł dla patyczków do szaszłyków. Domyślasz się już z pewnością, jaki będzie następny etap realizacji przepisu na czewapcziczi. Teraz czeka Cię być może najprzyjemniejsze – równomierne przypiekanie szaszłyków na grillu! Pamiętaj, żeby wyjąć z lodówki sos tzatziki. Z nim cevapi zawsze smakuje najlepiej!
Chorwackie cevapcici i liczne inne przepisy, które pokochasz!
Gdzie skierować swoją energię kulinarną, kiedy już poznasz i zachwycisz swoich gości cevapcici z sosem tzatziki? Naszym zdaniem warto zainteresować się cevapcici z ryżem w pomidorach. W tym przypadku to cevapcici nie wyłącznie z mięsa wołowego, lecz specjał z dodatkiem jagnięciny. Znaczące różnice zachodzą też pod względem przygotowania potrawy – to chevapchichi przyrządzisz nie na grillu, lecz na patelni. Śmiało możesz postawić na ten przepis, gdy pogoda za oknem nie dopisuje, lub po prostu nie masz ochoty na grilla. W jakim anturażu mięso występuje w tym akurat przypadku? Siekanej pietruszki, czosnku oraz ryżu z pomidorami. To właśnie na ryżu z pomidorami i pietruszką należy ułożyć cievapcici przed podaniem! To jednak nie koniec rewelacji. Polecane cevapcici serwuj z dodatkiem pysznego dipu z kwaśnej śmietany i skórką cytryny, w którym o nutę orzeźwienia na podniebieniu dbają nuty mięty, zaostrzającej dodatkowo apetyt!
Jakie inne propozycje kulinarne Kuchni Lidla mogą przypaść Ci do gustu, jeśli kochasz bałkańskie cievapcici? Mamy mnóstwo pomysłów. Skoro poszukujesz naprawdę nietuzinkowego towarzystwa dla wieprzowiny, poznaj nasz pomysł na szaszłyki z dipem z melona. Bazują one na polędwicy w marynacie z sherry. Oczywiście ze względu na obecność wysokoprocentowego wina wzmacnianego w przepisie kierujemy go do osób dorosłych. Chyba, że zrezygnujesz z dodatku alkoholu! Ten przepis na pyszne szaszłyki na grilla zadowoli każdego, kto poszukuje niezwykle zróżnicowanych kompozycji kulinarnych. W marynacie z sherry goszczą bowiem również sos sojowy, imbir oraz czosnek. Dip z melonem i bazylią urozmaica natomiast cytryna. To kuchnia, która ma za nic odległości na mapie!
Inna kusząca alternatywa dla cievapcici to znowu polędwica i znowu polędwica przyrządzona z niebywałym polotem – filet teriyaki z ananasem. Fantastyczna marynata z miodem i sosem sojowym zapewnia wiele intrygujących doświadczeń smakowych. Kompozycję dopełniają plastry ananasa na grillowanych medalionach.
Czy przekonaliśmy Cię do przygotowania na następnego grilla cevapici w bałkańskim klimacie? To tylko pytanie retoryczne. Gdy już pokochasz cievapcici tak jak my, poznaj też inne urzekające propozycje Kuchni Lidla, których przedsmak już mogłeś poczuć!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti z soczystymi pulpecikami
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Klops z jajkiem
- Szaszłyki wieprzowe
- Dim sum z farszem z mięsa mielonego
- Szaszłyki bałkańskie
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Wykwintne roladki rybne
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Stek z jelenia
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pierogi z mięsem
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Wieniec wielkanocny
- Ciastka pisanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3049 dni temu
Jak dla mnie w tym przepisie jest za dużo oliwy i brakuje octu winnego - jak już przegryzą się smaki bardzo oliwa przebija. Ja na tę ilość jogurtu daję 1-2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę octu - zdecydowanie bardziej przypomina to wtedy tzatziki jedzone w Grecji.
odpowiedz
3049 dni temu
Ups. To wygląda na to, że pomyliłam ilość- tę z marynaty do mięsa użyłam do sosu. W każdym razie dołożyłam drugi jogurt i ogórek plus ocet i wyszło ok :)
3048 dni temu
Mamy nadzieję, że smakowało!
1906 dni temu
Ale tutaj do sosu idzie przecież tylko 1 łyżka oliwy. Te 50 ml trzeba wmieszać w mięso.
1150 dni temu
Ocet do tzatziki? Pomyłka chyba jakaś.,
1040 dni temu
nikogo to nie obchodzi pzdr
3352 dni temu
robię prawie identycznie, ale dodaję szczyptę suszonej mięty i czasami zamiast jogurtu daję serek bieluch. ale mam chęć na szaszłyki z tzatzikami ... aż mi ślinka cieknie
odpowiedz
3699 dni temu
w greckim tzatziki nie ma koperku
odpowiedz
3796 dni temu
Jakoś brakuje mi w waszym sosie tzatziki koperku.
odpowiedz
3814 dni temu
Aurora, dziękujemy za sugestię! :)
odpowiedz
3814 dni temu
Pomyślelibyście o mięsko baranim może, żeby zrobić prawdziwe cevapcici albo pljeskavice... hmm, odrobina Bałkanów w Polsce, mniam :)
odpowiedz
3831 dni temu
Uwielbiam je ,są idealne dla dzieci a sosik super do szaszłyczków pasuje.mniam...
odpowiedz
zobacz wszystkie