
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy. Zagotowujemy z sosem sojowym, cukrem i sherry, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż do uzyskania konsystencji syropu.
Melona obieramy, pozbawiamy nasion, miąższ drobno kroimy. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Oba składniki mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Z filetów usuwamy ścięgna, mięso kroimy najpierw w poprzek na cienkie plastry, a następnie w paski. Nakłuwamy na (osączone) patyczki, tak aby uzyskać kształt fali. Grillujemy na aluminiowej tacce grillowej przez 8-10 minut z obu stron, smarując od czasu do czasu marynatą z sherry. Podajemy z dipem z melona.
Zobacz podobne
przepisy
Filet teriyaki z ananasem
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.

Komentarze (4)
3365 dni temu
Dziękujemy pięknie! :)
odpowiedz
3366 dni temu
Uwielbiam przepisy kuchni Lidla, są smaczne, proste i niedrogie :)
odpowiedz
3372 dni temu
Kolejny pyszny pomysł na grilla, polecam również szaszłyki z łososia (,kuchnia lidla,), mniam :)
odpowiedz
3373 dni temu
Myślę że można się na nie skusić zwłaszcza że w Lidlu melon w promocji a kupiłam je aż dwa :) więc dip będzie .
odpowiedz
zobacz wszystkie