
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mieszamy sos sojowy, sherry i miód. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Polędwicę myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 medalionów, które umieszczamy w marynacie. Wstawiamy pod przykryciem co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
Ananasa obieramy, kroimy na 4 plastry i usuwamy twardy głąb. Mięso osączamy, zbierając marynatę.
Medaliony grillujemy na aluminiowej patelni grillowej na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut z każdej strony w zależności od grubości, smarując przy tym często marynatą. Ananasa grillujemy na ruszcie ok. 2 minut z każdej strony, również smarując marynatą. Medaliony lekko solimy i układamy po 2 na plasterku ananasa.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!

Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.

Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3829 dni temu
Drogi Gościu, sos sojowy jest niezbędnym składnikiem marynaty teriyaki. Oczywiście zgadzamy się, co do obserwowania mięsa na ruszcie, a podany czas jest jedynie orientacyjny - ma to pomóc osobom, które mają mniejsze doświadczenie w kuchni.
odpowiedz
3829 dni temu
Bez sensu. Teriyaki? A tu nagle sos sojowy? Polędwicę wieprzową grilujemy 10-15 min, czy na pewno tak długo? Trzeba po prostu patrzeć co się dzieje z mięsem i sprawdzić ostrym końcem noża naciąć mięso czy już jest wysmażone wewnątrz w najgrubszym miejscu.
odpowiedz
3927 dni temu
Drogi Gościu, koniecznie podziel się wrażeniami!
odpowiedz
3927 dni temu
Bardzo ciekawe połączenie smakowe, chętnie skorzystam z przepisu na te polędwiczki z ananasem.
odpowiedz