Filet teriyaki z ananasem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mieszamy sos sojowy, sherry i miód. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Polędwicę myjemy, osuszamy i w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 medalionów, które umieszczamy w marynacie. Wstawiamy pod przykryciem co najmniej na 1 godzinę do lodówki.

Ananasa obieramy, kroimy na 4 plastry i usuwamy twardy głąb. Mięso osączamy, zbierając marynatę.

Medaliony grillujemy na aluminiowej patelni grillowej na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut z każdej strony w zależności od grubości, smarując przy tym często marynatą. Ananasa grillujemy na ruszcie ok. 2 minut z każdej strony, również smarując marynatą. Medaliony lekko solimy i układamy po 2 na plasterku ananasa.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1412 dni temu
    Drogi Gościu, sos sojowy jest niezbędnym składnikiem marynaty teriyaki. Oczywiście zgadzamy się, co do obserwowania mięsa na ruszcie, a podany czas jest jedynie orientacyjny - ma to pomóc osobom, które mają mniejsze doświadczenie w kuchni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1412 dni temu
    Bez sensu. Teriyaki? A tu nagle sos sojowy? Polędwicę wieprzową grilujemy 10-15 min, czy na pewno tak długo? Trzeba po prostu patrzeć co się dzieje z mięsem i sprawdzić ostrym końcem noża naciąć mięso czy już jest wysmażone wewnątrz w najgrubszym miejscu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1510 dni temu
    Drogi Gościu, koniecznie podziel się wrażeniami!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1510 dni temu
    Bardzo ciekawe połączenie smakowe, chętnie skorzystam z przepisu na te polędwiczki z ananasem.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram