Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

4 patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Sznycle z indyka myjemy, osuszamy i w miarę możliwości rozbijamy na płasko. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Ser rozgniatamy lub miksujemy, mieszamy z kwaśną śmietaną. Smarujemy nim sznycle, posypujemy sezamem i obkładamy oberwanymi listkami bazylii. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.

Grillujemy na aluminiowej tacce grillowej na grillu przez mniej więcej 25 minut, często przy tym obracając. Przed podaniem kroimy w poprzek na pół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • jane jane
    328 dni temu
    Przepis jest OK, a jak ktoś nie lubi pleśniowego sera można użyć serek topiony

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2451 dni temu
    Czy ser pleśniowy, którego nie lubię, można zastąpić innym rodzajem sera ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2451 dni temu
    Możesz wykorzystać np. serek kozi lub zwykły serek śmietankowy. Sprawdzi się tutaj także mozzarella, ale wtedy nie musisz łączyć jej ze śmietaną :)
  • Katarina Katarina
    2601 dni temu
    Również polecam. Szybkie, łatwe, smaczne. U mnie były na imprezie. Zrobiłam jedną partię z serem brie i drugą z lazurem. Po zrobieniu pokroiłam na mniejszwe kawałki. Extra!

    odpowiedz

  • Malinka Malinka
    3196 dni temu
    Polecam przepis! Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie i genialny smak. Piekłam roladki w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

    odpowiedz

  • Królinki Królinki
    3210 dni temu
    Potwierdzamy hasło" indyk jest pyszny" (głównie z tego względu,że nie poddaje się tak łatwo tuczeniu jak zwykły kurczak). Roladki wyszły zgodnie planem( z wierzchu trochę się wysuszyły ale w środku zachowały odpowiednią soczystość i świeżość bazylii). Pomimo ostrego sera blue nie było jednak czuć jego smaku (zdecydowanie łagodny smak). Nie bójmy się dodać większej ilości przypraw oraz świeżej bazylii. PS często korzystamy z przepisów Kuchni Lidla dlatego prosimy o precyzję w opisie doboru formy pieczenia: termoobieg, góra-dół etc.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3209 dni temu
    Królinki, standardowym trybem pieczenia jest góra-dół. Jeśli nie zaznaczamy, że pieczemy z termoobiegiem, pieczemy góra-dół.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3746 dni temu
    Drogi Amatorze, w tym przepisie możesz wykorzystać mięso z kurczaka. Mięso podczas pieczenia nie powinno się wysuszyć, ale jeśli masz ochotę wzbogacić przepis o jogurt, możesz oczywiście spróbować i koniecznie podziel się z nami efektem! :) Podczas pieczenia w piekarniku należy pilnować czasu pieczenia i sprawdzać czy roladki nie przypiekają się za mocno. W razie konieczności czas pieczenia można skrócić, byle jednak uważać, aby środek roladek nie był surowy! Oczywiście roladki można przygotować z wyprzedzeniem, by jednak mięso nie obeschło, należy naczynie z roladkami szczelnie przykryć folią spożywczą i przechowywać je w lodówce.

    odpowiedz

  • Amator Amator
    3746 dni temu
    Witam, mam kilka pytań :) 1. Czy zamiast indyka można wykorzystać filety z kurczaka (obawiam sie, że nie wszyscy goście, których będę podejmować równie mocno kochają indyka :( ) 2. Jeśli można zamienić mięso na kurczaka, czy mogę uprzednio zamarynować je w jogurcie i przyprawach, aby nie wysuszyło sie zbytnio podczas pieczenia? 3. Czy zamiast grillować mogę roladki zapiec w piekarniku? Jesli tak to czy czas pieczenia bedzie taki sam jak grillowania? I przede wszystkim jaka temperaturę ustawić? 4. Rozumiem, że roladki mogę zrobić nieco wczesniej a zapiec je po np. 3-4 godzinach zaraz przed podaniem? Z góry dziękuje za odpowiedź i wszelkie wskazówki :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!