Maliny - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Omlet cesarski
Najbardziej puszysty omlet, który swoją konsystencją przypomina naleśniki, czyli omlet cesarski! Podzielony na niewielkie kawałki i podany z pysznym sosem oraz świeżymi owocami sprawi, że Twoje śniadania na słodko zyskają zupełnie nową jakość.

Nadziewane czekoladowe zajączki
Zobaczcie, jak łatwo urozmaicić gotowe figurki czekoladowych zajączków i dodać im smaku. Sami zróbcie puszysty krem limonkowy na bazie serka mascarpone i śmietanki, dodajcie migdałowych ciasteczek oraz malin i gotowe!

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Fondant z malinami
Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!


Proteinowy koktajl z serka wiejskiego
Najlepszy koktajl to taki, który przygotujesz w domu! Baza z serka wiejskiego oraz dodatek płatków owsianych i malin sprawią, że niezwykle szybko otrzymasz pyszny i sycący posiłek w płynie.


Minitorciki z herbatników
Kruche maślane herbatniki przekładane wykwintnym kremem czekoladowym z dodatkiem Twojego ulubionego, bezalkoholowego likieru. To szybkie w przygotowaniu i proste w wykonaniu ciasta, które zachwycą swoją formą i smakiem.

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Sałatka ze smażonym serem owczym
Sałatka ze smażonym w panko owczym serem i orzeźwiającym dodatkiem malin i czerwonej cebuli. Przygotuj to danie na następną kolację i sprawdź, jak wspaniale smakuje!

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi
Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!

Ciasto Balladyna
Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!

Czy maliny są zdrowe?
Maliny powinny znaleźć się w codziennej diecie, ponieważ ich spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Nie dość, że są niskoenergetyczne, to na dodatek usprawniają procesy trawienia. Owoce te docenia się również za skuteczność we wspomaganiu leczenia infekcji wirusowych i bakteryjnych, w szczególności przeziębień. Ponadto są pomocne w łagodzeniu bólów menstruacyjnych, ponieważ przyczyniają się do rozkurczu mięśni gładkich. Wszystko wskazuje więc na to, że maliny warto jeść regularnie.
Jakie witaminy mają maliny?
Owoce malin zawierają sporą ilość witaminy C, która bierze udział w obronie antyoksydacyjnej organizmu, wzmacniając jednocześnie jego odporność. Do jej funkcji należy również regulacja ciśnienia tętniczego, dzięki czemu jedzenie malin wspomaga pracę układu krwionośnego. Ponadto w owocach tych znajdziemy dużą ilość błonnika oraz kwasu foliowego. Oprócz witamin maliny dostarczają także całej gamy minerałów, m.in. cynku, miedzi czy manganu.
Jak suszyć maliny?
Sezon na maliny trwa bardzo krótko, dlatego warto, by cieszyć się nimi przez dłuższy czas, poddać je procesom, które przedłużą ich trwałość. Jednym z nich jest suszenie. Aby ususzyć maliny, wystarczy wybrać spośród nich najładniejsze okazy, a następnie ułożyć je na blaszce albo kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane owoce muszą spędzić trochę czasu w piekarniku z funkcją termoobiegu, najlepiej dodatkowo go lekko uchylić. Temperatura suszenia powinna początkowo oscylować w granicach 60 stopni Celsjusza. Później należy ją zmniejszyć do ok. 40 stopni. Maliny suszymy kilka dni po 2-3 godziny. Jeśli dysponujemy specjalną suszarką do owoców i warzyw, to proces ten będzie o wiele mniej pracochłonny i czasochłonny.
Czy maliny można mrozić?
Maliny, należące do owoców jagodowych, bez wątpienia można mrozić. Ich wyjątkowo krucha struktura zobowiązuje jednak do szczególnego traktowania. Podczas przygotowań do mrożenia należy obchodzić się z nimi z dużą ostrożnością, aby w trakcie mycia i układania nie uszkodzić owoców.
Czy maliny się myje?
Maliny to bardzo delikatne owoce, dlatego najprościej i najlepiej zjadać je bezpośrednio z krzaka. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości i nie jesteśmy pewni ich pochodzenia, to oczywiście wskazane jest ich wcześniejsze umycie – co należy zrobić tuż przed spożyciem owoców. Pamiętajmy jednak, że maliny myje się krótko pod słabym strumieniem wody albo na durszlaku. Inaczej, jeśli nasiąkną wodą, stracą swój aromat i jędrność.
Co zrobić z malin?
Maliny to wdzięczne owoce, z których można zrobić wiele przysmaków. Wszystkim kojarzą się głównie ze słodkimi deserami i rzeczywiście często są ich składnikiem. Z malin przyrządzimy zatem torty, ciasta, tarty, ale również mniej popularne słodycze, jak suflety czy włoską panna cottę. Te popularne leśne owoce będą równie dobrze smakować w pączkowych bułeczkach posypanych nasionami amarantusa czy też w kolorowej sałatce.
Co zrobić z mrożonych malin?
Z mrożonych malin można zrobić mnóstwo pyszności. Wystarczy dobry przepis lub odrobina wyobraźni. Mrożone maliny z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania przeróżnych deserów wzbogaconych o galaretkę, sos, konfiturę czy mus malinowy. Będą świetnym składnikiem na przykład muffinek albo trufli. Z mrożonych malin zrobimy nawet domowe lody, które można podać aż na 5 sposobów!
Jakie maliny są najlepsze na sok?
Sok z malin to jeden ze sposobów wykorzystania nadmiaru tych pysznych owoców w sezonie. Warto jednak wiedzieć, że maliny, które zamierzamy przeznaczyć na sok, powinny być zbierane w czasie słonecznej aury, co pozwoli wydobyć z nich największą słodycz. Chmury i chłody nie są więc wskazane, jeśli chcemy czerpać z malin pełnymi garściami. Pod uwagę weźmy też przede wszystkim odmiany ‘Polesie’ i ‘Rubin’, które są najlepszymi odmianami malin na sok.
Kiedy maliny są najtańsze?
Maliny to owoce, których ceny wahają się w zależności od mniej lub bardziej sprzyjających warunków pogodowych. Sezon na maliny przypada od lipca do września i teoretycznie gdzieś pośrodku tego okresu powinny one być najtańsze. W praktyce rzadko jednak zdarza się taka regularność, ponieważ często zachodzą anomalie pogodowe, które nie sprzyjają prawidłowemu wzrostowi malin i tym samym wpływają na wahania poziomu ich cen.
Atuty malin od wieków były znane naszym przodkom. Ich smak i wartości odżywcze zasługują więc na szczególną uwagę nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Kto jednak powiedział, że trzeba korzystać z tych właściwości oddzielnie? Polecamy więc łączyć przyjemne z pożytecznym, rozsmakowując się w soku czy syropie z malin podczas przeziębienia.