Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Obraną marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odłóż na sitko do obciekania.
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- 2 sitka o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- radełko do wycinania ciasteczek
Konfitura truskawkowo-malinowa
Konfiturę z malinami smażymy na patelni do momentu całkowitego odparowania soku.
Markizy
Startą marchew dokładnie odciskamy z soku i łączymy w misce z mąką przesianą przez sitko, masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami na markizy. Dokładnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Ciasto ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Za pomocą radełka wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 °C (do zrumienienia). Studzimy. Ciastka składamy ze sobą parami, przekładając je ciepłą konfiturą.
Zobacz podobne
przepisy
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.
Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Rolady schabowe z serem bałkańskim
- Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
- Chrust
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
- Owoce z kruszonką owsianą
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- Wege placki z tartych warzyw
- Oponki serowe z sosem malinowym
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Wegańskie makaroniki
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Chinkali z mięsem
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- Ciasteczka z wróżbą
- Smoothie bowl z mango i bananów
- Minipizza z kabanosami
- Serowa kula z brokułów
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Naleśniki ze szparagami
- Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1321 dni temu
Można użyć marchewki z sokowirówki, czyli pulpy marchewkowej.
odpowiedz
1375 dni temu
Ciasteczka rewelacyjne, dla lubiących mniej słodko proponuję dodać mniej cukru i musiałam piec 25 min i wyszły pyszne.
odpowiedz
1375 dni temu
Piekłam dłużej trochę grubiej rozwałkowałam niż w przepisie, także przy cieniutkim cieście rzeczywiście 15 min powinno wystarczyć. Pychota!!!
3183 dni temu
Czy zamiast masła mogę użyć oleju kokosowego?
odpowiedz
3181 dni temu
Dorka, możesz wypróbować olej kokosowy - koniecznie nam daj znać, czy ciasteczka wyszły pyszne! :)
3327 dni temu
ciasteczka pycha ! <3
odpowiedz
3435 dni temu
smaczne!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3471 dni temu
robiłam ciasteczka z rana wlałam sok do mojej owsianki uwielbiam owies w każdej postaci a ciastka wyszły najlepiej i współpracownicy sie zachwycali w sumie musieli :p
odpowiedz
3475 dni temu
MK, oczywiście sok możesz wypić!
odpowiedz
3476 dni temu
Ładny przepis, pewnie wypróbuję, ale pierwsze zdanie jest mocno zastanawiające. Wylać sok z marchwi? Serio? Nie lepiej polecić wypicie go?
odpowiedz