
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Obraną marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odłóż na sitko do obciekania.
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- 2 sitka o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- radełko do wycinania ciasteczek
Konfitura truskawkowo-malinowa
Konfiturę z malinami smażymy na patelni do momentu całkowitego odparowania soku.
Markizy
Startą marchew dokładnie odciskamy z soku i łączymy w misce z mąką przesianą przez sitko, masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami na markizy. Dokładnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Ciasto ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Za pomocą radełka wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 °C (do zrumienienia). Studzimy. Ciastka składamy ze sobą parami, przekładając je ciepłą konfiturą.
Zobacz podobne
przepisy
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.

Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Spaghetti bolognese
- Zapiekanka ziemniaczana
- Angielskie śniadanie — przepis
- Chlebek bananowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kartacze z mięsem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1542 dni temu
Można użyć marchewki z sokowirówki, czyli pulpy marchewkowej.
odpowiedz
1596 dni temu
Ciasteczka rewelacyjne, dla lubiących mniej słodko proponuję dodać mniej cukru i musiałam piec 25 min i wyszły pyszne.
odpowiedz
1596 dni temu
Piekłam dłużej trochę grubiej rozwałkowałam niż w przepisie, także przy cieniutkim cieście rzeczywiście 15 min powinno wystarczyć. Pychota!!!
3404 dni temu
Czy zamiast masła mogę użyć oleju kokosowego?
odpowiedz
3402 dni temu
Dorka, możesz wypróbować olej kokosowy - koniecznie nam daj znać, czy ciasteczka wyszły pyszne! :)
3548 dni temu
ciasteczka pycha ! <3
odpowiedz
3656 dni temu
smaczne!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3692 dni temu
robiłam ciasteczka z rana wlałam sok do mojej owsianki uwielbiam owies w każdej postaci a ciastka wyszły najlepiej i współpracownicy sie zachwycali w sumie musieli :p
odpowiedz
3696 dni temu
MK, oczywiście sok możesz wypić!
odpowiedz
3697 dni temu
Ładny przepis, pewnie wypróbuję, ale pierwsze zdanie jest mocno zastanawiające. Wylać sok z marchwi? Serio? Nie lepiej polecić wypicie go?
odpowiedz