
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Przygotowanie
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cukier trzcinowy, sodę, mąkę, 2 szczypty soli, miękkie masło, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy, następnie dodajemy jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z ciasta formujemy wałek i tniemy go nożem na 15-16 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy płaskie ciasteczka, rozgniatamy je w dłoniach i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka układamy w dość dużych odstępach, 7-8 sztuk na blaszce.
Każde ciastko dekorujemy kolorowymi cukierkami. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
Upieczone ciasteczka na blaszce odstawiamy na bok, mniej więcej na 10 minut. Następnie ciasteczka przekładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!

Zobacz przepisy
na święta
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (34)
1440 dni temu
Smaczne ciasteczka. Wnusiowi posmakują na pewno.
odpowiedz
2335 dni temu
Najlepsze owsiane ciastka ever! Uwielbiamy 😊
odpowiedz
2908 dni temu
robiłam tak jak z instrukcjom j wyszło mi jak wielki placek
odpowiedz
2660 dni temu
Kulki nie większe niż rafaelo, lekko spłaszczam i 9 sztuk na dużą blachę.
2927 dni temu
Ciasteczka smaczne, ale niestety za słodkie, mimo iż jestem słodyczomaniakiem. Polecam dodać mniej cukru, ze względu na czekoladę i M&Ms
odpowiedz
3014 dni temu
te ciastka to pomyłka .opis jest malo dokladny .Przy temperaturze 180 stopni cukier na cukierkach sie pali.sól gruboziarnista to tez dziwny pomysł.Ciastka są ogólnie rzecz diorąc niedobre i powędrowały do kosza . Są to moje pierwsze ciastka owsiane ,ktore nie wyszły ,a zawsze były super .
odpowiedz
3389 dni temu
ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU
odpowiedz
3388 dni temu
Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Możesz trzymać je do 2 tygodni, jednak na pewno znikną szybciej ;)
3416 dni temu
Bardzo fajne ciasteczka i przesympatyczny Pan , który prezentuje wykonanie tych smakowitości , jest tylko jeden dyskomfort - dykcja, sympatyczny Pan nie używa literki "ą" na końcu wyrazu , np : " som,smakujom...itp , jak sami państwo "widzom" źle to brzmi ,ciepło pozdrawiam .
odpowiedz
3437 dni temu
ciacha rewelacja! pyszne... idealnie słodkie i uzależniające :) ja powciskałam w nie cukiereczki z masłem orzechowym, bo takie miałam i to był dobry pomysł :) mam tylko pytanie... co zrobić, by ciacha sie nie rozlały i nie kruszyły po upieczeniu? pozdrawiam!
odpowiedz
3437 dni temu
Patrycjo, kruchość to taka specyfika tych ciastek :) Dobry pomysł z cukierkami z masłem orzechowym! To musiało być pyszne :)
3597 dni temu
Dodałam mniej cukru i trochę stewii oraz orzechy. Ciastka wyszły pyszne i gigatyczne :D
odpowiedz
3604 dni temu
makowiec, można je wyrównać foremką bądź szklanką :)
odpowiedz
3604 dni temu
W jaki sposób uzyskać tak okrągły kształt ciastek?
odpowiedz
3672 dni temu
Panie Pawle, ciasteczka robiłam już kilka razy i za każdym razem mam ciasto bardziej płynne niż Pana i podczas pieczenia rozlewają mi się bardzo na blaszce, proszę mi doradzić co mam robić, żeby wyszły takie jak Pana na filmie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
odpowiedz
3674 dni temu
JolaGość, najlepiej górskie :)
odpowiedz
3674 dni temu
Mam pytanie. Jakie płatki owsiane dajemy do ciastek. Górskie czy błyskawiczne?
odpowiedz
3675 dni temu
Drogi Gościu, to zależy jakiej wielkości ciasteczka zrobisz :)
odpowiedz
3677 dni temu
a ile ich jest? bo nie jest napisane
odpowiedz
3677 dni temu
one smakują mniej więcej jak ,,Sasanki'' ?
odpowiedz
3684 dni temu
Chcialabym zastapic platki owsiane otrebami a cukier miodem. Jakich ilosci powinnam uzyc?
odpowiedz
3703 dni temu
Ciastka rozlały się po całej blaszce jak dla mnie za maślane ! :c
odpowiedz
3713 dni temu
Fantastyczne, niezwykle kruche i pyszne !!! Polecam!!!
odpowiedz
3719 dni temu
Ciasteczka zupełnie rozlały się podczas pieczenia, może dlatego, że ustawiłam piekarnik na grzanie góra+dól. Następnym razem spróbuję z termoobiegiem. Zamiast kolorowych cukierków dodałam orzeszki ziemne (mniam)
odpowiedz
3722 dni temu
Jeżeli ktoś nie dysponuje jajami w rozmiarze L, tylko M, niech spokojnie doda ciut mniejsze, ale koniecznie jedno. Ja dodałam dwa malutkie i tak mi się wszystko rozpłynęło, że musiałam podwajać porcję.
odpowiedz
3723 dni temu
Naprawdę pyszne- kruche, pachnące masłem i czekoladą. Tylko strasznie "rozpłynęły" się w czasie pieczenia. Dlatego każde ciastko (jeszcze ciepłe) pokroiłam na cztery części.
odpowiedz
3724 dni temu
Pyszne!!! :) z pewnością powtórzę przepis! :)
odpowiedz
3724 dni temu
Doskonały pomysł! Kolorowe ciasteczka rzeczywiście świetnie się sprawdzą jako prezenty dla najbliższych :)
odpowiedz
3725 dni temu
Ciasteczka są super!!! Zrobiłam je z podwójnej porcji, wyszło ok 60 sztuk (trochę takich większych, trochę mniejszych). Porcje czekają już dla Dziadków i Babć z okazji ich święta! Polecam jak najbardziej! ;)
odpowiedz
3727 dni temu
I jak je oceniacie?
odpowiedz
3730 dni temu
150 g kolorowych cukierków czekoladowych. M&M'sy pasują do tego jak ulał
odpowiedz
3730 dni temu
Drogi Gościu, Matyldo, cukierki można pominąć, jednak to one nadają ciasteczkom charakteru. Cukier muscovado oraz inna mąka może jednak znacznie zmienić konsystencję oraz smak ciasteczek. Zalecamy zastosować jednak zwykły, jasny cukier trzcinowy oraz mąkę pszenną.
odpowiedz
3731 dni temu
Zamierzam upiec te ciasteczka, tylko mam kilka wątpliwości. Czy te 150 g cukru nie będzie za dużo dla kogoś, kto nie lubi mocno słodkich rzeczy? Cukierki kolorowe zamierzam i tak sobie darować ;-) Planuję też użyć cukru muscovado. A zamiana mąki pszennej (całej lub pół na pół) na pełnoziarnistą albo orkiszową? Czy taka modyfikacja przepisu będzie OK? Nie zmieni mi zbytnio konsystencji albo nie zdominuje smaku ciastek??
odpowiedz
3731 dni temu
Czy można pominąć w przepisie kolorowe cukierki, czy ciastka mogą wyjść za mało słodkie?
odpowiedz
zobacz wszystkie