zobacz film Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Do miski wsypujemy płatki owsiane, cukier trzcinowy, sodę, mąkę, 2 szczypty soli, miękkie masło, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy, następnie dodajemy jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z ciasta formujemy wałek i tniemy go nożem na 15-16 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy płaskie ciasteczka, rozgniatamy je w dłoniach i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka układamy w dość dużych odstępach, 7-8 sztuk na blaszce.

Każde ciastko dekorujemy kolorowymi cukierkami. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.

Upieczone ciasteczka na blaszce odstawiamy na bok, mniej więcej na 10 minut. Następnie ciasteczka przekładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • gośćnikola gośćnikola
    375 dni temu
    robiłam tak jak z instrukcjom j wyszło mi jak wielki placek

    odpowiedz

  • AgaAga AgaAga
    128 dni temu
    Kulki nie większe niż rafaelo, lekko spłaszczam i 9 sztuk na dużą blachę.
  • Gość Gość
    394 dni temu
    Ciasteczka smaczne, ale niestety za słodkie, mimo iż jestem słodyczomaniakiem. Polecam dodać mniej cukru, ze względu na czekoladę i M&Ms

    odpowiedz

  • Pampalini herbu zielona pietruszka Pampalini herbu zielona pietruszka
    482 dni temu
    te ciastka to pomyłka .opis jest malo dokladny .Przy temperaturze 180 stopni cukier na cukierkach sie pali.sól gruboziarnista to tez dziwny pomysł.Ciastka są ogólnie rzecz diorąc niedobre i powędrowały do kosza . Są to moje pierwsze ciastka owsiane ,ktore nie wyszły ,a zawsze były super .

    odpowiedz

  • IZKA IZKA
    857 dni temu
    ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    856 dni temu
    Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Możesz trzymać je do 2 tygodni, jednak na pewno znikną szybciej ;)
  • Gość Gość
    884 dni temu
    Bardzo fajne ciasteczka i przesympatyczny Pan , który prezentuje wykonanie tych smakowitości , jest tylko jeden dyskomfort - dykcja, sympatyczny Pan nie używa literki "ą" na końcu wyrazu , np : " som,smakujom...itp , jak sami państwo "widzom" źle to brzmi ,ciepło pozdrawiam .

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    904 dni temu
    ciacha rewelacja! pyszne... idealnie słodkie i uzależniające :) ja powciskałam w nie cukiereczki z masłem orzechowym, bo takie miałam i to był dobry pomysł :) mam tylko pytanie... co zrobić, by ciacha sie nie rozlały i nie kruszyły po upieczeniu? pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    904 dni temu
    Patrycjo, kruchość to taka specyfika tych ciastek :) Dobry pomysł z cukierkami z masłem orzechowym! To musiało być pyszne :)
  • Pychotka Pychotka
    1065 dni temu
    Dodałam mniej cukru i trochę stewii oraz orzechy. Ciastka wyszły pyszne i gigatyczne :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1072 dni temu
    makowiec, można je wyrównać foremką bądź szklanką :)

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1072 dni temu
    W jaki sposób uzyskać tak okrągły kształt ciastek?

    odpowiedz

  • EdytaGość EdytaGość
    1140 dni temu
    Panie Pawle, ciasteczka robiłam już kilka razy i za każdym razem mam ciasto bardziej płynne niż Pana i podczas pieczenia rozlewają mi się bardzo na blaszce, proszę mi doradzić co mam robić, żeby wyszły takie jak Pana na filmie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1142 dni temu
    JolaGość, najlepiej górskie :)

    odpowiedz

  • JolaGość JolaGość
    1142 dni temu
    Mam pytanie. Jakie płatki owsiane dajemy do ciastek. Górskie czy błyskawiczne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1143 dni temu
    Drogi Gościu, to zależy jakiej wielkości ciasteczka zrobisz :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1145 dni temu
    a ile ich jest? bo nie jest napisane

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1145 dni temu
    one smakują mniej więcej jak ,,Sasanki'' ?

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1152 dni temu
    Chcialabym zastapic platki owsiane otrebami a cukier miodem. Jakich ilosci powinnam uzyc?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1171 dni temu
    Ciastka rozlały się po całej blaszce jak dla mnie za maślane ! :c

    odpowiedz

  • luna76 luna76
    1181 dni temu
    Fantastyczne, niezwykle kruche i pyszne !!! Polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1186 dni temu
    Ciasteczka zupełnie rozlały się podczas pieczenia, może dlatego, że ustawiłam piekarnik na grzanie góra+dól. Następnym razem spróbuję z termoobiegiem. Zamiast kolorowych cukierków dodałam orzeszki ziemne (mniam)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1190 dni temu
    Jeżeli ktoś nie dysponuje jajami w rozmiarze L, tylko M, niech spokojnie doda ciut mniejsze, ale koniecznie jedno. Ja dodałam dwa malutkie i tak mi się wszystko rozpłynęło, że musiałam podwajać porcję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1190 dni temu
    Naprawdę pyszne- kruche, pachnące masłem i czekoladą. Tylko strasznie "rozpłynęły" się w czasie pieczenia. Dlatego każde ciastko (jeszcze ciepłe) pokroiłam na cztery części.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1191 dni temu
    Pyszne!!! :) z pewnością powtórzę przepis! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1192 dni temu
    Doskonały pomysł! Kolorowe ciasteczka rzeczywiście świetnie się sprawdzą jako prezenty dla najbliższych :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1192 dni temu
    Ciasteczka są super!!! Zrobiłam je z podwójnej porcji, wyszło ok 60 sztuk (trochę takich większych, trochę mniejszych). Porcje czekają już dla Dziadków i Babć z okazji ich święta! Polecam jak najbardziej! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1194 dni temu
    I jak je oceniacie?

    odpowiedz

  • Piotrek Piotrek
    1197 dni temu
    150 g kolorowych cukierków czekoladowych. M&M'sy pasują do tego jak ulał

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1198 dni temu
    Drogi Gościu, Matyldo, cukierki można pominąć, jednak to one nadają ciasteczkom charakteru. Cukier muscovado oraz inna mąka może jednak znacznie zmienić konsystencję oraz smak ciasteczek. Zalecamy zastosować jednak zwykły, jasny cukier trzcinowy oraz mąkę pszenną.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1198 dni temu
    Zamierzam upiec te ciasteczka, tylko mam kilka wątpliwości. Czy te 150 g cukru nie będzie za dużo dla kogoś, kto nie lubi mocno słodkich rzeczy? Cukierki kolorowe zamierzam i tak sobie darować ;-) Planuję też użyć cukru muscovado. A zamiana mąki pszennej (całej lub pół na pół) na pełnoziarnistą albo orkiszową? Czy taka modyfikacja przepisu będzie OK? Nie zmieni mi zbytnio konsystencji albo nie zdominuje smaku ciastek??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1198 dni temu
    Czy można pominąć w przepisie kolorowe cukierki, czy ciastka mogą wyjść za mało słodkie?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram