zobacz film Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. 

Przygotowanie

Do miski wsypujemy płatki owsiane, cukier trzcinowy, sodę, mąkę, 2 szczypty soli, miękkie masło, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy, następnie dodajemy jajko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z ciasta formujemy wałek i tniemy go nożem na 15-16 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy płaskie ciasteczka, rozgniatamy je w dłoniach i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka układamy w dość dużych odstępach, 7-8 sztuk na blaszce.

Każde ciastko dekorujemy kolorowymi cukierkami. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.

Upieczone ciasteczka na blaszce odstawiamy na bok, mniej więcej na 10 minut. Następnie ciasteczka przekładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Babunia Babunia
    1329 dni temu
    Smaczne ciasteczka. Wnusiowi posmakują na pewno.

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    2224 dni temu
    Najlepsze owsiane ciastka ever! Uwielbiamy 😊

    odpowiedz

  • gośćnikola gośćnikola
    2797 dni temu
    robiłam tak jak z instrukcjom j wyszło mi jak wielki placek

    odpowiedz

  • AgaAga AgaAga
    2549 dni temu
    Kulki nie większe niż rafaelo, lekko spłaszczam i 9 sztuk na dużą blachę.
  • Gość Gość
    2816 dni temu
    Ciasteczka smaczne, ale niestety za słodkie, mimo iż jestem słodyczomaniakiem. Polecam dodać mniej cukru, ze względu na czekoladę i M&Ms

    odpowiedz

  • Pampalini herbu zielona pietruszka Pampalini herbu zielona pietruszka
    2903 dni temu
    te ciastka to pomyłka .opis jest malo dokladny .Przy temperaturze 180 stopni cukier na cukierkach sie pali.sól gruboziarnista to tez dziwny pomysł.Ciastka są ogólnie rzecz diorąc niedobre i powędrowały do kosza . Są to moje pierwsze ciastka owsiane ,ktore nie wyszły ,a zawsze były super .

    odpowiedz

  • IZKA IZKA
    3279 dni temu
    ILE CZASU I JAK PRZECHOWUJEMY TAKIE CIASTECZKA TJ W JAKIEJ MNIEJ WIĘCEJ TEMPERATURZE I CZY W JAKIMŚ SZCZELNYM POJEMNIKU

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3277 dni temu
    Droga Izo, ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu i temperaturze pokojowej. Możesz trzymać je do 2 tygodni, jednak na pewno znikną szybciej ;)
  • Gość Gość
    3305 dni temu
    Bardzo fajne ciasteczka i przesympatyczny Pan , który prezentuje wykonanie tych smakowitości , jest tylko jeden dyskomfort - dykcja, sympatyczny Pan nie używa literki "ą" na końcu wyrazu , np : " som,smakujom...itp , jak sami państwo "widzom" źle to brzmi ,ciepło pozdrawiam .

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3326 dni temu
    ciacha rewelacja! pyszne... idealnie słodkie i uzależniające :) ja powciskałam w nie cukiereczki z masłem orzechowym, bo takie miałam i to był dobry pomysł :) mam tylko pytanie... co zrobić, by ciacha sie nie rozlały i nie kruszyły po upieczeniu? pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3326 dni temu
    Patrycjo, kruchość to taka specyfika tych ciastek :) Dobry pomysł z cukierkami z masłem orzechowym! To musiało być pyszne :)
  • Pychotka Pychotka
    3486 dni temu
    Dodałam mniej cukru i trochę stewii oraz orzechy. Ciastka wyszły pyszne i gigatyczne :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3493 dni temu
    makowiec, można je wyrównać foremką bądź szklanką :)

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3493 dni temu
    W jaki sposób uzyskać tak okrągły kształt ciastek?

    odpowiedz

  • EdytaGość EdytaGość
    3561 dni temu
    Panie Pawle, ciasteczka robiłam już kilka razy i za każdym razem mam ciasto bardziej płynne niż Pana i podczas pieczenia rozlewają mi się bardzo na blaszce, proszę mi doradzić co mam robić, żeby wyszły takie jak Pana na filmie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3563 dni temu
    JolaGość, najlepiej górskie :)

    odpowiedz

  • JolaGość JolaGość
    3563 dni temu
    Mam pytanie. Jakie płatki owsiane dajemy do ciastek. Górskie czy błyskawiczne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3564 dni temu
    Drogi Gościu, to zależy jakiej wielkości ciasteczka zrobisz :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3566 dni temu
    a ile ich jest? bo nie jest napisane

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3566 dni temu
    one smakują mniej więcej jak ,,Sasanki'' ?

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3573 dni temu
    Chcialabym zastapic platki owsiane otrebami a cukier miodem. Jakich ilosci powinnam uzyc?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3592 dni temu
    Ciastka rozlały się po całej blaszce jak dla mnie za maślane ! :c

    odpowiedz

  • luna76 luna76
    3602 dni temu
    Fantastyczne, niezwykle kruche i pyszne !!! Polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3608 dni temu
    Ciasteczka zupełnie rozlały się podczas pieczenia, może dlatego, że ustawiłam piekarnik na grzanie góra+dól. Następnym razem spróbuję z termoobiegiem. Zamiast kolorowych cukierków dodałam orzeszki ziemne (mniam)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3611 dni temu
    Jeżeli ktoś nie dysponuje jajami w rozmiarze L, tylko M, niech spokojnie doda ciut mniejsze, ale koniecznie jedno. Ja dodałam dwa malutkie i tak mi się wszystko rozpłynęło, że musiałam podwajać porcję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3612 dni temu
    Naprawdę pyszne- kruche, pachnące masłem i czekoladą. Tylko strasznie "rozpłynęły" się w czasie pieczenia. Dlatego każde ciastko (jeszcze ciepłe) pokroiłam na cztery części.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3613 dni temu
    Pyszne!!! :) z pewnością powtórzę przepis! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3613 dni temu
    Doskonały pomysł! Kolorowe ciasteczka rzeczywiście świetnie się sprawdzą jako prezenty dla najbliższych :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3614 dni temu
    Ciasteczka są super!!! Zrobiłam je z podwójnej porcji, wyszło ok 60 sztuk (trochę takich większych, trochę mniejszych). Porcje czekają już dla Dziadków i Babć z okazji ich święta! Polecam jak najbardziej! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3616 dni temu
    I jak je oceniacie?

    odpowiedz

  • Piotrek Piotrek
    3619 dni temu
    150 g kolorowych cukierków czekoladowych. M&M'sy pasują do tego jak ulał

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3619 dni temu
    Drogi Gościu, Matyldo, cukierki można pominąć, jednak to one nadają ciasteczkom charakteru. Cukier muscovado oraz inna mąka może jednak znacznie zmienić konsystencję oraz smak ciasteczek. Zalecamy zastosować jednak zwykły, jasny cukier trzcinowy oraz mąkę pszenną.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3620 dni temu
    Zamierzam upiec te ciasteczka, tylko mam kilka wątpliwości. Czy te 150 g cukru nie będzie za dużo dla kogoś, kto nie lubi mocno słodkich rzeczy? Cukierki kolorowe zamierzam i tak sobie darować ;-) Planuję też użyć cukru muscovado. A zamiana mąki pszennej (całej lub pół na pół) na pełnoziarnistą albo orkiszową? Czy taka modyfikacja przepisu będzie OK? Nie zmieni mi zbytnio konsystencji albo nie zdominuje smaku ciastek??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3620 dni temu
    Czy można pominąć w przepisie kolorowe cukierki, czy ciastka mogą wyjść za mało słodkie?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!