
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz całe migdały. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Po upływie tego czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.
Można je jeść, maczając w kawie lub słodkim winie.
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po włoskich smakach i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe włoskie amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Włoskie ciasto w polskim stylu! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Komentarze (38)
1284 dni temu
Migdały siekane do ciasta, a co z całymi? Podjadamy przy zagniataniu? A może w oczekiwaniu podczas pieczenia?
odpowiedz
1284 dni temu
Drogi Gościu, w drugim zdaniu jest napisane, co robimy z całymi migdałami :)
1202 dni temu
dodajemy do ciasta co wydaje się logiczne, chyba że ktoś jest aferzystą i lubi prowokacje to wtedy dopytuje.. :) Całuski
934 dni temu
Przecież pisze w przepisie, że na końcu dodajemy migdały- całe. Swoją drogą warto mieć kilka więcej do podjadania ;-)
888 dni temu
W przepisie jest napisane, co zrobic z calymi...
345 dni temu
Napisane jak byk: "Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz całe migdały."
314 dni temu
Przeczytaj jeszcze raz. Tym razem, ze zrozumieniem
1385 dni temu
Super ciasteczka, zblizone do tego co kupuje we Włoszech, ale ciut za slodkie. Po lekkiej modyfikacji ( 120-130g cukru zamiast 150) wychodzi super ;) No i .. ja robię z podwójnej porcji, bo z pojedynczej - po pierwsze robot do wyrabiania ciasta ma kłopot z taka małą ilością ciaska a po drugie.. za szybko znikają ;)
odpowiedz
1402 dni temu
Witam! Ile ciasteczka mogą poleżeć po ich upieczeniu? Jak je przechowywać?
odpowiedz
1402 dni temu
Gosiu, najlepiej ciasteczka zamknąć w szczelnej puszce. Można je przechowywać około 1-1,5 tygodnia.
1524 dni temu
Spokojnie można zagnieść, co prawda ja dałam 3 jajka, bo były małe, ale konsystencję łatwo kontrolować. Wyszły świetne!
odpowiedz
1525 dni temu
Dokładnie za mało maki. Ja dodałam więcej o jakieś 100 gram.... Bo było bardzo za rzadkie. A co mi wyjdzie to zobaczymy bo właśnie się piecze....
odpowiedz
1533 dni temu
wiecej mąki i migdałów, mniej procentowo cukru (włoszki dodają puder), dodatkowo łyżka masła i 3 łyżki białego i wina i będą prawdziwe cantucci :)))
odpowiedz
1647 dni temu
Robię drugi raz, bardzo smaczne. Nie byłam we Włoszech nie mogę porównać do oryginału ale smakują jak te ze sklepu.Dzięki za przepis. A teraz piekę w wersji fit z mąką gryczaną i ksylitolem zamiast cukru- na diecie takie pyszności :) Polecam.
odpowiedz
1647 dni temu
Dobry pomysł! :)
1565 dni temu
ja migdały przed albo po pokrojeniu kładę na patelnię i rumienię a potem dodaję do mąki .le .psze
1870 dni temu
dodalam do przepisu troche masla i pieklam jako ciasteczka - wyszly wysmienite
odpowiedz
1902 dni temu
Nie wiem czy coś robiłam ni tak, ale musiałam dodać sporo więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było tak rzadkie i klejące się... Ciasteczka właśnie się pieką więc mam nadzieję że wyjdą jak trzeba :) Co do sposobu pieczenia - czy cantuccini lepiej piec w termoobiegu czy standardowo grzałka góra + dół?
odpowiedz
1901 dni temu
Droga Aniu, na konsystencję ciasta ma wpływ rodzaj mąki oraz wielkość użytych jajek. Trzeba kontrolować na bieżąco konsystencję ciasta i w razie potrzeby delikatnie zmienić proporcje :) Najlepiej piec przy ustawieniach: góra - dół, jednak ciastka wyjdą również z termoobiegiem (wtedy należy kontrolować stan ich wypieczenia).
1950 dni temu
Czy mogę dać mąkę pszenną pełnoziarnistą?
odpowiedz
1950 dni temu
Zosiu, możesz użyć mąki pełnoziarnistej, jednak musisz pamiętać, że to już nie będą prawdziwe włoskie cantuccini.
1978 dni temu
obliczył ktoś może ile te ciasteczka mają kalorii? Jeśli tak to z góry dziękuję za odpowiedź ☺
odpowiedz
2099 dni temu
Pyszne :)
odpowiedz
2109 dni temu
polecam:)
odpowiedz
2149 dni temu
Sucharki, nie sucharki, mama jak je zobaczyła to nie wierzyła, że robione (sąsiadka chwilę wcześniej częstowała ją podobnymi przywiezionymi z Ameryki). Dzisiaj robię ponowie, wszystkim gorąco polecam tego uroczego Pana i jego kuchnię! Czekam na inne propozycję ciastek z czekoladą, orzechami czy dynią :)!
odpowiedz
2180 dni temu
Dominiko, cantuccini to rodzaj włoskich sucharków. Ponoć najlepiej smakują maczane w gorzkiej kawie ;)
odpowiedz
1533 dni temu
nie prawda, włosi moczą cantucci w czerwonym winie a w kawie moczą amerykanie, włosi się śmieją że to jakby je moczyć w soku z marchewki :D :D
218 dni temu
najlepiej smakuja maczane we wloskim winie deserowym Vin Santo, tak tez sa podawane
2181 dni temu
Robiłam ciastka kilka razy z różnymi orzechami. Najlepiej wychodzą z włoskimi. Ciasto bardzo, bardzo łatwo zagnieść, tylko ciastka wychodzą bardzo twardę. Można na nich zęby połamać :)
odpowiedz
2230 dni temu
Agnieszka, 5 g proszku to około 1 łyżeczka.
odpowiedz
2232 dni temu
Ile to 5 g proszku do pieczenia w przeliczeniu na łyżeczki?
odpowiedz
2293 dni temu
Moniko z pewnością nie dodajemy masła. Ważne, żeby jajka użyte do wykonania ciasteczek były duże - dzięki temu nie powinno być problemów z zagnieceniem ciasta.
odpowiedz
2294 dni temu
Czy w przepisie nie powinno być masła??? Konia z rzędem temu kto z tych składników zagniecie ciasto...
odpowiedz
2298 dni temu
witam, robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzą super, teraz robię połowę z migdałami a połowę z żurawiną - polecam :)
odpowiedz
2377 dni temu
Macieju tak, te ciasteczka z natury są twarde i chrupiące, trochę jak rodzaj słodkich sucharków :)
odpowiedz
2377 dni temu
ciasteczka wyszły rewelacyjne. W połączeniu z herbatką kakaową miodzio :-)
odpowiedz
2377 dni temu
te ciastka takie po prostu są ;)
odpowiedz
2378 dni temu
Witam, czy ciastka po upieczeniu wychodzą twarde? Moje są niestety takie i nie wiem czy coś nie tak wyszło czy takie są po prostu...
odpowiedz
zobacz wszystkie