zobacz film Włoskie ciasteczka Cantuccini

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz całe migdały. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.

Po upływie tego czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.

Można je jeść, maczając w kawie lub słodkim winie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • Gość Gość
    1085 dni temu
    Migdały siekane do ciasta, a co z całymi? Podjadamy przy zagniataniu? A może w oczekiwaniu podczas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1084 dni temu
    Drogi Gościu, w drugim zdaniu jest napisane, co robimy z całymi migdałami :)
  • Gość Gość
    1002 dni temu
    dodajemy do ciasta co wydaje się logiczne, chyba że ktoś jest aferzystą i lubi prowokacje to wtedy dopytuje.. :) Całuski
  • Gość Gość
    735 dni temu
    Przecież pisze w przepisie, że na końcu dodajemy migdały- całe. Swoją drogą warto mieć kilka więcej do podjadania ;-)
  • Gość Gość
    688 dni temu
    W przepisie jest napisane, co zrobic z calymi...
  • Gość Gość
    145 dni temu
    Napisane jak byk: "Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz całe migdały."
  • Gość Gość
    114 dni temu
    Przeczytaj jeszcze raz. Tym razem, ze zrozumieniem
  • Rafal Rafal
    1186 dni temu
    Super ciasteczka, zblizone do tego co kupuje we Włoszech, ale ciut za slodkie. Po lekkiej modyfikacji ( 120-130g cukru zamiast 150) wychodzi super ;) No i .. ja robię z podwójnej porcji, bo z pojedynczej - po pierwsze robot do wyrabiania ciasta ma kłopot z taka małą ilością ciaska a po drugie.. za szybko znikają ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1202 dni temu
    Witam! Ile ciasteczka mogą poleżeć po ich upieczeniu? Jak je przechowywać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1202 dni temu
    Gosiu, najlepiej ciasteczka zamknąć w szczelnej puszce. Można je przechowywać około 1-1,5 tygodnia.
  • Ania Ania
    1325 dni temu
    Spokojnie można zagnieść, co prawda ja dałam 3 jajka, bo były małe, ale konsystencję łatwo kontrolować. Wyszły świetne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1326 dni temu
    Dokładnie za mało maki. Ja dodałam więcej o jakieś 100 gram.... Bo było bardzo za rzadkie. A co mi wyjdzie to zobaczymy bo właśnie się piecze....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1334 dni temu
    wiecej mąki i migdałów, mniej procentowo cukru (włoszki dodają puder), dodatkowo łyżka masła i 3 łyżki białego i wina i będą prawdziwe cantucci :)))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1448 dni temu
    Robię drugi raz, bardzo smaczne. Nie byłam we Włoszech nie mogę porównać do oryginału ale smakują jak te ze sklepu.Dzięki za przepis. A teraz piekę w wersji fit z mąką gryczaną i ksylitolem zamiast cukru- na diecie takie pyszności :) Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1447 dni temu
    Dobry pomysł! :)
  • BOŻENA BOŻENA
    1365 dni temu
    ja migdały przed albo po pokrojeniu kładę na patelnię i rumienię a potem dodaję do mąki .le .psze
  • paziufa paziufa
    1671 dni temu
    dodalam do przepisu troche masla i pieklam jako ciasteczka - wyszly wysmienite

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1702 dni temu
    Nie wiem czy coś robiłam ni tak, ale musiałam dodać sporo więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było tak rzadkie i klejące się... Ciasteczka właśnie się pieką więc mam nadzieję że wyjdą jak trzeba :) Co do sposobu pieczenia - czy cantuccini lepiej piec w termoobiegu czy standardowo grzałka góra + dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1701 dni temu
    Droga Aniu, na konsystencję ciasta ma wpływ rodzaj mąki oraz wielkość użytych jajek. Trzeba kontrolować na bieżąco konsystencję ciasta i w razie potrzeby delikatnie zmienić proporcje :) Najlepiej piec przy ustawieniach: góra - dół, jednak ciastka wyjdą również z termoobiegiem (wtedy należy kontrolować stan ich wypieczenia).
  • Zosia Zosia
    1750 dni temu
    Czy mogę dać mąkę pszenną pełnoziarnistą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1750 dni temu
    Zosiu, możesz użyć mąki pełnoziarnistej, jednak musisz pamiętać, że to już nie będą prawdziwe włoskie cantuccini.
  • Gośka Gośka
    1779 dni temu
    obliczył ktoś może ile te ciasteczka mają kalorii? Jeśli tak to z góry dziękuję za odpowiedź ☺

    odpowiedz

  • Gosc Gosc
    1900 dni temu
    Pyszne :)

    odpowiedz

  • aga aga
    1909 dni temu
    polecam:)

    odpowiedz

  • Dominika Dominika
    1949 dni temu
    Sucharki, nie sucharki, mama jak je zobaczyła to nie wierzyła, że robione (sąsiadka chwilę wcześniej częstowała ją podobnymi przywiezionymi z Ameryki). Dzisiaj robię ponowie, wszystkim gorąco polecam tego uroczego Pana i jego kuchnię! Czekam na inne propozycję ciastek z czekoladą, orzechami czy dynią :)!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1980 dni temu
    Dominiko, cantuccini to rodzaj włoskich sucharków. Ponoć najlepiej smakują maczane w gorzkiej kawie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1334 dni temu
    nie prawda, włosi moczą cantucci w czerwonym winie a w kawie moczą amerykanie, włosi się śmieją że to jakby je moczyć w soku z marchewki :D :D
  • kasia kasia
    18 dni temu
    najlepiej smakuja maczane we wloskim winie deserowym Vin Santo, tak tez sa podawane
  • Dominika Dominika
    1981 dni temu
    Robiłam ciastka kilka razy z różnymi orzechami. Najlepiej wychodzą z włoskimi. Ciasto bardzo, bardzo łatwo zagnieść, tylko ciastka wychodzą bardzo twardę. Można na nich zęby połamać :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2030 dni temu
    Agnieszka, 5 g proszku to około 1 łyżeczka.

    odpowiedz

  • Agnieskza Agnieskza
    2033 dni temu
    Ile to 5 g proszku do pieczenia w przeliczeniu na łyżeczki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2093 dni temu
    Moniko z pewnością nie dodajemy masła. Ważne, żeby jajka użyte do wykonania ciasteczek były duże - dzięki temu nie powinno być problemów z zagnieceniem ciasta.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    2095 dni temu
    Czy w przepisie nie powinno być masła??? Konia z rzędem temu kto z tych składników zagniecie ciasto...

    odpowiedz

  • Monika Stysiał Monika Stysiał
    2098 dni temu
    witam, robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzą super, teraz robię połowę z migdałami a połowę z żurawiną - polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2177 dni temu
    Macieju tak, te ciasteczka z natury są twarde i chrupiące, trochę jak rodzaj słodkich sucharków :)

    odpowiedz

  • strzecha strzecha
    2178 dni temu
    ciasteczka wyszły rewelacyjne. W połączeniu z herbatką kakaową miodzio :-)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2178 dni temu
    te ciastka takie po prostu są ;)

    odpowiedz

  • Maciej Maciej
    2178 dni temu
    Witam, czy ciastka po upieczeniu wychodzą twarde? Moje są niestety takie i nie wiem czy coś nie tak wyszło czy takie są po prostu...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram