Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
50 g migdałów drobno siekamy i łączymy w misce z mąką przesianą przez sitko. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz 50 g całych migdałów. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Po upływie tego czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.
Można je jeść, maczając w kawie lub słodkim winie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Guacamole
- Jajka na miękko
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Spaghetti carbonara
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (42)
196 dni temu
Wyszło OK, ale na te proporcje - cukru połowa jak nie mniej. Smaczne ale za słodkie, porównując ze sklepowymi
Odpowiedz
240 dni temu
Bardzo dobre. Takie jadłem we Włoszech
Odpowiedz
3065 dni temu
Migdały siekane do ciasta, a co z całymi? Podjadamy przy zagniataniu? A może w oczekiwaniu podczas pieczenia?
Odpowiedz
3065 dni temu
Drogi Gościu, w drugim zdaniu jest napisane, co robimy z całymi migdałami :)
2983 dni temu
dodajemy do ciasta co wydaje się logiczne, chyba że ktoś jest aferzystą i lubi prowokacje to wtedy dopytuje.. :) Całuski
2715 dni temu
Przecież pisze w przepisie, że na końcu dodajemy migdały- całe. Swoją drogą warto mieć kilka więcej do podjadania ;-)
2669 dni temu
W przepisie jest napisane, co zrobic z calymi...
2126 dni temu
Napisane jak byk: "Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz całe migdały."
2095 dni temu
Przeczytaj jeszcze raz. Tym razem, ze zrozumieniem
1750 dni temu
Reszta ma być w całości
1346 dni temu
A może jest w przepisie?
3166 dni temu
Super ciasteczka, zblizone do tego co kupuje we Włoszech, ale ciut za slodkie. Po lekkiej modyfikacji ( 120-130g cukru zamiast 150) wychodzi super ;) No i .. ja robię z podwójnej porcji, bo z pojedynczej - po pierwsze robot do wyrabiania ciasta ma kłopot z taka małą ilością ciaska a po drugie.. za szybko znikają ;)
Odpowiedz
3183 dni temu
Witam! Ile ciasteczka mogą poleżeć po ich upieczeniu? Jak je przechowywać?
Odpowiedz
3183 dni temu
Gosiu, najlepiej ciasteczka zamknąć w szczelnej puszce. Można je przechowywać około 1-1,5 tygodnia.
3305 dni temu
Spokojnie można zagnieść, co prawda ja dałam 3 jajka, bo były małe, ale konsystencję łatwo kontrolować. Wyszły świetne!
Odpowiedz
3306 dni temu
Dokładnie za mało maki. Ja dodałam więcej o jakieś 100 gram.... Bo było bardzo za rzadkie. A co mi wyjdzie to zobaczymy bo właśnie się piecze....
Odpowiedz
3314 dni temu
wiecej mąki i migdałów, mniej procentowo cukru (włoszki dodają puder), dodatkowo łyżka masła i 3 łyżki białego i wina i będą prawdziwe cantucci :)))
Odpowiedz
3428 dni temu
Robię drugi raz, bardzo smaczne. Nie byłam we Włoszech nie mogę porównać do oryginału ale smakują jak te ze sklepu.Dzięki za przepis. A teraz piekę w wersji fit z mąką gryczaną i ksylitolem zamiast cukru- na diecie takie pyszności :) Polecam.
Odpowiedz
3428 dni temu
Dobry pomysł! :)
3346 dni temu
ja migdały przed albo po pokrojeniu kładę na patelnię i rumienię a potem dodaję do mąki .le .psze
3651 dni temu
dodalam do przepisu troche masla i pieklam jako ciasteczka - wyszly wysmienite
Odpowiedz
3683 dni temu
Nie wiem czy coś robiłam ni tak, ale musiałam dodać sporo więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było tak rzadkie i klejące się... Ciasteczka właśnie się pieką więc mam nadzieję że wyjdą jak trzeba :) Co do sposobu pieczenia - czy cantuccini lepiej piec w termoobiegu czy standardowo grzałka góra + dół?
Odpowiedz
3681 dni temu
Droga Aniu, na konsystencję ciasta ma wpływ rodzaj mąki oraz wielkość użytych jajek. Trzeba kontrolować na bieżąco konsystencję ciasta i w razie potrzeby delikatnie zmienić proporcje :) Najlepiej piec przy ustawieniach: góra - dół, jednak ciastka wyjdą również z termoobiegiem (wtedy należy kontrolować stan ich wypieczenia).
3730 dni temu
Czy mogę dać mąkę pszenną pełnoziarnistą?
Odpowiedz
3730 dni temu
Zosiu, możesz użyć mąki pełnoziarnistej, jednak musisz pamiętać, że to już nie będą prawdziwe włoskie cantuccini.
3759 dni temu
obliczył ktoś może ile te ciasteczka mają kalorii? Jeśli tak to z góry dziękuję za odpowiedź ☺
Odpowiedz
3880 dni temu
Pyszne :)
Odpowiedz
3890 dni temu
polecam:)
Odpowiedz
3929 dni temu
Sucharki, nie sucharki, mama jak je zobaczyła to nie wierzyła, że robione (sąsiadka chwilę wcześniej częstowała ją podobnymi przywiezionymi z Ameryki). Dzisiaj robię ponowie, wszystkim gorąco polecam tego uroczego Pana i jego kuchnię! Czekam na inne propozycję ciastek z czekoladą, orzechami czy dynią :)!
Odpowiedz
3961 dni temu
Dominiko, cantuccini to rodzaj włoskich sucharków. Ponoć najlepiej smakują maczane w gorzkiej kawie ;)
Odpowiedz
3314 dni temu
nie prawda, włosi moczą cantucci w czerwonym winie a w kawie moczą amerykanie, włosi się śmieją że to jakby je moczyć w soku z marchewki :D :D
1999 dni temu
najlepiej smakuja maczane we wloskim winie deserowym Vin Santo, tak tez sa podawane
3961 dni temu
Robiłam ciastka kilka razy z różnymi orzechami. Najlepiej wychodzą z włoskimi. Ciasto bardzo, bardzo łatwo zagnieść, tylko ciastka wychodzą bardzo twardę. Można na nich zęby połamać :)
Odpowiedz
4011 dni temu
Agnieszka, 5 g proszku to około 1 łyżeczka.
Odpowiedz
4013 dni temu
Ile to 5 g proszku do pieczenia w przeliczeniu na łyżeczki?
Odpowiedz
4074 dni temu
Moniko z pewnością nie dodajemy masła. Ważne, żeby jajka użyte do wykonania ciasteczek były duże - dzięki temu nie powinno być problemów z zagnieceniem ciasta.
Odpowiedz
4075 dni temu
Czy w przepisie nie powinno być masła??? Konia z rzędem temu kto z tych składników zagniecie ciasto...
Odpowiedz
4078 dni temu
witam, robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzą super, teraz robię połowę z migdałami a połowę z żurawiną - polecam :)
Odpowiedz
4158 dni temu
Macieju tak, te ciasteczka z natury są twarde i chrupiące, trochę jak rodzaj słodkich sucharków :)
Odpowiedz
4158 dni temu
ciasteczka wyszły rewelacyjne. W połączeniu z herbatką kakaową miodzio :-)
Odpowiedz
4158 dni temu
te ciastka takie po prostu są ;)
Odpowiedz
4159 dni temu
Witam, czy ciastka po upieczeniu wychodzą twarde? Moje są niestety takie i nie wiem czy coś nie tak wyszło czy takie są po prostu...
Odpowiedz
zobacz wszystkie