Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Amaretti
Migdały łączymy z mąką, dodajemy białka i starannie mieszamy. Z masy formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) na 18-22 minuty. Upieczone amaretti odstawiamy do wystudzenia.
Ganasz o smaku amaretti
Śmietankę gotujemy i rozpuszczamy w niej czekolady. Miksujemy, stopniowo dodając amaretto. Na samym końcu do masy dodajemy miękkie masło. Ganasz pozostawiamy do zastygnięcia.
Wystudzone ciasteczka sklejamy za pomocą ganaszu czekoladowego.
Zobacz podobne
przepisy
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Puszysty omlet z owocami
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Torcik brazylijski
- Indyk w sosie czekoladowym
- Bitki z szynki z dzika
- Sernik czekoladowy
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasteczka bakaliowe
- Oponki serowe z sosem malinowym
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
- Karmelowy sernik z rosą
- Kurczak w sosie pesto
- Lizaki z ksylitolu
- Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
- Mus miętowy z limonką
- Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Babka orzechowo-migdałowa
- Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
345 dni temu
Chciałam zrobić ten przepis ale teraz nie jestem pewna, bo składniki są strasznie pomieszane i źle podpisywane a nie ma żadnego filmiku żeby mi pomógł. Naprawcie tą listę składników.
odpowiedz
345 dni temu
Rzeczywiście! Dziękujemy za zgłoszenie błędu.
2795 dni temu
dzień dobry, moje doświadczenie z tym przepisem jest podobne do przedmówców. tzn. pierwsza porcja blachy -placki rozpłynęły się. wówczas wstawiłam druga porcje ciasta do lodówki na kilka godzin i te upiekły się ładnie, lecz trochę spiekły ponieważ chciałam uzyskać efekt brązowego koloru jak na zdjęciu (ja również sądzę, że nie jest to zdjęcie ciastek z tego przepisu!) Ciastaka wyszły twarde, nawet bardzo. Przypominają trochę cantuccini. Ganasz faktycznie na początku jest lekko lejący a po ostudzeniu idealny. Ogólnie ciastka bardzo smaczne, jednak trochę szkoda, że są takie twarde. ps. i u mnie również kleiły się niemiłosiernie podczas porcjowania. pozdrawiam MM
odpowiedz
3281 dni temu
mi wyszły twarde płaskie placki i za nic w świecie nie przypominają tych ze zdjęcia :)) ale smaczne były i zjedliśmy maczając w herbacie by zębów nie połamać:))
odpowiedz
2861 dni temu
Dokładnie tak było i u mnie....tam jest pomyłka w proporcjach prawdopodobnie, dotyczy to również ganaszu - jestem bardzo zła i rozczarowana
3409 dni temu
Drogi Gościu, ganasz po schłodzeniu powinien mieć zwartą konsystencję. Ola przed wypiekiem amaretti oceń czy ciasto ma odpowiednią konsystencję (czy białka nie były za duże i masa się nie leje). Jeśli temp. piekarnika jest odpowiednio wysoka, ciasto szybko się zetnie i nie rozpłynie się na płaski placek.
odpowiedz
3409 dni temu
Mam pytanie, co robię nie tak, że moje amaretti zamiast urosnąć rozlewają się i są płaskie? z małych kulek o średnicy ok. 1-1,5cm robią się placki o średnicy ok. 5cm :( pilnie potrzebuję porady... zastanawiam się czy nie spróbować przepisu bez mąki?
odpowiedz
3409 dni temu
czy gnasz powinien nawet po ostudzeniu być taki lejący się a nie zwarty? :(
odpowiedz
3522 dni temu
Ewu, zwiększanie ilości mąki w przepisie nie wpłynie dobrze na konsystencję ciasta. Co do drugiej próby pieczenia amaretti, ciasto przed pieczeniem powinno mieć raczej zwartą konsystencję (trzeba samemu ocenić czy białka nie są zbyt duże). Jeśli temperatura piekarnika jest odpowiednio wysoka, ciasto się zetnie i nie rozpłynie się na blaszce.
odpowiedz
3522 dni temu
Robiłam już dwukrotnie. Niestety po pierwsze bardzo się kleją, wiec trudno je formować, po drugie wydaje mi się ze maja zbyt luźna konsystencje - rozpływają je podczas pieczenia... Z wyglądu przypominaj bardziej makaroniki niż amaretti - są dosyć płaskie, nie takie jak na zdjęciu. Za pierwszym razem dolałam amaretto do ciasta i w związku z tym dodałam więcej maki, ale nie wiem czy przez to nie były twardsze, za drugim razem nie dodawałam już alkoholu, trzymałam się dokładnie przepisu, z tym ze skróciłem czas pieczenia do 13 minut. Może mam zbyt duże białka? Ważyły prawie po 40g. Lidlu, jakie masz dla mnie wskazówki.
odpowiedz
3573 dni temu
Ciasteczka robią furrorę wśród moich gości. Są tak małe, że ciężko się oprzeć pokusie by zjeść jeszcze jedno... ty razem ostatnie ciasteczko ;-) Przepis stosowałam już kilka razy i zawsze ciasteczka wychodzą twarde. Maczam je w zaparzonej herbacie i wychodzą idealne. Polecam przepis! Smacznego!
odpowiedz
3790 dni temu
Ile mnie więcej wychodzi tych ciasteczek z podanej ilości składników?
odpowiedz
3850 dni temu
Pyszne,własnie takie uwielbiam,makaroniki przygotuję jeszcze nie raz.
odpowiedz
3869 dni temu
Bogumile, ciasteczka te chrupią, więc powinny być lekko twardawe.
odpowiedz
3869 dni temu
te ciasteczka wychodzą takie twarde?
odpowiedz
3906 dni temu
Aniu, tak, likier możesz pominąć :) Dodaj jednak odrobinę więcej śmietanki, by ganasz miał właściwą konsystencję.
odpowiedz
3906 dni temu
czy moge zrobic te ciasteczka bez likieru?
odpowiedz
3909 dni temu
Drogi Gościu, by ciasto nie przywierało do dłoni proponujemy przed lepieniem kulek delikatnie zwilżyć ręce.
odpowiedz
3909 dni temu
Wczoraj upiekłam. Polecam! Miałam pewien problem z formowaniem kulek; czy ma ktoś jakiś sposób na to, żeby ciasto nie kleiło się tak do rąk?
odpowiedz
3909 dni temu
właśnie skończyłam wyszły bardzo ładne nie skromnie powiem że chyba nawet ładniejsze niż na zdjęciu (szkoda że nie można wysyłać zdjęć bo bym Wam pokazała :) wielkie dzięki za super przepis !
odpowiedz
3914 dni temu
Drogi Gościu, do podanych składników dodajemy białka. gdyby miały być ubite - wspomnielibyśmy o tym w przepisie. Pozdrawiamy! :)
odpowiedz
3915 dni temu
Jakie bialka dodajemy, nie dokladny ten przepis.Niedbala ta osoba,ktora udostepnila przepis.Pozdrawiam
odpowiedz
3915 dni temu
Drogi gościu, białka dodajemy w formie płynnej, bez wcześniejszego ubijania.
odpowiedz
3915 dni temu
Czy białka mają być ubite?
odpowiedz
3915 dni temu
Ja we Włoszech jadłam z kawałkami orzechów, które były wyczuwalne, więc przygotuje I z mielonymi migdałami I z posiekanymi ;)
odpowiedz
3916 dni temu
Pyszniutkie,chyba się skuszę na te ciasteczka :)
odpowiedz
zobacz wszystkie