
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sito do miski. W mące robimy zagłębienie. Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn, następnie czekamy 5-10 minut, aż wyrośnie. Dodajemy jajo, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli i rum. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy jabłka i żurawinę, ponownie wyrabiamy. Ciasto porcjujemy na małe kulki (możemy użyć łyżki). Smażymy w głębokim tłuszczu jak tradycyjne pączki.
Zobacz podobne
przepisy
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż po Hiszpanii i przygotuj z nami pyszne hiszpańskie pączki z pomarańczowym lukrem.

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Komentarze (3)
1511 dni temu
Takie pączki idealnie się prezentują na Tłusty Czwartek.
odpowiedz
1548 dni temu
Upieczone i zjedzone,bardzo ładnie wyrosły .Fajny przepis .
odpowiedz
1555 dni temu
Pyszne racuszki pana Pawła,mojej babci bardzo smakowały :)
odpowiedz
zobacz wszystkie