Pączki z jabłkami i żurawiną

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Żurawiny namocz i pokrój.

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy, aby delikatnie ostygło. Mąkę przesiewamy przez sito do miski i robimy w niej zagłębienie. Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn, następnie przekładamy go do zagłębienia, mieszamy z odrobiną mąki i czekamy 5-10 minut, aż wyrośnie. Dodajemy jajo, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli i rum. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Jabłka dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy jabłka i żurawinę, ponownie wyrabiamy. Ciasto porcjujemy na małe kulki (możemy użyć łyżki). Smażymy w głębokim tłuszczu jak tradycyjne pączki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gościni Gościni
    51 dni temu
    Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem 🤔 Rozczyn wlewamy do zagłębienia w mące i zostawiamy na 10 minut bez mieszania go z mąką? Dopiero potem mieszamy i dodajemy jajka itd.?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    49 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, przepis był napisany odrobinę niejasno. Rozczyn trzeba najpierw połączyć z odrobiną mąki i dopiero po tym czekać, aż wyrośnie.
  • Piotrek Piotrek
    4043 dni temu
    Takie pączki idealnie się prezentują na Tłusty Czwartek.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4080 dni temu
    Upieczone i zjedzone,bardzo ładnie wyrosły .Fajny przepis .

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4087 dni temu
    Pyszne racuszki pana Pawła,mojej babci bardzo smakowały :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!