Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Żurawiny namocz i pokrój.
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy, aby delikatnie ostygło. Mąkę przesiewamy przez sito do miski i robimy w niej zagłębienie. Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn, następnie przekładamy go do zagłębienia, mieszamy z odrobiną mąki i czekamy 5-10 minut, aż wyrośnie. Dodajemy jajo, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli i rum. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jabłka dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy jabłka i żurawinę, ponownie wyrabiamy. Ciasto porcjujemy na małe kulki (możemy użyć łyżki). Smażymy w głębokim tłuszczu jak tradycyjne pączki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Jajka na miękko
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
262 dni temu
Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem 🤔 Rozczyn wlewamy do zagłębienia w mące i zostawiamy na 10 minut bez mieszania go z mąką? Dopiero potem mieszamy i dodajemy jajka itd.?
Odpowiedz
261 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, przepis był napisany odrobinę niejasno. Rozczyn trzeba najpierw połączyć z odrobiną mąki i dopiero po tym czekać, aż wyrośnie.
4254 dni temu
Takie pączki idealnie się prezentują na Tłusty Czwartek.
Odpowiedz
4292 dni temu
Upieczone i zjedzone,bardzo ładnie wyrosły .Fajny przepis .
Odpowiedz
4298 dni temu
Pyszne racuszki pana Pawła,mojej babci bardzo smakowały :)
Odpowiedz