
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Żurawiny namocz i pokrój.
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy, aby delikatnie ostygło. Mąkę przesiewamy przez sito do miski i robimy w niej zagłębienie. Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn, następnie przekładamy go do zagłębienia, mieszamy z odrobiną mąki i czekamy 5-10 minut, aż wyrośnie. Dodajemy jajo, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli i rum. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jabłka dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy jabłka i żurawinę, ponownie wyrabiamy. Ciasto porcjujemy na małe kulki (możemy użyć łyżki). Smażymy w głębokim tłuszczu jak tradycyjne pączki.
Zobacz podobne
przepisy
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!

Zobacz przepisy
na święta
- Sernik na zimno
- Babka kawowa
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Jajko pieczone w awokado
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka po rosyjsku
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Pasta jajeczna
- Sernik limonkowy
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Pascha
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Roślinny tort marchewkowy
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
51 dni temu
Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem 🤔 Rozczyn wlewamy do zagłębienia w mące i zostawiamy na 10 minut bez mieszania go z mąką? Dopiero potem mieszamy i dodajemy jajka itd.?
odpowiedz
49 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, przepis był napisany odrobinę niejasno. Rozczyn trzeba najpierw połączyć z odrobiną mąki i dopiero po tym czekać, aż wyrośnie.
4043 dni temu
Takie pączki idealnie się prezentują na Tłusty Czwartek.
odpowiedz
4080 dni temu
Upieczone i zjedzone,bardzo ładnie wyrosły .Fajny przepis .
odpowiedz
4087 dni temu
Pyszne racuszki pana Pawła,mojej babci bardzo smakowały :)
odpowiedz