Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Wianuszki
Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml).
220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i wystudzamy.
Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160-170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).
W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
Lukier pomarańczowy
Wszystkie składniki razem łączymy. Jeszcze gorące wianuszki zamaczamy w lukrze i odstawiamy.
Zobacz podobne
przepisy
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
- Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Sylwestrowe przekąski
- Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
- Azjatyckie pączki z mango i kokosem
- Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
- Wigilijny makowiec
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Faworki drożdżowe
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Pączki w wersji fit
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Różowe cynamonki
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Ciasto ryżowe
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Pizza bez drożdży
- Rolada pomarańczowa
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Grillowane kiełbaski w boczku
- Kanapka rybaka
- Zwijane zrazy wołowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
2778 dni temu
dzień dobry, wianuszki wykonywałam kilkakrotnie. za każdym razem wyszły pyszne. dziękuję i pozdrawiam. MM
odpowiedz
2883 dni temu
Ile sztuk wyjdzie mniej więcej z tego przepisu? I jak długo powinno się je smażyć?
odpowiedz
2882 dni temu
ok. 4-6 sztuk. Smażymy, aż wianuszki będą złote. Ważne jest, by olej miał odpowiednią temperaturę!
2813 dni temu
Piszę na górze, 4 porcje :) ale ile to ja nie wiem :)
2981 dni temu
Wygląda świetnie, jadłam kupne ale to nie to samo co zrobione w domu!
odpowiedz
3265 dni temu
przepyszne, słodkie, małe, miękkie pączuszki :) choć czasem przypominały mi smakiem omleta :D + nie muszą być umieszczane na równo wyciętym papierze, z którym chłopak tak się męczył :P
odpowiedz
3377 dni temu
Niesamowity smak , trochę zabawy przy tym , ale naprawdę warto !!!
odpowiedz
3533 dni temu
Pyyyyyycha zniknęły ze stołu w kilka minut 😉
odpowiedz
3566 dni temu
Pyszne nie są tak słodkie na jakie wyglądają ..!!! Polecam na wekeend
odpowiedz
3905 dni temu
Mariola, mamy nadzieję, że skusisz się na inne pyszności Pawła!
odpowiedz
3906 dni temu
Są przepyszne,właśnie zrobiłam,sok pomarańczowy idealnie do wianuszków pasuje.Pyszny przepis pana Pawła :)
odpowiedz
3917 dni temu
Pan Paweł kolejny raz nie zawiódł mojego podniebienia :) Pyszności !!!!
odpowiedz
3920 dni temu
Ile czasu powinno smażyć się wianuszki? Mam wrażenie, że miałem za gorący tłuszcz i z wierzchu były rumiane, natomiast w środku masa była płynna, nie ścięła się. P.S. Jak rozpoznać temperaturę tłuszczu nie mając specjalistycznego termometru?
odpowiedz
4078 dni temu
To jest to co Tygrysy lubią Najbardziej !!! Zawsze w cukierniach wybieram wianuszki ale te są najleprze jakie w życiu jadłem Dzięki Cukierniku
odpowiedz
4112 dni temu
Od dawna mam ochotę na takie paczusie i świetnie że tu znalazłam rewelacyjny przepis,jutro piekę
odpowiedz
4114 dni temu
Muszę pokazać ten przepis żonie!
odpowiedz
zobacz wszystkie