Przysmak z Saragossy  (pomarańczowe wianuszki)
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Wianuszki

Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml).

220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i wystudzamy.

Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem.

Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.

Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160-170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).

W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.

Lukier pomarańczowy

Wszystkie składniki razem łączymy. Jeszcze gorące wianuszki zamaczamy w lukrze i odstawiamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gosia Mk Gosia Mk
    331 dni temu
    dzień dobry, wianuszki wykonywałam kilkakrotnie. za każdym razem wyszły pyszne. dziękuję i pozdrawiam. MM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    436 dni temu
    Ile sztuk wyjdzie mniej więcej z tego przepisu? I jak długo powinno się je smażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    435 dni temu
    ok. 4-6 sztuk. Smażymy, aż wianuszki będą złote. Ważne jest, by olej miał odpowiednią temperaturę!
  • Gość Gość
    366 dni temu
    Piszę na górze, 4 porcje :) ale ile to ja nie wiem :)
  • Ella Ella
    534 dni temu
    Wygląda świetnie, jadłam kupne ale to nie to samo co zrobione w domu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    818 dni temu
    przepyszne, słodkie, małe, miękkie pączuszki :) choć czasem przypominały mi smakiem omleta :D + nie muszą być umieszczane na równo wyciętym papierze, z którym chłopak tak się męczył :P

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    930 dni temu
    Niesamowity smak , trochę zabawy przy tym , ale naprawdę warto !!!

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1086 dni temu
    Pyyyyyycha zniknęły ze stołu w kilka minut 😉

    odpowiedz

  • maagdam2005 maagdam2005
    1119 dni temu
    Pyszne nie są tak słodkie na jakie wyglądają ..!!! Polecam na wekeend

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1458 dni temu
    Mariola, mamy nadzieję, że skusisz się na inne pyszności Pawła!

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1459 dni temu
    Są przepyszne,właśnie zrobiłam,sok pomarańczowy idealnie do wianuszków pasuje.Pyszny przepis pana Pawła :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1470 dni temu
    Pan Paweł kolejny raz nie zawiódł mojego podniebienia :) Pyszności !!!!

    odpowiedz

  • Hubert Hubert
    1473 dni temu
    Ile czasu powinno smażyć się wianuszki? Mam wrażenie, że miałem za gorący tłuszcz i z wierzchu były rumiane, natomiast w środku masa była płynna, nie ścięła się. P.S. Jak rozpoznać temperaturę tłuszczu nie mając specjalistycznego termometru?

    odpowiedz

  • Filip pożeracz słodyczy Filip pożeracz słodyczy
    1631 dni temu
    To jest to co Tygrysy lubią Najbardziej !!! Zawsze w cukierniach wybieram wianuszki ale te są najleprze jakie w życiu jadłem Dzięki Cukierniku

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1665 dni temu
    Od dawna mam ochotę na takie paczusie i świetnie że tu znalazłam rewelacyjny przepis,jutro piekę

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    1667 dni temu
    Muszę pokazać ten przepis żonie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram