
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Wianuszki
Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml).
220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i wystudzamy.
Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160-170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).
W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
Lukier pomarańczowy
Wszystkie składniki razem łączymy. Jeszcze gorące wianuszki zamaczamy w lukrze i odstawiamy.
Zobacz podobne
przepisy
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Zobacz przepisy
na święta
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Serniczki na owsianym spodzie
- Zupa buraczkowa
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
2874 dni temu
dzień dobry, wianuszki wykonywałam kilkakrotnie. za każdym razem wyszły pyszne. dziękuję i pozdrawiam. MM
odpowiedz
2979 dni temu
Ile sztuk wyjdzie mniej więcej z tego przepisu? I jak długo powinno się je smażyć?
odpowiedz
2978 dni temu
ok. 4-6 sztuk. Smażymy, aż wianuszki będą złote. Ważne jest, by olej miał odpowiednią temperaturę!
2909 dni temu
Piszę na górze, 4 porcje :) ale ile to ja nie wiem :)
3077 dni temu
Wygląda świetnie, jadłam kupne ale to nie to samo co zrobione w domu!
odpowiedz
3361 dni temu
przepyszne, słodkie, małe, miękkie pączuszki :) choć czasem przypominały mi smakiem omleta :D + nie muszą być umieszczane na równo wyciętym papierze, z którym chłopak tak się męczył :P
odpowiedz
3473 dni temu
Niesamowity smak , trochę zabawy przy tym , ale naprawdę warto !!!
odpowiedz
3629 dni temu
Pyyyyyycha zniknęły ze stołu w kilka minut 😉
odpowiedz
3662 dni temu
Pyszne nie są tak słodkie na jakie wyglądają ..!!! Polecam na wekeend
odpowiedz
4001 dni temu
Mariola, mamy nadzieję, że skusisz się na inne pyszności Pawła!
odpowiedz
4002 dni temu
Są przepyszne,właśnie zrobiłam,sok pomarańczowy idealnie do wianuszków pasuje.Pyszny przepis pana Pawła :)
odpowiedz
4013 dni temu
Pan Paweł kolejny raz nie zawiódł mojego podniebienia :) Pyszności !!!!
odpowiedz
4016 dni temu
Ile czasu powinno smażyć się wianuszki? Mam wrażenie, że miałem za gorący tłuszcz i z wierzchu były rumiane, natomiast w środku masa była płynna, nie ścięła się. P.S. Jak rozpoznać temperaturę tłuszczu nie mając specjalistycznego termometru?
odpowiedz
4174 dni temu
To jest to co Tygrysy lubią Najbardziej !!! Zawsze w cukierniach wybieram wianuszki ale te są najleprze jakie w życiu jadłem Dzięki Cukierniku
odpowiedz
4208 dni temu
Od dawna mam ochotę na takie paczusie i świetnie że tu znalazłam rewelacyjny przepis,jutro piekę
odpowiedz
4210 dni temu
Muszę pokazać ten przepis żonie!
odpowiedz
zobacz wszystkie