zobacz film Flan Valencia

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Małe foremki do flanu (lub naczynka do sufletów) smarujemy za pomocą pędzelka od środka rozpuszczonym masłem (niewielką część rozpuszczonego masła zostawiamy do podsmażenia brzoskwiń).

100 g cukru stopniowo karmelizujemy na suchej patelni, do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru. Po dwie łyżeczki uzyskanego karmelu wlewamy do każdej z foremek. (UWAGA! Skarmelizowany cukier parzy!), nie myjemy patelni, będziemy jej używać do podsmażania brzoskwiń.

Do pojemnika miksera wlewamy 200 ml śmietanki 30% UHT, 200 ml mleka skondensowanego, wbijamy 2 jaja, dodajemy cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz 30 ml likieru brzoskwiniowego (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci, pomijamy likier brzoskwiniowy). Wszystko miksujemy na bardzo gładką masę, którą napełniamy foremki do 3/4 ich wysokości.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy zimną wodę (po włożeniu foremek do naczynia żaroodpornego woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek), umieszczamy w niej foremki.

Naczynie wraz z foremkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu) na 40-50 minut. Upieczony flan studzimy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Na patelni, na której karmelizowaliśmy cukier, rozgrzewamy masło, układamy brzoskwinie. Chwilę smażymy z obu stron (powinny zezłocić się na karmelizowanym cukrze). Dodajemy 50-80 ml likieru brzoskwiniowego. Chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia.

Jak podawać

Flan wyjmujemy z lodówki, następnie z foremek, kroimy na mniejsze części, dekorujemy smażonymi brzoskwiniami, sosem, który powstał podczas podsmażania brzoskwiń, oraz świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • aaa aaa
    577 dni temu
    A zna Pan bakterie, które przeżywają pieczenie w 140-150o C?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2871 dni temu
    Fanko flanów, mycie jajek pomaga uniknąć zatrucia salmonellą, dlatego zawsze warto to robić!

    odpowiedz

  • Fanka flanów FLANOCHOLICZKA Fanka flanów FLANOCHOLICZKA
    2871 dni temu
    Drogi panie Pawle, po raz kolejny zaleca pan umycie jajek, czy jeśli tego nie zrobię to coś się stanie?

    odpowiedz

  • Mariolka Mariolka
    2876 dni temu
    Pychotka ! bardzo proste do zrobienia ja piekłam w filiżankach i też wyszło a tak sie tego obawiałam Polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram