zobacz film Flan Valencia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Małe foremki do flanu (lub naczynka do sufletów) smarujemy za pomocą pędzelka od środka rozpuszczonym masłem (niewielką część rozpuszczonego masła zostawiamy do podsmażenia brzoskwiń).

100 g cukru stopniowo karmelizujemy na suchej patelni, do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru. Po dwie łyżeczki uzyskanego karmelu wlewamy do każdej z foremek. (UWAGA! Skarmelizowany cukier parzy!), nie myjemy patelni, będziemy jej używać do podsmażania brzoskwiń.

Do pojemnika miksera wlewamy 200 ml śmietanki 30% UHT, 200 ml mleka skondensowanego, wbijamy 2 jaja, dodajemy cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz 30 ml likieru brzoskwiniowego (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci, pomijamy likier brzoskwiniowy). Wszystko miksujemy na bardzo gładką masę, którą napełniamy foremki do 3/4 ich wysokości.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy zimną wodę (po włożeniu foremek do naczynia żaroodpornego woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek), umieszczamy w niej foremki.

Naczynie wraz z foremkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu) na 40-50 minut. Upieczony flan studzimy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

Na patelni, na której karmelizowaliśmy cukier, rozgrzewamy masło, układamy brzoskwinie. Chwilę smażymy z obu stron (powinny zezłocić się na karmelizowanym cukrze). Dodajemy 50-80 ml likieru brzoskwiniowego. Chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia.

Jak podawać

Flan wyjmujemy z lodówki, następnie z foremek, kroimy na mniejsze części, dekorujemy smażonymi brzoskwiniami, sosem, który powstał podczas podsmażania brzoskwiń, oraz świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1721 dni temu
    Fanko flanów, mycie jajek pomaga uniknąć zatrucia salmonellą, dlatego zawsze warto to robić!

    odpowiedz

  • Fanka flanów FLANOCHOLICZKA Fanka flanów FLANOCHOLICZKA
    1721 dni temu
    Drogi panie Pawle, po raz kolejny zaleca pan umycie jajek, czy jeśli tego nie zrobię to coś się stanie?

    odpowiedz

  • Mariolka Mariolka
    1727 dni temu
    Pychotka ! bardzo proste do zrobienia ja piekłam w filiżankach i też wyszło a tak sie tego obawiałam Polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram