Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy. Małe foremki do flanu (lub naczynka do sufletów) smarujemy za pomocą pędzelka od środka rozpuszczonym masłem (niewielką część rozpuszczonego masła zostawiamy do podsmażenia brzoskwiń).
100 g cukru stopniowo karmelizujemy na suchej patelni, do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru. Po dwie łyżeczki uzyskanego karmelu wlewamy do każdej z foremek. (UWAGA! Skarmelizowany cukier parzy!), nie myjemy patelni, będziemy jej używać do podsmażania brzoskwiń.
Do pojemnika miksera wlewamy 200 ml śmietanki 30% UHT, 200 ml mleka skondensowanego, wbijamy 2 jaja, dodajemy cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz 30 ml likieru brzoskwiniowego (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci, pomijamy likier brzoskwiniowy). Wszystko miksujemy na bardzo gładką masę, którą napełniamy foremki do 3/4 ich wysokości.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy zimną wodę (po włożeniu foremek do naczynia żaroodpornego woda powinna sięgać do 1/2 wysokości foremek), umieszczamy w niej foremki.
Naczynie wraz z foremkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (z termoobiegiem) lub 150°C (bez termoobiegu) na 40-50 minut. Upieczony flan studzimy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Każdą połówkę kroimy na ok. 5 części. Na patelni, na której karmelizowaliśmy cukier, rozgrzewamy masło, układamy brzoskwinie. Chwilę smażymy z obu stron (powinny zezłocić się na karmelizowanym cukrze). Dodajemy 50-80 ml likieru brzoskwiniowego. Chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Jak podawać
Flan wyjmujemy z lodówki, następnie z foremek, kroimy na mniejsze części, dekorujemy smażonymi brzoskwiniami, sosem, który powstał podczas podsmażania brzoskwiń, oraz świeżymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1850 dni temu
A zna Pan bakterie, które przeżywają pieczenie w 140-150o C?
odpowiedz
4144 dni temu
Fanko flanów, mycie jajek pomaga uniknąć zatrucia salmonellą, dlatego zawsze warto to robić!
odpowiedz
4144 dni temu
Drogi panie Pawle, po raz kolejny zaleca pan umycie jajek, czy jeśli tego nie zrobię to coś się stanie?
odpowiedz
4149 dni temu
Pychotka ! bardzo proste do zrobienia ja piekłam w filiżankach i też wyszło a tak sie tego obawiałam Polecam
odpowiedz