
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folia spożywcza
- wałek do ciasta
- metalowe rurki cukiernicze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
KROK 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY RURKI
Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i miseczką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, starając się skleić ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.
UWAGA!
Ciasto na cannoli musi być bardzo cienko rozwałkowane (ok. 1,5-2 mm).
KROK 3: SMAŻYMY CIASTO
Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju, pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z SERKA
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.
KROK 5: PODAJEMY CANNOLI
Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem - wtedy mamy pewność, że ciasto będzie bardzo chrupiące, a krem chłodny i puszysty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Carpaccio z buraka
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Sałatka gyros
- Gruszki w syropie
- Kotlety siekane z kurczaka
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (30)
2078 dni temu
Krem z limonką mistrzostwo świata!!! Dziękuję za to, czego zasmakowałem na Sycylii. Ciasto, też fantastyczne, dodałbym tylko dla początkujących, że brzegi rurek smarujemy białkiem. To zapobiegnie rozklejeniu się w czasie smażenia. Mniam :)
odpowiedz
2739 dni temu
Kupiłam mąkę kokosową:) gdzie moge jej użyć, kt,ora makę mogę nią zastapić, poproszę o przykłady ew. przepisy, z góry dzięki
odpowiedz
3064 dni temu
Wszystko fajnie tylko krem trochę za rzadki wyszedł i lipa :(
odpowiedz
2955 dni temu
zamien serek riccotta na mascapone.
1281 dni temu
Jestem z Sycylii i nikt ale to nikt nie słyszał tu, żeby do kremu do cannoli dawać śmietankę!! Co za wymysł. Tylko ricotta odsączona i utrata z cukrem pudrem
3408 dni temu
Co zrobić żeby cisto się nie rozklejało podczas smażenia ?
odpowiedz
3407 dni temu
mar, trzeba dokładnie skleić ciasto. Wówczas nie powinno się z nim nic dziać w trakcie smażenia.
3357 dni temu
posmaruj delikatnie łączenie surowym białkiem tylko trochę. :)
3102 dni temu
posmarować białkiem
4285 dni temu
Gość 2, w tym przepisie nie używamy foremek, ciasteczka formujemy ręcznie. Ilość ciasteczek również zależy od tego, jakiej średnicy kółeczka będziesz wykrawać.
odpowiedz
4285 dni temu
mam pytanko na ile ciastek starczy ten przepis, gdyz mam 40 foremek i chcialabym zrobic dosc duzo cannoli. pozdrawiam
odpowiedz
4300 dni temu
Mam pytanie : jakiej srednicy kola powinno sie wycinac bo skoro podane jest, ze z tych skladnikow wychodza 4 porcje to wydaja mi sie ogromne. Robilam cannoli z tego przepisu ale nie wychodza mi tak ladne. Co zrobic zeby ciasto nie rozklejalo sie podczas smazenia??
odpowiedz
4338 dni temu
Faktycznie ciasteczka mają taką magiczną cechę, że znikają z talerza nim ktokolwiek zdąży zauważyć ;)
odpowiedz
4338 dni temu
Masa super,ciastka również ,znikły bardzo szybko,uwielbiam przepisy kuchni Lidla .
odpowiedz
4387 dni temu
JJ, do ciasta należy dodać 250 g mąki.
odpowiedz
4389 dni temu
Hhhhhmmm a to ciasto bez mąki ???
odpowiedz
4398 dni temu
Szkoda , że nie można obejrzeć filmiku :(
odpowiedz
4511 dni temu
na ebay można kupić rurki specjalne do cannoli,po 25 zł 3 szt. 6 szt.wystarczy. są włoskie i na pewno lepsze niż na allegro.
odpowiedz
4515 dni temu
Ja też kupiłam takie rurki w zwykłym sklepie z akcesoriami agd, typu mydło i powidło, chyba z 7 złotych kosztował komplet 10 sztuk
odpowiedz
4517 dni temu
rurki kupiłam w sklepie z gospodarstwem domowym typu pss (polecam zakupić dwa komplety)
odpowiedz
4517 dni temu
skąd wziąć rurki do smażenia?
odpowiedz
4517 dni temu
witam. Pierwszy raz zaglądnęłam na tę stronę. Zawsze jakoś mi przelatywało bokiem. Jak zrobię sycylijskie cannoli to napiszę czy się udały. Pozdtrawiam
odpowiedz
4518 dni temu
Nie, wcale nie, teraz filmy się super odtwarzają, nic nie przerywa, jakoś ekstra - może masz za słabe łącze?
odpowiedz
4518 dni temu
coraz gorzej ciągle przerywa filmik nie da się oglądać. stron z chodzi na psy.
odpowiedz
4518 dni temu
http://allegro.pl/foremki-metalowe-do-rurek-10-szt-075-i3090679746.html
odpowiedz
4519 dni temu
ja w Warszawie w hali wola kupowałam, 8 szt za jakieś 5-6 zł , z tą ceną 100 zł chyba przesadziłeś ;)
odpowiedz
4519 dni temu
- od 3 m-cy przeszukuję tradycyjne sklepy i nie znalazłam, - w internecie jest oferta ale cena z 3 szt. ponad 100,-zł
odpowiedz
4519 dni temu
W sklepach gospodarstwa domowego ( garnki, talerze, formy do pieczenia itd.), kupowałam są krótsze i dłuższe. Służą również do pieczenia rurek z kremem
odpowiedz
4519 dni temu
z allegro, ja tam kupowałam
odpowiedz
4520 dni temu
skąd wziąć metalowe rurki?
odpowiedz
zobacz wszystkie