![Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ab2fb1e0c9b1-90227fdaa5-Rurki_z_kremem_98086_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- folia spożywcza
- wałek do ciasta
- metalowe rurki cukiernicze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
KROK 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY RURKI
Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i miseczką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, starając się skleić ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.
UWAGA!
Ciasto na cannoli musi być bardzo cienko rozwałkowane (ok. 1,5-2 mm).
KROK 3: SMAŻYMY CIASTO
Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju, pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z SERKA
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.
KROK 5: PODAJEMY CANNOLI
Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem - wtedy mamy pewność, że ciasto będzie bardzo chrupiące, a krem chłodny i puszysty.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
![Klasyczny sernik](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d9d4477c53c2-eaeda6dc38-SERNIK_CIASTA_960x540.webp)
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
![Mazurek kajmakowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1df613dce02e-e08a64be4a-MAZUREK_cukiernik_KW_12_96353_960x540.webp)
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
![Banany smażone w cieście](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/71ffe9543056-fd93a9b154-smazone_banany_99963_960x540.webp)
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
![Panna cotta waniliowa z owocami lasu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/215b9289bca9-29461591074e-1250x700_panna_cota_KW_1422.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chili con carne
- Tarta Cytrynowa
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
- Babka serowa z pomarańczami
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kokosowe pancakes bez glutenu
- Ciasto marchewkowe
- Żółta pasta curry
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Chleb w stylu portugalskim
- Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Jabłkowy chutney z piwem
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Wytrawna tarta Tatin
- Jajecznica na 3 sposoby
- Spaghetti bolognese
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Komentarze (30)
1692 dni temu
Krem z limonką mistrzostwo świata!!! Dziękuję za to, czego zasmakowałem na Sycylii. Ciasto, też fantastyczne, dodałbym tylko dla początkujących, że brzegi rurek smarujemy białkiem. To zapobiegnie rozklejeniu się w czasie smażenia. Mniam :)
odpowiedz
2353 dni temu
Kupiłam mąkę kokosową:) gdzie moge jej użyć, kt,ora makę mogę nią zastapić, poproszę o przykłady ew. przepisy, z góry dzięki
odpowiedz
2678 dni temu
Wszystko fajnie tylko krem trochę za rzadki wyszedł i lipa :(
odpowiedz
2569 dni temu
zamien serek riccotta na mascapone.
895 dni temu
Jestem z Sycylii i nikt ale to nikt nie słyszał tu, żeby do kremu do cannoli dawać śmietankę!! Co za wymysł. Tylko ricotta odsączona i utrata z cukrem pudrem
3022 dni temu
Co zrobić żeby cisto się nie rozklejało podczas smażenia ?
odpowiedz
3021 dni temu
mar, trzeba dokładnie skleić ciasto. Wówczas nie powinno się z nim nic dziać w trakcie smażenia.
2971 dni temu
posmaruj delikatnie łączenie surowym białkiem tylko trochę. :)
2716 dni temu
posmarować białkiem
3899 dni temu
Gość 2, w tym przepisie nie używamy foremek, ciasteczka formujemy ręcznie. Ilość ciasteczek również zależy od tego, jakiej średnicy kółeczka będziesz wykrawać.
odpowiedz
3899 dni temu
mam pytanko na ile ciastek starczy ten przepis, gdyz mam 40 foremek i chcialabym zrobic dosc duzo cannoli. pozdrawiam
odpowiedz
3914 dni temu
Mam pytanie : jakiej srednicy kola powinno sie wycinac bo skoro podane jest, ze z tych skladnikow wychodza 4 porcje to wydaja mi sie ogromne. Robilam cannoli z tego przepisu ale nie wychodza mi tak ladne. Co zrobic zeby ciasto nie rozklejalo sie podczas smazenia??
odpowiedz
3951 dni temu
Faktycznie ciasteczka mają taką magiczną cechę, że znikają z talerza nim ktokolwiek zdąży zauważyć ;)
odpowiedz
3952 dni temu
Masa super,ciastka również ,znikły bardzo szybko,uwielbiam przepisy kuchni Lidla .
odpowiedz
4001 dni temu
JJ, do ciasta należy dodać 250 g mąki.
odpowiedz
4003 dni temu
Hhhhhmmm a to ciasto bez mąki ???
odpowiedz
4012 dni temu
Szkoda , że nie można obejrzeć filmiku :(
odpowiedz
4125 dni temu
na ebay można kupić rurki specjalne do cannoli,po 25 zł 3 szt. 6 szt.wystarczy. są włoskie i na pewno lepsze niż na allegro.
odpowiedz
4129 dni temu
Ja też kupiłam takie rurki w zwykłym sklepie z akcesoriami agd, typu mydło i powidło, chyba z 7 złotych kosztował komplet 10 sztuk
odpowiedz
4130 dni temu
rurki kupiłam w sklepie z gospodarstwem domowym typu pss (polecam zakupić dwa komplety)
odpowiedz
4131 dni temu
skąd wziąć rurki do smażenia?
odpowiedz
4131 dni temu
witam. Pierwszy raz zaglądnęłam na tę stronę. Zawsze jakoś mi przelatywało bokiem. Jak zrobię sycylijskie cannoli to napiszę czy się udały. Pozdtrawiam
odpowiedz
4132 dni temu
Nie, wcale nie, teraz filmy się super odtwarzają, nic nie przerywa, jakoś ekstra - może masz za słabe łącze?
odpowiedz
4132 dni temu
coraz gorzej ciągle przerywa filmik nie da się oglądać. stron z chodzi na psy.
odpowiedz
4132 dni temu
http://allegro.pl/foremki-metalowe-do-rurek-10-szt-075-i3090679746.html
odpowiedz
4133 dni temu
ja w Warszawie w hali wola kupowałam, 8 szt za jakieś 5-6 zł , z tą ceną 100 zł chyba przesadziłeś ;)
odpowiedz
4133 dni temu
- od 3 m-cy przeszukuję tradycyjne sklepy i nie znalazłam, - w internecie jest oferta ale cena z 3 szt. ponad 100,-zł
odpowiedz
4133 dni temu
W sklepach gospodarstwa domowego ( garnki, talerze, formy do pieczenia itd.), kupowałam są krótsze i dłuższe. Służą również do pieczenia rurek z kremem
odpowiedz
4133 dni temu
z allegro, ja tam kupowałam
odpowiedz
4133 dni temu
skąd wziąć metalowe rurki?
odpowiedz
zobacz wszystkie