
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Pozostałe łyżki masła rozpuszczamy i wysmarowujemy nim naczynia żaroodporne. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.
Sos
Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
Do dekoracji
Śmietankę ubijamy. Zapieczony ryż posypujemy cynamonem i podajemy z bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Komentarze (62)
959 dni temu
Pyszne danie! Wspomnienie dzieciństwa, tyle że w jeszcze lepszej wersji :)
odpowiedz
958 dni temu
❤️
1619 dni temu
Masło na patelni się topi, a nie rozpuszcza. Rozpuszcza się cukier w wodzie.
odpowiedz
1367 dni temu
Jaki ktoś potrafi być akuratny to az glowa boli...:/
1003 dni temu
Co prawda, to prawda. :)
1003 dni temu
Mnie głowa boli od niepoprawności językowej. Prawidłowo używany język polski (ta "akuratność") nie wywołuje we mnie bólu głowy. Czyż to nie symptomatyczne? :/
2027 dni temu
Czy grecki jogurt zamiast smietany moze byc?
odpowiedz
2027 dni temu
Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)
2058 dni temu
good
odpowiedz
2153 dni temu
Przepyszne danie, z czasów dzieciństwa...Dziękuję za przypomnienie. Ryż ( dla mnie tylko jaśminowy) na mleku z odrobiną soli jest wspaniały. Jednak, jak uczyła mnie moja mama,która już jest prababcią, należałoby go przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać.Zamiast sztucznego cukru wanilinowego można użyć naturalnej laski wanilii,dostępnej w stałej sprzedaży w Lidlu. Ponieważ jest pełnia lata mój ryż zrobiłam z sezonowymi jabłkami - papierówkami, kilkoma śliwkami węgierkami oraz jedną brzoskwinią. Wzbogaciło to smak i wyeliminowało niepotrzebną,przepryskaną na wszystkie strony,chemiczną cytryną. A pan prowadzący- byłoby bardzo miło,gdyby tak się nie spieszył z kucharzeniem...Miałam zadyszkę oglądając pana. Taki pośpiech w żaden sposób nie balansuje się ze wspaniałością proponowanej potrawy. Pozdrawiam Irena
odpowiedz
2152 dni temu
Droga Ireno, jeśli zna się inny sposób na przygotowanie dania, to nasz przepis można potraktować jako inspirację, albo jak wspomniałaś przypomnienie smaków dzieciństwa. Każdy z nas może ten przepis zmodyfikować według własnych upodobań smakowych lub według dostępności świeżych, sezonowych owoców. Paweł Małecki, dzięki szybkiemu przygotowaniu potrawy, podkreśla tylko jakie jest to proste. Pozdrawiamy
2275 dni temu
Dobre pytanie...:) Dołączam się.
odpowiedz
2277 dni temu
Czy ryż ma być ugotowany zanim dodamy go do mleka ?
odpowiedz
2274 dni temu
Nie, ryż gotujemy w mleku :)
2297 dni temu
Robiłem już to kilka razy.Jest przepyszne.Polecam.:)
odpowiedz
2312 dni temu
Pycha:) Dzisiaj ryż z jabłkami rządzi u mnie w domu:)
odpowiedz
2315 dni temu
Do ryżu dodałam 2 żółtka i wymieszałam a z białek ubiłam pianę i posmarowałam na wierz i tak zapiekłam. Bylo przepyszne dzieci chciały dokładkę i kolejna dokładkę i kolejna ... Polecam
odpowiedz
2314 dni temu
Rene, świetny pomysł! :)
2325 dni temu
Nie wiem czy Pan wie, co to jest cukier wanilinowy. On nie ma nic wspólnego z wanilią. Myślałam, że taki kucharz będzie wiedział jak się robi prawdziwy cukier waniliowy. Wystarczy kupić laski wanilii i włożyć je do cukru. Ot i cała filozofia. A ja zrobiłam nawet ekstrakt z wanilii. Dobry Wujek Google pomoże. I jeszcze jedno, za dużo cynamonu. W jabłkach by wystarczyło.
odpowiedz
2324 dni temu
Jak dla mnie to cynamon na wierzch tworzy smaczną skorupę. Ja dodałem kaszy manny na wierzch, bo jabłek wyszło jak dla batalionu wojska.
2323 dni temu
Drogi Gościu, Paweł doskonale wie, jak zrobić cukier waniliowy, dlatego też dzieli się swoim trikiem w Kuchni Lidla - http://kuchnialidla.pl/product/domowy-cukier-waniliowy Pozdrawiamy!
2334 dni temu
No gratuluję przepisu Lidl 😊 pyszne ale jeśli ktoś woli mniej słodkie może śmiało dodać mniej 😆
odpowiedz
2333 dni temu
Dziękujemy za opinię :)
2334 dni temu
W piekarniku..... czekamy na efekt końcowy 😊
odpowiedz
2334 dni temu
Koniecznie podziel się z nami wrażeniami! :)
2346 dni temu
Przez ile czasu zapiekac ?? I w jakiej temperaturze ?
odpowiedz
2344 dni temu
Sylwio, tak jak napisaliśmy w przepisie: Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
2350 dni temu
witam, czy zamiast kwaśnej śmietany mogę dodać śmietanki słodkiej? i w jakich ilościach?
odpowiedz
2349 dni temu
Lepiej sprawdzi się w tym przepisie kwaśna śmietana :)
2405 dni temu
Przepyszne
odpowiedz
2423 dni temu
czy można zrobić ryż bez sosu
odpowiedz
2421 dni temu
Sugerujemy nie pomijać sosu, ponieważ wówczas ryż może wyjść zbyt suchy.
2461 dni temu
Pyszne!!! Poszlam na latwizne i dalam gotowy mus jabłkowy, wyszło wyśmienicie!
odpowiedz
2701 dni temu
Bomba ...smakowa. Do dekoracji na koniec polecam użyć kiwi (pokrojone w ćwiartki) i migdały w płatkach. Chce się co raz więcej :-)
odpowiedz
2706 dni temu
Wygląda PRZEPYSZNIE.....:)-mój ryż właśnie w piekarniku:).Ja nie dawałam śmietany ale po upieczeniu zamierzam polać sosem malinowym (jogurt naturalny+maliny).Do jabłek dodalam również cynamon ale wzbogaciłam smak przyprawą do szarlotki.....
odpowiedz
2718 dni temu
Cukierniczko, w Kuchni Lidla jest mnóstwo przepisów na proste i pyszne desery! Co powiesz na deser jogurtowy z truskawkami: https://kuchnialidla.pl/product/deser-jogurtowo-truskawkowy ? A może wolisz coś z czekoladą, np. https://kuchnialidla.pl/product/czekoladowa-tecza-ze-swiezymi-owocami ? Więcej pomysłów znajdziesz w kategorii "desery" - koniecznie tam zajrzyj!
odpowiedz
2719 dni temu
Szukam jakiegoś fajnego i prostego deseru, ale nie mogę żadnego tu znaleźć. No może oprócz tego ryżu z jabłkami. Mniam, mniam!
odpowiedz
2719 dni temu
Drogi Gościu, zapiekanie nie jest koniecznością, ale dzięki temu deser jest jeszcze smaczniejszy!
odpowiedz
2720 dni temu
czy trzeba to zapiekać?
odpowiedz
2724 dni temu
Dziś robię kolejny raz...... Pyszota
odpowiedz
2740 dni temu
zapiekanka przepyszna!lepsza niz mojej mamy a sos dopelnia ja idealnie!polecam zakocha sie w niej kazdy nawet sceptyk:-)
odpowiedz
2757 dni temu
Aircraft, jak najbardziej, możesz użyć mleka 3,2%
odpowiedz
2759 dni temu
pytanko odnośnie mleka, moze byc 3,2 % ?
odpowiedz
2784 dni temu
Do czystej miski śmietanę? Oświeciło mnie ... :)
odpowiedz
2795 dni temu
Marzeno, ryż zapiekamy bez przykrycia.
odpowiedz
2796 dni temu
Ryż zapiekać z przykrywką czy bez?
odpowiedz
2812 dni temu
Drogi Gościu, śmietanę możemy zastąpić jedynie tłustym jogurtem, np. typu greckiego.
odpowiedz
2812 dni temu
A czy kwaśną śmietanę można zastapić jugurtem naturalnym?
odpowiedz
2869 dni temu
Tino, może spróbujesz ryżowych deserów z innymi owocami? Na przykład mango: https://kuchnialidla.pl/product/kokosowy-pudding-ryzowy-z-mango lub wiśniami: https://kuchnialidla.pl/product/wisniowe-sushi ?
odpowiedz
2872 dni temu
hej po raz pierwszy to robię kiedy ugotowałam ryż moja rodzina zjadła go prawie całego musiałam robić jeszcze raz można zrobić coś jeszcze z ryżu i jabłek podobnego do tego???? :)
odpowiedz
2906 dni temu
Właśnie mi się piecze, pięknie pachnie, pięknie wygląda, jeszcze czekam na jego smak :)
odpowiedz
2911 dni temu
Karolino, by odgrzać ryż, najlepiej wsadzić go na parę minut do rozgrzanego piekarnika.
odpowiedz
2913 dni temu
A w jaki sposób można to danie odgrzać?
odpowiedz
2984 dni temu
ryż jest wyśmienity, robię do bardzo często i odrabiam 20 lat niejedzenia ryży z jabłkami. Suuuuper
odpowiedz
3054 dni temu
Dziś zrobiłam - EXTRA
odpowiedz
3079 dni temu
Robię podobną, ale bez sosu, za to do ryżu po ostudzeniu dodaję kogel- mogel z 2ch jajek. Po upieczeniu ryż jest zwarty i się dzięki temu nie rozpada. Przy podaniu dodaję z boku śmietanę z cukrem, jest fajny kontrast: gorąca zapiekanka + zimna, orzeźwiająca śmietana - zestaw idealny na piątkowy obiad :)
odpowiedz
3080 dni temu
Przepis świetny i bardzo łatwo się przygotowywuje. Tylko mleko szybko się wygotowywuje i trzeba wlać więcej niż 600ml,bynajmniej ja tak zrobiłam.
odpowiedz
3084 dni temu
_jessie_ , niestety brązowy ryż ma zupełnie inną strukturę i nie sprawdzi się w tym przepisie.
odpowiedz
3084 dni temu
czy brązowy ryż też się tak ładnie rozklei?
odpowiedz
3086 dni temu
Robaczku, tak, ryż do risotto świetnie się tu sprawdzi!
odpowiedz
3087 dni temu
Czy ryż do risotto będzie dobry do tego dania? Kiedyś próbowałam coś podobnego - taki ryż był bardzo miękki i wyszło bardzo dobre.
odpowiedz
3087 dni temu
Ryż powinien być bez filmu, a w filmie powinna być szrlotka, o którą już kiedyś się upominałam :(
odpowiedz
zobacz wszystkie