Ryż z jabłkami i cynamonem

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach

Przygotowanie

Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Pozostałe łyżki masła rozpuszczamy i wysmarowujemy nim naczynia żaroodporne. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.

Sos

Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.

Do dekoracji

Śmietankę ubijamy. Zapieczony ryż posypujemy cynamonem i podajemy z bitą śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (62)

Dodaj swój komentarz
Avatar

  • 2066 dni temu
    Pyszne danie! Wspomnienie dzieciństwa, tyle że w jeszcze lepszej wersji :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2066 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    2727 dni temu
    Masło na patelni się topi, a nie rozpuszcza. Rozpuszcza się cukier w wodzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2475 dni temu
    Jaki ktoś potrafi być akuratny to az glowa boli...:/
  • Gość Gość
    2111 dni temu
    Co prawda, to prawda. :)
  • Gość Gość
    2111 dni temu
    Mnie głowa boli od niepoprawności językowej. Prawidłowo używany język polski (ta "akuratność") nie wywołuje we mnie bólu głowy. Czyż to nie symptomatyczne? :/
  • Gość Gość
    3135 dni temu
    Czy grecki jogurt zamiast smietany moze byc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3135 dni temu
    Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    3166 dni temu
    good

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3261 dni temu
    Przepyszne danie, z czasów dzieciństwa...Dziękuję za przypomnienie. Ryż ( dla mnie tylko jaśminowy) na mleku z odrobiną soli jest wspaniały. Jednak, jak uczyła mnie moja mama,która już jest prababcią, należałoby go przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać.Zamiast sztucznego cukru wanilinowego można użyć naturalnej laski wanilii,dostępnej w stałej sprzedaży w Lidlu. Ponieważ jest pełnia lata mój ryż zrobiłam z sezonowymi jabłkami - papierówkami, kilkoma śliwkami węgierkami oraz jedną brzoskwinią. Wzbogaciło to smak i wyeliminowało niepotrzebną,przepryskaną na wszystkie strony,chemiczną cytryną. A pan prowadzący- byłoby bardzo miło,gdyby tak się nie spieszył z kucharzeniem...Miałam zadyszkę oglądając pana. Taki pośpiech w żaden sposób nie balansuje się ze wspaniałością proponowanej potrawy. Pozdrawiam Irena

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3260 dni temu
    Droga Ireno, jeśli zna się inny sposób na przygotowanie dania, to nasz przepis można potraktować jako inspirację, albo jak wspomniałaś przypomnienie smaków dzieciństwa. Każdy z nas może ten przepis zmodyfikować według własnych upodobań smakowych lub według dostępności świeżych, sezonowych owoców. Paweł Małecki, dzięki szybkiemu przygotowaniu potrawy, podkreśla tylko jakie jest to proste. Pozdrawiamy
  • Gość Gość
    3383 dni temu
    Dobre pytanie...:) Dołączam się.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3385 dni temu
    Czy ryż ma być ugotowany zanim dodamy go do mleka ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3382 dni temu
    Nie, ryż gotujemy w mleku :)
  • Gość Gość
    3405 dni temu
    Robiłem już to kilka razy.Jest przepyszne.Polecam.:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3420 dni temu
    Pycha:) Dzisiaj ryż z jabłkami rządzi u mnie w domu:)

    odpowiedz

  • Rene Rene
    3422 dni temu
    Do ryżu dodałam 2 żółtka i wymieszałam a z białek ubiłam pianę i posmarowałam na wierz i tak zapiekłam. Bylo przepyszne dzieci chciały dokładkę i kolejna dokładkę i kolejna ... Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3422 dni temu
    Rene, świetny pomysł! :)
  • Gość Gość
    3433 dni temu
    Nie wiem czy Pan wie, co to jest cukier wanilinowy. On nie ma nic wspólnego z wanilią. Myślałam, że taki kucharz będzie wiedział jak się robi prawdziwy cukier waniliowy. Wystarczy kupić laski wanilii i włożyć je do cukru. Ot i cała filozofia. A ja zrobiłam nawet ekstrakt z wanilii. Dobry Wujek Google pomoże. I jeszcze jedno, za dużo cynamonu. W jabłkach by wystarczyło.

    odpowiedz

  • luki luki
    3432 dni temu
    Jak dla mnie to cynamon na wierzch tworzy smaczną skorupę. Ja dodałem kaszy manny na wierzch, bo jabłek wyszło jak dla batalionu wojska.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3431 dni temu
    Drogi Gościu, Paweł doskonale wie, jak zrobić cukier waniliowy, dlatego też dzieli się swoim trikiem w Kuchni Lidla - https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    3442 dni temu
    No gratuluję przepisu Lidl 😊 pyszne ale jeśli ktoś woli mniej słodkie może śmiało dodać mniej 😆

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3441 dni temu
    Dziękujemy za opinię :)
  • Gość Gość
    3442 dni temu
    W piekarniku..... czekamy na efekt końcowy 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3442 dni temu
    Koniecznie podziel się z nami wrażeniami! :)
  • sylwia sylwia
    3454 dni temu
    Przez ile czasu zapiekac ?? I w jakiej temperaturze ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3452 dni temu
    Sylwio, tak jak napisaliśmy w przepisie: Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
  • Gość Gość
    3458 dni temu
    witam, czy zamiast kwaśnej śmietany mogę dodać śmietanki słodkiej? i w jakich ilościach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3457 dni temu
    Lepiej sprawdzi się w tym przepisie kwaśna śmietana :)
  • Gość Gość
    3513 dni temu
    Przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3531 dni temu
    czy można zrobić ryż bez sosu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3529 dni temu
    Sugerujemy nie pomijać sosu, ponieważ wówczas ryż może wyjść zbyt suchy.
  • Gość Gość
    3569 dni temu
    Pyszne!!! Poszlam na latwizne i dalam gotowy mus jabłkowy, wyszło wyśmienicie!

    odpowiedz

  • Andrzej Andrzej
    3809 dni temu
    Bomba ...smakowa. Do dekoracji na koniec polecam użyć kiwi (pokrojone w ćwiartki) i migdały w płatkach. Chce się co raz więcej :-)

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3814 dni temu
    Wygląda PRZEPYSZNIE.....:)-mój ryż właśnie w piekarniku:).Ja nie dawałam śmietany ale po upieczeniu zamierzam polać sosem malinowym (jogurt naturalny+maliny).Do jabłek dodalam również cynamon ale wzbogaciłam smak przyprawą do szarlotki.....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3826 dni temu
    Cukierniczko, w Kuchni Lidla jest mnóstwo przepisów na proste i pyszne desery! Co powiesz na deser jogurtowy z truskawkami: https://kuchnialidla.pl/deser-jogurtowo-truskawkowy ? A może wolisz coś z czekoladą, np. https://kuchnialidla.pl/czekoladowa-tecza-ze-swiezymi-owocami ? Więcej pomysłów znajdziesz w kategorii "desery" - koniecznie tam zajrzyj!

    odpowiedz

  • Cukierniczka Cukierniczka
    3827 dni temu
    Szukam jakiegoś fajnego i prostego deseru, ale nie mogę żadnego tu znaleźć. No może oprócz tego ryżu z jabłkami. Mniam, mniam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3827 dni temu
    Drogi Gościu, zapiekanie nie jest koniecznością, ale dzięki temu deser jest jeszcze smaczniejszy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3828 dni temu
    czy trzeba to zapiekać?

    odpowiedz

  •  M. M.
    3832 dni temu
    Dziś robię kolejny raz...... Pyszota

    odpowiedz

  • ewelina ewelina
    3847 dni temu
    zapiekanka przepyszna!lepsza niz mojej mamy a sos dopelnia ja idealnie!polecam zakocha sie w niej kazdy nawet sceptyk:-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3865 dni temu
    Aircraft, jak najbardziej, możesz użyć mleka 3,2%

    odpowiedz

  • Aircraft Aircraft
    3867 dni temu
    pytanko odnośnie mleka, moze byc 3,2 % ?

    odpowiedz

  • Ajajaj Ajajaj
    3892 dni temu
    Do czystej miski śmietanę? Oświeciło mnie ... :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3903 dni temu
    Marzeno, ryż zapiekamy bez przykrycia.

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    3904 dni temu
    Ryż zapiekać z przykrywką czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3920 dni temu
    Drogi Gościu, śmietanę możemy zastąpić jedynie tłustym jogurtem, np. typu greckiego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3920 dni temu
    A czy kwaśną śmietanę można zastapić jugurtem naturalnym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3977 dni temu
    Tino, może spróbujesz ryżowych deserów z innymi owocami? Na przykład mango: https://kuchnialidla.pl/kokosowy-pudding-ryzowy-z-mango lub wiśniami: https://kuchnialidla.pl/wisniowe-sushi ?

    odpowiedz

  • tina tina
    3980 dni temu
    hej po raz pierwszy to robię kiedy ugotowałam ryż moja rodzina zjadła go prawie całego musiałam robić jeszcze raz można zrobić coś jeszcze z ryżu i jabłek podobnego do tego???? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4014 dni temu
    Właśnie mi się piecze, pięknie pachnie, pięknie wygląda, jeszcze czekam na jego smak :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4019 dni temu
    Karolino, by odgrzać ryż, najlepiej wsadzić go na parę minut do rozgrzanego piekarnika.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    4021 dni temu
    A w jaki sposób można to danie odgrzać?

    odpowiedz

  • sylwia sylwia
    4092 dni temu
    ryż jest wyśmienity, robię do bardzo często i odrabiam 20 lat niejedzenia ryży z jabłkami. Suuuuper

    odpowiedz

  • M.... M....
    4162 dni temu
    Dziś zrobiłam - EXTRA

    odpowiedz

  • uzik uzik
    4187 dni temu
    Robię podobną, ale bez sosu, za to do ryżu po ostudzeniu dodaję kogel- mogel z 2ch jajek. Po upieczeniu ryż jest zwarty i się dzięki temu nie rozpada. Przy podaniu dodaję z boku śmietanę z cukrem, jest fajny kontrast: gorąca zapiekanka + zimna, orzeźwiająca śmietana - zestaw idealny na piątkowy obiad :)

    odpowiedz

  • Magdalena M. Magdalena M.
    4188 dni temu
    Przepis świetny i bardzo łatwo się przygotowywuje. Tylko mleko szybko się wygotowywuje i trzeba wlać więcej niż 600ml,bynajmniej ja tak zrobiłam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4192 dni temu
    _jessie_ , niestety brązowy ryż ma zupełnie inną strukturę i nie sprawdzi się w tym przepisie.

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    4192 dni temu
    czy brązowy ryż też się tak ładnie rozklei?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4194 dni temu
    Robaczku, tak, ryż do risotto świetnie się tu sprawdzi!

    odpowiedz

  • Robaczek Robaczek
    4194 dni temu
    Czy ryż do risotto będzie dobry do tego dania? Kiedyś próbowałam coś podobnego - taki ryż był bardzo miękki i wyszło bardzo dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4195 dni temu
    Ryż powinien być bez filmu, a w filmie powinna być szrlotka, o którą już kiedyś się upominałam :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ryż z jabłkami – proste danie na słodko

Ryż z jabłkami to danie, które wielu z nas kojarzy z dzieciństwa. Gdy w domu nie było żadnych słodyczy, a ochota na coś pysznego nie dawała spokoju, mamy potrafiły w kilka chwil wyczarować coś wyjątkowego. Ten domowy deser był prosty, szybki i robił się niemal sam — wystarczyło mleko, ryż i jabłka, by stworzyć coś, co do dziś przywołuje uśmiech na twarzy. To świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy czy skomplikowanych deserów — połączenie prostoty z domowym smakiem, które zawsze się sprawdza.

Ryż zapiekany z jabłkami ma w sobie coś magicznego – delikatna mleczna baza otula aromatyczne, prażone jabłka z nutą cynamonu. To idealne danie nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych, którzy szukają czegoś słodkiego, a jednocześnie pożywnego. Nasz przepis od Pawła Małeckiego to prawdziwa perełka — dopracowany w każdym szczególe, tak smaczny, że z pewnością wpisze się na stałe do twojego codziennego menu. Szczególnie jeśli cenisz sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu.

Przygotowanie tego dania to czysta przyjemność – ryż na mleku z jabłkami gotuje się do miękkości, by stał się kremowy i aksamitny. Jabłka ściera się na grubych oczkach i praży z masłem, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Ten etap wydobywa z owoców całą ich słodycz i nadaje im charakterystyczny aromat. Następnie całość trafia do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu układa się aksamitny waniliowy sos na bazie śmietany i cukru pudru. To właśnie on sprawia, że zapiekany ryż z jabłkami nabiera wyjątkowej kremowości i elegancji.

Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa czy sztuki kulinarnej, by przygotować ryż z jabłkami na szybko, gdyż cały proces jest nieskomplikowany i zajmuje niewiele czasu. A jeśli masz w lodówce mleko i kilka jabłek — masz już wszystko, czego potrzeba. Co więcej, to danie świetnie znosi przechowywanie, bo możesz je przygotować wcześniej i podgrzać w dogodnym momencie. Dzięki temu przepisowi odkryjesz na nowo smak dzieciństwa i przekonasz się, że ryż z jabłkiem może być nie tylko wspomnieniem, ale stałym punktem Twojego kulinarnego repertuaru. Odkryj nasz przepis i zakochaj się w jego smaku!

Jak zrobić ryż z jabłkami?

Zanim zaczniesz przygotowywać to klasyczne i pełne smaku danie, przygotuj sobie potrzebne składniki. Najważniejszym elementem tej potrawy są oczywiście jabłka — najlepiej sprawdzą się czerwone, soczyste odmiany, takie jak Szara Reneta, Jonagold czy Ligol. Mają lekko kwaskowy smak, który doskonale równoważy słodycz dania. Szukaj ich na Ryneczku Lidla. Jeśli nie masz świeżych owoców, możesz użyć gotowych, prażonych jabłek ze słoika, tych przeznaczonych do szarlotki. To wygodna opcja, szczególnie gdy zależy Ci na czasie. Oprócz jabłek potrzebujesz ryżu — najlepiej długoziarnistego, który dobrze wchłania mleko i po ugotowaniu jest sypki. Ważne są również dodatki: cynamon, cukier, masło, mleko i odrobina soku z cytryny, a także śmietana, cukier wanilinowy i cukier puder do przygotowania delikatnego sosu.

Przygotuj sobie także stanowisko i wszystkie potrzebne akcesoria. Do wykonania tego dania przydadzą się tarka o grubych oczkach (do ścierania jabłek), rondel do gotowania mleka z ryżem, patelnia do prażenia jabłek oraz naczynia żaroodporne — najlepiej mniejsze foremki do porcji indywidualnych, ale sprawdzi się też jedna większa forma. Potrzebna będzie też miska do przygotowania śmietanowego sosu i coś do ubicia śmietanki na dekorację. Mając wszystko pod ręką, przygotowanie pójdzie naprawdę sprawnie.

Jak zrobić ryż z jabłkami? Zacznij od ugotowania ryżu w mleku z odrobiną soli. Gotuj go na małym ogniu przez 12–20 minut, często mieszając, aż stanie się miękki i kremowy. Następnie odstaw go pod przykryciem na około 30 minut, by „doszedł” i wchłonął resztki mleka. W tym czasie przygotuj jabłka: obierz je, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Podsmaż je z masłem, cukrem i sokiem z cytryny, a pod koniec dodaj cynamon. Jabłka powinny być miękkie, ale niezbyt wodniste — to one nadadzą daniu intensywnego smaku i aromatu.

A jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami, by był naprawdę idealny? Wysmaruj foremki resztką masła, a następnie podziel ryż na dwie części. Pierwszą warstwę rozłóż na dnie formy, przykryj ją uprażonymi jabłkami, a na wierzch dodaj resztę ryżu. Teraz czas na sos — w misce wymieszaj śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, a następnie równomiernie rozprowadź go po wierzchu zapiekanki. Ten kremowy dodatek pięknie się zarumieni i nada całości przyjemnej delikatności. Na tym etapie możesz też lekko przycisnąć warstwy, by dobrze się połączyły.

Zastanawiasz się, ile piec ryż z jabłkami? Wystarczy wstawić formy do piekarnika nagrzanego do 185°C (z termoobiegiem) na około 25–30 minut. Danie powinno się lekko zarumienić na wierzchu, a całość nabrać zwartej, apetycznej konsystencji. Po wyjęciu z piekarnika warto dać mu chwilę „odpocząć”, a tuż przed podaniem udekorować bitą śmietaną i odrobiną cynamonu. Taki deser wygląda nie tylko pięknie, ale też cudownie pachnie.

Ryż z jabłkami to przykład na to, że z prostych składników można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli chcesz, by Twoja wersja była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz do jabłek dodać odrobinę startej skórki z cytryny lub garść rodzynek. Ten klasyczny przepis nie tylko zaspokoi apetyt na słodkie, ale też da Ci przyjemność z gotowania. A dzięki naszym wskazówkom już wiesz dokładnie, jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami – krok po kroku, a będzie smakować jak u mamy.

Prosty przepis na ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem to sposób na udany deser. O czym pamiętać podczas jego przyrządzania? Kluczowy jest tu balans smaków — słodycz jabłek, delikatna nuta mleka i aromatyczny cynamon tworzą razem klasyczne trio, któremu trudno się oprzeć. Jeśli szukasz sprawdzonej wersji tego dania, sięgnij po nasz przepis na ryż z jabłkami! Dzięki dokładnie opracowanej recepturze i jasnym wskazówkom, przygotowanie pójdzie gładko, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni.

Mimo prostoty, łatwo popełnić kilka błędów, które mogą zepsuć jego smak. Najczęstsze z nich to niedogotowany ryż (zbyt twardy i suchy) lub zbyt wodniste jabłka, które nie zostały wcześniej uprażone. Innym błędem jest pomijanie przypraw — w szczególności cynamonu, który nadaje całości charakteru. Dlatego właśnie ryż z jabłkami i cynamonem powinien zawierać odpowiednią ilość tej przyprawy, by wzbogacić smak, ale nie przytłoczyć reszty kompozycji.

Jeśli klasyka to dla Ciebie za mało, możesz wzbogacić przepis na ryż z jabłkami o różne dodatki. Rodzynki, żurawina, posiekane orzechy lub płatki migdałów świetnie komponują się z jabłkami i dodają ciekawej struktury. Można także przygotować alternatywne wersje z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami, brzoskwiniami czy nawet jagodami. Wszystko zależy od sezonu i Twoich upodobań. Z kolei sos śmietanowy możesz zastąpić budyniowym, czekoladowym albo kokosowym — taka wariacja odmieni smak deseru, nie tracąc jego domowego uroku.

Dla tych, którzy cenią sobie szybkość i prostotę, dobrym wyborem będzie prosty przepis na ryż z jabłkami — bez pieczenia, z gotowanym ryżem i duszonymi jabłkami na patelni, serwowanymi od razu po przygotowaniu. Jednak jeśli masz trochę więcej czasu, warto zdecydować się na wersję zapiekaną. Chwytaj składniki w dłoń i do dzieła!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!