zobacz film Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach

Przygotowanie

Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Pozostałe łyżki masła rozpuszczamy i wysmarowujemy nim naczynia żaroodporne. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.

Sos

Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.

Do dekoracji

Śmietankę ubijamy. Zapieczony ryż posypujemy cynamonem i podajemy z bitą śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (62)

Avatar

  • 1785 dni temu
    Pyszne danie! Wspomnienie dzieciństwa, tyle że w jeszcze lepszej wersji :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1784 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    2445 dni temu
    Masło na patelni się topi, a nie rozpuszcza. Rozpuszcza się cukier w wodzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2193 dni temu
    Jaki ktoś potrafi być akuratny to az glowa boli...:/
  • Gość Gość
    1829 dni temu
    Co prawda, to prawda. :)
  • Gość Gość
    1829 dni temu
    Mnie głowa boli od niepoprawności językowej. Prawidłowo używany język polski (ta "akuratność") nie wywołuje we mnie bólu głowy. Czyż to nie symptomatyczne? :/
  • Gość Gość
    2853 dni temu
    Czy grecki jogurt zamiast smietany moze byc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2853 dni temu
    Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    2884 dni temu
    good

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2979 dni temu
    Przepyszne danie, z czasów dzieciństwa...Dziękuję za przypomnienie. Ryż ( dla mnie tylko jaśminowy) na mleku z odrobiną soli jest wspaniały. Jednak, jak uczyła mnie moja mama,która już jest prababcią, należałoby go przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać.Zamiast sztucznego cukru wanilinowego można użyć naturalnej laski wanilii,dostępnej w stałej sprzedaży w Lidlu. Ponieważ jest pełnia lata mój ryż zrobiłam z sezonowymi jabłkami - papierówkami, kilkoma śliwkami węgierkami oraz jedną brzoskwinią. Wzbogaciło to smak i wyeliminowało niepotrzebną,przepryskaną na wszystkie strony,chemiczną cytryną. A pan prowadzący- byłoby bardzo miło,gdyby tak się nie spieszył z kucharzeniem...Miałam zadyszkę oglądając pana. Taki pośpiech w żaden sposób nie balansuje się ze wspaniałością proponowanej potrawy. Pozdrawiam Irena

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2978 dni temu
    Droga Ireno, jeśli zna się inny sposób na przygotowanie dania, to nasz przepis można potraktować jako inspirację, albo jak wspomniałaś przypomnienie smaków dzieciństwa. Każdy z nas może ten przepis zmodyfikować według własnych upodobań smakowych lub według dostępności świeżych, sezonowych owoców. Paweł Małecki, dzięki szybkiemu przygotowaniu potrawy, podkreśla tylko jakie jest to proste. Pozdrawiamy
  • Gość Gość
    3101 dni temu
    Dobre pytanie...:) Dołączam się.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3103 dni temu
    Czy ryż ma być ugotowany zanim dodamy go do mleka ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3100 dni temu
    Nie, ryż gotujemy w mleku :)
  • Gość Gość
    3123 dni temu
    Robiłem już to kilka razy.Jest przepyszne.Polecam.:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3138 dni temu
    Pycha:) Dzisiaj ryż z jabłkami rządzi u mnie w domu:)

    odpowiedz

  • Rene Rene
    3141 dni temu
    Do ryżu dodałam 2 żółtka i wymieszałam a z białek ubiłam pianę i posmarowałam na wierz i tak zapiekłam. Bylo przepyszne dzieci chciały dokładkę i kolejna dokładkę i kolejna ... Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3140 dni temu
    Rene, świetny pomysł! :)
  • Gość Gość
    3151 dni temu
    Nie wiem czy Pan wie, co to jest cukier wanilinowy. On nie ma nic wspólnego z wanilią. Myślałam, że taki kucharz będzie wiedział jak się robi prawdziwy cukier waniliowy. Wystarczy kupić laski wanilii i włożyć je do cukru. Ot i cała filozofia. A ja zrobiłam nawet ekstrakt z wanilii. Dobry Wujek Google pomoże. I jeszcze jedno, za dużo cynamonu. W jabłkach by wystarczyło.

    odpowiedz

  • luki luki
    3150 dni temu
    Jak dla mnie to cynamon na wierzch tworzy smaczną skorupę. Ja dodałem kaszy manny na wierzch, bo jabłek wyszło jak dla batalionu wojska.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3149 dni temu
    Drogi Gościu, Paweł doskonale wie, jak zrobić cukier waniliowy, dlatego też dzieli się swoim trikiem w Kuchni Lidla - https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    3160 dni temu
    No gratuluję przepisu Lidl 😊 pyszne ale jeśli ktoś woli mniej słodkie może śmiało dodać mniej 😆

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3159 dni temu
    Dziękujemy za opinię :)
  • Gość Gość
    3160 dni temu
    W piekarniku..... czekamy na efekt końcowy 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3160 dni temu
    Koniecznie podziel się z nami wrażeniami! :)
  • sylwia sylwia
    3172 dni temu
    Przez ile czasu zapiekac ?? I w jakiej temperaturze ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3170 dni temu
    Sylwio, tak jak napisaliśmy w przepisie: Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
  • Gość Gość
    3176 dni temu
    witam, czy zamiast kwaśnej śmietany mogę dodać śmietanki słodkiej? i w jakich ilościach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3175 dni temu
    Lepiej sprawdzi się w tym przepisie kwaśna śmietana :)
  • Gość Gość
    3231 dni temu
    Przepyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3249 dni temu
    czy można zrobić ryż bez sosu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3247 dni temu
    Sugerujemy nie pomijać sosu, ponieważ wówczas ryż może wyjść zbyt suchy.
  • Gość Gość
    3287 dni temu
    Pyszne!!! Poszlam na latwizne i dalam gotowy mus jabłkowy, wyszło wyśmienicie!

    odpowiedz

  • Andrzej Andrzej
    3527 dni temu
    Bomba ...smakowa. Do dekoracji na koniec polecam użyć kiwi (pokrojone w ćwiartki) i migdały w płatkach. Chce się co raz więcej :-)

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3532 dni temu
    Wygląda PRZEPYSZNIE.....:)-mój ryż właśnie w piekarniku:).Ja nie dawałam śmietany ale po upieczeniu zamierzam polać sosem malinowym (jogurt naturalny+maliny).Do jabłek dodalam również cynamon ale wzbogaciłam smak przyprawą do szarlotki.....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3544 dni temu
    Cukierniczko, w Kuchni Lidla jest mnóstwo przepisów na proste i pyszne desery! Co powiesz na deser jogurtowy z truskawkami: https://kuchnialidla.pl/deser-jogurtowo-truskawkowy ? A może wolisz coś z czekoladą, np. https://kuchnialidla.pl/czekoladowa-tecza-ze-swiezymi-owocami ? Więcej pomysłów znajdziesz w kategorii "desery" - koniecznie tam zajrzyj!

    odpowiedz

  • Cukierniczka Cukierniczka
    3545 dni temu
    Szukam jakiegoś fajnego i prostego deseru, ale nie mogę żadnego tu znaleźć. No może oprócz tego ryżu z jabłkami. Mniam, mniam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3545 dni temu
    Drogi Gościu, zapiekanie nie jest koniecznością, ale dzięki temu deser jest jeszcze smaczniejszy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3546 dni temu
    czy trzeba to zapiekać?

    odpowiedz

  •  M. M.
    3550 dni temu
    Dziś robię kolejny raz...... Pyszota

    odpowiedz

  • ewelina ewelina
    3566 dni temu
    zapiekanka przepyszna!lepsza niz mojej mamy a sos dopelnia ja idealnie!polecam zakocha sie w niej kazdy nawet sceptyk:-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3583 dni temu
    Aircraft, jak najbardziej, możesz użyć mleka 3,2%

    odpowiedz

  • Aircraft Aircraft
    3585 dni temu
    pytanko odnośnie mleka, moze byc 3,2 % ?

    odpowiedz

  • Ajajaj Ajajaj
    3610 dni temu
    Do czystej miski śmietanę? Oświeciło mnie ... :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3621 dni temu
    Marzeno, ryż zapiekamy bez przykrycia.

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    3622 dni temu
    Ryż zapiekać z przykrywką czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3638 dni temu
    Drogi Gościu, śmietanę możemy zastąpić jedynie tłustym jogurtem, np. typu greckiego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3638 dni temu
    A czy kwaśną śmietanę można zastapić jugurtem naturalnym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3695 dni temu
    Tino, może spróbujesz ryżowych deserów z innymi owocami? Na przykład mango: https://kuchnialidla.pl/kokosowy-pudding-ryzowy-z-mango lub wiśniami: https://kuchnialidla.pl/wisniowe-sushi ?

    odpowiedz

  • tina tina
    3698 dni temu
    hej po raz pierwszy to robię kiedy ugotowałam ryż moja rodzina zjadła go prawie całego musiałam robić jeszcze raz można zrobić coś jeszcze z ryżu i jabłek podobnego do tego???? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3732 dni temu
    Właśnie mi się piecze, pięknie pachnie, pięknie wygląda, jeszcze czekam na jego smak :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3737 dni temu
    Karolino, by odgrzać ryż, najlepiej wsadzić go na parę minut do rozgrzanego piekarnika.

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3739 dni temu
    A w jaki sposób można to danie odgrzać?

    odpowiedz

  • sylwia sylwia
    3810 dni temu
    ryż jest wyśmienity, robię do bardzo często i odrabiam 20 lat niejedzenia ryży z jabłkami. Suuuuper

    odpowiedz

  • M.... M....
    3880 dni temu
    Dziś zrobiłam - EXTRA

    odpowiedz

  • uzik uzik
    3905 dni temu
    Robię podobną, ale bez sosu, za to do ryżu po ostudzeniu dodaję kogel- mogel z 2ch jajek. Po upieczeniu ryż jest zwarty i się dzięki temu nie rozpada. Przy podaniu dodaję z boku śmietanę z cukrem, jest fajny kontrast: gorąca zapiekanka + zimna, orzeźwiająca śmietana - zestaw idealny na piątkowy obiad :)

    odpowiedz

  • Magdalena M. Magdalena M.
    3906 dni temu
    Przepis świetny i bardzo łatwo się przygotowywuje. Tylko mleko szybko się wygotowywuje i trzeba wlać więcej niż 600ml,bynajmniej ja tak zrobiłam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3910 dni temu
    _jessie_ , niestety brązowy ryż ma zupełnie inną strukturę i nie sprawdzi się w tym przepisie.

    odpowiedz

  • _jessie_ _jessie_
    3910 dni temu
    czy brązowy ryż też się tak ładnie rozklei?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3912 dni temu
    Robaczku, tak, ryż do risotto świetnie się tu sprawdzi!

    odpowiedz

  • Robaczek Robaczek
    3913 dni temu
    Czy ryż do risotto będzie dobry do tego dania? Kiedyś próbowałam coś podobnego - taki ryż był bardzo miękki i wyszło bardzo dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3913 dni temu
    Ryż powinien być bez filmu, a w filmie powinna być szrlotka, o którą już kiedyś się upominałam :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!