
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Pozostałe łyżki masła rozpuszczamy i wysmarowujemy nim naczynia żaroodporne. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.
Sos
Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
Do dekoracji
Śmietankę ubijamy. Zapieczony ryż posypujemy cynamonem i podajemy z bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Komentarze (62)
1166 dni temu
Pyszne danie! Wspomnienie dzieciństwa, tyle że w jeszcze lepszej wersji :)
odpowiedz
1166 dni temu
❤️
1826 dni temu
Masło na patelni się topi, a nie rozpuszcza. Rozpuszcza się cukier w wodzie.
odpowiedz
1575 dni temu
Jaki ktoś potrafi być akuratny to az glowa boli...:/
1211 dni temu
Co prawda, to prawda. :)
1211 dni temu
Mnie głowa boli od niepoprawności językowej. Prawidłowo używany język polski (ta "akuratność") nie wywołuje we mnie bólu głowy. Czyż to nie symptomatyczne? :/
2234 dni temu
Czy grecki jogurt zamiast smietany moze byc?
odpowiedz
2234 dni temu
Tak, możesz dokonać takiej zamiany :)
2266 dni temu
good
odpowiedz
2360 dni temu
Przepyszne danie, z czasów dzieciństwa...Dziękuję za przypomnienie. Ryż ( dla mnie tylko jaśminowy) na mleku z odrobiną soli jest wspaniały. Jednak, jak uczyła mnie moja mama,która już jest prababcią, należałoby go przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać.Zamiast sztucznego cukru wanilinowego można użyć naturalnej laski wanilii,dostępnej w stałej sprzedaży w Lidlu. Ponieważ jest pełnia lata mój ryż zrobiłam z sezonowymi jabłkami - papierówkami, kilkoma śliwkami węgierkami oraz jedną brzoskwinią. Wzbogaciło to smak i wyeliminowało niepotrzebną,przepryskaną na wszystkie strony,chemiczną cytryną. A pan prowadzący- byłoby bardzo miło,gdyby tak się nie spieszył z kucharzeniem...Miałam zadyszkę oglądając pana. Taki pośpiech w żaden sposób nie balansuje się ze wspaniałością proponowanej potrawy. Pozdrawiam Irena
odpowiedz
2360 dni temu
Droga Ireno, jeśli zna się inny sposób na przygotowanie dania, to nasz przepis można potraktować jako inspirację, albo jak wspomniałaś przypomnienie smaków dzieciństwa. Każdy z nas może ten przepis zmodyfikować według własnych upodobań smakowych lub według dostępności świeżych, sezonowych owoców. Paweł Małecki, dzięki szybkiemu przygotowaniu potrawy, podkreśla tylko jakie jest to proste. Pozdrawiamy
2482 dni temu
Dobre pytanie...:) Dołączam się.
odpowiedz
2484 dni temu
Czy ryż ma być ugotowany zanim dodamy go do mleka ?
odpowiedz
2482 dni temu
Nie, ryż gotujemy w mleku :)
2505 dni temu
Robiłem już to kilka razy.Jest przepyszne.Polecam.:)
odpowiedz
2520 dni temu
Pycha:) Dzisiaj ryż z jabłkami rządzi u mnie w domu:)
odpowiedz
2522 dni temu
Do ryżu dodałam 2 żółtka i wymieszałam a z białek ubiłam pianę i posmarowałam na wierz i tak zapiekłam. Bylo przepyszne dzieci chciały dokładkę i kolejna dokładkę i kolejna ... Polecam
odpowiedz
2522 dni temu
Rene, świetny pomysł! :)
2532 dni temu
Nie wiem czy Pan wie, co to jest cukier wanilinowy. On nie ma nic wspólnego z wanilią. Myślałam, że taki kucharz będzie wiedział jak się robi prawdziwy cukier waniliowy. Wystarczy kupić laski wanilii i włożyć je do cukru. Ot i cała filozofia. A ja zrobiłam nawet ekstrakt z wanilii. Dobry Wujek Google pomoże. I jeszcze jedno, za dużo cynamonu. W jabłkach by wystarczyło.
odpowiedz
2532 dni temu
Jak dla mnie to cynamon na wierzch tworzy smaczną skorupę. Ja dodałem kaszy manny na wierzch, bo jabłek wyszło jak dla batalionu wojska.
2531 dni temu
Drogi Gościu, Paweł doskonale wie, jak zrobić cukier waniliowy, dlatego też dzieli się swoim trikiem w Kuchni Lidla - http://kuchnialidla.pl/product/domowy-cukier-waniliowy Pozdrawiamy!
2541 dni temu
No gratuluję przepisu Lidl 😊 pyszne ale jeśli ktoś woli mniej słodkie może śmiało dodać mniej 😆
odpowiedz
2541 dni temu
Dziękujemy za opinię :)
2542 dni temu
W piekarniku..... czekamy na efekt końcowy 😊
odpowiedz
2542 dni temu
Koniecznie podziel się z nami wrażeniami! :)
2554 dni temu
Przez ile czasu zapiekac ?? I w jakiej temperaturze ?
odpowiedz
2552 dni temu
Sylwio, tak jak napisaliśmy w przepisie: Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.
2557 dni temu
witam, czy zamiast kwaśnej śmietany mogę dodać śmietanki słodkiej? i w jakich ilościach?
odpowiedz
2557 dni temu
Lepiej sprawdzi się w tym przepisie kwaśna śmietana :)
2613 dni temu
Przepyszne
odpowiedz
2630 dni temu
czy można zrobić ryż bez sosu
odpowiedz
2629 dni temu
Sugerujemy nie pomijać sosu, ponieważ wówczas ryż może wyjść zbyt suchy.
2668 dni temu
Pyszne!!! Poszlam na latwizne i dalam gotowy mus jabłkowy, wyszło wyśmienicie!
odpowiedz
2908 dni temu
Bomba ...smakowa. Do dekoracji na koniec polecam użyć kiwi (pokrojone w ćwiartki) i migdały w płatkach. Chce się co raz więcej :-)
odpowiedz
2914 dni temu
Wygląda PRZEPYSZNIE.....:)-mój ryż właśnie w piekarniku:).Ja nie dawałam śmietany ale po upieczeniu zamierzam polać sosem malinowym (jogurt naturalny+maliny).Do jabłek dodalam również cynamon ale wzbogaciłam smak przyprawą do szarlotki.....
odpowiedz
2926 dni temu
Cukierniczko, w Kuchni Lidla jest mnóstwo przepisów na proste i pyszne desery! Co powiesz na deser jogurtowy z truskawkami: https://kuchnialidla.pl/product/deser-jogurtowo-truskawkowy ? A może wolisz coś z czekoladą, np. https://kuchnialidla.pl/product/czekoladowa-tecza-ze-swiezymi-owocami ? Więcej pomysłów znajdziesz w kategorii "desery" - koniecznie tam zajrzyj!
odpowiedz
2926 dni temu
Szukam jakiegoś fajnego i prostego deseru, ale nie mogę żadnego tu znaleźć. No może oprócz tego ryżu z jabłkami. Mniam, mniam!
odpowiedz
2927 dni temu
Drogi Gościu, zapiekanie nie jest koniecznością, ale dzięki temu deser jest jeszcze smaczniejszy!
odpowiedz
2927 dni temu
czy trzeba to zapiekać?
odpowiedz
2932 dni temu
Dziś robię kolejny raz...... Pyszota
odpowiedz
2947 dni temu
zapiekanka przepyszna!lepsza niz mojej mamy a sos dopelnia ja idealnie!polecam zakocha sie w niej kazdy nawet sceptyk:-)
odpowiedz
2965 dni temu
Aircraft, jak najbardziej, możesz użyć mleka 3,2%
odpowiedz
2967 dni temu
pytanko odnośnie mleka, moze byc 3,2 % ?
odpowiedz
2992 dni temu
Do czystej miski śmietanę? Oświeciło mnie ... :)
odpowiedz
3003 dni temu
Marzeno, ryż zapiekamy bez przykrycia.
odpowiedz
3003 dni temu
Ryż zapiekać z przykrywką czy bez?
odpowiedz
3020 dni temu
Drogi Gościu, śmietanę możemy zastąpić jedynie tłustym jogurtem, np. typu greckiego.
odpowiedz
3020 dni temu
A czy kwaśną śmietanę można zastapić jugurtem naturalnym?
odpowiedz
3077 dni temu
Tino, może spróbujesz ryżowych deserów z innymi owocami? Na przykład mango: https://kuchnialidla.pl/product/kokosowy-pudding-ryzowy-z-mango lub wiśniami: https://kuchnialidla.pl/product/wisniowe-sushi ?
odpowiedz
3079 dni temu
hej po raz pierwszy to robię kiedy ugotowałam ryż moja rodzina zjadła go prawie całego musiałam robić jeszcze raz można zrobić coś jeszcze z ryżu i jabłek podobnego do tego???? :)
odpowiedz
3113 dni temu
Właśnie mi się piecze, pięknie pachnie, pięknie wygląda, jeszcze czekam na jego smak :)
odpowiedz
3119 dni temu
Karolino, by odgrzać ryż, najlepiej wsadzić go na parę minut do rozgrzanego piekarnika.
odpowiedz
3120 dni temu
A w jaki sposób można to danie odgrzać?
odpowiedz
3191 dni temu
ryż jest wyśmienity, robię do bardzo często i odrabiam 20 lat niejedzenia ryży z jabłkami. Suuuuper
odpowiedz
3261 dni temu
Dziś zrobiłam - EXTRA
odpowiedz
3287 dni temu
Robię podobną, ale bez sosu, za to do ryżu po ostudzeniu dodaję kogel- mogel z 2ch jajek. Po upieczeniu ryż jest zwarty i się dzięki temu nie rozpada. Przy podaniu dodaję z boku śmietanę z cukrem, jest fajny kontrast: gorąca zapiekanka + zimna, orzeźwiająca śmietana - zestaw idealny na piątkowy obiad :)
odpowiedz
3287 dni temu
Przepis świetny i bardzo łatwo się przygotowywuje. Tylko mleko szybko się wygotowywuje i trzeba wlać więcej niż 600ml,bynajmniej ja tak zrobiłam.
odpowiedz
3292 dni temu
_jessie_ , niestety brązowy ryż ma zupełnie inną strukturę i nie sprawdzi się w tym przepisie.
odpowiedz
3292 dni temu
czy brązowy ryż też się tak ładnie rozklei?
odpowiedz
3294 dni temu
Robaczku, tak, ryż do risotto świetnie się tu sprawdzi!
odpowiedz
3294 dni temu
Czy ryż do risotto będzie dobry do tego dania? Kiedyś próbowałam coś podobnego - taki ryż był bardzo miękki i wyszło bardzo dobre.
odpowiedz
3295 dni temu
Ryż powinien być bez filmu, a w filmie powinna być szrlotka, o którą już kiedyś się upominałam :(
odpowiedz
zobacz wszystkie