Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Za pomocą miksera lub rózgi cukierniczej robimy ciasto: miksujemy mleko z jajkiem, cukrem wanilinowym oraz skórką pomarańczową i szczyptą soli, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto na jakieś 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej paleni cienkie naleśniki. Przed smażeniem patelnię należy cienko posmarować olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Z podanej ilości ciasta otrzymamy 5-6 naleśników, w zależności od wielkości patelni. Lekko ostudzone naleśniki składamy a 4 części, w tzw. chusteczkę.

Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy

Dwie pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę. Po otarciu skórki i obraniu pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty, bez błonek). Z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok.

Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier z masłem – na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia się. Około 10 g masła odkładamy do podsmażenia filetów z pomarańczy. Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy na karmelizowanym cukrze z masłem z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy.
Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Sos powinien lekko zgęstnieć i nabrać konsystencji sosu.

Ostatnim etapem jest dodanie likieru i flambirowenie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień lub moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować - podpalamy płyn na patelni, bardzo przy tym uważając !!!
Gdy alkohol się wypali przekładamy naleśniki na talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu na patelni dokładamy filety pomarańczy i resztę masła, smażymy przez chwilę, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.

Jak podawać

Gorącymi filetami z pomarańczy dekorujemy naleśniki i polewamy gorącym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    694 dni temu
    Ile mąki???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    694 dni temu
    Do przygotowania naleśników potrzeba 120 g mąki :)
  • Gośćgocio Gośćgocio
    1462 dni temu
    Mnie wychodzi ten sos nie mam problemu, nie jestem zawodowym kucharzem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3202 dni temu
    "(...)na suchej patelni rozpuszczamy cukier(...)" - używając poprawnie języka polskiego: na suchej patelni cukier się ROZTAPIA - rozpuścić to sobie go można w wodzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3248 dni temu
    A czy może być likier pomarańczowy na bazie mleka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3246 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    3961 dni temu
    Mnie z przepisów Pana Pawła wszystko wychodzi.

    odpowiedz

  • Marika Marika
    4084 dni temu
    Modyfikacja ułatwiająca i przyspieszająca pracę: przepis na naleśniki zostaje (ja nie używam skórki z pomarańczy), a sos można zrobić w niecałe 2 minuty - na patelnię wylewamy miód lub syrop klonowy (polecam syrop), dolewamy trochę soku pomarańczowego 100% (ja używam tymbark) i masełko. Gotowe! To nie to samo co oryginał, ale ile można skrobać karmelki z patelni ;p

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    4214 dni temu
    Ale smaczne te naleśniki dużo z nimi pracy ale naprawdę warto Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4249 dni temu
    Ciekawe marcinie czy użył es cukru trzcinowego i czy przed wsypaniem cukru na patelnie dobrze ja rozgrzales to nie jest latwy przepis ale dobry naleśniki wyszły rewelacyjnie :-)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    4249 dni temu
    Kolejny k.... raz robię cos od Pawla i nie wychodzi za żadne skarby. Nie wiem komu uda sie tak skarmelizowac cukier jak w opisie-najpierw cukier potem maslo. Jak zwykle jego przepis jest niedokladny i zle proporcje. To samo bylo z bananami w ciescie. Ciasto w zaden sposob nie wyszlo. Pascal lub okrasa-idealnie wszystko gra a od tego Pawla nic.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4250 dni temu
    Dlaczego nie ma filmu?!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4251 dni temu
    Ale pyszne polecam przepis na początku odstrasza ale jak sie wzięłam za prace to jakoś poszło i nie żałuje efekt mnie zaskoczył takie pyszne i aromatyczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4254 dni temu
    teraz ja się podłożyłam: oczywiście "suzette"...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4254 dni temu
    Nie "creep", ale "crepe syzette"

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Crêpes Suzette to nie tylko eleganckie danie, ale także prawdziwa legenda francuskiej kuchni, której początków szukać należy w XIX wieku. Delikatne, cienkie naleśniki skąpane w aromatycznym sosie na bazie alkoholu zyskały serca smakoszy z całego świata, stając się jednym z najbardziej rozpoznawalnych, francuskich dań. W jaki sposób zrobić genialne Crêpes Suzette? Poznaj nasze triki i wskazówki!

Francuskie naleśniki i ich historia

Naleśniki Crêpes Suzette narodziły się z przypływu kreatywności. Jedno ze źródeł głosi, że w 1895 roku młoda kelnerka w Monako, o imieniu Suzette, przypadkowo podała gościom księcia Edwarda, syna królowej Wiktorii, naleśniki z sosem z pomarańczowym zrobionym na bazie koniaku i likieru. Danie spodobało się księciu tak bardzo, że nazwał je imieniem swojej kelnerki.

Z kolei druga wersja tej historii mówi o tym, że książę Edward zamówił naleśniki dla swojej towarzyszki Suzette, a kuchenny pomocnik przez przypadek je podpalił. Chociaż wydawać by się mogło, że potrawa nadaje się tylko do wyrzucenia, coś tknęło go, aby ją spróbować i tak narodziły się flambirowane naleśniki z sosem pomarańczowym na cześć Suzette.

Niezależnie od tego, która z tych historii jest prawdą, a która fikcją, naleśniki flambirowane po francusku należą dziś do grona najbardziej znanych, cenionych i reprezentacyjnych dań klasycznej kuchni Francji. Przygotowanie tej potrawy bardzo często zleca się początkującym kucharzom w ramach treningu. Mawia się, że Szefowie Kuchni nie dopuszczają ich do serwisu do czasu, aż nie uzyskają idealnie cienkich Crêpes Suzette, a płomień unoszący się nad nimi nie będzie sięgał wystarczająco wysoko.

Pyszne francuskie naleśniki — kiedyś i dziś

Oryginalna wersja naleśników Crêpes składała się z cienkich placków podawanych z sosem suzette. Co wchodziło w skład sosu do francuskich naleśników? Naleśniki podawane były z sokiem pomarańczowym wymieszanym z cukrem, masłem, koniakiem i likierem Grand Marnier.

Dzisiaj, kucharze eksperymentują, dodając do receptury różne nuty smakowe, takie jak wanilia, cynamon, śliwki, gruszki, morele i inne ciekawe dodatki. W przepisie na Crêpes znaleźć można także inne rodzaje alkoholu — rum, calvados, a nawet whisky.

Francuskie naleśniki — jak zrobić?

Płonące naleśniki Crêpes Suzette stały się nieodłączną częścią francuskiego menu, szczególnie w eleganckich restauracjach. Są nie tylko wykwintnym daniem, ale również doświadczeniem kulinarnym, które podkreśla wysoką sztukę francuskiej kuchni. Jak zrobić francuskie naleśniki Crêpes Suzette?

Kluczem do uzyskania idealnie cienkich francuskich naleśników jest dobre ciasto. Ciasto powinno być gładkie i dobrze rozmieszane, a przed smażeniem powinno odpocząć co najmniej 30 minut. Niezwykle istotne jest sam proces smażenia — użyj do tego dobrze rozgrzanej patelni z teflonową powłoką. Patelnię obowiązkowo natrzyj masłem, aby zapewnić naleśnikom ochronę przed przywieraniem do patelni.

Przejdź do flambirowania, dopiero gdy sos będzie gotowy, a wszystkie naleśniki złożone w taki sposób, w jaki będą serwowane na talerzu. Pamiętaj, że podpalenie ich uda się tylko wtedy, kiedy alkohol będzie miał od 40% wzwyż.

Przepis Kuchni Lidla: francuskie naleśniki

Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas przyrządzania francuskich naleśników Crêpes Suzette z przepisu Pawła Małeckiego? Niezwykle ważny jest sam sos i używane do niego składniki. Wykorzystaj świeże i soczyste pomarańcze i wyciśnij z nich sok. Sos pomarańczowy do naleśników zrobiony z soku z kartonu nie będzie miał w sobie tyle smaku, a jego skarmelizowanie będzie znacznie trudniejsze.

Chociaż tradycyjnie do sosu używa się koniaku, to w przepisie Pawła znajdziesz tylko likier pomarańczowy. Jeśli chcesz zachować oryginalny smak, wykorzystaj do flambirowania koniak lub brandy. Przepis na sos do naleśników crepes możesz wzbogacić także o odrobinę cynamonu i laskę wanilii — te składniki podkręcą smak sosu.

Sos do naleśników Crêpes w wersji po polsku, jak i w oryginalne buduje się stopniowo. Nie spiesz się i nie przegrzewaj go! Ustaw kuchenkę na mały ogień i pozwól mu się powoli redukować, tworząc rozkoszny w smaku dodatek do Twoich naleśników.

A co z podaniem? Crêpes Suzette podawane są zazwyczaj w eleganckiej formie, składane w trójkąty, polane sosem i podgrzewane chwilę przed podaniem. Często są podawane z gałką lodów waniliowych lub posypane delikatnym cukrem pudrem z różnymi dodatkami.

Jeśli raz spróbujesz przygotować francuskie naleśniki flambirowane, nie będziesz chciał już jeść nic innego. To danie to prawdziwa rozkosz dla zmysłów, a także show kulinarnego mistrzostwa. Odkryj sztukę przyrządzania tych delikatnych naleśników, połącz ją z kreatywnością w przygotowywaniu sosu, a doświadczysz wyjątkowej przygody prosto z Francji!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!