zobacz film Mus czekoladowy z malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Maliny mieszamy z cukrem pudrem i miksujemy.

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy – można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w rondelku: należy wolno podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Rozpuszczoną żelatynę łączymy z malinami. Tak przygotowany mus malinowy wlewamy na dno pucharków.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. W osobnej misce ubijamy żółtka. Czekoladę mleczną łączymy z deserową, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Potem śmietankę łączymy z ubitymi żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym musem zalewamy maliny w pucharkach. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.

Przed podaniem desery delikatnie posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi malinami oraz paluszkami czekoladowymi z nadzieniem jogurtowo-czekoladowym Basini.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (36)

Avatar
  • Gość Gość
    674 dni temu
    Czy można go zrobić dzień wcześniej przed podaniem? Czy może stać w lodówce np. 2 dni?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    674 dni temu
    Deser najlepiej smakuje przygotowany tego samego dnia lub maksymalnie dzień wcześniej :)
  • Asia Asia
    684 dni temu
    Genialny deser, robiłam go juz mnóstwo razy i zawsze wychodzi. Każdemu smakuje, jest bardzo puszysty a maliny idealnie komponują sie z czekolada.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1323 dni temu
    Zrobiłam przed chwilą. To jest bomba! Robi się szybko, jedynie oczekiwanie na stężenie wydłuża czas. Boję się trochę surowych żółtek, jednak zaryzykowałam...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1348 dni temu
    Gościu, czy łączyłaś składniki jak Paweł na filmie - stopniowo i etapami? Wymieszanie wszystkiego jednocześnie razem ma negatywny wpływ na konsystencję musu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1348 dni temu
    Czekolada była płynna w temperaturze pokojowej, żółtka (ze świeżych jaj przywiezionych dzień wcześniej od cioci ze wsi) ubite na puszystą masę a śmietanka sztywna jak piana z białek a przy łączeniu składników już na samy początku, czekolady i żółtek wszystko tak zgęstniało że prawie nie dało się tego wymieszać a po dodaniu śmietany było tylko gorzej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1348 dni temu
    Drogi Gościu, śmietanka i żółtka muszą być dobrze ubite, a czekolada nie może być zbyt ciepła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1349 dni temu
    Robiłam na święta wielkanocne i klapa. Przy łączeniu składników musu (czekolady, żółtek i śmietany) wszystko zaczęło bardzo szybko gęstnieć i zamiast musu miała krem. Roniłam wszystko tak jak na filmiku, czy ktoś wie dlaczego tak się stało ???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1360 dni temu
    z 200g śmietany nie wychodzą 4porcje tylko 2 !!!

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1517 dni temu
    Wszystkim smakował <3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1770 dni temu
    Moniko, życzymy zatem pysznego deserowania!

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1771 dni temu
    Na pewno zrobię ten deser mężowi w walentynki:) Nie wątpię że będzie smaczny ponieważ pan Paweł robi same pyszności :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1855 dni temu
    Wygląda apetycznie i do tego wyśmienicie smakuje!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1855 dni temu
    hmm wygląda apetycznie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1898 dni temu
    deser rewelacyjny, polecam w 100%

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1973 dni temu
    Beata, z malinami smakuje najlepiej, ale oczywiście możesz także spróbować przyrządzić mus na przykład z truskawkami lub jeżynami.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1975 dni temu
    Bardzo smaczne :) Czelokadowy mus ma wspaniałą konsystencję.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1977 dni temu
    Czy zamiast malin moża dodać inne owoce?

    odpowiedz

  • Gość szymon Gość szymon
    1997 dni temu
    a czy musi być żelatyna?? czy jest jakiś inny naturalny sposób zamiast żelatyny żeby osiągnąć pożądany efekt?? jakieś pomysły? Może P. Paweł ma jakiś pomysł? a Pektyna dało by sie użyć, jak zastosować???

    odpowiedz

  • Ja Ja
    2002 dni temu
    Ile tych żółtek powinno być? :)

    odpowiedz

  • zonk34 zonk34
    2010 dni temu
    zalezy jakiej wielkosci - mi wyszlo 5 szklanek do drinkow. Jest to straszliwie pyszne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2013 dni temu
    A czy mógłby ktoś napisać ile pucharków wychodzi z tego przepisu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2015 dni temu
    Przepyszne

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    2025 dni temu
    Robiłam wielokrotnie. Palce lizac! Super przepis, polecam :)

    odpowiedz

  • makibela makibela
    2044 dni temu
    Mus jest przepyszny! Smaczne wykończenie obiadu lub kolacji! Serdecznie polecam przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2059 dni temu
    Więcej filmów z cukiernikiem Pawłem!

    odpowiedz

  • mniam mniam mniam mniam
    2065 dni temu
    jak się a to ogląda to ślinka cieknie mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2065 dni temu
    Ja uwielbiam kogiel-mogiel a w połączenie z bitą śmietanką i czekoladą jest cudowne mus jest bardzo delikatny i puszysty i prosty do zrobienia nam bardzo smakuje Magda

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2067 dni temu
    Jest pyszne. Naprawdę polecam.

    odpowiedz

  • Barbara Malgorzata Buczyńska Barbara Malgorzata Buczyńska
    2067 dni temu
    musi byc bardzo smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2069 dni temu
    Ubita śmietanka jest bardzo puszysta, więc połączenie jej z rozpuszczoną czekoladą (bez surowych jajek) gwarantuje że deser będzie "lekki".

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2070 dni temu
    Ania - nie musisz robić z surowymi żółtkami. można mus czekoladowy zastąpić czekoladowym budyniem, a opcjonalnie zamiast malinowego robić tak samo bananowy - polecam - jest pysznie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2070 dni temu
    komentarz poniżej napisał chyba właściciel konkurencyjnego sklepu:P tylko nie wiem po co wchodzi na stronę lidla;D polecam przepis:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2070 dni temu
    Podarujcie sobie te wysokokaloryczne desery w odchudzajacym sie spoleczenstwie, a dorzuccie kase do dan Pascala i Okrasy! Moze dodajcie troche informacji dietetycznych, a nie desery w skroconej wersji, ktore wykonuje sie dlugo, a tyje od nich na jeszcze dluzej! Szkoda, że Marketingowcy kombinuja, a nie netReSearch-uja i analizuja. Moze wowczas wiedzieliby, co jest wartoscia w Lidlu? Cgyba raczej nauka plynaca od Pascala i Okrasy, bo na pewno nie produkty!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2071 dni temu
    ciekawi mnie ten krem,myślę że jest pyszny zwłaszcza z tek dobrą czekoladą.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2071 dni temu
    ehh odpada, z zółtkami. [nie jem surowych jajek]

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram