Serowe placuszki z sosem malinowym i naturalnym jogurtem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy na gładką masę.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placuszki, średnica kółek około 6 cm (do smażenia placuszków można użyć metalowych kółek do wycinania ciasta).

Smażymy na złocisty kolor.

Jak podawać

Podajemy z cukrem pudrem i sosem malinowym.

Sos malinowy

Maliny gotujemy z cukrem do momentu otrzymania konsystencji sosu. Sos można podawać na zimno lub na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Gość Gość
    733 dni temu
    Mila. Przed chwilą usmażyłam placuszki serowe. Posłużyłem się radami i dodałam ubite białka z trzech jaj. Oczywiście placuszki są bardzo delikatne jak ślinka i trudno je przewrócić , ale jakoś sobie poradziłam . Dodałam sos truskawkowy. Sa przepyszne, to nieprawda ze porażka . Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1162 dni temu
    placuszki smażyłam i były pyszne! ciasto gęste, ale na patelni ładnie się rozchodzi. mniam!

    odpowiedz

  • krzemionka70 krzemionka70
    1162 dni temu
    placuszki klapa ciasto za gęste i rozlatuje się na patelni wyglądają dużo lepiej niż smakują

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1175 dni temu
    Zrobiłam dziś placuszki z 1/2 składników, musiałam dodać odrobinę mleka żeby ciasto stało się rzadkie. Placuszki bardzo dobre tylko jedynym minusem jest to ze wchlaniaja dużo oleju.

    odpowiedz

  • Iza Iza
    1206 dni temu
    Ten przepis to nieporozumienie. Ciasto to twarda, grudkowata mieszanka twarogu i mąki. Dwa żółtka nie są w stanie tego połączyć w masę nadającą się do smażenia. Pomimo dodania mleka i trzeciego żółtka, placuszki na patelni rozpadają się, zupełnie nie dając się przerzucić. Nie polecam.

    odpowiedz

  • Milka Milka
    1822 dni temu
    Zrobiłam i wyszły super tylko zamiast sosu malinowego zmiksowałam truskawki i polałam nim. Pycha, córce smakowały:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1822 dni temu
    3 płaskie !!! łyżki mąki i wychodzą super robiłam kilka razy nie wiem dlaczego macie problemy z nakladaniem i smażeniem przecież one same się na patelni rozpływaja ja polecam bardzo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1826 dni temu
    pyszności, mój synek mógłby je jeść cały czas :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1833 dni temu
    Cukier wanilinowy otrzymuje się z etylowaniliny (stąd też nazwa), natomiast prawdziwy cukier waniliowy - z lasek wanilii (oczywiście z dodatkami). W każdym razie etylowanilina (w przyp. cukru wanilinowego)i wanilia (w przyp. cukru waniliowego) to główne składniki. Więc mamy i taki i taki cukier

    odpowiedz

  • kuba kuba
    1833 dni temu
    Nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy tylko wanilinowy ;)

    odpowiedz

  • MonikaB MonikaB
    1835 dni temu
    Placuszki tylko super wyglądają na zdjęciu. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Ciasto jest tak gęste, że nie można rozsmarować na patelni. W smaku są przeciętne. Nie polecam.

    odpowiedz

  • Wiki Wiki
    1835 dni temu
    Przepyszne, z tym że dałam 250 g sera imperial (tłusty) i całe jajka, bo po dodaniu samych białek, ciasto było za suche by je rozrobić na gładką masę. REWELACYJNE, synek jest w niebowzięty

    odpowiedz

  • kasia kasia
    1847 dni temu
    tylko 3 łyżki mąki?!!!

    odpowiedz

  • rencom rencom
    1849 dni temu
    ciasto tak gęste, ze nie da się robić z tego placuszków. Ja po prostu na głęboki, rozgrzany olej rzucałam łyżkę tego ciasta i usmażyłam w ten sposób takie "pampuchy", które po wyjęciu osuszyłam papierowym ręcznikiem z tłuszczu i posypałam cukrem pudrem. dzieci zjadły ze smakiem. Dorośli również :). Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1880 dni temu
    ja robię z 250 g sera i 3 jajek z tym że piane ubijam osobno i pod koniec daję i mieszam. sądzę że zbyt duża ilość sera a za mało jajek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1892 dni temu
    Placuszki smaczne ciasto naprawdę gęste nakladalem je dwoma łyżkami i robiłam małe takie 5-6 cm jak jest napisane i przekładają sie dobrze ja zrobiłam z Kwaśniewski śmietaną i jagodami Polecam

    odpowiedz

  • Gość X Gość X
    1893 dni temu
    Ja też właśnie smażyłam. Całkowita klapa. Ciasto gęste, a na patelni się rozlatuje. Nie można ich nawet obrócić. Nie wiem jak wy je smażycie. Chyba modyfikujecie ten przepis, że tak się zachwycacie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1896 dni temu
    Placki nie wyszły. Z wyglądu piękne, a przynajmniej dopóki leżą na patelni. na talerzy się rozwalają, można je jeść łyżeczką. Smakują jak sernik.... na ciepło.

    odpowiedz

  • fiolkaosa fiolkaosa
    1899 dni temu
    Właśnie smażyłam i już posmakowałam. Pokruszyłam twaróg do dekoracji i polałam sokiem truskoawkowym zamiast sosu malinowego, więc można kombinowac jak to w kuchni. Ogólnie smaczne ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1900 dni temu
    Czy to twaróg zwykły w kostce czy sernikowy w wiaderku?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1900 dni temu
    Dla mnie pychotka xD

    odpowiedz

  • ciocia21 ciocia21
    1901 dni temu
    świetne! przypominają mi placuszki mojej babci. dziś na kolację takie zrobię. ;-)

    odpowiedz

  • jenusia jenusia
    1901 dni temu
    dokładnie renia :) Robię takie placuszki już od dawna.

    odpowiedz

  • renia renia
    1901 dni temu
    popieram zdanie janusi wydaje mi się że będą bardziej pulchne i miękkie ;)

    odpowiedz

  • jenusia jenusia
    1901 dni temu
    Moim zdaniem warto białko ubić na pianę i na sam koniec delikatnie wmieszać je w masę serową

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1904 dni temu
    W przypadku przepisów Cukiernika nie do każdego dodawany jest filmik. W każdy tygodniu Paweł prezentuje dwa przepisy, do jednego z nich dołączany jest instruktaż filmowy. Pozdrawiamy i życzymy pysznych wypieków i deserów :-)

    odpowiedz

  • Bożka Bożka
    1904 dni temu
    To już drugi przepis bez filmu! /banany w cieście tez!/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1904 dni temu
    gdzie jest film ! gdzie jest film

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1905 dni temu
    A ja polecam te placuszki ciasto może i jest trochę gęste ale na patelni się rozpływa i delikatnie rośnie ja bardzo lubię takie desery dla mnie super Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1911 dni temu
    przykro mi ale placuszki klapa, raz że mają dość gęstą konsystencję trudno je rozsmarować na kształt placków. dwa że smak tez troszkę przereklamowany.

    odpowiedz

  • Hanuszka Hanuszka
    1913 dni temu
    Wyglądają pszynie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram