
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy na gładką masę.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placuszki, średnica kółek około 6 cm (do smażenia placuszków można użyć metalowych kółek do wycinania ciasta).
Smażymy na złocisty kolor.
Jak podawać
Podajemy z cukrem pudrem i sosem malinowym.
Sos malinowy
Maliny gotujemy z cukrem do momentu otrzymania konsystencji sosu. Sos można podawać na zimno lub na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Komentarze (37)
929 dni temu
Bardzo dobre polecam
odpowiedz
956 dni temu
Koniecznie z białkiem. Bez wychodzi jakaś porażka!
odpowiedz
1304 dni temu
Wstyd za taki przepis!! kupiłam składniki zanim poczytałam komentarze.. niestety, zamiast placuszków, wychodzi jedna wielka breja, nadająca się do śmieci! Nie da się tego przewrócić, wszystko się rozpływa na boki. Klapa, totalna klapa! chyba napiszę do lidla i poproszę o filmik jak pan Paweł to robi, bo jestem przekonana, że nie testował tego przepisu we własnej kuchni. Wstydź się Lidl.
odpowiedz
1420 dni temu
Beznadziejny przepis, ciasto jeden wielki "glut". Nie dało się rozlać na patelni. Po usmażeniu w środku placka surowe ciasto :/. Nie polecam, wszystkie składniki wylądowały w koszu. PAN PAWEŁ powinien się spalić ze wstydu, taki beznadziejny przepis proponuje. Tylko nerwy człowiek stracił.
odpowiedz
1456 dni temu
Zgadzam sie z Gościem poniżej/powyżej. Wygląda na to jakby zabrakło mleka/masła do ciasta, przez co placki się przyklejają do powierzchni patelni, uniemożliwając usmażenie. NIEPOLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
1584 dni temu
Przepis tragiczny placki beznadziejnie sie smaza, rozwalaja na patelni bardzo slabe.
odpowiedz
2722 dni temu
Mila. Przed chwilą usmażyłam placuszki serowe. Posłużyłem się radami i dodałam ubite białka z trzech jaj. Oczywiście placuszki są bardzo delikatne jak ślinka i trudno je przewrócić , ale jakoś sobie poradziłam . Dodałam sos truskawkowy. Sa przepyszne, to nieprawda ze porażka . Polecam.
odpowiedz
3151 dni temu
placuszki smażyłam i były pyszne! ciasto gęste, ale na patelni ładnie się rozchodzi. mniam!
odpowiedz
3151 dni temu
placuszki klapa ciasto za gęste i rozlatuje się na patelni wyglądają dużo lepiej niż smakują
odpowiedz
3164 dni temu
Zrobiłam dziś placuszki z 1/2 składników, musiałam dodać odrobinę mleka żeby ciasto stało się rzadkie. Placuszki bardzo dobre tylko jedynym minusem jest to ze wchlaniaja dużo oleju.
odpowiedz
3195 dni temu
Ten przepis to nieporozumienie. Ciasto to twarda, grudkowata mieszanka twarogu i mąki. Dwa żółtka nie są w stanie tego połączyć w masę nadającą się do smażenia. Pomimo dodania mleka i trzeciego żółtka, placuszki na patelni rozpadają się, zupełnie nie dając się przerzucić. Nie polecam.
odpowiedz
3811 dni temu
Zrobiłam i wyszły super tylko zamiast sosu malinowego zmiksowałam truskawki i polałam nim. Pycha, córce smakowały:)
odpowiedz
3811 dni temu
3 płaskie !!! łyżki mąki i wychodzą super robiłam kilka razy nie wiem dlaczego macie problemy z nakladaniem i smażeniem przecież one same się na patelni rozpływaja ja polecam bardzo :)
odpowiedz
3815 dni temu
pyszności, mój synek mógłby je jeść cały czas :)
odpowiedz
3822 dni temu
Cukier wanilinowy otrzymuje się z etylowaniliny (stąd też nazwa), natomiast prawdziwy cukier waniliowy - z lasek wanilii (oczywiście z dodatkami). W każdym razie etylowanilina (w przyp. cukru wanilinowego)i wanilia (w przyp. cukru waniliowego) to główne składniki. Więc mamy i taki i taki cukier
odpowiedz
3822 dni temu
Nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy tylko wanilinowy ;)
odpowiedz
3824 dni temu
Placuszki tylko super wyglądają na zdjęciu. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Ciasto jest tak gęste, że nie można rozsmarować na patelni. W smaku są przeciętne. Nie polecam.
odpowiedz
3825 dni temu
Przepyszne, z tym że dałam 250 g sera imperial (tłusty) i całe jajka, bo po dodaniu samych białek, ciasto było za suche by je rozrobić na gładką masę. REWELACYJNE, synek jest w niebowzięty
odpowiedz
3836 dni temu
tylko 3 łyżki mąki?!!!
odpowiedz
3838 dni temu
ciasto tak gęste, ze nie da się robić z tego placuszków. Ja po prostu na głęboki, rozgrzany olej rzucałam łyżkę tego ciasta i usmażyłam w ten sposób takie "pampuchy", które po wyjęciu osuszyłam papierowym ręcznikiem z tłuszczu i posypałam cukrem pudrem. dzieci zjadły ze smakiem. Dorośli również :). Pozdrawiam
odpowiedz
3869 dni temu
ja robię z 250 g sera i 3 jajek z tym że piane ubijam osobno i pod koniec daję i mieszam. sądzę że zbyt duża ilość sera a za mało jajek
odpowiedz
3881 dni temu
Placuszki smaczne ciasto naprawdę gęste nakladalem je dwoma łyżkami i robiłam małe takie 5-6 cm jak jest napisane i przekładają sie dobrze ja zrobiłam z Kwaśniewski śmietaną i jagodami Polecam
odpowiedz
3882 dni temu
Ja też właśnie smażyłam. Całkowita klapa. Ciasto gęste, a na patelni się rozlatuje. Nie można ich nawet obrócić. Nie wiem jak wy je smażycie. Chyba modyfikujecie ten przepis, że tak się zachwycacie.
odpowiedz
3885 dni temu
Placki nie wyszły. Z wyglądu piękne, a przynajmniej dopóki leżą na patelni. na talerzy się rozwalają, można je jeść łyżeczką. Smakują jak sernik.... na ciepło.
odpowiedz
3888 dni temu
Właśnie smażyłam i już posmakowałam. Pokruszyłam twaróg do dekoracji i polałam sokiem truskoawkowym zamiast sosu malinowego, więc można kombinowac jak to w kuchni. Ogólnie smaczne ;-)
odpowiedz
3889 dni temu
Czy to twaróg zwykły w kostce czy sernikowy w wiaderku?
odpowiedz
3889 dni temu
Dla mnie pychotka xD
odpowiedz
3890 dni temu
świetne! przypominają mi placuszki mojej babci. dziś na kolację takie zrobię. ;-)
odpowiedz
3890 dni temu
dokładnie renia :) Robię takie placuszki już od dawna.
odpowiedz
3890 dni temu
popieram zdanie janusi wydaje mi się że będą bardziej pulchne i miękkie ;)
odpowiedz
3890 dni temu
Moim zdaniem warto białko ubić na pianę i na sam koniec delikatnie wmieszać je w masę serową
odpowiedz
3893 dni temu
W przypadku przepisów Cukiernika nie do każdego dodawany jest filmik. W każdy tygodniu Paweł prezentuje dwa przepisy, do jednego z nich dołączany jest instruktaż filmowy. Pozdrawiamy i życzymy pysznych wypieków i deserów :-)
odpowiedz
3893 dni temu
To już drugi przepis bez filmu! /banany w cieście tez!/
odpowiedz
3893 dni temu
gdzie jest film ! gdzie jest film
odpowiedz
3894 dni temu
A ja polecam te placuszki ciasto może i jest trochę gęste ale na patelni się rozpływa i delikatnie rośnie ja bardzo lubię takie desery dla mnie super Pozdrawiam
odpowiedz
3900 dni temu
przykro mi ale placuszki klapa, raz że mają dość gęstą konsystencję trudno je rozsmarować na kształt placków. dwa że smak tez troszkę przereklamowany.
odpowiedz
3902 dni temu
Wyglądają pszynie!
odpowiedz
zobacz wszystkie