Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy na gładką masę.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placuszki, średnica kółek około 6 cm (do smażenia placuszków można użyć metalowych kółek do wycinania ciasta).
Smażymy na złocisty kolor.
Jak podawać
Podajemy z cukrem pudrem i sosem malinowym.
Sos malinowy
Maliny gotujemy z cukrem do momentu otrzymania konsystencji sosu. Sos można podawać na zimno lub na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!
Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
Placuszki twarogowe — proste i smaczne
Placuszki serowe cieszą się ogromną popularnością ze względu na swoją prostotę i niesamowity smak. Serowe placki zrobione z twarogu wyróżniają się niesamowitą delikatnością i wprost rozpływają się w ustach, co czyni je doskonałym wyborem śniadaniowym. Twarogowe placuszki stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych naleśników czy placków bananowych. Serowe placuszki z twarogu to także gratka dla osób dbających o zbilansowaną dietę, zwłaszcza tych aktywnych fizycznie i mających duże zapotrzebowanie na białko. Niewątpliwa łatwość przygotowania placuszków serowych z dowolnego przepisu sprawiła, że dla wielu osób stały się one stałym elementem śniadaniowego menu — zarówno dzieci, jak i dorosłych. Skąd w ogóle wziął się przepis na placuszki serowe z twarogiem w środku?
Placuszki sernikowe (bo tak też nazywa się placki powstałe z mąki i twarogu) mają swoje korzenie w różnych kulturach, głównie w krajach dawnej Galicji i na terenach Słowian. Serowe placki nazywane małdrzykami mają także korzenie w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki o placuszkach serowych pochodzą z okresu średniowiecza, w którym były one jednym z elementów diety ludności chłopskiej. W tamtych czasach placuszki serowe były często przygotowywane z lokalnych produktów, takich jak świeży ser i jaja.
W Polsce małdrzyki zyskały popularność dopiero w XIX wieku, jednakże szczyt swojej popularności miały w czasach PRL-u. Wtedy to małdrzyki, czyli racuszki serowe często gościły na stołach jako danie tanie, sycące i łatwe do przygotowania. Z racji małej dostępności podstawowych składników w czasach ograniczonych zasobów, placuszki serowe stały się hitem i symbolem prostej, tradycyjnej kuchni dostępnej dla wszystkich. Współcześnie placuszki serowe przeżywają swój renesans, zdobywając uznanie najlepszych szefów kuchni, a także dietetyków. Wielu kucharzy eksperymentuje z różnymi dodatkami, nadając placuszkom nowy smak oraz wygląd. Mimo upływu lat małdrzyki wciąż cieszą nasze podniebienia.
Placki twarogowe dla dzieci
Placuszki serowe to doskonałe danie dla dzieci — pełne białka i ważnych składników odżywczych. Jak dostosować przepis na placuszki twarogowe do potrzeb maluchów? Aby dostosować je do zapotrzebowania dzieci, warto jest nieco urozmaicić skład twarogowych pancakes. Do środka sernikowych placuszków można dodać banana zamiast cukru pudru, aby nieco zredukować ich słodkość i uczynić je bardziej pożywnymi. W przepisie na placki serowe dla dzieci nie może zabraknąć pełnotłustego twarogu oraz mąki pełnoziarnistej.
Z czym podawać pankejki twarogowe dzieciom? Aby serniczki z patelni z sera z wiaderka bądź innego twarogu wyglądały apetycznie i były chętnie konsumowane przez dzieci, warto zadbać o ich prezencję. Nie wystarczy zwykłe ozdobienie ich owocami! Dla dzieci warto się postarać — powycinać z owoców i innych dodatków różne fantazyjne kształty, by stworzyć na talerzu ciekawe obrazki. Jako dodatków do placuszków możesz użyć nie tylko owoców, ale także jogurtu, śmietany, orzechów czy syropu klonowego.
Pyszne placuszki z twarogu w wersji fit
Jak przygotować placuszki serowe w wersji fit? To żaden problem! Wystarczy podmienić kilka składników, aby uczynić placuszki twarogowe bardziej zbilansowanymi i odpowiednimi dla osób na diecie. Najprostszym sposobem na to, aby przemienić standardowe placki z serka twarogowego w wersję fit, jest zastąpienie zwykłej mąki pełnoziarnistą, orkiszową, ryżową lub kukurydzianą i usunięcie z nich cukru.
Dla tych, którzy dbają o makro i ilości kalorii w posiłkach, warto wzbogacić przepis na placki serniczki o dodatek otrębów, płatków owsianych czy jogurtu greckiego zamiast tradycyjnego twarogu. W ten sposób przepis na placuszki twarogowe stanie się idealny dla osób na diecie redukcyjnej. Warto rozważyć także użycie do swoich puszystych racuchów z serem twarogu o niższej zawartości tłuszczu, który będzie równie smaczny, a jednocześnie mniej kaloryczny. Jak dosłodzić placuszki twarogowe? Dodaj do nich syrop z agawy, miód lub słodzik. W ten sposób placuszki pozostaną smaczne, ale będą bardziej zgodne z zasadami dobrego odżywiania.
Szybkie placuszki z twarogiem dla zabieganych
Masz ochotę na placki z serem z wiaderka lub innym rodzajem twarogu, ale nie bardzo masz czas na ich przygotowanie? Żaden problem! Istnieje dobry sposób na przygotowanie szybkich pankejków z twarogu dla zabieganych osób. Wystarczy, że połączysz mąkę, jajka, twaróg i proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną w mikserze i zmiksujesz masę na pancakes z twarogiem na gładką masę, a następnie rozgrzejesz patelnię.
W międzyczasie odłóż ciasto w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć. Dodatek sody oraz proszku do pieczenia znacznie przyspieszy proces wyrastania oraz samego smażenia serniczków twarogowych. Wyrośnięte ciasto przelej na patelnię i uformuj z niego kilka placków, a następnie usmaż je na gorącym tłuszczu, po 2 minuty na każdą ze stron. Takie szybkie racuchy z serem z wiaderka lub innego twarogu doskonale komponują się z jogurtem, owocami i miodem, tworząc błyskawiczny posiłek dla tych, którzy cenią szybkość i wygodę.
Placuszki twarogowe – przepis Kuchni Lidla
Jeśli szukasz ciekawego i prostego sposobu na placki z twarogiem, to musisz koniecznie spróbować tytułowych racuszków twarogowych z sosem malinowym od Pawła Małeckiego. Ten przepis na placki z twarogu z dodatkiem aromatycznego sosu owocowego to prawdziwa uczta smaków.
Podczas przygotowywania placków z sera białego, warto zwrócić uwagę na proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Trzymając się przepisu Pawła na placki z twarogiem, z pewnością wyczarujesz na talerzu coś pysznego. A jeśli masz w sobie odwagę i chcesz nieco poeksperymentować z ich smakiem, możesz zamienić sos malinowy na wersję truskawkową lub jagodową, a do samego ciasta na placki twarogowe dodać odrobinę kakao. Efekt na pewno Cię zaskoczy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (38)
365 dni temu
Placki bardzo dobre, radzę do nich dawać połowę mniej oleju i po wylaniu ich na patelnię trochę je przyklepać bo się średnio rozlewają.
odpowiedz
1306 dni temu
Bardzo dobre polecam
odpowiedz
1333 dni temu
Koniecznie z białkiem. Bez wychodzi jakaś porażka!
odpowiedz
1681 dni temu
Wstyd za taki przepis!! kupiłam składniki zanim poczytałam komentarze.. niestety, zamiast placuszków, wychodzi jedna wielka breja, nadająca się do śmieci! Nie da się tego przewrócić, wszystko się rozpływa na boki. Klapa, totalna klapa! chyba napiszę do lidla i poproszę o filmik jak pan Paweł to robi, bo jestem przekonana, że nie testował tego przepisu we własnej kuchni. Wstydź się Lidl.
odpowiedz
1797 dni temu
Beznadziejny przepis, ciasto jeden wielki "glut". Nie dało się rozlać na patelni. Po usmażeniu w środku placka surowe ciasto :/. Nie polecam, wszystkie składniki wylądowały w koszu. PAN PAWEŁ powinien się spalić ze wstydu, taki beznadziejny przepis proponuje. Tylko nerwy człowiek stracił.
odpowiedz
1833 dni temu
Zgadzam sie z Gościem poniżej/powyżej. Wygląda na to jakby zabrakło mleka/masła do ciasta, przez co placki się przyklejają do powierzchni patelni, uniemożliwając usmażenie. NIEPOLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
1961 dni temu
Przepis tragiczny placki beznadziejnie sie smaza, rozwalaja na patelni bardzo slabe.
odpowiedz
3099 dni temu
Mila. Przed chwilą usmażyłam placuszki serowe. Posłużyłem się radami i dodałam ubite białka z trzech jaj. Oczywiście placuszki są bardzo delikatne jak ślinka i trudno je przewrócić , ale jakoś sobie poradziłam . Dodałam sos truskawkowy. Sa przepyszne, to nieprawda ze porażka . Polecam.
odpowiedz
3528 dni temu
placuszki smażyłam i były pyszne! ciasto gęste, ale na patelni ładnie się rozchodzi. mniam!
odpowiedz
3528 dni temu
placuszki klapa ciasto za gęste i rozlatuje się na patelni wyglądają dużo lepiej niż smakują
odpowiedz
3541 dni temu
Zrobiłam dziś placuszki z 1/2 składników, musiałam dodać odrobinę mleka żeby ciasto stało się rzadkie. Placuszki bardzo dobre tylko jedynym minusem jest to ze wchlaniaja dużo oleju.
odpowiedz
3572 dni temu
Ten przepis to nieporozumienie. Ciasto to twarda, grudkowata mieszanka twarogu i mąki. Dwa żółtka nie są w stanie tego połączyć w masę nadającą się do smażenia. Pomimo dodania mleka i trzeciego żółtka, placuszki na patelni rozpadają się, zupełnie nie dając się przerzucić. Nie polecam.
odpowiedz
4188 dni temu
Zrobiłam i wyszły super tylko zamiast sosu malinowego zmiksowałam truskawki i polałam nim. Pycha, córce smakowały:)
odpowiedz
4188 dni temu
3 płaskie !!! łyżki mąki i wychodzą super robiłam kilka razy nie wiem dlaczego macie problemy z nakladaniem i smażeniem przecież one same się na patelni rozpływaja ja polecam bardzo :)
odpowiedz
4192 dni temu
pyszności, mój synek mógłby je jeść cały czas :)
odpowiedz
4199 dni temu
Cukier wanilinowy otrzymuje się z etylowaniliny (stąd też nazwa), natomiast prawdziwy cukier waniliowy - z lasek wanilii (oczywiście z dodatkami). W każdym razie etylowanilina (w przyp. cukru wanilinowego)i wanilia (w przyp. cukru waniliowego) to główne składniki. Więc mamy i taki i taki cukier
odpowiedz
4199 dni temu
Nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy tylko wanilinowy ;)
odpowiedz
4201 dni temu
Placuszki tylko super wyglądają na zdjęciu. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Ciasto jest tak gęste, że nie można rozsmarować na patelni. W smaku są przeciętne. Nie polecam.
odpowiedz
4202 dni temu
Przepyszne, z tym że dałam 250 g sera imperial (tłusty) i całe jajka, bo po dodaniu samych białek, ciasto było za suche by je rozrobić na gładką masę. REWELACYJNE, synek jest w niebowzięty
odpowiedz
4213 dni temu
tylko 3 łyżki mąki?!!!
odpowiedz
4215 dni temu
ciasto tak gęste, ze nie da się robić z tego placuszków. Ja po prostu na głęboki, rozgrzany olej rzucałam łyżkę tego ciasta i usmażyłam w ten sposób takie "pampuchy", które po wyjęciu osuszyłam papierowym ręcznikiem z tłuszczu i posypałam cukrem pudrem. dzieci zjadły ze smakiem. Dorośli również :). Pozdrawiam
odpowiedz
4246 dni temu
ja robię z 250 g sera i 3 jajek z tym że piane ubijam osobno i pod koniec daję i mieszam. sądzę że zbyt duża ilość sera a za mało jajek
odpowiedz
4259 dni temu
Placuszki smaczne ciasto naprawdę gęste nakladalem je dwoma łyżkami i robiłam małe takie 5-6 cm jak jest napisane i przekładają sie dobrze ja zrobiłam z Kwaśniewski śmietaną i jagodami Polecam
odpowiedz
4260 dni temu
Ja też właśnie smażyłam. Całkowita klapa. Ciasto gęste, a na patelni się rozlatuje. Nie można ich nawet obrócić. Nie wiem jak wy je smażycie. Chyba modyfikujecie ten przepis, że tak się zachwycacie.
odpowiedz
4262 dni temu
Placki nie wyszły. Z wyglądu piękne, a przynajmniej dopóki leżą na patelni. na talerzy się rozwalają, można je jeść łyżeczką. Smakują jak sernik.... na ciepło.
odpowiedz
4265 dni temu
Właśnie smażyłam i już posmakowałam. Pokruszyłam twaróg do dekoracji i polałam sokiem truskoawkowym zamiast sosu malinowego, więc można kombinowac jak to w kuchni. Ogólnie smaczne ;-)
odpowiedz
4266 dni temu
Czy to twaróg zwykły w kostce czy sernikowy w wiaderku?
odpowiedz
4266 dni temu
Dla mnie pychotka xD
odpowiedz
4267 dni temu
świetne! przypominają mi placuszki mojej babci. dziś na kolację takie zrobię. ;-)
odpowiedz
4267 dni temu
dokładnie renia :) Robię takie placuszki już od dawna.
odpowiedz
4267 dni temu
popieram zdanie janusi wydaje mi się że będą bardziej pulchne i miękkie ;)
odpowiedz
4267 dni temu
Moim zdaniem warto białko ubić na pianę i na sam koniec delikatnie wmieszać je w masę serową
odpowiedz
4270 dni temu
W przypadku przepisów Cukiernika nie do każdego dodawany jest filmik. W każdy tygodniu Paweł prezentuje dwa przepisy, do jednego z nich dołączany jest instruktaż filmowy. Pozdrawiamy i życzymy pysznych wypieków i deserów :-)
odpowiedz
4270 dni temu
To już drugi przepis bez filmu! /banany w cieście tez!/
odpowiedz
4270 dni temu
gdzie jest film ! gdzie jest film
odpowiedz
4271 dni temu
A ja polecam te placuszki ciasto może i jest trochę gęste ale na patelni się rozpływa i delikatnie rośnie ja bardzo lubię takie desery dla mnie super Pozdrawiam
odpowiedz
4277 dni temu
przykro mi ale placuszki klapa, raz że mają dość gęstą konsystencję trudno je rozsmarować na kształt placków. dwa że smak tez troszkę przereklamowany.
odpowiedz
4280 dni temu
Wyglądają pszynie!
odpowiedz
zobacz wszystkie