Serowe placuszki z sosem malinowym i naturalnym jogurtem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Wszystkie składniki starannie ze sobą mieszamy na gładką masę.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placuszki, średnica kółek około 6 cm (do smażenia placuszków można użyć metalowych kółek do wycinania ciasta).

Smażymy na złocisty kolor.

Jak podawać

Podajemy z cukrem pudrem i sosem malinowym.

Sos malinowy

Maliny gotujemy z cukrem do momentu otrzymania konsystencji sosu. Sos można podawać na zimno lub na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (35)

Avatar
  • Gość Gość
    172 dni temu
    Wstyd za taki przepis!! kupiłam składniki zanim poczytałam komentarze.. niestety, zamiast placuszków, wychodzi jedna wielka breja, nadająca się do śmieci! Nie da się tego przewrócić, wszystko się rozpływa na boki. Klapa, totalna klapa! chyba napiszę do lidla i poproszę o filmik jak pan Paweł to robi, bo jestem przekonana, że nie testował tego przepisu we własnej kuchni. Wstydź się Lidl.

    odpowiedz

  • Marek Marek
    289 dni temu
    Beznadziejny przepis, ciasto jeden wielki "glut". Nie dało się rozlać na patelni. Po usmażeniu w środku placka surowe ciasto :/. Nie polecam, wszystkie składniki wylądowały w koszu. PAN PAWEŁ powinien się spalić ze wstydu, taki beznadziejny przepis proponuje. Tylko nerwy człowiek stracił.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    324 dni temu
    Zgadzam sie z Gościem poniżej/powyżej. Wygląda na to jakby zabrakło mleka/masła do ciasta, przez co placki się przyklejają do powierzchni patelni, uniemożliwając usmażenie. NIEPOLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    452 dni temu
    Przepis tragiczny placki beznadziejnie sie smaza, rozwalaja na patelni bardzo slabe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1590 dni temu
    Mila. Przed chwilą usmażyłam placuszki serowe. Posłużyłem się radami i dodałam ubite białka z trzech jaj. Oczywiście placuszki są bardzo delikatne jak ślinka i trudno je przewrócić , ale jakoś sobie poradziłam . Dodałam sos truskawkowy. Sa przepyszne, to nieprawda ze porażka . Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2019 dni temu
    placuszki smażyłam i były pyszne! ciasto gęste, ale na patelni ładnie się rozchodzi. mniam!

    odpowiedz

  • krzemionka70 krzemionka70
    2020 dni temu
    placuszki klapa ciasto za gęste i rozlatuje się na patelni wyglądają dużo lepiej niż smakują

    odpowiedz

  • Ola Ola
    2032 dni temu
    Zrobiłam dziś placuszki z 1/2 składników, musiałam dodać odrobinę mleka żeby ciasto stało się rzadkie. Placuszki bardzo dobre tylko jedynym minusem jest to ze wchlaniaja dużo oleju.

    odpowiedz

  • Iza Iza
    2064 dni temu
    Ten przepis to nieporozumienie. Ciasto to twarda, grudkowata mieszanka twarogu i mąki. Dwa żółtka nie są w stanie tego połączyć w masę nadającą się do smażenia. Pomimo dodania mleka i trzeciego żółtka, placuszki na patelni rozpadają się, zupełnie nie dając się przerzucić. Nie polecam.

    odpowiedz

  • Milka Milka
    2679 dni temu
    Zrobiłam i wyszły super tylko zamiast sosu malinowego zmiksowałam truskawki i polałam nim. Pycha, córce smakowały:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2679 dni temu
    3 płaskie !!! łyżki mąki i wychodzą super robiłam kilka razy nie wiem dlaczego macie problemy z nakladaniem i smażeniem przecież one same się na patelni rozpływaja ja polecam bardzo :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2683 dni temu
    pyszności, mój synek mógłby je jeść cały czas :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2690 dni temu
    Cukier wanilinowy otrzymuje się z etylowaniliny (stąd też nazwa), natomiast prawdziwy cukier waniliowy - z lasek wanilii (oczywiście z dodatkami). W każdym razie etylowanilina (w przyp. cukru wanilinowego)i wanilia (w przyp. cukru waniliowego) to główne składniki. Więc mamy i taki i taki cukier

    odpowiedz

  • kuba kuba
    2690 dni temu
    Nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy tylko wanilinowy ;)

    odpowiedz

  • MonikaB MonikaB
    2692 dni temu
    Placuszki tylko super wyglądają na zdjęciu. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Ciasto jest tak gęste, że nie można rozsmarować na patelni. W smaku są przeciętne. Nie polecam.

    odpowiedz

  • Wiki Wiki
    2693 dni temu
    Przepyszne, z tym że dałam 250 g sera imperial (tłusty) i całe jajka, bo po dodaniu samych białek, ciasto było za suche by je rozrobić na gładką masę. REWELACYJNE, synek jest w niebowzięty

    odpowiedz

  • kasia kasia
    2704 dni temu
    tylko 3 łyżki mąki?!!!

    odpowiedz

  • rencom rencom
    2706 dni temu
    ciasto tak gęste, ze nie da się robić z tego placuszków. Ja po prostu na głęboki, rozgrzany olej rzucałam łyżkę tego ciasta i usmażyłam w ten sposób takie "pampuchy", które po wyjęciu osuszyłam papierowym ręcznikiem z tłuszczu i posypałam cukrem pudrem. dzieci zjadły ze smakiem. Dorośli również :). Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2737 dni temu
    ja robię z 250 g sera i 3 jajek z tym że piane ubijam osobno i pod koniec daję i mieszam. sądzę że zbyt duża ilość sera a za mało jajek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2750 dni temu
    Placuszki smaczne ciasto naprawdę gęste nakladalem je dwoma łyżkami i robiłam małe takie 5-6 cm jak jest napisane i przekładają sie dobrze ja zrobiłam z Kwaśniewski śmietaną i jagodami Polecam

    odpowiedz

  • Gość X Gość X
    2751 dni temu
    Ja też właśnie smażyłam. Całkowita klapa. Ciasto gęste, a na patelni się rozlatuje. Nie można ich nawet obrócić. Nie wiem jak wy je smażycie. Chyba modyfikujecie ten przepis, że tak się zachwycacie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2753 dni temu
    Placki nie wyszły. Z wyglądu piękne, a przynajmniej dopóki leżą na patelni. na talerzy się rozwalają, można je jeść łyżeczką. Smakują jak sernik.... na ciepło.

    odpowiedz

  • fiolkaosa fiolkaosa
    2757 dni temu
    Właśnie smażyłam i już posmakowałam. Pokruszyłam twaróg do dekoracji i polałam sokiem truskoawkowym zamiast sosu malinowego, więc można kombinowac jak to w kuchni. Ogólnie smaczne ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2757 dni temu
    Czy to twaróg zwykły w kostce czy sernikowy w wiaderku?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2757 dni temu
    Dla mnie pychotka xD

    odpowiedz

  • ciocia21 ciocia21
    2758 dni temu
    świetne! przypominają mi placuszki mojej babci. dziś na kolację takie zrobię. ;-)

    odpowiedz

  • jenusia jenusia
    2758 dni temu
    dokładnie renia :) Robię takie placuszki już od dawna.

    odpowiedz

  • renia renia
    2758 dni temu
    popieram zdanie janusi wydaje mi się że będą bardziej pulchne i miękkie ;)

    odpowiedz

  • jenusia jenusia
    2758 dni temu
    Moim zdaniem warto białko ubić na pianę i na sam koniec delikatnie wmieszać je w masę serową

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2761 dni temu
    W przypadku przepisów Cukiernika nie do każdego dodawany jest filmik. W każdy tygodniu Paweł prezentuje dwa przepisy, do jednego z nich dołączany jest instruktaż filmowy. Pozdrawiamy i życzymy pysznych wypieków i deserów :-)

    odpowiedz

  • Bożka Bożka
    2761 dni temu
    To już drugi przepis bez filmu! /banany w cieście tez!/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2761 dni temu
    gdzie jest film ! gdzie jest film

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2762 dni temu
    A ja polecam te placuszki ciasto może i jest trochę gęste ale na patelni się rozpływa i delikatnie rośnie ja bardzo lubię takie desery dla mnie super Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2768 dni temu
    przykro mi ale placuszki klapa, raz że mają dość gęstą konsystencję trudno je rozsmarować na kształt placków. dwa że smak tez troszkę przereklamowany.

    odpowiedz

  • Hanuszka Hanuszka
    2771 dni temu
    Wyglądają pszynie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram