zobacz film Makowiec drożdżowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Masa makowa

Do garnka wsypujemy mak, wlać mleko i wodę, zagotować. Następnie odstawiamy na mniej więcej 20 minut. Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego. Jajka i resztę brązowego cukru ubijamy na bardzo puszystą masę. Masę z jajek łączymy z masą makową.

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem (mleko dodajemy stopniowo). Stopniowo dodajemy również cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta). Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Zwijamy do środka i rozkładamy ręką równomiernie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto nacinamy w poprzek w 3 miejscach. Odstawiamy na chwilę. Za pomocą pędzelka smarujemy makowiec jajkiem. Posypujemy maślaną kruszonką.

Jak piec

Pieczemy w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.

Maślana kruszonka

Masło o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (44)

Avatar
  • Gość Gość
    152 dni temu
    Panie Pawle, piekłam już taką roladę z wielu przepisów i korzystałam z różnych tricków, ale zawsze jest ten sam problem: po upieczeniu masa makowa nie we wszystkich miejscach przylega do ciasta, tutaj widzę, że robi Pan dwie rzeczy: miksuje jajka z cukrem przed dodaniem do maku i nacina ciasto przed upieczeniem. Moje pytanie: czy któraś z tych metod służy własnie temu, aby masa makowa przylegała do ciasta? Pozdrawiam serdecznie, Emilia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    151 dni temu
    Emilio, dodanie masy z jajek i cukru do maku, sprawia, że jest on bardziej puszysty i wilgotny. Natomiast nacięcie ciasta, pozwala na uwolnienie się nadmiaru powietrza - co powoduje, że mak, będzie doskonale do ciasta przylegał :) pamiętaj też, by ciasto przed wyłożeniem masy makowej, oczyścić z nadmiaru mąki :) Powodzenia!
  • Gość Gość
    111 dni temu
    Panie Pawle, bardzo dziękuję za rady, wreszcie się udało! Makowiec idealny:) Pozdrawiam serdecznie Emilia
  • Gość Gość
    165 dni temu
    Ja tez czekam na nowe, niezbyt skomplikowane przepisy p. Maleckiego. Dzieki☺☺☺

    odpowiedz

  • Basia Basia
    503 dni temu
    I prosze o nowe receptury na ciasta i torty itd. Dziekuje

    odpowiedz

  • Basia Basia
    503 dni temu
    Panie Pawle przepisy sie sprawdzaja, robilam torty i ciasta oraz rolady. Smakuja wszystkim moim goscia i domownika. A tort orzechowy poezja byl robiony na roczek. Ladnie sie prezentuje i swietnie smakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    520 dni temu
    Dziękuje za przepis. Kamila

    odpowiedz

  • Gość Gość
    759 dni temu
    Macie bład w przespisie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    846 dni temu
    Zrobiłam 2 makowce z podanego przepisu.Są przepyszne. Najlepsze z dotychczas pieczonych. Ciasto jest lekkie, puszyste. Mak dobrze doprawiony.Dodałam od siebie aromat migdałowy. Polecam ten makowiec jest wspaniały. Uwielbiam przepisy Pana Pawła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    850 dni temu
    Milką.Dzisiaj upiekłam makowce, wyglądają ślicznie. Nie mogłam sie oprzeć , wiec spróbowałam . Jeszcze takich dobrych nie jadłam .Powiększyłam porcje o 50% i wyszły 2 makowce, które zawinelam w papier i wyłożyłam do korytek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1109 dni temu
    Justyno, ciasto wałkujemy po jego wyrośnięciu tego samego dnia.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1113 dni temu
    Witam, zrobiłam własnie ciasto postawiłam je koło grzejnika by urosło i mam pytanie czy cisto może poczekać do jutra z rozwałkowaniem czy powinnam to zrobić jeszcze dziś??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1114 dni temu
    Izabela M., możesz :)

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    1114 dni temu
    a czy mogę wykorzystać masę makową zakupioną w Lidlu? :)

    odpowiedz

  • MAGDA MAGDA
    1117 dni temu
    Pierwszy makowiec :) wyszedł rewelacyjnie minimalnie popękał ... Jedyny błąd to taki że zrobiłam z podwójnej porcji tylko dwie sztuki i za dużo maku i za wielkie makowce . Następnym razem zrobię 3 sztuki z podwójnej porcji . Mam w domu żarłoków makowca wiec nie opłaca mi się robić z jednej porcji :) Piekłam pierwsze 20 minut 160st. tylko dół a resztę czasu czyli 25 minut 150st termoobieg :)

    odpowiedz

  • laik laik
    1122 dni temu
    Ten sam przepis jest w książce "Cukiernia Lidla" tylko moim zdaniem gorzej opisany. Opis robienia ciasta drożdżowego nie jest jasno wytłumaczony jak w przypadku innych przepisów, jak np. na pączki. Na stronie Lidla można zobaczyć filmik, a w książce nie ma o tym wzmianki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1214 dni temu
    Makowiec wyszedł przepyszny:) super przepis

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1470 dni temu
    Piec w piekarniku z włączoną fukcją termoobiegu czy raczej góra-dół?

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    1578 dni temu
    miałam obawy co do tego ciasta ale wyszło przepyszne!! :)

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    1581 dni temu
    Dziękuje za szybką odpowiedź :) Chyba się zdecyduje sama zrobić w tym roku makowiec, powiem jak wyszło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1581 dni temu
    Weroniko, drożdże mają być świeże :)

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    1581 dni temu
    drożdże suszone czy świeże?

    odpowiedz

  • DD DD
    1605 dni temu
    Na filmikach i w telewizji zawsze wszystko pięknie, a w rzeczywistości ciasto drożdżowe popęka Ci, chociaż nie wiem jak byś go nie przygotował, dlatego tak rzadko robię makowiec w domu, wolę kupić w sklepie, wiem, chemia i takie tam ale przynajmniej nie popękany, nie rozpada się w rękach, nie robi się tunel i mak nie leci na podłogę. Nie mam pojęcia jak robią te sklepowe makowce, ale pewnie nikt tego też nie zdradzi, bo wtedy ludzie sami w domu robiliby makowce i sprzedaż by ostro zmalała.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1620 dni temu
    Pawle, dziękujemy za miłe słowa! Zajrzyj koniecznie do naszej Gwiazdkowej Cukierni, gdzie będziemy publikować przepisy na świąteczne ciasta. http://kuchnialidla.pl/cukiernia-lidla

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1620 dni temu
    Zrobiłem - coś wspaniałego, rodzina zachwycona :) Doradzam uformować dwa makowce (z podanego przepisu), bo jeden to wyszedł gigant :)

    odpowiedz

  • monisiaada monisiaada
    1837 dni temu
    Pyszny makowiec. To było moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie zrobiłam i wyszło bardzo dobre. Cała rodzina była zachwycona!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1840 dni temu
    Polecam przepis sprawdzony. W mojej rodzinie polubiły ten makowiec nawet osoby, które od wielu lat nie lubią makowców.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1844 dni temu
    mmm.... pycha!

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    1846 dni temu
    Makowiec to najlepszy wypiek tych świąt. Całość smakuje wyśmienicie. Ciasto rośnie opornie, ale to nic bo jest idealne, nie wychodzi zbyt suche i dobrze trzyma mak,(a wychodzi go naprawdę dużo). Ja swojego makowca piekłam w blaszce żeby za bardzo się nie "rozlał" na boki.

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1847 dni temu
    Ciasto drożdżowe rosło toszke opornie ale opłacało się czekanie. Mak niestety miałam gotowy więc w tej kwestii sie nie wypowiem. Jednak nie zawijałam pergaminem strucli, i po zrobieniu nacięć że tak powiem rozlała się on na boki. Wyglada jak chlebek, jest naprawde śliczna a co najważniejsze smakuje pysznie :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Cytrus Cytrus
    1847 dni temu
    Pyszne ciasto drożdżowe, które baaardzo dobrze rośnie! :) Nie wypowiem się co do masy makowej, bo niestety w lodówce czekał gotowy mak, więc musiałam go wykorzystać. Ale następnym razem z pownością zrobię masę makową z tego przepisu :) Niestety popełniłam dwa błędy, przez to makowiec urósł bardziej na boki, niż w górę! Po pierwsze - za cienko rozwałkowałam ciasto, a po drugie - dałam zdecydowanie za dużo maku... Efekt był taki, że cienkie ciasto nie "wytrzymalo" :p Pomimo, że kształt mego dzieła nie przypominał prawdziwego makowca, to i tak w smaku wyszedł genialny! :)

    odpowiedz

  • Adam Adam
    1847 dni temu
    u mnie według tych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie, więc musiałem dodać więcej mąki i wyszły dwa makowce, hehe git

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1847 dni temu
    Szukałem w lidlu i nie ma takiego makowca

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    Uważam ze nacięcie jest nie potrzebne, bo tak jak ktoś wczesniej pisał makowiec popękał.

    odpowiedz

  • MIJA MIJA
    1848 dni temu
    Świeże napewno! Byłam wczoraj w Lidlu i przy świeżych drożdżach jest foto Pana Pawła :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1851 dni temu
    Mi się wydaje, że suszone, bo do świeżych drożdźy trzeba zrobić rozczyn??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1851 dni temu
    świeże

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1852 dni temu
    A droźdze świeże czy suszone??

    odpowiedz

  • miow miow
    1853 dni temu
    W przepisie prawidłowo podano, że do makowca dodać masło, a w reklamach lidla reklama margaryny-fuj! Jak można sie truć margaryną:P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1857 dni temu
    aby makowiec nie pękał zawiń go luźno /tak by mógł swobodnie wyrosnąć/w papier do pieczenia ciasta

    odpowiedz

  • Krzyś Krzyś
    1857 dni temu
    Marcelina pisze. że makowiec jej bardziej urósł. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Mnie on też zawsze pęka, tak wyrasta. Jest na to jakiś sposób?

    odpowiedz

  • Marcelina Marcelina
    1858 dni temu
    Makowiec wyszedł super ale chyba za mało rozwałkowałam ciasto bo bardziej mi urusł a Paweł na filmie rozwałkowuje naprawdę cienko i dałam jeszcze orzechy włoskie bo takie miałam też smakuje

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1859 dni temu
    Świetny przepis na makowca,mak w Lidlu już kupiony więc niedługo będę go piekła,fajnie że pojawiają się tradycyjne przepisy na ciasta:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram