zobacz film Makowiec drożdżowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia maku
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165-170°C

Przygotuj wcześniej

Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut. Migdały zaparz i obierz ze skórki. Zaparz mak - do garnka wsyp mak, wlej mleko i wodę, zagotuj. Następnie odstaw na mniej więcej 20 minut. Masło wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. 

Przygotowanie

Masa makowa

Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego. Jajka i resztę brązowego cukru ubijamy na bardzo puszystą masę. Masę z jajek łączymy z masą makową.

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, podgrzanymdo temperatury ok. 35-40°C (mleko dodajemy stopniowo). Stopniowo dodajemy również cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta). Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Zwijamy do środka i rozkładamy ręką równomiernie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto nacinamy w poprzek w 3 miejscach. Odstawiamy na chwilę. Za pomocą pędzelka smarujemy makowiec jajkiem. Posypujemy maślaną kruszonką.

Jak piec

Pieczemy w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.

Maślana kruszonka

Masło o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (47)

Avatar
  • Anna Anna
    812 dni temu
    Bardzo proszę o poradę. Czy jeśli mam już zmielony mak to powinnam ominąć to zaparzenie w mleku i wodzie? Nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale po dodaniu wszystkiego masa makowa jest bardzo lejącą, nie da się jej wyłożyć na ciasto i zwinąć makowca, bo wyplywa. Mak był dobrze odcedzany, rodzynki również, a masa z jajek była dobrze ubita, była puszysta tak jak na filmie, jednak po dodaniu jej, wszystko robiło się dość płynne, nie tak jak na filmie gdzie Pan Paweł wykłada mak bardzo gęsty .Moze nie powinnam zagotowywać już zmielonego maku w wodzie i mleku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    812 dni temu
    Anno, jeśli mak, który chcesz dodać do ciasta, jest już zmielony, to jak najbardziej jego zaparzanie pomiń podczas przygotowywania makowca.
  • Monika Monika
    1197 dni temu
    Żeby makowiec był okrągły i nie pękał przy wkladaniu do blaszki zawijam go papierem do pieczenia zostawiając trochę miejsca żeby podrósł. Nie smaruję go wtedy jajkiem. Jest idealny do polania lukrem lub czekoladą i ozdobienia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2311 dni temu
    Panie Pawle, piekłam już taką roladę z wielu przepisów i korzystałam z różnych tricków, ale zawsze jest ten sam problem: po upieczeniu masa makowa nie we wszystkich miejscach przylega do ciasta, tutaj widzę, że robi Pan dwie rzeczy: miksuje jajka z cukrem przed dodaniem do maku i nacina ciasto przed upieczeniem. Moje pytanie: czy któraś z tych metod służy własnie temu, aby masa makowa przylegała do ciasta? Pozdrawiam serdecznie, Emilia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2310 dni temu
    Emilio, dodanie masy z jajek i cukru do maku, sprawia, że jest on bardziej puszysty i wilgotny. Natomiast nacięcie ciasta, pozwala na uwolnienie się nadmiaru powietrza - co powoduje, że mak, będzie doskonale do ciasta przylegał :) pamiętaj też, by ciasto przed wyłożeniem masy makowej, oczyścić z nadmiaru mąki :) Powodzenia!
  • Gość Gość
    2270 dni temu
    Panie Pawle, bardzo dziękuję za rady, wreszcie się udało! Makowiec idealny:) Pozdrawiam serdecznie Emilia
  • Gość Gość
    2324 dni temu
    Ja tez czekam na nowe, niezbyt skomplikowane przepisy p. Maleckiego. Dzieki☺☺☺

    odpowiedz

  • Basia Basia
    2662 dni temu
    I prosze o nowe receptury na ciasta i torty itd. Dziekuje

    odpowiedz

  • Basia Basia
    2662 dni temu
    Panie Pawle przepisy sie sprawdzaja, robilam torty i ciasta oraz rolady. Smakuja wszystkim moim goscia i domownika. A tort orzechowy poezja byl robiony na roczek. Ladnie sie prezentuje i swietnie smakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2679 dni temu
    Dziękuje za przepis. Kamila

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2918 dni temu
    Macie bład w przespisie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3005 dni temu
    Zrobiłam 2 makowce z podanego przepisu.Są przepyszne. Najlepsze z dotychczas pieczonych. Ciasto jest lekkie, puszyste. Mak dobrze doprawiony.Dodałam od siebie aromat migdałowy. Polecam ten makowiec jest wspaniały. Uwielbiam przepisy Pana Pawła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3009 dni temu
    Milką.Dzisiaj upiekłam makowce, wyglądają ślicznie. Nie mogłam sie oprzeć , wiec spróbowałam . Jeszcze takich dobrych nie jadłam .Powiększyłam porcje o 50% i wyszły 2 makowce, które zawinelam w papier i wyłożyłam do korytek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3268 dni temu
    Justyno, ciasto wałkujemy po jego wyrośnięciu tego samego dnia.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3272 dni temu
    Witam, zrobiłam własnie ciasto postawiłam je koło grzejnika by urosło i mam pytanie czy cisto może poczekać do jutra z rozwałkowaniem czy powinnam to zrobić jeszcze dziś??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3273 dni temu
    Izabela M., możesz :)

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    3273 dni temu
    a czy mogę wykorzystać masę makową zakupioną w Lidlu? :)

    odpowiedz

  • MAGDA MAGDA
    3276 dni temu
    Pierwszy makowiec :) wyszedł rewelacyjnie minimalnie popękał ... Jedyny błąd to taki że zrobiłam z podwójnej porcji tylko dwie sztuki i za dużo maku i za wielkie makowce . Następnym razem zrobię 3 sztuki z podwójnej porcji . Mam w domu żarłoków makowca wiec nie opłaca mi się robić z jednej porcji :) Piekłam pierwsze 20 minut 160st. tylko dół a resztę czasu czyli 25 minut 150st termoobieg :)

    odpowiedz

  • laik laik
    3281 dni temu
    Ten sam przepis jest w książce "Cukiernia Lidla" tylko moim zdaniem gorzej opisany. Opis robienia ciasta drożdżowego nie jest jasno wytłumaczony jak w przypadku innych przepisów, jak np. na pączki. Na stronie Lidla można zobaczyć filmik, a w książce nie ma o tym wzmianki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3373 dni temu
    Makowiec wyszedł przepyszny:) super przepis

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3629 dni temu
    Piec w piekarniku z włączoną fukcją termoobiegu czy raczej góra-dół?

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    3737 dni temu
    miałam obawy co do tego ciasta ale wyszło przepyszne!! :)

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    3740 dni temu
    Dziękuje za szybką odpowiedź :) Chyba się zdecyduje sama zrobić w tym roku makowiec, powiem jak wyszło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3740 dni temu
    Weroniko, drożdże mają być świeże :)

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    3740 dni temu
    drożdże suszone czy świeże?

    odpowiedz

  • DD DD
    3764 dni temu
    Na filmikach i w telewizji zawsze wszystko pięknie, a w rzeczywistości ciasto drożdżowe popęka Ci, chociaż nie wiem jak byś go nie przygotował, dlatego tak rzadko robię makowiec w domu, wolę kupić w sklepie, wiem, chemia i takie tam ale przynajmniej nie popękany, nie rozpada się w rękach, nie robi się tunel i mak nie leci na podłogę. Nie mam pojęcia jak robią te sklepowe makowce, ale pewnie nikt tego też nie zdradzi, bo wtedy ludzie sami w domu robiliby makowce i sprzedaż by ostro zmalała.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3779 dni temu
    Pawle, dziękujemy za miłe słowa! Zajrzyj koniecznie do naszej Gwiazdkowej Cukierni, gdzie będziemy publikować przepisy na świąteczne ciasta. http://kuchnialidla.pl/cukiernia-lidla

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    3779 dni temu
    Zrobiłem - coś wspaniałego, rodzina zachwycona :) Doradzam uformować dwa makowce (z podanego przepisu), bo jeden to wyszedł gigant :)

    odpowiedz

  • monisiaada monisiaada
    3996 dni temu
    Pyszny makowiec. To było moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie zrobiłam i wyszło bardzo dobre. Cała rodzina była zachwycona!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    Polecam przepis sprawdzony. W mojej rodzinie polubiły ten makowiec nawet osoby, które od wielu lat nie lubią makowców.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4003 dni temu
    mmm.... pycha!

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    4005 dni temu
    Makowiec to najlepszy wypiek tych świąt. Całość smakuje wyśmienicie. Ciasto rośnie opornie, ale to nic bo jest idealne, nie wychodzi zbyt suche i dobrze trzyma mak,(a wychodzi go naprawdę dużo). Ja swojego makowca piekłam w blaszce żeby za bardzo się nie "rozlał" na boki.

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    4006 dni temu
    Ciasto drożdżowe rosło toszke opornie ale opłacało się czekanie. Mak niestety miałam gotowy więc w tej kwestii sie nie wypowiem. Jednak nie zawijałam pergaminem strucli, i po zrobieniu nacięć że tak powiem rozlała się on na boki. Wyglada jak chlebek, jest naprawde śliczna a co najważniejsze smakuje pysznie :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Cytrus Cytrus
    4006 dni temu
    Pyszne ciasto drożdżowe, które baaardzo dobrze rośnie! :) Nie wypowiem się co do masy makowej, bo niestety w lodówce czekał gotowy mak, więc musiałam go wykorzystać. Ale następnym razem z pownością zrobię masę makową z tego przepisu :) Niestety popełniłam dwa błędy, przez to makowiec urósł bardziej na boki, niż w górę! Po pierwsze - za cienko rozwałkowałam ciasto, a po drugie - dałam zdecydowanie za dużo maku... Efekt był taki, że cienkie ciasto nie "wytrzymalo" :p Pomimo, że kształt mego dzieła nie przypominał prawdziwego makowca, to i tak w smaku wyszedł genialny! :)

    odpowiedz

  • Adam Adam
    4006 dni temu
    u mnie według tych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie, więc musiałem dodać więcej mąki i wyszły dwa makowce, hehe git

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4006 dni temu
    Szukałem w lidlu i nie ma takiego makowca

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4007 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4007 dni temu
    Uważam ze nacięcie jest nie potrzebne, bo tak jak ktoś wczesniej pisał makowiec popękał.

    odpowiedz

  • MIJA MIJA
    4008 dni temu
    Świeże napewno! Byłam wczoraj w Lidlu i przy świeżych drożdżach jest foto Pana Pawła :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4010 dni temu
    Mi się wydaje, że suszone, bo do świeżych drożdźy trzeba zrobić rozczyn??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4010 dni temu
    świeże

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4011 dni temu
    A droźdze świeże czy suszone??

    odpowiedz

  • miow miow
    4012 dni temu
    W przepisie prawidłowo podano, że do makowca dodać masło, a w reklamach lidla reklama margaryny-fuj! Jak można sie truć margaryną:P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4016 dni temu
    aby makowiec nie pękał zawiń go luźno /tak by mógł swobodnie wyrosnąć/w papier do pieczenia ciasta

    odpowiedz

  • Krzyś Krzyś
    4016 dni temu
    Marcelina pisze. że makowiec jej bardziej urósł. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Mnie on też zawsze pęka, tak wyrasta. Jest na to jakiś sposób?

    odpowiedz

  • Marcelina Marcelina
    4017 dni temu
    Makowiec wyszedł super ale chyba za mało rozwałkowałam ciasto bo bardziej mi urusł a Paweł na filmie rozwałkowuje naprawdę cienko i dałam jeszcze orzechy włoskie bo takie miałam też smakuje

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4018 dni temu
    Świetny przepis na makowca,mak w Lidlu już kupiony więc niedługo będę go piekła,fajnie że pojawiają się tradycyjne przepisy na ciasta:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!