
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia maku
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165-170°C
Przygotuj wcześniej
Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut. Migdały zaparz i obierz ze skórki. Zaparz mak - do garnka wsyp mak, wlej mleko i wodę, zagotuj. Następnie odstaw na mniej więcej 20 minut. Masło wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Przygotowanie
Masa makowa
Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego. Jajka i resztę brązowego cukru ubijamy na bardzo puszystą masę. Masę z jajek łączymy z masą makową.
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, podgrzanymdo temperatury ok. 35-40°C (mleko dodajemy stopniowo). Stopniowo dodajemy również cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta). Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Zwijamy do środka i rozkładamy ręką równomiernie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto nacinamy w poprzek w 3 miejscach. Odstawiamy na chwilę. Za pomocą pędzelka smarujemy makowiec jajkiem. Posypujemy maślaną kruszonką.
Jak piec
Pieczemy w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.
Maślana kruszonka
Masło o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Cynamonowe ciasto z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.

Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.

Komentarze (47)
701 dni temu
Bardzo proszę o poradę. Czy jeśli mam już zmielony mak to powinnam ominąć to zaparzenie w mleku i wodzie? Nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale po dodaniu wszystkiego masa makowa jest bardzo lejącą, nie da się jej wyłożyć na ciasto i zwinąć makowca, bo wyplywa. Mak był dobrze odcedzany, rodzynki również, a masa z jajek była dobrze ubita, była puszysta tak jak na filmie, jednak po dodaniu jej, wszystko robiło się dość płynne, nie tak jak na filmie gdzie Pan Paweł wykłada mak bardzo gęsty .Moze nie powinnam zagotowywać już zmielonego maku w wodzie i mleku?
odpowiedz
701 dni temu
Anno, jeśli mak, który chcesz dodać do ciasta, jest już zmielony, to jak najbardziej jego zaparzanie pomiń podczas przygotowywania makowca.
1085 dni temu
Żeby makowiec był okrągły i nie pękał przy wkladaniu do blaszki zawijam go papierem do pieczenia zostawiając trochę miejsca żeby podrósł. Nie smaruję go wtedy jajkiem. Jest idealny do polania lukrem lub czekoladą i ozdobienia.
odpowiedz
2200 dni temu
Panie Pawle, piekłam już taką roladę z wielu przepisów i korzystałam z różnych tricków, ale zawsze jest ten sam problem: po upieczeniu masa makowa nie we wszystkich miejscach przylega do ciasta, tutaj widzę, że robi Pan dwie rzeczy: miksuje jajka z cukrem przed dodaniem do maku i nacina ciasto przed upieczeniem. Moje pytanie: czy któraś z tych metod służy własnie temu, aby masa makowa przylegała do ciasta? Pozdrawiam serdecznie, Emilia.
odpowiedz
2199 dni temu
Emilio, dodanie masy z jajek i cukru do maku, sprawia, że jest on bardziej puszysty i wilgotny. Natomiast nacięcie ciasta, pozwala na uwolnienie się nadmiaru powietrza - co powoduje, że mak, będzie doskonale do ciasta przylegał :) pamiętaj też, by ciasto przed wyłożeniem masy makowej, oczyścić z nadmiaru mąki :) Powodzenia!
2159 dni temu
Panie Pawle, bardzo dziękuję za rady, wreszcie się udało! Makowiec idealny:) Pozdrawiam serdecznie Emilia
2213 dni temu
Ja tez czekam na nowe, niezbyt skomplikowane przepisy p. Maleckiego. Dzieki☺☺☺
odpowiedz
2551 dni temu
I prosze o nowe receptury na ciasta i torty itd. Dziekuje
odpowiedz
2551 dni temu
Panie Pawle przepisy sie sprawdzaja, robilam torty i ciasta oraz rolady. Smakuja wszystkim moim goscia i domownika. A tort orzechowy poezja byl robiony na roczek. Ladnie sie prezentuje i swietnie smakuje.
odpowiedz
2568 dni temu
Dziękuje za przepis. Kamila
odpowiedz
2807 dni temu
Macie bład w przespisie
odpowiedz
2894 dni temu
Zrobiłam 2 makowce z podanego przepisu.Są przepyszne. Najlepsze z dotychczas pieczonych. Ciasto jest lekkie, puszyste. Mak dobrze doprawiony.Dodałam od siebie aromat migdałowy. Polecam ten makowiec jest wspaniały. Uwielbiam przepisy Pana Pawła.
odpowiedz
2898 dni temu
Milką.Dzisiaj upiekłam makowce, wyglądają ślicznie. Nie mogłam sie oprzeć , wiec spróbowałam . Jeszcze takich dobrych nie jadłam .Powiększyłam porcje o 50% i wyszły 2 makowce, które zawinelam w papier i wyłożyłam do korytek.
odpowiedz
3157 dni temu
Justyno, ciasto wałkujemy po jego wyrośnięciu tego samego dnia.
odpowiedz
3161 dni temu
Witam, zrobiłam własnie ciasto postawiłam je koło grzejnika by urosło i mam pytanie czy cisto może poczekać do jutra z rozwałkowaniem czy powinnam to zrobić jeszcze dziś??
odpowiedz
3162 dni temu
Izabela M., możesz :)
odpowiedz
3162 dni temu
a czy mogę wykorzystać masę makową zakupioną w Lidlu? :)
odpowiedz
3165 dni temu
Pierwszy makowiec :) wyszedł rewelacyjnie minimalnie popękał ... Jedyny błąd to taki że zrobiłam z podwójnej porcji tylko dwie sztuki i za dużo maku i za wielkie makowce . Następnym razem zrobię 3 sztuki z podwójnej porcji . Mam w domu żarłoków makowca wiec nie opłaca mi się robić z jednej porcji :) Piekłam pierwsze 20 minut 160st. tylko dół a resztę czasu czyli 25 minut 150st termoobieg :)
odpowiedz
3170 dni temu
Ten sam przepis jest w książce "Cukiernia Lidla" tylko moim zdaniem gorzej opisany. Opis robienia ciasta drożdżowego nie jest jasno wytłumaczony jak w przypadku innych przepisów, jak np. na pączki. Na stronie Lidla można zobaczyć filmik, a w książce nie ma o tym wzmianki.
odpowiedz
3262 dni temu
Makowiec wyszedł przepyszny:) super przepis
odpowiedz
3518 dni temu
Piec w piekarniku z włączoną fukcją termoobiegu czy raczej góra-dół?
odpowiedz
3626 dni temu
miałam obawy co do tego ciasta ale wyszło przepyszne!! :)
odpowiedz
3629 dni temu
Dziękuje za szybką odpowiedź :) Chyba się zdecyduje sama zrobić w tym roku makowiec, powiem jak wyszło :)
odpowiedz
3629 dni temu
Weroniko, drożdże mają być świeże :)
odpowiedz
3629 dni temu
drożdże suszone czy świeże?
odpowiedz
3653 dni temu
Na filmikach i w telewizji zawsze wszystko pięknie, a w rzeczywistości ciasto drożdżowe popęka Ci, chociaż nie wiem jak byś go nie przygotował, dlatego tak rzadko robię makowiec w domu, wolę kupić w sklepie, wiem, chemia i takie tam ale przynajmniej nie popękany, nie rozpada się w rękach, nie robi się tunel i mak nie leci na podłogę. Nie mam pojęcia jak robią te sklepowe makowce, ale pewnie nikt tego też nie zdradzi, bo wtedy ludzie sami w domu robiliby makowce i sprzedaż by ostro zmalała.
odpowiedz
3668 dni temu
Pawle, dziękujemy za miłe słowa! Zajrzyj koniecznie do naszej Gwiazdkowej Cukierni, gdzie będziemy publikować przepisy na świąteczne ciasta. http://kuchnialidla.pl/cukiernia-lidla
odpowiedz
3668 dni temu
Zrobiłem - coś wspaniałego, rodzina zachwycona :) Doradzam uformować dwa makowce (z podanego przepisu), bo jeden to wyszedł gigant :)
odpowiedz
3885 dni temu
Pyszny makowiec. To było moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie zrobiłam i wyszło bardzo dobre. Cała rodzina była zachwycona!!
odpowiedz
3887 dni temu
Polecam przepis sprawdzony. W mojej rodzinie polubiły ten makowiec nawet osoby, które od wielu lat nie lubią makowców.
odpowiedz
3892 dni temu
mmm.... pycha!
odpowiedz
3894 dni temu
Makowiec to najlepszy wypiek tych świąt. Całość smakuje wyśmienicie. Ciasto rośnie opornie, ale to nic bo jest idealne, nie wychodzi zbyt suche i dobrze trzyma mak,(a wychodzi go naprawdę dużo). Ja swojego makowca piekłam w blaszce żeby za bardzo się nie "rozlał" na boki.
odpowiedz
3895 dni temu
Ciasto drożdżowe rosło toszke opornie ale opłacało się czekanie. Mak niestety miałam gotowy więc w tej kwestii sie nie wypowiem. Jednak nie zawijałam pergaminem strucli, i po zrobieniu nacięć że tak powiem rozlała się on na boki. Wyglada jak chlebek, jest naprawde śliczna a co najważniejsze smakuje pysznie :) Pozdrawiam
odpowiedz
3895 dni temu
Pyszne ciasto drożdżowe, które baaardzo dobrze rośnie! :) Nie wypowiem się co do masy makowej, bo niestety w lodówce czekał gotowy mak, więc musiałam go wykorzystać. Ale następnym razem z pownością zrobię masę makową z tego przepisu :) Niestety popełniłam dwa błędy, przez to makowiec urósł bardziej na boki, niż w górę! Po pierwsze - za cienko rozwałkowałam ciasto, a po drugie - dałam zdecydowanie za dużo maku... Efekt był taki, że cienkie ciasto nie "wytrzymalo" :p Pomimo, że kształt mego dzieła nie przypominał prawdziwego makowca, to i tak w smaku wyszedł genialny! :)
odpowiedz
3895 dni temu
u mnie według tych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie, więc musiałem dodać więcej mąki i wyszły dwa makowce, hehe git
odpowiedz
3895 dni temu
Szukałem w lidlu i nie ma takiego makowca
odpowiedz
3896 dni temu
super
odpowiedz
3896 dni temu
Uważam ze nacięcie jest nie potrzebne, bo tak jak ktoś wczesniej pisał makowiec popękał.
odpowiedz
3896 dni temu
Świeże napewno! Byłam wczoraj w Lidlu i przy świeżych drożdżach jest foto Pana Pawła :D
odpowiedz
3899 dni temu
Mi się wydaje, że suszone, bo do świeżych drożdźy trzeba zrobić rozczyn??
odpowiedz
3899 dni temu
świeże
odpowiedz
3900 dni temu
A droźdze świeże czy suszone??
odpowiedz
3901 dni temu
W przepisie prawidłowo podano, że do makowca dodać masło, a w reklamach lidla reklama margaryny-fuj! Jak można sie truć margaryną:P
odpowiedz
3905 dni temu
aby makowiec nie pękał zawiń go luźno /tak by mógł swobodnie wyrosnąć/w papier do pieczenia ciasta
odpowiedz
3905 dni temu
Marcelina pisze. że makowiec jej bardziej urósł. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Mnie on też zawsze pęka, tak wyrasta. Jest na to jakiś sposób?
odpowiedz
3906 dni temu
Makowiec wyszedł super ale chyba za mało rozwałkowałam ciasto bo bardziej mi urusł a Paweł na filmie rozwałkowuje naprawdę cienko i dałam jeszcze orzechy włoskie bo takie miałam też smakuje
odpowiedz
3907 dni temu
Świetny przepis na makowca,mak w Lidlu już kupiony więc niedługo będę go piekła,fajnie że pojawiają się tradycyjne przepisy na ciasta:)
odpowiedz
zobacz wszystkie