zobacz film Makowiec drożdżowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia maku
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165-170°C

Przygotuj wcześniej

Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut. Migdały zaparz i obierz ze skórki. Zaparz mak - do garnka wsyp mak, wlej mleko i wodę, zagotuj. Następnie odstaw na mniej więcej 20 minut. Masło wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. 

Przygotowanie

Masa makowa

Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego. Jajka i resztę brązowego cukru ubijamy na bardzo puszystą masę. Masę z jajek łączymy z masą makową.

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, podgrzanymdo temperatury ok. 35-40°C (mleko dodajemy stopniowo). Stopniowo dodajemy również cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta). Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Zwijamy do środka i rozkładamy ręką równomiernie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto nacinamy w poprzek w 3 miejscach. Odstawiamy na chwilę. Za pomocą pędzelka smarujemy makowiec jajkiem. Posypujemy maślaną kruszonką.

Jak piec

Pieczemy w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.

Maślana kruszonka

Masło o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (47)

Avatar
  • Anna Anna
    1031 dni temu
    Bardzo proszę o poradę. Czy jeśli mam już zmielony mak to powinnam ominąć to zaparzenie w mleku i wodzie? Nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale po dodaniu wszystkiego masa makowa jest bardzo lejącą, nie da się jej wyłożyć na ciasto i zwinąć makowca, bo wyplywa. Mak był dobrze odcedzany, rodzynki również, a masa z jajek była dobrze ubita, była puszysta tak jak na filmie, jednak po dodaniu jej, wszystko robiło się dość płynne, nie tak jak na filmie gdzie Pan Paweł wykłada mak bardzo gęsty .Moze nie powinnam zagotowywać już zmielonego maku w wodzie i mleku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1031 dni temu
    Anno, jeśli mak, który chcesz dodać do ciasta, jest już zmielony, to jak najbardziej jego zaparzanie pomiń podczas przygotowywania makowca.
  • Monika Monika
    1416 dni temu
    Żeby makowiec był okrągły i nie pękał przy wkladaniu do blaszki zawijam go papierem do pieczenia zostawiając trochę miejsca żeby podrósł. Nie smaruję go wtedy jajkiem. Jest idealny do polania lukrem lub czekoladą i ozdobienia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2530 dni temu
    Panie Pawle, piekłam już taką roladę z wielu przepisów i korzystałam z różnych tricków, ale zawsze jest ten sam problem: po upieczeniu masa makowa nie we wszystkich miejscach przylega do ciasta, tutaj widzę, że robi Pan dwie rzeczy: miksuje jajka z cukrem przed dodaniem do maku i nacina ciasto przed upieczeniem. Moje pytanie: czy któraś z tych metod służy własnie temu, aby masa makowa przylegała do ciasta? Pozdrawiam serdecznie, Emilia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2530 dni temu
    Emilio, dodanie masy z jajek i cukru do maku, sprawia, że jest on bardziej puszysty i wilgotny. Natomiast nacięcie ciasta, pozwala na uwolnienie się nadmiaru powietrza - co powoduje, że mak, będzie doskonale do ciasta przylegał :) pamiętaj też, by ciasto przed wyłożeniem masy makowej, oczyścić z nadmiaru mąki :) Powodzenia!
  • Gość Gość
    2489 dni temu
    Panie Pawle, bardzo dziękuję za rady, wreszcie się udało! Makowiec idealny:) Pozdrawiam serdecznie Emilia
  • Gość Gość
    2543 dni temu
    Ja tez czekam na nowe, niezbyt skomplikowane przepisy p. Maleckiego. Dzieki☺☺☺

    odpowiedz

  • Basia Basia
    2881 dni temu
    I prosze o nowe receptury na ciasta i torty itd. Dziekuje

    odpowiedz

  • Basia Basia
    2881 dni temu
    Panie Pawle przepisy sie sprawdzaja, robilam torty i ciasta oraz rolady. Smakuja wszystkim moim goscia i domownika. A tort orzechowy poezja byl robiony na roczek. Ladnie sie prezentuje i swietnie smakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2899 dni temu
    Dziękuje za przepis. Kamila

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3137 dni temu
    Macie bład w przespisie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3224 dni temu
    Zrobiłam 2 makowce z podanego przepisu.Są przepyszne. Najlepsze z dotychczas pieczonych. Ciasto jest lekkie, puszyste. Mak dobrze doprawiony.Dodałam od siebie aromat migdałowy. Polecam ten makowiec jest wspaniały. Uwielbiam przepisy Pana Pawła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3228 dni temu
    Milką.Dzisiaj upiekłam makowce, wyglądają ślicznie. Nie mogłam sie oprzeć , wiec spróbowałam . Jeszcze takich dobrych nie jadłam .Powiększyłam porcje o 50% i wyszły 2 makowce, które zawinelam w papier i wyłożyłam do korytek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3488 dni temu
    Justyno, ciasto wałkujemy po jego wyrośnięciu tego samego dnia.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3491 dni temu
    Witam, zrobiłam własnie ciasto postawiłam je koło grzejnika by urosło i mam pytanie czy cisto może poczekać do jutra z rozwałkowaniem czy powinnam to zrobić jeszcze dziś??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3493 dni temu
    Izabela M., możesz :)

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    3493 dni temu
    a czy mogę wykorzystać masę makową zakupioną w Lidlu? :)

    odpowiedz

  • MAGDA MAGDA
    3496 dni temu
    Pierwszy makowiec :) wyszedł rewelacyjnie minimalnie popękał ... Jedyny błąd to taki że zrobiłam z podwójnej porcji tylko dwie sztuki i za dużo maku i za wielkie makowce . Następnym razem zrobię 3 sztuki z podwójnej porcji . Mam w domu żarłoków makowca wiec nie opłaca mi się robić z jednej porcji :) Piekłam pierwsze 20 minut 160st. tylko dół a resztę czasu czyli 25 minut 150st termoobieg :)

    odpowiedz

  • laik laik
    3500 dni temu
    Ten sam przepis jest w książce "Cukiernia Lidla" tylko moim zdaniem gorzej opisany. Opis robienia ciasta drożdżowego nie jest jasno wytłumaczony jak w przypadku innych przepisów, jak np. na pączki. Na stronie Lidla można zobaczyć filmik, a w książce nie ma o tym wzmianki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3592 dni temu
    Makowiec wyszedł przepyszny:) super przepis

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3848 dni temu
    Piec w piekarniku z włączoną fukcją termoobiegu czy raczej góra-dół?

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    3957 dni temu
    miałam obawy co do tego ciasta ale wyszło przepyszne!! :)

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    3960 dni temu
    Dziękuje za szybką odpowiedź :) Chyba się zdecyduje sama zrobić w tym roku makowiec, powiem jak wyszło :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3960 dni temu
    Weroniko, drożdże mają być świeże :)

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    3960 dni temu
    drożdże suszone czy świeże?

    odpowiedz

  • DD DD
    3984 dni temu
    Na filmikach i w telewizji zawsze wszystko pięknie, a w rzeczywistości ciasto drożdżowe popęka Ci, chociaż nie wiem jak byś go nie przygotował, dlatego tak rzadko robię makowiec w domu, wolę kupić w sklepie, wiem, chemia i takie tam ale przynajmniej nie popękany, nie rozpada się w rękach, nie robi się tunel i mak nie leci na podłogę. Nie mam pojęcia jak robią te sklepowe makowce, ale pewnie nikt tego też nie zdradzi, bo wtedy ludzie sami w domu robiliby makowce i sprzedaż by ostro zmalała.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3998 dni temu
    Pawle, dziękujemy za miłe słowa! Zajrzyj koniecznie do naszej Gwiazdkowej Cukierni, gdzie będziemy publikować przepisy na świąteczne ciasta. https://kuchnialidla.pl/przepisy/desery

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    3998 dni temu
    Zrobiłem - coś wspaniałego, rodzina zachwycona :) Doradzam uformować dwa makowce (z podanego przepisu), bo jeden to wyszedł gigant :)

    odpowiedz

  • monisiaada monisiaada
    4215 dni temu
    Pyszny makowiec. To było moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie zrobiłam i wyszło bardzo dobre. Cała rodzina była zachwycona!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4218 dni temu
    Polecam przepis sprawdzony. W mojej rodzinie polubiły ten makowiec nawet osoby, które od wielu lat nie lubią makowców.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4223 dni temu
    mmm.... pycha!

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    4224 dni temu
    Makowiec to najlepszy wypiek tych świąt. Całość smakuje wyśmienicie. Ciasto rośnie opornie, ale to nic bo jest idealne, nie wychodzi zbyt suche i dobrze trzyma mak,(a wychodzi go naprawdę dużo). Ja swojego makowca piekłam w blaszce żeby za bardzo się nie "rozlał" na boki.

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    4225 dni temu
    Ciasto drożdżowe rosło toszke opornie ale opłacało się czekanie. Mak niestety miałam gotowy więc w tej kwestii sie nie wypowiem. Jednak nie zawijałam pergaminem strucli, i po zrobieniu nacięć że tak powiem rozlała się on na boki. Wyglada jak chlebek, jest naprawde śliczna a co najważniejsze smakuje pysznie :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Cytrus Cytrus
    4225 dni temu
    Pyszne ciasto drożdżowe, które baaardzo dobrze rośnie! :) Nie wypowiem się co do masy makowej, bo niestety w lodówce czekał gotowy mak, więc musiałam go wykorzystać. Ale następnym razem z pownością zrobię masę makową z tego przepisu :) Niestety popełniłam dwa błędy, przez to makowiec urósł bardziej na boki, niż w górę! Po pierwsze - za cienko rozwałkowałam ciasto, a po drugie - dałam zdecydowanie za dużo maku... Efekt był taki, że cienkie ciasto nie "wytrzymalo" :p Pomimo, że kształt mego dzieła nie przypominał prawdziwego makowca, to i tak w smaku wyszedł genialny! :)

    odpowiedz

  • Adam Adam
    4225 dni temu
    u mnie według tych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie, więc musiałem dodać więcej mąki i wyszły dwa makowce, hehe git

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4226 dni temu
    Szukałem w lidlu i nie ma takiego makowca

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4226 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4226 dni temu
    Uważam ze nacięcie jest nie potrzebne, bo tak jak ktoś wczesniej pisał makowiec popękał.

    odpowiedz

  • MIJA MIJA
    4227 dni temu
    Świeże napewno! Byłam wczoraj w Lidlu i przy świeżych drożdżach jest foto Pana Pawła :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4229 dni temu
    Mi się wydaje, że suszone, bo do świeżych drożdźy trzeba zrobić rozczyn??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4230 dni temu
    świeże

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4231 dni temu
    A droźdze świeże czy suszone??

    odpowiedz

  • miow miow
    4232 dni temu
    W przepisie prawidłowo podano, że do makowca dodać masło, a w reklamach lidla reklama margaryny-fuj! Jak można sie truć margaryną:P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4235 dni temu
    aby makowiec nie pękał zawiń go luźno /tak by mógł swobodnie wyrosnąć/w papier do pieczenia ciasta

    odpowiedz

  • Krzyś Krzyś
    4235 dni temu
    Marcelina pisze. że makowiec jej bardziej urósł. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Mnie on też zawsze pęka, tak wyrasta. Jest na to jakiś sposób?

    odpowiedz

  • Marcelina Marcelina
    4236 dni temu
    Makowiec wyszedł super ale chyba za mało rozwałkowałam ciasto bo bardziej mi urusł a Paweł na filmie rozwałkowuje naprawdę cienko i dałam jeszcze orzechy włoskie bo takie miałam też smakuje

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4238 dni temu
    Świetny przepis na makowca,mak w Lidlu już kupiony więc niedługo będę go piekła,fajnie że pojawiają się tradycyjne przepisy na ciasta:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Makowiec to przede wszystkim ciasto, które kojarzy nam się ze świętami – w pierwszej kolejności z Bożym Narodzeniem, choć w niektórych domach ciasto makowiec bywa też pieczone i zajadane w związku z wieloma innymi okazjami. Warto wiedzieć, że makowiec to ciasto bardzo silnie powiązane z polskimi tradycjami kulinarnymi. Jedzone bywa w Zielone Świątki, Środę Popielcową czy Wielki Piątek. Wszystko to przez jego najważniejszy składnik, czyli mak, któremu od dawien dawna przypisywano nie tylko ciekawy smak, ale też inne cenne właściwości. Mak, występujący zazwyczaj w olbrzymiej obfitości nasion, symbolizował bogactwo, dostatek i szczęście.

Ciasto makowiec doczekało się wielu zróżnicowanych odmian regionalnych stanowiących dziedzictwo poszczególnych części naszego kraju. Do ciekawych odmian makowca należą m.in. kołacze, strucle makowe, makowiec lubartowski, makowiec sędziszowski i makowiec Ejszeryszek. A to zaledwie kilka z licznych odmian tego pysznego wypieku! W wielu miejscach możemy ponadto natrafić na wzmianki o historycznym znaczeniu tegoż ciasta – na anegdotę opowiadającą o piekarzu króla Jana III Sobieskiego, który dla zwycięzcy spod Wiednia przygotował makowiec z wizerunkiem żony władcy, Marysieńki. Anegdota związana z ciastem makowcem dotyczy też ostatniego króla Polski, Stanisława Augusta Poniatowskiego. Podobno władca otrzymał kiedyś od poddanych ciasto o długości, uwaga, aż 4 metrów!

Makowiec drożdżowy z przepisu Pawła Małeckiego pozwoli Ci przekonać się, dlaczego makowiec na cieście drożdżowym cieszy się niesłabnącą popularnością w domach w całej Polsce. Nasz makowiec zawijany drożdżowy przygotujesz już w półtorej godziny. Przepis, którym pragniemy się z Tobą podzielić, zaliczamy do tych o umiarkowanym stopniu skomplikowania. To zatem przepis nie tylko dla zaawansowanych, ale również dla tych, którzy dopiero rozbudowują swoje cukiernicze portfolio. Makowiec zawijany drożdżowy bez trudu przygotujesz w swoim domu, jeśli tylko będziesz trzymać się wskazówek Pawła Małeckiego. 

Makowiec – przepis Kuchni Lidla. Czym zająć się w pierwszej kolejności?

Czas zabrać się za nasz przepis na dobry makowiec. Zanim jednak przystąpisz do pracy, upewnij się, że masz w zanadrzu maszynkę do mielenia maku i tarkę o drobnych oczkach. Wszystko jest? Możesz zatem zacząć realizować pierwszy etap przygotowania dobrego makowca.

Zgodnie z naszymi poradami, namocz rodzynki, zaparz i obierz migdały oraz zaparz mak. Paweł Małecki szczegółowo opisuje, jak to zrobić. Mak umieść w garnku, połącz z mlekiem oraz wodą i wszystko zagotuj. Następnie pozwól wszystkim składnikom nacieszyć się swoim towarzystwem przez jakieś 20 minut. Ostudzony mak włóż do lodówki, żeby obniżyć jego temperaturę o kilka stopni. Czas omówić kolejne punkty przepisu na makowiec drożdżowy Kuchni Lidla.

Jak zrobić mak do makowca?

Żeby upiec tradycyjny makowiec drożdżowy, musisz oczywiście odpowiednio przygotować mak do ciasta. Najpierw przecedź go przez sito i porządnie odsącz. Po odsączeniu ostudź go i zajmij się mieleniem. I to nie byle jakim – mak musisz przemielić niezwykle skrupulatnie, bowiem aż trzykrotnie! Gotowe? Teraz pora zapoznać go z towarzystwem. W naszym przepisie na makowiec znajdziesz zalecenie, aby do maku dodać posiekane migdały, rodzynki i skórkę pomarańczy (oczywiście sparzoną). To wszystko musisz podlać odrobiną miodu i dodatkowo dosłodzić cukrem trzcinowym.

W osobnej miseczce ubij trzy jajka z pozostałą częścią cukru. Interesuje Cię puszysta masa. Tylko taką możesz z czystym sumieniem połączyć z masą makową na makowiec zawijany drożdżowy! A skoro już przy cieście jesteśmy, to właśnie ciasta dotyczy kolejny punkt przepisu. Sprawdź, jak zrobić ciasto na makowiec, który zawsze się udaje!

Ciasto drożdżowe na makowiec – jak zrobić je dobrze?

Skoro interesuje Cię makowiec na drożdżowym cieście, na pewno zachodzisz w głowę, jak zrobić dobre ciasto. Sam mak, nawet najlepiej przygotowany, nie wystarczy! Od czego zacząć? Zgodnie z przepisem Kuchni Lidla na samym początku przesiej mąkę pszenną do miski. Jaką dokładniej? Najlepiej 450 lub 500. W mące, która czeka w misce, stwórz niewielkie zagłębienie. Po co? To właśnie w nim muszą znaleźć się drożdże wraz ze swoimi cennymi kompanami. Czyli ciepłym mlekiem, cukrem, jajkiem, żółtkiem oraz odrobiną soli. Teraz możesz zająć się wyrabianiem ciasta. To znaczy – ugniataniem go do momentu, aż uzyska ono elastyczną strukturę i nie będzie się kleiło do rąk. Tak przygotowane ciasto możesz posypać niewielką ilością mąki i przykryć ściereczką, żeby odpoczęło. Ciasto na makowiec musi teraz odpowiednio urosnąć, a temu sprzyja ciepło. Dlatego właśnie powinieneś zadbać o umieszczenie go w ciepłym miejscu. W chłodne dni ciasto na makowiec pokocha towarzystwo kaloryfera!

Tu mała dygresja. Powyżej znajdziesz wideo z podpowiedzią, jak przygotować rozczyn z drożdży jak szef kuchni. Trik ten przyda Ci się nie tylko wtedy, gdy po głowie chodzi Ci makowiec na drożdżowym cieście!

Załóżmy, że ciasto na makowiec na drożdżowym cieście już wyrosło. Co teraz? Zacznij zagniatać i rozwałkowywać ciasto ponownie. Chcesz uzyskać prostokąt o grubości 0,5 – 0,7 cm. Jeśli nie masz akurat pod ręką wałka, możesz do tego celu wykorzystać butelkę, np. po oliwie, lub… cukinię! Zagniecione ciasto pokryj masą makową – zawiń do środka i zniweluj ewentualne nierówności dłonią. Następnie umieść ciasto na blasze z pergaminem (lub papierem do pieczenia). Teraz wykonaj 3 cięcia w poprzek całego ciasta. Odpocznij kilka chwil. Następnie posmaruj ciasto jajkiem i pokryj je kruszonką.

Wilgotny makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Przepis na prosty makowiec z kruszonką możesz dodatkowo uprościć, sięgając po gotową masę makową (także z dodatkiem bakalii). Problem polega na tym, że nie zawsze trafisz na mak mielony aż trzykrotnie, aczkolwiek makowiec z masy makowej w puszce to alternatywa warta rozważenia dla każdego, kto chce przygotować to pyszne ciasto w trybie ekspresowym. Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej? Możesz bez obaw skorzystać z naszego przepisu, sięgając po prostu po gotową masę. Pozostałe punkty przepisu pozostają bez zmian!

Jak zrobić makowiec? Wskazówki dla wymagających

Jeśli przyszło Ci już kiedyś przygotowywać pyszny makowiec na Święta lub dowolną inną okazję, pewnie zastanawiałaś się lub zastanawiałeś, co zrobić, żeby makowiec nie pękał. Mamy pewne podpowiedzi w tym temacie. Przed zawinięciem ciasta zostaw je na 30 min. Ale to nie wszystko. Zachowaj cierpliwość i poczekaj, aż ciasto wyrośnie jeszcze trochę po zawinięciu, a przed umieszczeniem go w piekarniku.

Co jeszcze musisz wiedzieć, piekąc makowiec, który zawsze się udaje? Poświęć sporo uwagi farszowi. W całości powinien przykrywać ciasto. Istotne jest również precyzyjne rozwałkowywanie. Jeśli uda Ci się zachować równość na całej rozciągłości, zmniejszysz ryzyko wypłynięcia farszu w przyszłości. Jeszcze jeden tip dotyczący placka makowca dotyczy utrzymywania tej samej temperatury wszystkich wykorzystywanych składników. Żeby oddalić widmo powstania pęknięć, ostudź masę makową przed rozsmarowaniem jej po powierzchni ciasta.

W jakiej temperaturze piec makowiec?

Zgodnie ze sprawdzonymi poradami Pawła Małeckiego ciasto powinno wypiekać się w temperaturze bliskiej 165-170°C. No dobrze, a ile piec makowiec zawijany? Odpowiedni czas to około 45-50 minut. Jeśli zależy Ci na jak najlepszych efektach, zarówno temperatura pieczenia makowca, jak i długość pobytu ciasta w piekarniku powinny być bardzo dokładnie kontrolowane.

Wierzymy, że nie masz już żadnych wątpliwości związanych z zagadnieniem, jak zrobić makowiec, który zawsze się udaje. W związku z tym pozostaje nam życzyć Ci pysznych doświadczeń! Gorąco polecamy Ci też pomysły na inne wypieki z Kuchni Lidla. Poznaj bardzo łatwe do upieczenia wilgotne ciasto marchewkowe, ciasto cynamonowe z jabłkami czy przepis na wyjątkową tartę cytrynową. A to zaledwie kilka z wielu przepisów, które czekają na Ciebie w naszym katalogu!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!