
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mleko gotujemy. Dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny i z pomarańczy. Do gotującego się dalej mleka dodajemy ryż i pozostawiamy na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu). Odstawiamy w celu wystudzenia na mniej więcej godzinę.
200 g mieszanki orzechów wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Prażymy przez mniej więcej 10 minut. Wystudzone orzechy siekamy.
Do wystudzonego ryżu dodajemy cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dodajemy posiekane orzechy. Białka z 3 jaj ubijamy na sztywną pianę.
Formę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do ryżu dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie w celu połączenia składników. Całą masę przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem lub 180°C w piekarniku bez termoobiegu przez mniej więcej 40-45 minut.
Jak podawać
Ubijamy śmietankę 30%. Wystudzone ciasto dekorujemy bitą śmietaną (możemy użyć rękawa cukierniczego) i świeżymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (26)
1777 dni temu
Czym mogę zastąpić orzechy?
odpowiedz
1775 dni temu
Trudno będzie znaleźć zastępstwo smakowe dla orzechów, ale jeśli chcesz, by w cieście coś przyjemnie chrupało, możesz dodać podprażone pestki dyni i słonecznika. Możesz również pominąć orzechy.
1789 dni temu
Czy zamiast cukru można użyć np. Syropu klonowego?
odpowiedz
1789 dni temu
Możesz zastąpić cukier syropem klonowym, ale powinieneś użyć go nieco mniej, ok. 80 ml. Pamiętaj również, by wówczas zmniejszyć ilość mleka o ok. 4 łyżki.
1789 dni temu
Dziękuję za szczegółowa odpowiedz:) czy cukier waniliowy tez można pominąć ?;)
1789 dni temu
Można pominąć cukier waniliowy, chociaż smak i aromat wanilii dobrze komponuje się w tym cieście z ryżem. Warto przygotować swój własny, domowy cukier waniliowy-wystarczy zamknąć kilka lasek wanilii w słoiczku z cukrem i odstawić na kilka dni. Może to będzie patent, który wykorzystasz przy kolejnym pieczeniu? :) Tutaj znajdziesz wskazówki dotyczące tego prostego triku: https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
1791 dni temu
Czy można użyć ryżu brązowego długoziarnistego, czy musi być ryż biały?
odpowiedz
1789 dni temu
Wojciechu, ryż długoziarnisty po ugotowaniu będzie bardziej sypki. Ta właściwość sprawia, że mniej nadaje się on do wykorzystania w tym przepisie. Krótkoziarnisty ryż szybciej się rozklei, dzięki czemu uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta.
2531 dni temu
kocham was za przepisy bezglutenowe <3 :)
odpowiedz
3269 dni temu
Moja sugestia, czy możecie dodawać informację o wielkosci tortownicy? Bardzo tego brakuje . Dziekuje i pozdrawiam
odpowiedz
3399 dni temu
Witam robiłem ostatnio to ciasto wyszło jak na zdjęciu nic się nie kruszyło .dodałem tylko trochę więcej skórki z pomarańczy ciasto bardzo aromatyczne i zupełnie inne w smaku od wszystkich które dotychczas robiłem pozrawiam i dzięki za przepis ;D
odpowiedz
3398 dni temu
Drogi Gościu, mamy nadzieję, że skorzystasz również z innych naszych przepisów :)
3731 dni temu
Aniu, sugerujemy użycie ryżu.
odpowiedz
3731 dni temu
Można użyć płatków ryżowych??
odpowiedz
3840 dni temu
Drogi Gościu, zamiana orzechów na owoce wpłynie źle na konsystencję ciasta. Polecamy pozostać przy orzechach lub całkowicie je pominąć.
odpowiedz
3843 dni temu
można pominąć orzechy i zamiast nich dodać owoce, np maliny?
odpowiedz
3960 dni temu
W sam raz na podwieczorek. Pomysł z mascarpone rewelacyjny. Polecam.
odpowiedz
4014 dni temu
Bardzo oryginalny smak ciasta, naprawdę warto było zrobić. Troszeczkę zmodyfikowałam przepis, tzn.: ryż ugotowałam w mleku kokosowym, dodałam skórki z nieco wiecej niż jednej cytryny i na wierzch ubiłam słodką śmietanę z mascarpone - pół na pół. Wyszlo bardzo smaczne :)
odpowiedz
4069 dni temu
Czy ww przepis można wykonać bez uzycia żółtek i z mlekiem max 0,5 %?
odpowiedz
4221 dni temu
Dodać o polowe mniej orzechów i podawać z nuttela
odpowiedz
4223 dni temu
Nic się nie rozpada tak jak pisał poprzednik. Ciasto pyszne i bardzo szybko znika ze stołu. Zdecydowanie polecam.
odpowiedz
4224 dni temu
Bardzo specyficzne ciasto jako ciekawostę polecam nam smakowało !
odpowiedz
4246 dni temu
nic specjalnego, nie polecam część trafiła do kosza. wygląda dosłownie jak na zdjęciu ale kruszy się przy krojeniu może to nie moje smaki, nie wiem;)
odpowiedz
4246 dni temu
Ciasto super pyszne polecam
odpowiedz
4248 dni temu
+ połączenie śmietany i serka mascarpone - ŚWIETNE! :))
odpowiedz
4250 dni temu
proste i smakowite
odpowiedz
zobacz wszystkie