zobacz film Ciasto ryżowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mleko gotujemy. Dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny i z pomarańczy. Do gotującego się dalej mleka dodajemy ryż i pozostawiamy na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu). Odstawiamy w celu wystudzenia na mniej więcej godzinę.

200 g mieszanki orzechów wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Prażymy przez mniej więcej 10 minut. Wystudzone orzechy siekamy.
Do wystudzonego ryżu dodajemy cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dodajemy posiekane orzechy. Białka z 3 jaj ubijamy na sztywną pianę.

Formę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do ryżu dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie w celu połączenia składników. Całą masę przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem lub 180°C w piekarniku bez termoobiegu przez mniej więcej 40-45 minut.

Jak podawać

Ubijamy śmietankę 30%. Wystudzone ciasto dekorujemy bitą śmietaną (możemy użyć rękawa cukierniczego) i świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • onik onik
    227 dni temu
    kocham was za przepisy bezglutenowe <3 :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    965 dni temu
    Moja sugestia, czy możecie dodawać informację o wielkosci tortownicy? Bardzo tego brakuje . Dziekuje i pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1095 dni temu
    Witam robiłem ostatnio to ciasto wyszło jak na zdjęciu nic się nie kruszyło .dodałem tylko trochę więcej skórki z pomarańczy ciasto bardzo aromatyczne i zupełnie inne w smaku od wszystkich które dotychczas robiłem pozrawiam i dzięki za przepis ;D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1094 dni temu
    Drogi Gościu, mamy nadzieję, że skorzystasz również z innych naszych przepisów :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1427 dni temu
    Aniu, sugerujemy użycie ryżu.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1427 dni temu
    Można użyć płatków ryżowych??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1536 dni temu
    Drogi Gościu, zamiana orzechów na owoce wpłynie źle na konsystencję ciasta. Polecamy pozostać przy orzechach lub całkowicie je pominąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1539 dni temu
    można pominąć orzechy i zamiast nich dodać owoce, np maliny?

    odpowiedz

  • Kamil81 Kamil81
    1656 dni temu
    W sam raz na podwieczorek. Pomysł z mascarpone rewelacyjny. Polecam.

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1710 dni temu
    Bardzo oryginalny smak ciasta, naprawdę warto było zrobić. Troszeczkę zmodyfikowałam przepis, tzn.: ryż ugotowałam w mleku kokosowym, dodałam skórki z nieco wiecej niż jednej cytryny i na wierzch ubiłam słodką śmietanę z mascarpone - pół na pół. Wyszlo bardzo smaczne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1765 dni temu
    Czy ww przepis można wykonać bez uzycia żółtek i z mlekiem max 0,5 %?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1917 dni temu
    Dodać o polowe mniej orzechów i podawać z nuttela

    odpowiedz

  • Karol Karol
    1919 dni temu
    Nic się nie rozpada tak jak pisał poprzednik. Ciasto pyszne i bardzo szybko znika ze stołu. Zdecydowanie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1920 dni temu
    Bardzo specyficzne ciasto jako ciekawostę polecam nam smakowało !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1942 dni temu
    nic specjalnego, nie polecam część trafiła do kosza. wygląda dosłownie jak na zdjęciu ale kruszy się przy krojeniu może to nie moje smaki, nie wiem;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1942 dni temu
    Ciasto super pyszne polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1944 dni temu
    + połączenie śmietany i serka mascarpone - ŚWIETNE! :))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1946 dni temu
    proste i smakowite

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram