Sushi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • matę bambusową
  • kawałek folii spożywczej

Ryż

300 g ryżu przekładamy do naczynia, zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Ryż odcedzamy. Odcedzony ryż przekładamy do rondla, dociskamy ryż do dna, zalewamy wodą, tak, żeby wody było więcej o 0,5 cm nad powierzchnią ryżu. Ryż gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. ( Kiedy woda będzie się mocno gotować, zmniejszamy ogień, ale nie odkrywamy pokrywki, w dalszym ciągu gotujemy 10 minut). Następnie wyłączamy ogień pod garnkiem i ostawiamy na bok pod przykryciem na 10 minut. Mieszamy.

Sos

Do garnka dodajemy cukier, podgrzewamy. Następnie dodajemy około 2 łyżki octu ryżowego i sok z pomarańczy, mieszamy. Sos redukujemy. Następnie dodajemy około 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego. W dalszym ciągu gotujemy w celu zredukowania.

Łosoś

Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy w 3 cm paski. Z dwóch pasków odcinamy pod skosem cienkie płaty. Paski i płaty łososia wkładamy do lodówki.

Zalewa do ryżu: Do 60 ml octu ryżowego dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, mieszamy. Dodajemy do ryżu.

Grillowany łosoś

Na patelnię grillową dodajemy niewielką ilość oleju dwa paski łososia grillujemy z każdej strony przez kilka sekund. Zgrillowane kawałki łososia przekładamy na talerz.

Sushi

Jeden płat nori układamy na desce, na płat nakładamy cienką warstwę ryżu (możemy moczyć palce w wodzie, w ten sposób łatwiej będzie nam nakładać ryż) z brzegu ryżu nakładamy na całą długość niewielką ilość pasty wasabi, paski szczypiorku i ogórka, oraz kawałki zgrillowanego łososia i marynowany imbir. Matę bambusową owiniętą folią umieszczamy pod nigiri, cały czas naciskając matę zwijamy tworząc rulon. Czynność powtarzamy z surowymi paskami łososia, dodajemy również serek twarogowy, pokrojone w paski awokado, sałatę karbowaną.  Rulony kroimy paski.

Ryż formujemy w podłużne kule, na każdą dodajemy niewielką ilość wasabi i płaty surowego łososia łososia.

Wszystkie kawałki układamy na talerzu, dekorujemy kawałkami mango, posypujemy posiekanymi migdałami. Polewamy sosem. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    192 dni temu
    Ostatnio kupiłem u was wasabi, sos sojowy, marynowany imbir i ryż. Kupione wasabi z prawdziwym ma tyle wspólnego co nic (już nasz polski chrzan zaprawiony szpinakiem to poezja w porównaniu z tym drogim gó...m które sprzedajecie) Imbir to przeważający smak ....soli (marność nad marnościami) Sos OK. Ryżu jeszcze nie próbowałem ale zamieszczony na opakowaniu przepis (100g ryżu na 250 mililitrów wody) jakoś skutecznie mnie odstrasza. Jednak kiedyś spróbuję choć jestem niemal w 100% pewny że efektem będzie mazia ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    192 dni temu
    Jeśli jesteś niezadowolony z jakości nabytych produktów, zapraszamy do wyrażenia swojej opinii w Biurze Obsługi Klienta sklepu Lidl. Link do formularza kontaktowego - https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm?rdeLocaleAttr=pl
  • Gość Gość
    179 dni temu
    Akurat jedyne co mają dobre do sushi to właśnie ryż! (+ ocet ryżowy). Sos sojowy to porażka.. polecam Yamase lub Kikkoman. Przepis do gotowanie jest niewłaściwy. Korzystam z innego od 2 lat. Proponuję zmienić recepturę a wyjdzie świetnie: - najpierw moczymy ryż 30 min w zimnej wodzie -płuczemy, dopóki woda nie będzie czysta (nawet 7-8 razy) - na szklankę ryżu 1 szkalknę wody +10% (woda ma znaczenie - źródlana butelkowa nie będzie przesadą) - przekładamy do garnka z grubym dnem, zagotowujemy szybko pod przykryciem - jak się zgotuje, zmniejszmy ogień do 30% maxa i tak gotujemy 15min. - potem zdejmujemy z ognia bez odkrywania i czekamy kolejne 10 min - studzimy i mieszamy z awase-zu Do gotowania dodaje kawałek glonu kombu i kieliszek sake :-) Smacznego!
  • Gość Gość
    161 dni temu
    Zgadzam się z kolegą, również kupiłem u was składniki na sushi, i wasabi poleciało do kosza, jest straszne, imbir również, ryż wg przepisu na opakowaniu wychodzi papka ;-) jak zrobiłem po swojemu był OK, ocet ryżowy OK, sos sojowy OK, sezam OK,
  • Nadja Nadja
    484 dni temu
    Te wszystkie produkty są dostępne w sklepie Lidl?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    484 dni temu
    W trakcie Tygodnia Azjatyckiego - tak :)
  • Gość Gość
    559 dni temu
    Co to za głupoty. Nie daje się imbiru marynowanego do sushi, tylko przegryza pomiędzy kolejnymi kawałkami. Marynowany imbir w sushi całkowicie zabija smak całej potrawy. Wstyd.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    709 dni temu
    Kolejne słowa mojego taty : zieloną sałatą nie powinno się przyozdabiać :)

    odpowiedz

  • Maganus Maganus
    1083 dni temu
    Mam pytanie - jak ma się Wasz komentarz (że Waszego łososia można jeść na surowo) do informacji na opakowaniu ("Należy spożyć po obróbce termicznej")? Napaliłem się już trochę na zrobienie "domowego" sushi, ale teraz mam wątpliwości. Co prawda prawie zawsze smażąc łososia pozostawiam go lekko surowego w o środku i nadal żyję, niemniej chętnie usłyszę Wasze zdanie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1078 dni temu
    Maganus, nasz łosoś nadaje się do spożycia na surowo do przedostatniego dnia daty przydatności do spożycia. W ostatnim dniu daty ważności mogą zacząć się rozwijać niepożądane bakterie, stąd na opakowaniu wspominamy o obróbce termicznej.
  • Gość Gość
    914 dni temu
    Ta informacja jest podana tylko i wylacznie jako "ubezpiecznie" dla firmy w przypadku spozycia surowego miesa, ryby, jaj itp. produktow pochodzenia zwierzecego i przy tym nietrwalych, gdyz surowe = mozliwosc przenoszenia chorob i bakterii typu salmonella, estechia coli, paleczka jadu kielbasianego, tezec itp. Oczywiscie kupujac produkty przebadane i bardzo dobrej jakosci, przechowywane w odpowiednich warunkach, jak i w owych transportowane, mozemy w 99 procentach byc pewni, ze nie zatrujemy sie, badz tez nie zarazimy ww. bakteriami i pasozytami (oczywiscie trzeba zawsze taki produkt umyc przed uzyciem, gdyz nie wiadomo z czym do konca mogl miec on kontakt i gdzie przebywal).To tyle na ten temat. Wiecej info o HACCP itp tutaj: pczolomiej@wp.pl. Piszcie ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1103 dni temu
    Matyldo, śledź naszą aktywność. Już wkrótce wszystko się wyjaśni :)

    odpowiedz

  • erre erre
    1104 dni temu
    Mam nadzieję, że nie usuniecie tej strony z przepisami i filmikami :(((

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1105 dni temu
    To prawda... co jest napisane w gazetce: "Dziękujemy a 3 lata i zapraszamy na pożegnalny obiad". Postanowiliście naprawdę skończyć z Kuchnią Lidla? Dlaczego?

    odpowiedz

  • hs. hs.
    1106 dni temu
    @lai wiadomo, ale dajmy każdemu robić po swojemu, skoro jemu smakuje to niech sobie tak je. Następnym razem sam zrobię rolkę z imbirem w środku, trzeba być otwartym na nowe smaki :) A ja zapytam co to za duża, głęboka patelnia na której Pascal robi swój sos, bywa taka w Lidlu? Fajne te wysokie brzegi, przydała by się

    odpowiedz

  • lai lai
    1106 dni temu
    dodawanie marynowanego imbiru do środka jest największym sushi faux pas ---- imbir je się między kawałkami na oczyszczanie palety, broń boże nie w trakcie jedzenia... tragedia!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1108 dni temu
    Mąż zrobił dziś rano wyszły przepyszne jedynie narzekał na wasabi, które kupił w Lidlu że za mało ostre ale podejrzewam że gdyby do sushi było dodane ostrzejsze nie dałoby się go zjeść. No ale nie ma jak wasabi, które czyści zatoki :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1108 dni temu
    Tomku, tak, to jest łosoś, który można jeść również na surowo. Beato, dziękujemy za czujność, Pascal nie korzysta w tym przepisie z mięty i kolendry.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1108 dni temu
    A mięta i kolendra do czego wykorzystana? nie ma w opisie a jest w składnikach

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    1108 dni temu
    Witam, Czy łosoś kupiony u Was nadaje się do jedzenie na surowo bez żadnej wcześniejszej obróbki (mrożenie)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1109 dni temu
    blabla555, przykro nam, ze spotkała Cię taka sytuacja. Możesz złożyć reklamację i zastrzeżenia do produktu w Biurze Obsługi Klienta, podsyłamy link do formularza kontaktowego - https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm

    odpowiedz

  • blabla555 blabla555
    1110 dni temu
    Rano kupilismy u was kg muli, chwile temu po otwarciu okazalo sie ze 3/4 paczki albo i wiecej jest nieswiezych pootwieranych. A mialy byc swieze ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1110 dni temu
    Matyldo, średnio z 0,5 kg ryżu wychodzi około 12 rolek, z każdej rolki około 7-8 porcji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1110 dni temu
    A czy ty pascal konkurujesz z okrasą i czy na codzień normalnie gadw ze sobom

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1111 dni temu
    Kuchnio Lidla - te 300 g ryżu z przepisu, po ugotowaniu na zwinięcie ilu płatów nori Wam starczyło?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1112 dni temu
    Ja chcę! Już mi ślinka cieknie po brodzie ;-) Pycha!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram