
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- matę bambusową
- kawałek folii spożywczej
Ryż
300 g ryżu przekładamy do naczynia, zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna. Ryż odcedzamy. Odcedzony ryż przekładamy do rondla, dociskamy ryż do dna, zalewamy wodą, tak, żeby wody było więcej o 0,5 cm nad powierzchnią ryżu. Ryż gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. ( Kiedy woda będzie się mocno gotować, zmniejszamy ogień, ale nie odkrywamy pokrywki, w dalszym ciągu gotujemy 10 minut). Następnie wyłączamy ogień pod garnkiem i ostawiamy na bok pod przykryciem na 10 minut. Mieszamy.
Sos
Do garnka dodajemy cukier, podgrzewamy. Następnie dodajemy około 2 łyżki octu ryżowego i sok z pomarańczy, mieszamy. Sos redukujemy. Następnie dodajemy około 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego. W dalszym ciągu gotujemy w celu zredukowania.
Łosoś
Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy w 3 cm paski. Z dwóch pasków odcinamy pod skosem cienkie płaty. Paski i płaty łososia wkładamy do lodówki.
Zalewa do ryżu: Do 60 ml octu ryżowego dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, mieszamy. Dodajemy do ryżu.
Grillowany łosoś
Na patelnię grillową dodajemy niewielką ilość oleju dwa paski łososia grillujemy z każdej strony przez kilka sekund. Zgrillowane kawałki łososia przekładamy na talerz.
Sushi
Jeden płat nori układamy na desce, na płat nakładamy cienką warstwę ryżu (możemy moczyć palce w wodzie, w ten sposób łatwiej będzie nam nakładać ryż) z brzegu ryżu nakładamy na całą długość niewielką ilość pasty wasabi, paski pokrojonego szczypiorku i ogórka, oraz kawałki zgrillowanego łososia i marynowany imbir. Matę bambusową owiniętą folią umieszczamy pod nigiri, cały czas naciskając matę zwijamy tworząc rulon. Czynność powtarzamy z surowymi paskami łososia, dodajemy również serek twarogowy, pokrojone w paski awokado, sałatę karbowaną. Rulony kroimy paski.
Ryż formujemy w podłużne kule, na każdą dodajemy niewielką ilość wasabi i płaty surowego łososia łososia.
Wszystkie kawałki układamy na talerzu, dekorujemy małymi kawałkami mango, posypujemy posiekanymi migdałami. Polewamy sosem. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!


Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Komentarze (32)
850 dni temu
Piszą Państwo w komentarzach, że waszego łososia można spożyć na surowo. Jakiego wówczas wybrać, tego hodowlanego czy dzikiego? Czy trzeba wcześniej zamrozić, by pozbyć się pasożytów? Proszę o odpowiedź.
odpowiedz
1065 dni temu
Czy w Lidlu znajdę łososia lub tuńczyka na sushi? Zwykle jest napis by spożywać po obróbce termicznej.
odpowiedz
1770 dni temu
Wszystko ładnie pięknie, ale autor przepisu zapomniał o zalewie do ryżu. Kiedy się go dodaje? Jak przygotowuje? gotuje czy tylko miesza się ze sobą składniki?
odpowiedz
1768 dni temu
Esmeraldo, zalewę przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki i dodajemy ją do ugotowanego ryżu przed zwijaniem sushi. Piszemy o tym w krótkim akapicie za krokiem "Łosoś".
2124 dni temu
Ostatnio kupiłem u was wasabi, sos sojowy, marynowany imbir i ryż. Kupione wasabi z prawdziwym ma tyle wspólnego co nic (już nasz polski chrzan zaprawiony szpinakiem to poezja w porównaniu z tym drogim gó...m które sprzedajecie) Imbir to przeważający smak ....soli (marność nad marnościami) Sos OK. Ryżu jeszcze nie próbowałem ale zamieszczony na opakowaniu przepis (100g ryżu na 250 mililitrów wody) jakoś skutecznie mnie odstrasza. Jednak kiedyś spróbuję choć jestem niemal w 100% pewny że efektem będzie mazia ;)
odpowiedz
2124 dni temu
Jeśli jesteś niezadowolony z jakości nabytych produktów, zapraszamy do wyrażenia swojej opinii w Biurze Obsługi Klienta sklepu Lidl. Link do formularza kontaktowego - https://www.lidl.pl/pl/Kontakt.htm?rdeLocaleAttr=pl
2112 dni temu
Akurat jedyne co mają dobre do sushi to właśnie ryż! (+ ocet ryżowy). Sos sojowy to porażka.. polecam Yamase lub Kikkoman. Przepis do gotowanie jest niewłaściwy. Korzystam z innego od 2 lat. Proponuję zmienić recepturę a wyjdzie świetnie: - najpierw moczymy ryż 30 min w zimnej wodzie -płuczemy, dopóki woda nie będzie czysta (nawet 7-8 razy) - na szklankę ryżu 1 szkalknę wody +10% (woda ma znaczenie - źródlana butelkowa nie będzie przesadą) - przekładamy do garnka z grubym dnem, zagotowujemy szybko pod przykryciem - jak się zgotuje, zmniejszmy ogień do 30% maxa i tak gotujemy 15min. - potem zdejmujemy z ognia bez odkrywania i czekamy kolejne 10 min - studzimy i mieszamy z awase-zu Do gotowania dodaje kawałek glonu kombu i kieliszek sake :-) Smacznego!
2093 dni temu
Zgadzam się z kolegą, również kupiłem u was składniki na sushi, i wasabi poleciało do kosza, jest straszne, imbir również, ryż wg przepisu na opakowaniu wychodzi papka ;-) jak zrobiłem po swojemu był OK, ocet ryżowy OK, sos sojowy OK, sezam OK,
1859 dni temu
Ryż sam w sobie ok, ale z proporcji podanej na opakowaniu ryżu wychodzi mazia, potwierdzam, nie masz co próbować, spraktykowałam:)
2416 dni temu
Te wszystkie produkty są dostępne w sklepie Lidl?
odpowiedz
2416 dni temu
W trakcie Tygodnia Azjatyckiego - tak :)
2491 dni temu
Co to za głupoty. Nie daje się imbiru marynowanego do sushi, tylko przegryza pomiędzy kolejnymi kawałkami. Marynowany imbir w sushi całkowicie zabija smak całej potrawy. Wstyd.
odpowiedz
2641 dni temu
Kolejne słowa mojego taty : zieloną sałatą nie powinno się przyozdabiać :)
odpowiedz
3015 dni temu
Mam pytanie - jak ma się Wasz komentarz (że Waszego łososia można jeść na surowo) do informacji na opakowaniu ("Należy spożyć po obróbce termicznej")? Napaliłem się już trochę na zrobienie "domowego" sushi, ale teraz mam wątpliwości. Co prawda prawie zawsze smażąc łososia pozostawiam go lekko surowego w o środku i nadal żyję, niemniej chętnie usłyszę Wasze zdanie :)
odpowiedz
3010 dni temu
Maganus, nasz łosoś nadaje się do spożycia na surowo do przedostatniego dnia daty przydatności do spożycia. W ostatnim dniu daty ważności mogą zacząć się rozwijać niepożądane bakterie, stąd na opakowaniu wspominamy o obróbce termicznej.
2846 dni temu
Ta informacja jest podana tylko i wylacznie jako "ubezpiecznie" dla firmy w przypadku spozycia surowego miesa, ryby, jaj itp. produktow pochodzenia zwierzecego i przy tym nietrwalych, gdyz surowe = mozliwosc przenoszenia chorob i bakterii typu salmonella, estechia coli, paleczka jadu kielbasianego, tezec itp. Oczywiscie kupujac produkty przebadane i bardzo dobrej jakosci, przechowywane w odpowiednich warunkach, jak i w owych transportowane, mozemy w 99 procentach byc pewni, ze nie zatrujemy sie, badz tez nie zarazimy ww. bakteriami i pasozytami (oczywiscie trzeba zawsze taki produkt umyc przed uzyciem, gdyz nie wiadomo z czym do konca mogl miec on kontakt i gdzie przebywal).To tyle na ten temat. Wiecej info o HACCP itp tutaj: [email protected]. Piszcie ;)
3035 dni temu
Matyldo, śledź naszą aktywność. Już wkrótce wszystko się wyjaśni :)
odpowiedz
3037 dni temu
Mam nadzieję, że nie usuniecie tej strony z przepisami i filmikami :(((
odpowiedz
3038 dni temu
To prawda... co jest napisane w gazetce: "Dziękujemy a 3 lata i zapraszamy na pożegnalny obiad". Postanowiliście naprawdę skończyć z Kuchnią Lidla? Dlaczego?
odpowiedz
3038 dni temu
@lai wiadomo, ale dajmy każdemu robić po swojemu, skoro jemu smakuje to niech sobie tak je. Następnym razem sam zrobię rolkę z imbirem w środku, trzeba być otwartym na nowe smaki :) A ja zapytam co to za duża, głęboka patelnia na której Pascal robi swój sos, bywa taka w Lidlu? Fajne te wysokie brzegi, przydała by się
odpowiedz
3039 dni temu
dodawanie marynowanego imbiru do środka jest największym sushi faux pas ---- imbir je się między kawałkami na oczyszczanie palety, broń boże nie w trakcie jedzenia... tragedia!
odpowiedz
3040 dni temu
Mąż zrobił dziś rano wyszły przepyszne jedynie narzekał na wasabi, które kupił w Lidlu że za mało ostre ale podejrzewam że gdyby do sushi było dodane ostrzejsze nie dałoby się go zjeść. No ale nie ma jak wasabi, które czyści zatoki :)
odpowiedz
3040 dni temu
Tomku, tak, to jest łosoś, który można jeść również na surowo. Beato, dziękujemy za czujność, Pascal nie korzysta w tym przepisie z mięty i kolendry.
odpowiedz
3041 dni temu
A mięta i kolendra do czego wykorzystana? nie ma w opisie a jest w składnikach
odpowiedz
3041 dni temu
Witam, Czy łosoś kupiony u Was nadaje się do jedzenie na surowo bez żadnej wcześniejszej obróbki (mrożenie)?
odpowiedz
3041 dni temu
blabla555, przykro nam, ze spotkała Cię taka sytuacja. Możesz złożyć reklamację i zastrzeżenia do produktu w Biurze Obsługi Klienta, podsyłamy link do formularza kontaktowego - https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
odpowiedz
3042 dni temu
Rano kupilismy u was kg muli, chwile temu po otwarciu okazalo sie ze 3/4 paczki albo i wiecej jest nieswiezych pootwieranych. A mialy byc swieze ...
odpowiedz
3042 dni temu
Matyldo, średnio z 0,5 kg ryżu wychodzi około 12 rolek, z każdej rolki około 7-8 porcji.
odpowiedz
3043 dni temu
A czy ty pascal konkurujesz z okrasą i czy na codzień normalnie gadw ze sobom
odpowiedz
3043 dni temu
Kuchnio Lidla - te 300 g ryżu z przepisu, po ugotowaniu na zwinięcie ilu płatów nori Wam starczyło?
odpowiedz
3044 dni temu
Ja chcę! Już mi ślinka cieknie po brodzie ;-) Pycha!
odpowiedz
zobacz wszystkie