Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • wok lub głęboką patelnię
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół).

Polędwiczki

Do miski wrzucamy posiekany lub starty na tarce imbir oraz drobno pokrojony czosnek, dodajemy sos sojowy indonezyjski oraz miód, ocet spirytusowy, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Umyte, osuszone i oczyszczone z błon polędwiczki zanurzamy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na minimum 45-60 minut. Zamarynowane polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy ok. 20-25 minut (czas pieczenia należy dostosować do wagi mięsa). Po 10-12 minutach pieczenia polędwiczki obracamy na drugą stronę. Podczas pieczenia polewamy od czasu do czasu marynatą znajdującą się na dnie naczynia żaroodpornego.

Makaron z warzywami

Makaron chow mein delikatnie rozdzielamy, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy tak, żeby całkowicie był pokryty wodą. Parzymy przez 5 minut, przecedzamy.

Do woka wlewamy olej arachidowy. Na zimny olej wrzucamy pokrojony w cienkie paseczki imbir i drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie do woka dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i marchew pokrojoną w słupki, wszystkie składniki smażymy przez 3-4 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy różyczki brokułu oraz groszek cukrowy. Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron chow mein. Wszystkie składniki szybko mieszamy. Makaron z warzywami polewamy sosem sojowym, chwilę smażymy w celu zredukowania sosu. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy odrobiną pieprzu, posypujemy 1/2 pęczka posiekanej kolendry. Makaron z warzywami delikatnie mieszamy.

Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby odrobinę przestygły. Następnie mięso kroimy na ukos w plasterki. nakładamy makaron z warzywami do miseczki i układamy plasterki upieczonej polędwicy, które polewamy marynatą pozostałą w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu mięsa. Polędwicę posypujemy pozostałą częścią świeżej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    2153 dni temu
    Czy zamiast octu spirytusowego można użyć octu ryżowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2152 dni temu
    Jak najbardziej można! :)
  • Gość Gość
    3262 dni temu
    Super danie polecam wszystkim, co zmieniłem w przepisie to warzywa trzymałem na ogniu około 15 minut i dodałem całą glazurę do warzyw na patelni i użyłem całej paczki makaronu wyszło świetnie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3261 dni temu
    Cieszymy się, że danie smakowało i zachęcamy do testowania pozostałych przepisów z Kuchni Lidla :)
  • Gość Gość
    3549 dni temu
    Pyszne i proste. Polędwica rozpływa się w ustach, można ją nawet dodać do kanapki. Warzywa chrupiące i orzeźwiają smak. Wrócę do tego przepisu nie raz. Dzięki Pascal.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3724 dni temu
    Ja dodaję więcej miodu i sosu sojowego do marynatu, ale to jest kwestia gustu. Za groszkiem cukrowym zjeździłem pół miasta ostatnio (był w Almie). Polędwiczki marynowałem 4 godziny i były wspaniałe (za pierwszym razem godzinę i to jednak było zbyt krótko). Używam też dwa razy więcej sosu do makaronu.

    odpowiedz

  • Konrad Konrad
    3750 dni temu
    Danie smaczne ale polędwiczki... niebo w gębie. Nie polubiłem groszku cukrowego ale z pewnością jako całość jest to potrawa prosta i ciekawa. Żonie z kolei groszek bardzo przypadł do gustu ;)

    odpowiedz

  • Attagirl Attagirl
    3772 dni temu
    Bez rewelacji, chyba najsłabszy przepis, jaki do tej pory wypróbowałam. Mięso wyszło OK, dobrze przyprawione, natomiast makaron jakiś taki nijaki. Można zjeść, ale więcej tego nie ugotuję

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3779 dni temu
    Pyszne danie właśnie taki makaron z warzywami uwielbiam.Zamiast wieprzowiny była pierś z kurczaka,oprócz tego nic więcej nie zmieniałam,pysznośc .

    odpowiedz

  • Ognista Ognista
    3781 dni temu
    Dzisiaj niczego nie zmieniłam, niebo w gębie, musiałam dziecki od woka odganiać :D:D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3782 dni temu
    Super Gościu, oczywiście możesz dokonać takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Super Gość Super Gość
    3782 dni temu
    może być olej sezamowy zamiast arachidowego?

    odpowiedz

  • maja maja
    3783 dni temu
    Danie pyszne, warzywka są znakomite. Mozna uzyć różne mięsko- schab i drób, zrobię powtórkę już dzisiaj:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3784 dni temu
    MD, groszek cukrowy jest w ofercie Tygodnia Azjatyckiego. Zapraszamy!

    odpowiedz

  • MD MD
    3784 dni temu
    Czy groszek cukropwy jest dostepny w lidlu?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3784 dni temu
    Drogi Gościu, groszek cukrowy możesz pominąć, zwiększając ilość pozostałych warzyw!

    odpowiedz

  • NataliaS NataliaS
    3784 dni temu
    Bardzo dobre danie, moze jego przygotowanie nie zajelo mi 30min ale bylo warto. Dodatkowo wlalam czesc sosu ktory powstal z pieczenia poledwiczek i dodalam go do makaronu, poniewaz byl dla mnie zbyt suchy. Pyszne danie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3785 dni temu
    Można czymś zastąpić groszek cukrowy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3785 dni temu
    Drogi Gościu, świeża kolendra jest w stałej ofercie Lidla. Jeśli w Twoim sklepie jest problem z dostępnością, prosimy zgłosić się do Biura Obsługi Klienta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3786 dni temu
    A co ze świeżą kolendrą? Kiedy będzie w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3786 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie chcesz kupować obu sosów, wystarczy, że wybierzesz jeden z nich.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3786 dni temu
    sos sojowy indonezyjski i sos sojowy ? bardzo różnią się smakiem? nie wystarczy jeden z nich?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3786 dni temu
    Drogi Gościu, w naszej ofercie znajdziesz również czysty sos sojowy, bez dodatków, a taki właśnie jest wykorzystywany w przepisie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3786 dni temu
    o który sos sojowy chodzi, bo wszystkie w lidlu są z jakimiś dodatkami

    odpowiedz

  • Bert Bert
    3787 dni temu
    @Gosia taaa Gosia Ty co tydzień piszesz pycha i super i że wykupisz pół lidla. Ale może zamiast robić pseudo-marketing napiszesz jakieś konkrety czy warto zrobić to danie lub jak smakuje... bo w sumie Twoje komentarze nic nie wnoszą do omawianej tematyki

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3787 dni temu
    Pysznie wygląda, uwielbiam tydzień azjatycki, jutro zrobię zapasy makaronów, przypraw i może jakiś fajny olej kupię :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!