zobacz film Karkówka z imbirem i sosem sojowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Naczynie żeliwne lub żaroodporne, moździerz.
  • Rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg).

Karkówka

Do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego wlewamy sos sojowy, dodajemy obrany i starty imbir, miód, 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry, 2 posiekane ząbki czosnku. Następnie do marynaty dodajemy roztartą w moździerzu na jednolity pył suszoną kolendrę z goździkami. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i w tak przygotowanej marynacie zanurzamy umytą i osuszoną karkówkę. Co 6 godzin karkówkę obracamy o 180 stopni, tak żeby z każdej strony była obtoczona w marynacie. Karkówkę marynujemy 24 godziny.

Po 24 godzinach marynowania marynatę zlewamy do garnka. Karkówkę pozostawiamy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, które bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C (termoobieg). Karkówkę zapiekamy przez 20 minut (aż cała się zapiecze). Marynatę w garnku zagotowujemy w celu zredukowania (do momentu odparowania i uzyskania emulsji).

Do naczynia żaroodpornego z podpieczoną karkówką wlewamy odrobinę wody, karkówkę polewamy mniej więcej 5 łyżkami zredukowanej marynaty. Tak przygotowaną karkówkę wkładamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150°C (termoobieg) i pieczemy minimum 2 godziny (czas pieczenia zależy od grubości mięsa). Co jakiś czas podczas pieczenia polewamy karkówkę marynatą.

Groszek cukrowy

Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, kawałki masła oraz kilka goździków. Kiedy masło rozpuści się, na patelnię wlewamy odrobinę wody. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. Następnie do uzyskanej emulsji dodajemy startą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej emulsji wrzucamy groszek cukrowy, który blanszujemy na patelni ok. 2 minut. (Nie wrzucamy zbyt dużej ilości groszku, każdy strączek groszku powinien poddusić się w emulsji). Podczas blanszowania groszku możemy do niego dodawać niewielką ilość wody.

Upieczoną karkówkę polewamy pozostałą częścią marynaty. Karkówkę przekładamy na deskę i kroimy w plastry. Plastry układamy na półmisku, dookoła plastrów karkówki układamy lekko zblanszowany groszek.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1369 dni temu
    JAKI SOS SOJOWY JASNY CZY CIEMNY?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2465 dni temu
    posiekanej kolęndry? SERIO?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3840 dni temu
    Ruuuddda, na szczęście mięso pocięte na mniejsze kawałki nie wymaga tak długiego marynowania, więc na pewno wyszło Ci świetne! :)

    odpowiedz

  • Ruuuddda Ruuuddda
    3840 dni temu
    To jest mój smak, uwielbiam tak przygotowane mięsa. Co prawda marynowałam karkówkę tylko 1,5 godziny (pocięłam ją na plastry), ale i tak wyszła cudowna. Dodałam ziemniaki z koperkiem, polałam je emulsją pozostałą po groszku. Idealny niedzielny obiad :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!