Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żeliwne lub żaroodporne, moździerz.
- Rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg).
Karkówka
Do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego wlewamy sos sojowy, dodajemy obrany i starty imbir, miód, 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry, 2 posiekane ząbki czosnku. Następnie do marynaty dodajemy roztartą w moździerzu na jednolity pył suszoną kolendrę z goździkami. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i w tak przygotowanej marynacie zanurzamy umytą i osuszoną karkówkę. Co 6 godzin karkówkę obracamy o 180 stopni, tak żeby z każdej strony była obtoczona w marynacie. Karkówkę marynujemy 24 godziny.
Po 24 godzinach marynowania marynatę zlewamy do garnka. Karkówkę pozostawiamy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, które bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C (termoobieg). Karkówkę zapiekamy przez 20 minut (aż cała się zapiecze). Marynatę w garnku zagotowujemy w celu zredukowania (do momentu odparowania i uzyskania emulsji).
Do naczynia żaroodpornego z podpieczoną karkówką wlewamy odrobinę wody, karkówkę polewamy mniej więcej 5 łyżkami zredukowanej marynaty. Tak przygotowaną karkówkę wkładamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150°C (termoobieg) i pieczemy minimum 2 godziny (czas pieczenia zależy od grubości mięsa). Co jakiś czas podczas pieczenia polewamy karkówkę marynatą.
Groszek cukrowy
Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, kawałki masła oraz kilka goździków. Kiedy masło rozpuści się, na patelnię wlewamy odrobinę wody. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. Następnie do uzyskanej emulsji dodajemy startą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej emulsji wrzucamy groszek cukrowy, który blanszujemy na patelni ok. 2 minut. (Nie wrzucamy zbyt dużej ilości groszku, każdy strączek groszku powinien poddusić się w emulsji). Podczas blanszowania groszku możemy do niego dodawać niewielką ilość wody.
Upieczoną karkówkę polewamy pozostałą częścią marynaty. Karkówkę przekładamy na deskę i kroimy w plastry. Plastry układamy na półmisku, dookoła plastrów karkówki układamy lekko zblanszowany groszek.
Zobacz podobne
przepisy
Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!
Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1367 dni temu
JAKI SOS SOJOWY JASNY CZY CIEMNY?
odpowiedz
2463 dni temu
posiekanej kolęndry? SERIO?
odpowiedz
3837 dni temu
Ruuuddda, na szczęście mięso pocięte na mniejsze kawałki nie wymaga tak długiego marynowania, więc na pewno wyszło Ci świetne! :)
odpowiedz
3838 dni temu
To jest mój smak, uwielbiam tak przygotowane mięsa. Co prawda marynowałam karkówkę tylko 1,5 godziny (pocięłam ją na plastry), ale i tak wyszła cudowna. Dodałam ziemniaki z koperkiem, polałam je emulsją pozostałą po groszku. Idealny niedzielny obiad :)
odpowiedz