Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- naczynie żaroodporne
- blachę do pieczenia
- sitko
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- blender
- rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół)
Marynata
Siekamy i rozcieramy 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku. Wyparzamy cytrynę i ścieramy skórkę z 1 połowy.
Do moździerza wrzucamy 10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny, posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.
Wszystko ucieramy na jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).
Karkówka
Kroimy wzdłuż 3 ząbki czosnku. Umytą i dobrze osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku. Mięso przekładamy do miski i nacieramy je marynatą. Miskę z karkówką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Warzywa
Pietruszkę i marchew kroimy w plastry, a seler i cebulę w kostkę. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pietruszkę, marchew i seler odkładamy do osobnej miski. Czosnek i cebulę odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię. Do warzyw w misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml), dodajemy cebulę i czosnek.
Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.
Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli wino się mocno zredukowało, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C – termoobieg). Pieczemy 1,5-2 godzin.
Mus z pieczonych jabłek
Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Na blasze układamy papier do pieczenia.
Pokrojone na ćwiartki jabłka układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.
Gdy jabłka są już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane jabłka przekładamy do sita i przecieramy do miseczki. Do musu dodajemy około 40 g chrzanu. Mieszamy.
Jak podawać
Wyjmujemy karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry. Najpierw na talerz wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso. Całość dekorujemy 1-2 gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.
Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z pistacjami
- Camembert z grilla
- Prosta paella z kurczakiem
- Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
- Przepis na brownie z orzechami
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Kaczka w czerwonym winie i powidłach
- Pieczone jabłka
- Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Cake pops: ciastka na patyku
- Babeczki leśny mech
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Crostini z szynką i melonem
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- ZIELONY MAJONEZ
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z kolendry
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pesto z rukoli
- Ubijany ganasz
- Trifle makaronikowe
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (34)
174 dni temu
Zrobiłam i wszystkim bardzo smakowało - polecam
odpowiedz
1266 dni temu
mi bardzo smakowało ciekawy smak
odpowiedz
1853 dni temu
Połączenie karkówki z cynamonem, kolendrą to nie mój smak a właściwie wielkie rozczarowanie. Jedynie mus z jabłek z chrzanem był smaczny i uratował karkówkę przed wyrzuceniem. Nie polecam
odpowiedz
2674 dni temu
mam pytano: a czy można karkówkę piec w plastrach?
odpowiedz
2674 dni temu
Nie sugerujemy takiej zamiany :)
3356 dni temu
Autorzy przepisów zapominają, że bardzo dużo ludzi posiada stare kuchenki z ze zwykłym gazowym piekarnikiem, w którym nie ma udogodnień typu termoobieg lub góra-dół, tylko zwykły palnik na dole.
odpowiedz
3721 dni temu
Agnieszko świetnie sprawdzą się tu klasyczne gotowane ziemniaczki.
odpowiedz
3723 dni temu
Z czym podać taką karkówkę? Co się będzie komponować?
odpowiedz
3743 dni temu
Łatwe i pyszne. Warte polecenia i stałego miejsca w domowym menu.
odpowiedz
4002 dni temu
Świetny przepis. Robiłem już dwa razy i za każdym razem się udał. Faktycznie, nie trzeba soli - jedyna modyfikacja, jaką wprowadzam to marynowanie prawie dobę :)
odpowiedz
4108 dni temu
Czy zamiast karkówki można spróbować ze schabem? Ktoś próbował takiej konfiguracji?
odpowiedz
4196 dni temu
Świetne mięsko! Robiłam już 3-4 razy ale, według mnie, najlepsze efekty są po 4 godzinach marynowania.
odpowiedz
4302 dni temu
Jeśli ktoś lubi ciekawe smaki to polecam! Podniebienie będzie na pewno pozytywnie zaskoczone! Dla mnie bomba!
odpowiedz
4373 dni temu
Polecam gorąco! Ta duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek jest przepyszna! Pozdrawiam :-)
odpowiedz
4410 dni temu
Super, weszło do domowego menu, tylko zamiast wina dałam 20 ml octu winnego z winogron i dolałam resztę wody. Pychota, polecam:-)
odpowiedz
4417 dni temu
Przepis bardzo nam smakował, zrobiliśmy go od A do Z jak Pan Karol podał i wyszło przepyszne. Sól to biała śmierć ale jak Wam jej brakowało to trzeba dodać nie każdy musi ją dodawać. Można przecież sobie potrawę dosolić na talerzu nie na odwrót!!! Ogólnie polecam ją stopniowo ograniczać a potem to już się nie czuje że nie dosolone!!! :)
odpowiedz
4419 dni temu
Wielu z recenzentów brakuje soli w potrawie. Niesłusznie. Dlaczego? Bo nauczyliśmy nasze polskie podniebienia do NADMIARU soli, której średnio spożywamy 3 x więcej niż wymaga tego nasz organizm. Ja już dłuższy czas używam bardzo mało soli i mi jej już teraz nie brakuje. Organizm da się nauczyć wymagania mniejszej ilości soli. W części "co kupić" nie dostrzegłem selera, o którym się pisze w części "jak zrobić". Wskutek tego zaistniały dwie konsekwencje: 1. W trakcie pracy musiałem ją przerwać na szybką wycieczkę do osiedlowego sklepu po seler, 2. Zgadywałem ile selera użyć. Uwaga formalna do przepisu.
odpowiedz
4434 dni temu
niestety pierwszy nie wypał - jadalne ale to nie jest to potrawa którą powtórzymy - jedynie mus bardzo dobry, ciekawy. Jedynym plusem jest fakt że do mięsa nie dodaje się soli
odpowiedz
4434 dni temu
Beniukol, Oczywiście, możesz dodać do marynaty soli – płaska łyżeczka powinna wystarczyć.
odpowiedz
4434 dni temu
brakuje jej soli i pieprzu tak smak super a zapach aż miło,strasznie długo trzeba przygotowywać ale smak to wynagradza
odpowiedz
4434 dni temu
karkówka super ,czy do marynaty nie trzeba dodać soli bo bez tego coś jej brakuje no i strasznie długie przygotowanie
odpowiedz
4438 dni temu
Karkówka mięciusieńka, całkiem nowy smak. Proste w przyrzadzeniu , ale czasochłonne (krojenie) Polecam|!
odpowiedz
4441 dni temu
Mam pytanie - w całej potrawie nie ma ani odrobiny soli?? Czy to przeoczenie??
odpowiedz
4443 dni temu
właśnie się piecze :D ... warzywa na patelni skosztowałam były hmm dziwne, ale smaczne :) no a marynata do karkówki daje zarąbisty zapach (a ja już wiem wreszcie jak pachnie kolendra :) ) już się nie mogę doczekać efektu końcowego :)
odpowiedz
4444 dni temu
Ostatnio Okrasa dyktuje mi co mam w niedzielę ugotować na obiad. I dobrze na tym wychodzę... Dzięki
odpowiedz
4444 dni temu
Ostatnio Okrasa dyktuje mi co mam w niedzielę ugotować. I dobrze na tym wychodzę... Dzięki!
odpowiedz
4444 dni temu
Zrobiłam dziś na obiad. Tylko moje przywiązanie do soli i pieprzu zwyciężyło i doprawiłam nimi mięso. I troszeczkę mniej dałam cynamonu i ziarenek :) Wyszło pyszneee. Warzywa przeszły słodkawym smakiem mięsa, a mięso wytrawnymi warzywami. Mus idealnie pasował do karkóweczki. POLECAM
odpowiedz
4445 dni temu
Cześć: Okrasa karkóweczka niebo w gębie:) Jesteś wielki.
odpowiedz
4445 dni temu
Bezwzględnie sól i pieprz do marynaty!!!! Dodałbym też trochę pikanterii...
odpowiedz
4447 dni temu
Kurcze Okrasa nie zawodzi :) proste a niesamowite - polecam!
odpowiedz
4447 dni temu
Calkiem niezla wyszla :)
odpowiedz
4447 dni temu
Przepis rewelacyjny! mięso pyszne, warzywa jeszcze lepsze, a mus ... pychota!!! polecam, to nic trudnego :)
odpowiedz
4448 dni temu
Zachęcam do przeczytania mojej NIESPONSOROWANEJ recenzji tego przepisu. http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-8-Vol-2.html
odpowiedz
4448 dni temu
..."NO CHODŹ DZIEWCZYNKO"... :) ciekawy przepis, ale nie wiem czy się odważę, na karkówkę z cynamonem...chrzanu nie lubię, no chyba,że robię sos tatarski...ale mąż powinien być zadowolony z takiego połączenia ;) jak upichcę dam znać jak wyszło ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie