Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- tłuczek do mięsa
- garnek do gotowania na parze
- ręcznik papierowy
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- folię spożywczą
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)
Sałatka
Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm) ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut). Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie powinny się rozpadać.
Gdy ziemniaki już są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków. Ogórki kroimy w cienkie paseczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki.
Do sałatki dodajemy szczyptę papryki i polewamy całość sosem. Sałatkę dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się przegryzie. Sos musi dokładnie pokryć każdy kawałek ziemniaka.
Następnie siekamy 1/2 pęczka natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. Mieszamy.
Sos do sałatki
Do miseczki dodajemy 30 g musztardy Dijon, 15 g miodu. Doprawiamy częścią soku z 1/2 cytryny, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i mieszamy.
Boczek
Na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów boczku. Tak przygotowany boczek przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem). Całość przyciskamy jakimś ciężkim naczyniem (żaroodpornym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.
Po upływie 15-20 minut boczek wyjmujemy z piekarnika. Gdy jest jeszcze gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu. Plastry boczku kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika. Dociskamy dłonią. Boczek odstawiamy na bok.
Schab
Delikatnie rozklepujemy 6 umytych i osuszonych plastrów schabu. Zawijamy mięso w folię spożywczą. Rozbijamy każdy kawałek mięsa.
Przygotowujemy panierkę: siekamy 1/2 pęczka natki pietruszki, 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Do czystej miski wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek schabu przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych. W taki sam sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na niezbyt dużym ogniu. Schab kładziemy na patelnię. Smażymy. Usmażone plastry schabu odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdy sznycel nakładamy odrobinę masła. Owsiane sznycle wkładamy na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania. Wyjmujemy, gdy masło na sznyclach się roztopi. 1/2 pozostałej cytryny kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy talerze.
Jak podawać
Sznycle układamy na talerzach wraz z sałatką. Na sałatce układamy połamane na mniejsze kawałki plastry upieczonego boczku.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Sernik krakowski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
2058 dni temu
Wydaje się być smaczne, na pewno spróbuję. Mam tylko jedno zastrzeżenie - z całym szacunkiem dla Pana Okrasy - ilość folii, którą zużył do roztrzaskania kilku kotlecików jest bezmyślnym zaśmiecaniem. W ten sposób produkuje się w każdej kuchni hektolitry niepotrzebnych śmieci. Lidl, który ostatnio stara się pokazać, że jest eko (rezygnacja z plastikowych talerzyków i sztućców, choć na rzecz papierowych i powleczonych) nie powinien rozpowszechniać takich wzorców.
odpowiedz
3079 dni temu
Świetne danie , gorąco polecam ! :D
odpowiedz
3364 dni temu
świetny przepis na sznycle, pyszne :)
odpowiedz
4007 dni temu
Danie łatwe i przyjemne do sporządzenia, bardzo sycące (mała porcja wystarczy, żeby najeść się na kilka dobrych godzin). Ziemniaki przyrządzone w ten sposób są REWELACYJNE, nie rozpadają się, jak mówił Pan Okrasa, w misce, tylko dopiero w ustach! Jedyne przed czym przestrzegam to sok z cytryny. Moja była bardzo soczysta i porządnie ją wycisnęłam, wobec czego sos wyszedł odrobinkę za kwaśny. Oprócz tego - piątka z plusem. Wpisuję na stałe do mojego codziennego menu.
odpowiedz
4411 dni temu
Inne spojrzenie na schabowego, bardzo smaczne danie i szybkie. Sznycla podałem z kaszą jęczmienną z sosem wg przepisu na saltimboccę pana Okrasy. Polecam !!!
odpowiedz
4417 dni temu
Danie idealne na mały rodziny obiad... cudne danie ;)) palce ....
odpowiedz
4440 dni temu
Danie przepyszne! Bardzo smakowało wszystkim domownikom ;)
odpowiedz
4444 dni temu
sałatka pyszna, dzięki sieci lidl aż chce mi się gotować:)
odpowiedz
4446 dni temu
dobre
odpowiedz
4447 dni temu
Dzieci od soboty, dzień w dzień jedzą w ten sposób przygotowany filet z kurczaka - mówią że jest lepsze niż KFC ;)
odpowiedz
4451 dni temu
Sznycle nie podbily moich kubkow smakowych, ale salatka to mistrzostwo swiata! Nigdy nie jadlam lepszej:)
odpowiedz
4452 dni temu
i jeszcze jedno - nie pamiętam czy to w tym odcinku ale mam takie wrażenie że gdy dochodzi do wyciągania mięsa u p.Okrasy - on go nie myje ale on tego nie robi specjalnie, no widzę że się zbija, śmieje itp i nie myje bo postawił na swoim że nie przyzna że mięso się myje bo nie i już
odpowiedz
4452 dni temu
bardzo dobre danie nic dodać nic ująć - sałatka pyszna na zimno, a sznycle nawet odgrzewane drugiego dnia były super
odpowiedz
4452 dni temu
Sznycle nie podbiły mojego podniebienia, ale sałatka już tak! Nigdy nie jadłam tak pysznej!
odpowiedz
4453 dni temu
Ella, umiejętność szybkiego siekania produktów zależy od dwóch rzeczy: poznania techniki i... ćwiczeń. Technikę można poznać obserwując kucharzy, lub uczestnicząc w jakimś kursie kulinarnym.
odpowiedz
4455 dni temu
danie genialne jutro niedziela to wyprobuję,Pan to b.jasno tłumaczy i ta szybkość...a gdzie można nauczyć sie tak szybkiego siekania pietruszki?
odpowiedz
4455 dni temu
Kozackie, a sam sos w smaku to mistrzostwo świata.
odpowiedz
4457 dni temu
sałatka pyszna,wchodzi na stałe do mojego menu:)
odpowiedz
4458 dni temu
wyprobowalam i jak dla mnie to totalna porażka sałatka nawet ok ale mieso pozodtawie bez komentarza
odpowiedz
4459 dni temu
Zapraszam do zapoznania się z moją niesponsorowaną recenzją tegoż przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-9-Vol-2.html
odpowiedz
4459 dni temu
Zapowiada sie smacznie :)
odpowiedz
4460 dni temu
karkówka pyszna warto !
odpowiedz
4460 dni temu
wyglada super,trzeba wyprobowac:)
odpowiedz
4460 dni temu
lubię to nioch niocg
odpowiedz
zobacz wszystkie