Karkówka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.

Karkówka w sosie własnym z cebulą
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!
-1.webp)
Pieczeń z karkówki z ajwarem
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Karkówka – co to za mięso?
Karkówka to część półtuszy wieprzowej, którą otrzymujemy przez cięcia w obrębie jej odcinka szyjnego. W skład karkówki wchodzą mięśnie szyi i część najdłuższego mięśnia grzbietu.
Jak wygląda karkówka?
Karkówka to mięso przerośnięte dużą ilością białego tłuszczu, tkanki łącznej i powięzi. Powinno mieć barwę różową lub jasnoróżową.
Wartości odżywcze karkówki
Mięso zawiera dużo pełnowartościowego białka, żelaza czy witaminy A. Jeśli jednak dbasz o linię, unikaj karkówki lub wybieraj chudszą, z mniejszą ilością tłuszczu. Ten, który jest, o ile to możliwe, staraj się wyciąć przed przygotowaniem mięsa.
Ile kalorii ma karkówka?
- 100 g karkówki pieczonej to 419 kalorii,
- 100 g karkówki z grilla to 300 kalorii.
Pomysły na dania z karkówki
Karkówka to niewyczerpane niemal źródło pomysłów na dania. Zaczynając od wszelkiego rodzaju wędlin czy baleronu wykorzystywanych do kanapek, poprzez smażone steki, aż po karkówkę pieczoną w całości czy peklowaną. Z wieprzowiny robi się mięso mielone na kotlety czy pulpeciki. Świetne będą też zrazy czy gulasz z karkówki. Ale chyba wszyscy najbardziej kochamy karkówkę w postaci grillowanej. Wystarczy, że zanurzysz ją wcześniej w aromatycznej marynacie i wstawisz do lodówki. Potem możesz cieszyć się soczystym i kruchym, idealnie zgrillowanym kawałkiem mięsa.
Sprawdź nasze doskonałe przepisy na karkówkę z grilla!
- Szaszłyki wieprzowe
- Souvlaki
- Grillowana karkówka w piwie
- Karkówka czosnkowo-śliwkowa
- Szaszłyki w marynacie orzechowej
- Karkówka po myśliwsku
- Faszerowane ziemniaki z grillowaną karkówką
- Grillowane szaszłyki ze szparagami
Co zrobić, żeby karkówka była krucha?
Lubisz karkówkę pod warunkiem, że jest krucha? Wiadomo! Pytanie tylko, jak to osiągnąć? Mięso z pewnością skruszeje, jeśli poleży dzień lub dwa w marynacie. Marynaty mogą być przeróżne: z ziołami, piwem, solą.
Jakie przyprawy pasują do karkówki?
Mięso przyprawisz solą, pieprzem, czosnkiem. Dobre będą też majeranek, papryka czy aromatyczne curry.
Dlaczego karkówka bywa twarda i gumowata?
To czerwone włókna mięśniowe i duża ilość tkanki łącznej, czyli kolagenu, oraz tłuszczu sprawiają, że karkówka może być twarda.
Co zrobić, żeby karkówka była miękka?
Aby Twoja karkówka po ugotowaniu była miękka, nie twarda i gumowata, musisz uzbroić się w cierpliwość. Gotowanie może potrwać nawet kilka godzin. W jego trakcie podlewaj mięso jedynie gorącą wodą z czajnika. Dodawanie zimnej wody sprawia, że włókna w mięsie się zamykają. Wówczas nawet długie gotowanie nic nie da, mięso wyjdzie twarde i nie do zjedzenia. Pamiętaj, żeby solić je pod koniec gotowania, gdyż sól także sprawia, że twardnieje.
Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka?
Najlepszym sposobem jest zamarynowanie mięsa w przyprawach. Kilka godzin marynowania sprawi, że karkówka stanie się aromatyczna i krucha. Dodatkowo zadbaj, aby podczas grillowania mięso nie leżało na ruszcie zbyt nisko i nie smażyło się w zbyt wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się ono miękkie i soczyste. Po upieczeniu mięso odstaw na chwilę, aby odpoczęło. Jeśli od razu je przekroisz, wypłyną z niego wszystkie soki i stanie się suche.
Karkówka – ile piec?
Czas pieczenia karkówki należy dostosować przede wszystkim do grubości i wielkości kawałków. Im większy i grubszy kawałek, tym dłuższy czas pieczenia. Przyjmuje się, że 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia.
Karkówka w rękawie – ile piec?
Zasada pieczenia karkówki w rękawie jest taka sama – 1 kg mięsa to około 1 godziny pieczenia w 180˚C. Mniej więcej 10-15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie natnij rękaw i pozostaw mięso w piekarniku do momentu, aż się zarumieni.
Karkówka z grilla – ile czasu powinna być grillowana?
To zależy przede wszystkim od grubości plastrów grillowanego mięsa. Przyjmuje się, że średni czas grillowania karkówki to 5-6 minut z każdej strony. Mięso grilluj oczywiście pod przykryciem, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.