Prawdziwe souvlaki po grecku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • lnianą ściereczkę
  • mikser
  • blachę do pieczenia
  • patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie
  • blache do marynowania souvlaków
  • 2 kawałki folii spożywczej
  • kawałek pergaminu do pieczenia
  • naczynie żaroodporne
  • kawałek ręcznika papierowego
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)

Pita

Pokruszone drożdże przekładamy do miski, zalewamy je 1/4 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

Do miski przekładamy mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz suszone oregano. Na końcu do składników dodajemy pozostałą część wody. Całość delikatnie miksujemy, gdy składniki połączą się, cały czas mieszając, dodajemy do nich rozczyn. Miksujemy przez 6-7 minut. Jeśli ciasto będzie miało zbyt płynną konsystencję, możemy do niego dodać 1-2 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, smarujemy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Ciasto w misce przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Po godzinie wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę do krojenia, wcześniej oprószoną mąką. Ciastu nadajemy formę rulonu i dzielimy go na 4 równe części. Porcje ciasta ponownie wyrabiamy i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką. Kuleczki ponownie smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.

Souvlaki

Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wrzucamy zest i sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku, czerwone wino oraz oliwę z oliwek. Następnie dodajemy ostrą paprykę w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty. Marynatę doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

Umyte i osuszone plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy minimum 30 minut w wodzie). Souvlaki wkładamy do marynaty, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Tzatziki

Obrane ogórki pozbawione gniazd nasiennych ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie odkładamy na sitko i dokładnie odciskamy z wody. Do miseczki przekładamy jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek. Doprawiamy łagodną papryką w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty. Do składników dodajemy starty ogórek, dobrze odsączony z wody. Mieszamy. Sos przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Na deskę do krojenia obsypaną mąką wykładamy pojedynczo kuleczki ciasta na pitę, delikatnie je rozwałkowujemy, przekładamy na papier pergaminowy i przykrywamy czystą lnianą ściereczką – odstawiamy na 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg). Patelnię grillową nagrzewamy z odrobiną marynaty do souvlaków. Na gorącej patelni smażymy je, po 3 minuty z każdej strony. Następnie souvlaki zdejmujemy z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy (mają tylko utrzymać temperaturę).

Na czystą patelnię wylewamy oliwę z oliwek i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym, na patelni smażymy pitę przez 3 minuty z obu stron, cały czas ją odwracając. Od czasu do czasu patelnię z pitą przykrywamy pokrywką.

Na talerz wykładamy miseczkę z sosem tzatziki, obok układamy obrany i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek pokrojony w grubsze paseczki (metodą julienne) i pomidory pokrojone w talarki, posiekaną miętę, souvlaki oraz upieczone pity.

Propozycja podania

Naciętą połówkę pity smarujemy od środka sosem tzatziki. Zdejmujemy mięso z dwóch patyczków do szaszłyków, mięso wkładamy do naciętych połówek pity, następnie pitę faszerujemy warzywami, posypujemy świeżą miętą, cały farsz polewamy ponownie sosem tzatziki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Ani Ani
    892 dni temu
    W jakiej temperaturze i ile pięć lite?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    891 dni temu
    Ani, pitę pieczemy w 180°C z funkcją termoobiegu. Souvlaki wkładamy do piekarnika jedynie na czas pozostałych czynności, tak aby podtrzymać ich temperaturę.
  • Gość Gość
    963 dni temu
    do piekarnika ,póżniej smażenie ,znowu piekarnik-jaja ja k berety

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1389 dni temu
    Boże ten przepis to czysta profanacja grckiego dania. Pitę robi się zupełnie inaczej, w sosie tzatziki brakuje podstawowych składników. Mięta do sosu?? w Grecji by cię za to zabili

    odpowiedz

  • Gość Gość
    997 dni temu
    Dla mnie też przepis beznadziejny. To ci wyszło nie miało nic wspólnego z souvkakj jakie jadłam na Krecie.
  • Gość Gość
    3117 dni temu
    on w życiu w Grecji nie był i tylko mu się wydaje,że tak wygląda pita z souvlakiem,(bo souvlak to te mięso na patyku) z placka zrobił kieszonkę i napchał towaru,w życiu czegoś takiego nie widziałem w Grecji,a mieszkałem tam 20 lat i tan jego akcent francuski,o matko boska on z roku na rok co rz gorzej po Polsku mówi,

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3572 dni temu
    Gośćgraszkag, zest to inaczej skórka z cytrusa. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj: http://kuchnialidla.pl/blog/Jak-zesterem-zrobic-zest-I-co-to-wlasciwie-jest

    odpowiedz

  • Gośćgraszkag Gośćgraszkag
    3572 dni temu
    co to jest zest z cytryny, nie słyszałam nigdy takiego okreslenia

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3573 dni temu
    Souvlaki wyszły przepyszne, dzięki marynacie mięsko wyszło kruche i soczyste, polecam wszystkim ten fajny przepis Paskala.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3577 dni temu
    Podzielam zdanie, że od rozpoczęcia akcji strasznie spadły standardy!!! Na początku wszystkiego było zapas, były lepsze ceny, ładnie wszystko było na półkach oznakowane. Teraz to już chyba tylko z rozpędu wszystko działa. Szkoda taki fajny pomysł zmarnować - oj szkoda...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3577 dni temu
    W składnikach w zalewie do szaszłyków jest podana papryka ostra - oglądając Pascala już słodka. Proszę o konsekwencje. Jaka ma być w końcu. Osoba edytująca tu teksty bardzo dużo błędów popełnia - może trzeba zatrudnić bardziej kompetentną osobę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3577 dni temu
    Prawdziwe souvlaki robi się z baraniny :P.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3577 dni temu
    Inez polecamy zobaczyć film, na końcu którego Pascal pokazuje w jaki sposób połączyć ze sobą składniki - może ta wersja dana będzie Ci bliższa :)

    odpowiedz

  • Inez Inez
    3577 dni temu
    Dokładnie tak jak już ktoś napisał...W Grecji Souvlaki wyglądają zupełnie inaczej i zawierają inne składniki:) coś o tym wiem bo tam mieszkam:)

    odpowiedz

  • Konrad Konrad
    3578 dni temu
    Niestety w Gorzowie w sklepach Lidla nie ma tymianku już od długiego czasu. Czy nie byłoby dobrym pomysłem wprowadzić zasadę, że dane zioła pojawiają się w nieco większej ilości w danym dniu tygodnia? Np. w poniedziałki pojawia się oregano, we wtorki więcej tymianku, w środę bazylia itp. Niestety większości potraw nie da się przyrządzić bo jeśli są zioła to nie ma już np. greckiego tygodnia, a kiedy jest grecki tydzień to nie ma ziół. To wielka szkoda i z mojego punktu widzenia, z perspektywy czasu (porównując do rozpoczęcia akcji Okrasa/Pascal) znaczne obniżenie standardu.

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    3578 dni temu
    Dzisiaj robię, ślina już do pasa;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3578 dni temu
    Drogi Gościu, zdjęcie nie prezentuje gotowego dania. Na końcu filmiku Pascal pokazuje, jak połączyć ze sobą składniki i zapewniamy, że wersja ta nie odbiega od greckiej :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3578 dni temu
    Grecji nigdzie nie widziałam żeby tak wyglądały souvlaki , powinny wyglądać tak (pita-tzatziki-mięso-pomidor-cebula i frytki.)

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    3579 dni temu
    Dawno już szukałam fajnego przepisu na souvlaki, ten jest super, mięsko rozpływa się w ustach a do tego pita, mniam.... polecam ten przepis kuchni Lidla .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3579 dni temu
    Nino, nie można w przypadku tego przepisu dokonać zamiany mąki pszennej na bezglutenową. Mąki bezglutenowe mają zupełnie inną konsystencję i inaczej się zachowują po połączeniu z innymi składnikami. Gdybyś chciała zrobić bezglutenową pitę, potrzebny byłby zupełnie nowy przepis. Przykro nam, ale nie jesteśmy w stanie tutaj pomóc.

    odpowiedz

  • Nina Nina
    3579 dni temu
    Prosze o podanie zamiennika na make bezglutenowa do Pity:) pozdr i dzieki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3579 dni temu
    Drogi Gościu pita to rodzaj pieczywa wytwarzanego z mąki pszennej. Mąka pełnoziarnista niestety zmieni jego konsystencję.

    odpowiedz

  • Gość :-) Gość :-)
    3580 dni temu
    Mam pytanie - Czy pita wyjdzie mi tak samo, jeśli użyję mąki pełnoziarnistej (samej lub pół na pół)?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3580 dni temu
    Wygląda naprawdę apetycznie, no to trzeba spróbować! :P

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Souvlaki, czyli najpopularniejszy grecki fast food

Zaczniemy od krótkiego wyjaśnienia, co to souvlaki. Mianem tym określa się szybkie greckie danie będące odpowiednikiem polskich szaszłyków. Klasyczne souvlaki to samo mięso bez warzywnych dodatków. Mięso kroi się na niewielkie kawałki, po czym odkłada do aromatycznej marynaty. Sekret wyjątkowego smaku mięsa skrywa się właśnie w niej! O ile w Polsce poszczególne składniki nadziewa się na długi patyczek czy też wykałaczkę, o tyle souvlaki greckie zazwyczaj trafiają na szpadkę, po czym opieka się je na ogniu. Zresztą słowo souvlaki w języku greckim oznacza właśnie rożen, szaszłyk czy szpikulec.

Oczywiście, jak to zwykle bywa w przypadku popularnych dań, te znakomite szaszłyki greckie pojawiają się w wielu odsłonach. Dużą popularnością cieszą się souvlaki wieprzowe i właśnie takie mięso radzimy Ci wykorzystać. Przy czym warto dodać, że przygotowuje się też szaszłyki z kurczaka oraz baraniny. Zdecydowanie rzadziej pojawiają się wersje z owocami morza czy jagnięciną. Ale jeśli kiedykolwiek zdecydujesz się przyrządzić szaszłyki z innego rodzaju mięsa, niż sugerujemy, nie obawiaj się. Nie popełnisz błędu!

To proste danie perfekcyjnie wpisuje się w zwyczaje Greków, którzy kochają grillować, szczególnie podczas Wielkanocny. Wówczas to zarówno na wsiach, jak i w miastach w powietrzu unosi się smakowity aromat grillowanego mięsa. Co ciekawe, historia grillowania sięga czasów starożytnej Grecji! Do dziś zachowały się grille z tego okresu. Trudno się więc dziwić, że greckie souvlaki stanowią obecnie jeden z najpopularniejszych fast foodów w tym kraju! Spotkasz je na ulicach czy festiwalach, gdzie wypieka się je na prowizorycznych grillach. Zatem podczas pobytu w Grecji nie możesz sobie odmówić spróbowania tego lokalnego przysmaku. Tymczasem jednak sprawdź, jakie tajemnice skrywa to znane na całym świecie danie oraz o czym musisz pamiętać podczas jego przygotowania we własnej kuchni.

Souvlaki – przepis na marynatę, w której kryje się smak szaszłyków!

Żaden oryginalny przepis na souvlaki nie obejdzie się bez marynaty. Właśnie ona nadaje mięsu pyszny, wyrazisty smak. Minimalny czas, który kawałki łopatki mają spędzić w marynacie to godzina, ale tak naprawdę im dłużej, tym lepiej. Dzięki temu mięso przejdzie smakiem ziół i przypraw, tym samym zyskując znakomite walory smakowe oraz zapachowe. Nasza marynata do greckich szaszłyków souvlaki jest dość klasyczna. Jej kluczowe elementy to czosnek, tymianek, cytryna oraz słodka papryka. Z kolei oliwa sprzyja transferowi smaków do wnętrza mięsa oraz ułatwia smażenie szaszłyków na ogniu. W przepisie na oryginalne souvlaki zakładamy pieczenie ich z wykorzystaniem drewnianych patyczków, ale jeśli w swojej kolekcji narzędzi kuchennych znalazł się metalowy wariant, koniecznie go wykorzystaj! To zresztą wersja bliższa oryginałowi prosto z Grecji.

Souvlaki – co to? Ciekawostki kuchni greckiej

Wiesz już, z czego składają się greckie szaszłyki oraz jak je przygotować. Ale czy wiesz, że ten grecki fast food ma zaskakująco długą tradycję? Pierwsze wzmianki o soulvakach pojawiły się już w „Odysei” Homera! Dowiedziono również, że w ten sposób przyrządzano mięso w XVII wieku przed naszą erą. Grecki szaszłyk to coś, bez czego trudno wyobrazić sobie kuchnię tego kraju. Zresztą to samo można powiedzieć o sosie tzatziki, z którym najczęściej podaje się souvlaki z kurczaka, wieprzowiny czy baraniny. Szaszłyki fantastycznie smakują też w towarzystwie warzyw takich jak pomidory, ogórki, papryki czy czerwone cebulki – najlepiej delikatnie skropione oliwą oraz posypane oregano. Co więcej, szaszłyki greckie zwykle jada się w picie (najpopularniejsza wersja) lub z frytkami. My proponujemy Ci pitę, ale jeśli tylko zechcesz, możesz postawić na wariant z frytkami, a nawet na jedno i drugie!

Niestety souvlaki trudno przygotować w wydaniu wegetariańskim, ze względu na to, że składają się z samego mięsa. Możesz oczywiście eksperymentować z tofu, lecz w Grecji raczej nie uświadczysz takiej wersji, ewentualnie otrzymasz same warzywa na patyku, co właściwie jest już zupełnie innym daniem.

Souvlaki – wskazówki Kuchni Lidla

Na liście składników potrzebnych do przygotowania samego souvlaki znajduje się czerwone wino. Nadaje ono głębszy smak poszczególnym składnikom marynaty oraz wnosi ciekawe walory smakowe do kompozycji. Jednak souvlaki greckie mogą też świetnie smakować bez dodatku trunku. Jeśli szaszłyki mają jeść także dzieci, kobiety w ciąży bądź po prostu osoby, które nie spożywają alkoholu z innych względów, koniecznie zrezygnuj z dodatku wina. Możesz zastąpić je niewielkim dodatkiem octu winnego – zapewniamy, że takie rozwiązanie również zda egzamin. Kiedy za to pragniesz sięgnąć po wino, postaw na lekkie, owocowe czerwone wina, takie jak Agiorgitiko, które ma delikatne taniny i bogate aromaty owocowe idealnie uzupełniające smak marynaty. Więcej propozycji trunków nadających się do tego przepisu (i nie tylko do tego celu) znajdziesz na winnicalidla.pl.

Sugerujemy Ci serwować souvlaki w klasycznej odsłonie, czyli w picie. Nasz przepis na grecką pitę nie jest trudny, lecz musisz uwzględnić kilka szczegółów podczas przygotowania placków. Przede wszystkim pamiętaj o dokładnym wymieszaniu składników ciasta, aby otrzymać gładką, jednolitą, a przy tym dość elastyczną konsystencję. Upewnij się, że w cieście nie ma śladów mąki, ale nie mieszaj zbyt długo, aby uniknąć nadmiernej aktywacji glutenu, który może sprawić, że pita stanie się zbyt twarda. Co więcej, ciasto nie powinno przywierać do rąk. Z kolei gdyby okazało się zbyt suche, dodaj trochę więcej wody lub oliwy z oliwek, a do zbyt kleistej masy - nieco więcej mąki. Kiedy formujesz pity, staraj się wyrabiać placki o równej grubości i kształcie. To nie tylko kwestia estetyczna. Zbyt grube mogą być trudne do upieczenia wewnątrz, a zbyt cienkie okazują się kruche i łatwo się rozrywają. Zastosuj się do naszych wskazówek, a greckie mięso na patyku w picie zachwyci smakiem w każdym szczególe. Uwaga – jeśli nie planujesz spożywać pit od razu, przechowuj je w szczelnym pojemniku lub folii, aby na dłużej zachować ich świeżość. Żeby je podgrzać, wystarczy krótkie umieszczenie w piekarniku lub na grillu.

Zarówno souvlaki drobiowe, jak i wieprzowe najczęściej serwuje się w towarzystwie sosu tzatziki. To charakterystyczny element kuchni greckiej, który pasuje do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. My radzimy Ci przygotować dip z dodatkiem świeżej mięty, za sprawą której zyskuje on orzeźwiający charakter fantastycznie uzupełniający smak szaszłyków. Polecamy Ci sięgnąć po miętę zwłaszcza latem, kiedy choćby najmniejsze ochłodzenie okazuje się na wagę złota. Ale przecież tzatziki doskonale smakują również z dodatkiem koperku! Jeśli zatem wersja miętowa nie przypadnie Ci do gustu, spokojnie możesz z niej zrezygnować na rzecz wariantu koperkowego. Ma on nieco subtelniejszy smak, ale również zachwyca. Nie zapomnij też o odsączeniu ogórków z wody! Ta drobna czynność znacząco wpływa na konsystencję sosu. Pominięcie tego kroku uczyni tzatziki zbyt wodnistymi, co potrafi zepsuć nawet najznakomitszą kompozycję smaków.

Aromatyczne kawałki mięsa grillowane na patyku stanowią esencję tradycyjnej greckiej kuchni! To smakowite danie zapewni Ci fantastyczne kulinarne doznania, które sprawią, że poczujesz się jak na jednej ze śródziemnomorskich uliczek. Od chwili, gdy soczyste kawałki mięsa zostają zanurzone w aromatycznej marynacie, aż do momentu pierwszego ugryzienia pity z warzywami i sosem, souvlaki zapewnia kulinarne doznania, o których trudno zapomnieć. I to niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na greckie souvlaki z kurczaka, łopatki wieprzowej bądź innego mięsa – w każdej odsłonie urzekają one smakiem i zapachem. Kochasz smaki Grecji? Zapoznaj się również z innymi przepisami z bogatej kolekcji Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz m.in. uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii. A to tylko jedna z wielu wyśmienitych propozycji! Zapewniamy, że trafisz na dania odpowiednie na każdą okazję. Po wszystkie potrzebne do wykonania greckich potraw składniki wybierz się do Lidla podczas trwania tygodnia greckiego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!