
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- lnianą ściereczkę
- mikser
- blachę do pieczenia
- patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie
- blache do marynowania souvlaków
- 2 kawałki folii spożywczej
- kawałek pergaminu do pieczenia
- naczynie żaroodporne
- kawałek ręcznika papierowego
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)
Pita
Pokruszone drożdże przekładamy do miski, zalewamy je 1/4 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Do miski przekładamy mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz suszone oregano. Na końcu do składników dodajemy pozostałą część wody. Całość delikatnie miksujemy, gdy składniki połączą się, cały czas mieszając, dodajemy do nich rozczyn. Miksujemy przez 6-7 minut. Jeśli ciasto będzie miało zbyt płynną konsystencję, możemy do niego dodać 1-2 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, smarujemy je niewielką ilością oliwy z oliwek. Ciasto w misce przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę do krojenia, wcześniej oprószoną mąką. Ciastu nadajemy formę rulonu i dzielimy go na 4 równe części. Porcje ciasta ponownie wyrabiamy i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką. Kuleczki ponownie smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
Souvlaki
Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wrzucamy zest i sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku, czerwone wino oraz oliwę z oliwek. Następnie dodajemy ostrą paprykę w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty. Marynatę doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
Umyte i osuszone plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy minimum 30 minut w wodzie). Souvlaki wkładamy do marynaty, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Tzatziki
Obrane ogórki pozbawione gniazd nasiennych ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie odkładamy na sitko i dokładnie odciskamy z wody. Do miseczki przekładamy jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek. Doprawiamy łagodną papryką w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty. Do składników dodajemy starty ogórek, dobrze odsączony z wody. Mieszamy. Sos przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Na deskę do krojenia obsypaną mąką wykładamy pojedynczo kuleczki ciasta na pitę, delikatnie je rozwałkowujemy, przekładamy na papier pergaminowy i przykrywamy czystą lnianą ściereczką – odstawiamy na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg). Patelnię grillową nagrzewamy z odrobiną marynaty do souvlaków. Na gorącej patelni smażymy je, po 3 minuty z każdej strony. Następnie souvlaki zdejmujemy z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy (mają tylko utrzymać temperaturę).
Na czystą patelnię wylewamy oliwę z oliwek i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym, na patelni smażymy pitę przez 3 minuty z obu stron, cały czas ją odwracając. Od czasu do czasu patelnię z pitą przykrywamy pokrywką.
Na talerz wykładamy miseczkę z sosem tzatziki, obok układamy obrany i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek pokrojony w grubsze paseczki (metodą julienne) i pomidory pokrojone w talarki, posiekaną miętę, souvlaki oraz upieczone pity.
Propozycja podania
Naciętą połówkę pity smarujemy od środka sosem tzatziki. Zdejmujemy mięso z dwóch patyczków do szaszłyków, mięso wkładamy do naciętych połówek pity, następnie pitę faszerujemy warzywami, posypujemy świeżą miętą, cały farsz polewamy ponownie sosem tzatziki.
Zobacz podobne
przepisy
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!


Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Komentarze (24)
676 dni temu
W jakiej temperaturze i ile pięć lite?
odpowiedz
676 dni temu
Ani, pitę pieczemy w 180°C z funkcją termoobiegu. Souvlaki wkładamy do piekarnika jedynie na czas pozostałych czynności, tak aby podtrzymać ich temperaturę.
748 dni temu
do piekarnika ,póżniej smażenie ,znowu piekarnik-jaja ja k berety
odpowiedz
1173 dni temu
Boże ten przepis to czysta profanacja grckiego dania. Pitę robi się zupełnie inaczej, w sosie tzatziki brakuje podstawowych składników. Mięta do sosu?? w Grecji by cię za to zabili
odpowiedz
782 dni temu
Dla mnie też przepis beznadziejny. To ci wyszło nie miało nic wspólnego z souvkakj jakie jadłam na Krecie.
2901 dni temu
on w życiu w Grecji nie był i tylko mu się wydaje,że tak wygląda pita z souvlakiem,(bo souvlak to te mięso na patyku) z placka zrobił kieszonkę i napchał towaru,w życiu czegoś takiego nie widziałem w Grecji,a mieszkałem tam 20 lat i tan jego akcent francuski,o matko boska on z roku na rok co rz gorzej po Polsku mówi,
odpowiedz
3357 dni temu
Gośćgraszkag, zest to inaczej skórka z cytrusa. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj: http://kuchnialidla.pl/blog/Jak-zesterem-zrobic-zest-I-co-to-wlasciwie-jest
odpowiedz
3357 dni temu
co to jest zest z cytryny, nie słyszałam nigdy takiego okreslenia
odpowiedz
3357 dni temu
Souvlaki wyszły przepyszne, dzięki marynacie mięsko wyszło kruche i soczyste, polecam wszystkim ten fajny przepis Paskala.
odpowiedz
3361 dni temu
Podzielam zdanie, że od rozpoczęcia akcji strasznie spadły standardy!!! Na początku wszystkiego było zapas, były lepsze ceny, ładnie wszystko było na półkach oznakowane. Teraz to już chyba tylko z rozpędu wszystko działa. Szkoda taki fajny pomysł zmarnować - oj szkoda...
odpowiedz
3361 dni temu
W składnikach w zalewie do szaszłyków jest podana papryka ostra - oglądając Pascala już słodka. Proszę o konsekwencje. Jaka ma być w końcu. Osoba edytująca tu teksty bardzo dużo błędów popełnia - może trzeba zatrudnić bardziej kompetentną osobę?
odpowiedz
3362 dni temu
Prawdziwe souvlaki robi się z baraniny :P.
odpowiedz
3362 dni temu
Inez polecamy zobaczyć film, na końcu którego Pascal pokazuje w jaki sposób połączyć ze sobą składniki - może ta wersja dana będzie Ci bliższa :)
odpowiedz
3362 dni temu
Dokładnie tak jak już ktoś napisał...W Grecji Souvlaki wyglądają zupełnie inaczej i zawierają inne składniki:) coś o tym wiem bo tam mieszkam:)
odpowiedz
3362 dni temu
Niestety w Gorzowie w sklepach Lidla nie ma tymianku już od długiego czasu. Czy nie byłoby dobrym pomysłem wprowadzić zasadę, że dane zioła pojawiają się w nieco większej ilości w danym dniu tygodnia? Np. w poniedziałki pojawia się oregano, we wtorki więcej tymianku, w środę bazylia itp. Niestety większości potraw nie da się przyrządzić bo jeśli są zioła to nie ma już np. greckiego tygodnia, a kiedy jest grecki tydzień to nie ma ziół. To wielka szkoda i z mojego punktu widzenia, z perspektywy czasu (porównując do rozpoczęcia akcji Okrasa/Pascal) znaczne obniżenie standardu.
odpowiedz
3363 dni temu
Dzisiaj robię, ślina już do pasa;)
odpowiedz
3363 dni temu
Drogi Gościu, zdjęcie nie prezentuje gotowego dania. Na końcu filmiku Pascal pokazuje, jak połączyć ze sobą składniki i zapewniamy, że wersja ta nie odbiega od greckiej :)
odpowiedz
3363 dni temu
Grecji nigdzie nie widziałam żeby tak wyglądały souvlaki , powinny wyglądać tak (pita-tzatziki-mięso-pomidor-cebula i frytki.)
odpowiedz
3363 dni temu
Dawno już szukałam fajnego przepisu na souvlaki, ten jest super, mięsko rozpływa się w ustach a do tego pita, mniam.... polecam ten przepis kuchni Lidla .
odpowiedz
3364 dni temu
Nino, nie można w przypadku tego przepisu dokonać zamiany mąki pszennej na bezglutenową. Mąki bezglutenowe mają zupełnie inną konsystencję i inaczej się zachowują po połączeniu z innymi składnikami. Gdybyś chciała zrobić bezglutenową pitę, potrzebny byłby zupełnie nowy przepis. Przykro nam, ale nie jesteśmy w stanie tutaj pomóc.
odpowiedz
3364 dni temu
Prosze o podanie zamiennika na make bezglutenowa do Pity:) pozdr i dzieki
odpowiedz
3364 dni temu
Drogi Gościu pita to rodzaj pieczywa wytwarzanego z mąki pszennej. Mąka pełnoziarnista niestety zmieni jego konsystencję.
odpowiedz
3364 dni temu
Mam pytanie - Czy pita wyjdzie mi tak samo, jeśli użyję mąki pełnoziarnistej (samej lub pół na pół)?
odpowiedz
3364 dni temu
Wygląda naprawdę apetycznie, no to trzeba spróbować! :P
odpowiedz
zobacz wszystkie