Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Patelnię grillową, naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
- Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie (mniej więcej 15 minut).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Szaszłyki
Siekamy 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1/2 pęczka kolendry i natki pietruszki i rozcieramy w moździerzu 1 łyżkę kminu. Mięso mielone z szynki, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 posiekane cebule, 1 łyżkę kminku roztartego w moździerzu, 1/2 pęczka posiekanej kolendry i 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 jajo, 2 łyżki soku z cytryny, 80 g bułki tartej wrzucamy do miski. Mieszamy.
Dodajemy pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, świeżo mieloną sól. Ponownie mieszamy. Dodajemy ok. 40 g bułki tartej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Mięso nabijamy na patyczki (wychodzi 12 szaszłyków). Za pomocą papierowego ręcznika natłuszczamy patelnię grillową olejem rzepakowym.
Na podgrzaną patelnię przekładamy szaszłyki (możemy je grillować również na grillu). Mięso chwilę smażymy z obu stron (aż uzyska złoty kolor), następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 6 minut.
Surówka indyjska
Na patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły). Kminek rozcieramy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód. Uprażone orzechy wrzucamy do moździerza i je rozkruszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz. Posiekaną białą kapustę i obraną i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę wrzucamy do miski. Polewamy je winegretem z gorczycą. Całość mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret. Na koniec posypujemy surówkę połową pokruszonych orzechów.
Sos
Do jogurtu dodajemy sok z cytryny (do smaku), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać
Surówkę przekładamy na talerz. Szaszłyki wyciągamy z piekarnika i układamy na surówce. Sos przelewamy do miseczki i dekorujemy pietruszką. Całość dekorujemy orzeszkami.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2042 dni temu
Nie jestem czepialska, ale czy w podanych składnikach nie powinien figurować kmin/kumin, a nie kminek? Wszak to zupełnie różny smak...
odpowiedz
2041 dni temu
W tym przepisie rekomendujemy jednak użycie kminku :)
3792 dni temu
Surówka przepyszna!!!
odpowiedz
3839 dni temu
Do masy mięsnej zamiast kminku dałam kmin rzymski (kumin), a do dipu dałam posiekaną kolendrę. Pycha!
odpowiedz
3888 dni temu
Smaczne tylko w surówce nie dodalem orzeszków
odpowiedz
4026 dni temu
Surówka świetna. Raz robiłam z kminkiem, raz z kuminem. Dodatkowo od siebie posypałam podprażonym sezamem. Przepis poszedł dalej, a i sama też będę powtarzać.
odpowiedz
4170 dni temu
Między kminkiem a kuminem - kminem rzymskim jest znaczna różnica a to chyba raczej ta druga przyprawa jest używana w kuchni indyjskiej :)
odpowiedz
4197 dni temu
Bardzo pyszne szaszłyki. Polecam AS
odpowiedz
4198 dni temu
pyszne bardzo syte... podałem dodatkowo z frytkami i to była już przesada. Proponuję zacząć od surówki żeby przeszła sosem. Polecam
odpowiedz
4200 dni temu
szaszłyki bardzo smaczne wyszły z mięska mielonego Lidlowego,chętnie zjadają je dzieci ,są pyszne i mięciutkie.
odpowiedz
4203 dni temu
MNIAM MNIAM...
odpowiedz
4203 dni temu
om nom nom!
odpowiedz
zobacz wszystkie