Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Patelnię grillową, naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
- Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie (mniej więcej 15 minut).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Szaszłyki
Siekamy 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1/2 pęczka kolendry i natki pietruszki i rozcieramy w moździerzu 1 łyżkę kminu. Mięso mielone z szynki, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 posiekane cebule, 1 łyżkę kminku roztartego w moździerzu, 1/2 pęczka posiekanej kolendry i 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 jajo, 2 łyżki soku z cytryny, 80 g bułki tartej wrzucamy do miski. Mieszamy.
Dodajemy pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, świeżo mieloną sól. Ponownie mieszamy. Dodajemy ok. 40 g bułki tartej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Mięso nabijamy na patyczki (wychodzi 12 szaszłyków). Za pomocą papierowego ręcznika natłuszczamy patelnię grillową olejem rzepakowym.
Na podgrzaną patelnię przekładamy szaszłyki (możemy je grillować również na grillu). Mięso chwilę smażymy z obu stron (aż uzyska złoty kolor), następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 6 minut.
Surówka indyjska
Na patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły). Kminek rozcieramy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z 1/2 cytryny, miód. Uprażone orzechy wrzucamy do moździerza i je rozkruszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz. Posiekaną białą kapustę i obraną i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę wrzucamy do miski. Polewamy je winegretem z gorczycą. Całość mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret. Na koniec posypujemy surówkę połową pokruszonych orzechów.
Sos
Do jogurtu dodajemy sok z cytryny (do smaku), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać
Surówkę przekładamy na talerz. Szaszłyki wyciągamy z piekarnika i układamy na surówce. Sos przelewamy do miseczki i dekorujemy pietruszką. Całość dekorujemy orzeszkami.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane szaszłyki z kurczaka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Klops z jajkiem
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Szaszłyki wieprzowe
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Szaszłyki bałkańskie
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Zupa gołąbkowa
- Dal z czerwonej soczewicy
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Wykwintne roladki rybne
- Babeczki leśny mech
- Pesto z papryki
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Pierogi z mięsem
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2019 dni temu
Nie jestem czepialska, ale czy w podanych składnikach nie powinien figurować kmin/kumin, a nie kminek? Wszak to zupełnie różny smak...
odpowiedz
2019 dni temu
W tym przepisie rekomendujemy jednak użycie kminku :)
3769 dni temu
Surówka przepyszna!!!
odpowiedz
3816 dni temu
Do masy mięsnej zamiast kminku dałam kmin rzymski (kumin), a do dipu dałam posiekaną kolendrę. Pycha!
odpowiedz
3865 dni temu
Smaczne tylko w surówce nie dodalem orzeszków
odpowiedz
4003 dni temu
Surówka świetna. Raz robiłam z kminkiem, raz z kuminem. Dodatkowo od siebie posypałam podprażonym sezamem. Przepis poszedł dalej, a i sama też będę powtarzać.
odpowiedz
4148 dni temu
Między kminkiem a kuminem - kminem rzymskim jest znaczna różnica a to chyba raczej ta druga przyprawa jest używana w kuchni indyjskiej :)
odpowiedz
4174 dni temu
Bardzo pyszne szaszłyki. Polecam AS
odpowiedz
4175 dni temu
pyszne bardzo syte... podałem dodatkowo z frytkami i to była już przesada. Proponuję zacząć od surówki żeby przeszła sosem. Polecam
odpowiedz
4178 dni temu
szaszłyki bardzo smaczne wyszły z mięska mielonego Lidlowego,chętnie zjadają je dzieci ,są pyszne i mięciutkie.
odpowiedz
4180 dni temu
MNIAM MNIAM...
odpowiedz
4180 dni temu
om nom nom!
odpowiedz
zobacz wszystkie