zobacz film Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 4 kawałki folii aluminiowej
  • tarkę
  • blachę do pieczenia
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180–190°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na sicie.

Przygotowanie

Udka kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, pozbawiamy kości oraz nadmiaru skóry i układamy na desce skórą do dołu. Niewielkie kawałki delikatnie nacinamy. Udka doprawiamy od strony mięsa odrobiną soli i pieprzu.

Na każdy kawałek kurczaka nakładamy po jednym suszonym pomidorze, następnie doprawiamy suszonym oregano. Na pomidorach układamy również kawałki sera feta o grubości ok. 1 cm, na ser nakładamy kilka listków świeżej mięty.

Tak przygotowane udka zawijamy tak, żeby wszystkie składniki znalazły się wewnątrz mięsa. Każdy kawałek zrolowanego kurczaka obwijamy szczelnie (jak cukierek) kawałkiem folii aluminiowej polanej od wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy kawałki kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.

Podsmażone kawałki kurczaka w foliach przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C (termoobieg)na 25-35 minut.

Placki z cukinii

Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych i startą na tarce o grubych oczkach przekładam do miski. Do cukinii dodajemy ugotowany ryż oraz mąkę. Następnie do składników dodajemy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Na końcu do masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy je na 3-4 minuty.

Następnie sprawdzamy konsystencję, jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę mąki. Na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju słonecznikowego smażymy małe, okrągłe placki z przygotowanej masy. Placki smażymy około 3 minut z każdej strony.

Sos tzatziki

Ogórek obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy na sitko. Posypujemy z wierzchu odrobiną soli, odstawiamy do obciekania, a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Do miski przekładamy jogurt grecki oraz świeżą, posiekaną miętę. Następnie do sosu wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Dodajemy pokrojonego i odcedzonego ogórka oraz pokrojone w drobną kostkę oliwki. Polewamy odrobiną soku z cytryny. Całość mieszamy.

Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 3-5 minut, następnie odcinamy końce folii aluminiowej, a następnie zdejmujemy całą folię. Każdy kawałek kurczaka kroimy na pół.

Jak podawać

Na talerzu układamy placki z cukinii, obok wykładamy sos tzatziki, na sos nakładamy przekrojony na pół kawałek kurczaka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gosia Gosia
    3052 dni temu
    Ja również robiłam same placki. Trochę je zmodyfikowałam, bo jak dla mnie miały za mało wyraźny smak. Dodałam jeszcze fetę i kapary, które uwielbiam. Były naprawdę smaczne. Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3049 dni temu
    Gosiu, doskonały pomysł! :)
  • April April
    3640 dni temu
    Z przepisu robiłam tylko placki i sosik do nich. Jak dla mnie średnie, ale spróbuję ponownie latem z cukinią z ogródka, bo tą kupną obwiniam za taki średni smak, mimo że reszcie rodziny smakowało.

    odpowiedz

  • Mróweczka Mróweczka
    3659 dni temu
    Placki z cukinii super, nie wiedziałam że mogą być tak dobre:)mięso średnie,sos niestety nie miał świeżej mięty zatem do powtórzenia. Ale placki podkreślam rewelacja. Na stałe wejdą do mojego menu.

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3725 dni temu
    Danie smaczne ale bardzo pracochłonne. Dzieciom niestety nie smakowało. Nie skorzystam z niego drugi raz ale tylko ze względu na dłuuuuugi czas przygotowania. Placki z cukinii wolę z drugiego przepisu z Kuchni Lidla. Sos tzatziki - bomba! bardzo dobry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3754 dni temu
    miskal203, bardzo smaczne połączenie :)

    odpowiedz

  • miskal203 miskal203
    3754 dni temu
    Robiłam placki i sos. Rewelacja, polecam bardzo:) do tego zaserwowałam rybkę:)

    odpowiedz

  • Chii Chii
    3759 dni temu
    Przepyszne! Chociaż stwierdzam, że zeszło mi dłużej niż 45 min, mimo tego, że robiłam to z siostrą. ;D Jeśli mam oceniać w skali od 1-10 to daję 8, sos nie przypadł mi do gustu. ^ ^

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3770 dni temu
    pychota ! wyśmienite danie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3782 dni temu
    Drogi Gościu, tak, sugerujemy podwoić składniki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3782 dni temu
    czy jeśli na placki zużywam 2 cukinie to podwajam ilość wszystkich składników na placki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3782 dni temu
    Drogi Gościu, świeże pomidory nie nadają się do faszerowania udek - mają zupełnie inną konsystencję, są wodniste i nie sprawdzą się jako farsz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3782 dni temu
    czy zamiast suszonych pomidorów można dać świeżych?

    odpowiedz

  • kjbak kjbak
    3783 dni temu
    Rewelacja :-) proste do zrobienia :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3784 dni temu
    Patrycjo, oliwki możesz pominąć w sosie. Meffi - Karol po prostu miał więcej ugotowanego ryżu. Ilość podana w przepisie jest prawidłowa.

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    3785 dni temu
    Bardzo dobry przepis, ale mam jedno pytanie - w filmiku p. Karol mówi, żeby do ciasta na placki dodac 1/3 ugotowanego ryżu - a co z resztą ryżu? bo dalej nie ma o tym mowy, w przepisie natomiast napisane jest po prostu, żeby dodac ryż.

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    3786 dni temu
    Dzień dobry, chciałam zapytać czy można zastosować coś innego niż oliwki do sosu, jest jakiś wymiennik?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3787 dni temu
    Dobrý den, včera jsem vyzkoušela PLACKY Z CUKETY - byly VÝBORNÉ. Teď se chystám vyrobit to plněné kuře. Zdravím kuchaře - pana OKRASU :) Monika z České Lípy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3788 dni temu
    Dominiko sądzimy, że w prodiżu danie wyjdzie równie smaczne :)

    odpowiedz

  • Dominika Tomaszewska Dominika Tomaszewska
    3788 dni temu
    Czy można zamiast piekarnika użyć prodiż ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3790 dni temu
    Dzisiaj robiłam, na placki 2 średnie cukinie - wyszło ok.8-9 szt.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3790 dni temu
    Plackowa, przepis na placuszki na 4 porcje znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/placki-z-cukinii-z-wedzonym-boczkiem . Jeśli chcesz wypróbować wersję Okrasy, możesz dostosować odpowiednio proporcje, wzorując się na przepisie Lidla.

    odpowiedz

  • Plackowa Plackowa
    3790 dni temu
    Czy wiadomo ile (tak mniej więcej oczywiście) wychodzi tych placuszków? Chciałam na obiad dla 4 osób zrobić takie placki i nie wiem czy robić z jednej czy z dwóch porcji? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    3791 dni temu
    pyszne lekkie danie :) placuszki najlepsze

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3791 dni temu
    kasienko, w piekarniku bez termoobiegu podwyższamy temperaturę o około 10 stopni.

    odpowiedz

  • kasienka kasienka
    3791 dni temu
    Mam pytanko a jeśli ktos niema piekarnika z termoobiegiem to ustawia również na taką sama temperature????i czas pieczenia taki sam???

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3792 dni temu
    Muszę zrobić, pamiętam placki z cukini z boczkiem wg, waszego przepisu, pyszne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3792 dni temu
    Placki, rewelacja

    odpowiedz

  • Maria Nuckowska Maria Nuckowska
    3792 dni temu
    Smaczne ,tanie i latwe do zrobienia.Prosze o nastepne

    odpowiedz

  • Maja Maja
    3792 dni temu
    świetny przepis, łatwy i pyszny! Idealne na letni obiad, użyłam także piersi z kurczaka do zrobienia roladek- smakuje wyśmielicie !

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!