Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 kawałki folii aluminiowej
- tarkę
- blachę do pieczenia
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180–190°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na sicie.
Przygotowanie
Udka kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, pozbawiamy kości oraz nadmiaru skóry i układamy na desce skórą do dołu. Niewielkie kawałki delikatnie nacinamy. Udka doprawiamy od strony mięsa odrobiną soli i pieprzu.
Na każdy kawałek kurczaka nakładamy po jednym suszonym pomidorze, następnie doprawiamy suszonym oregano. Na pomidorach układamy również kawałki sera feta o grubości ok. 1 cm, na ser nakładamy kilka listków świeżej mięty.
Tak przygotowane udka zawijamy tak, żeby wszystkie składniki znalazły się wewnątrz mięsa. Każdy kawałek zrolowanego kurczaka obwijamy szczelnie (jak cukierek) kawałkiem folii aluminiowej polanej od wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy kawałki kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.
Podsmażone kawałki kurczaka w foliach przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C (termoobieg)na 25-35 minut.
Placki z cukinii
Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych i startą na tarce o grubych oczkach przekładam do miski. Do cukinii dodajemy ugotowany ryż oraz mąkę. Następnie do składników dodajemy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Na końcu do masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy je na 3-4 minuty.
Następnie sprawdzamy konsystencję, jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę mąki. Na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju słonecznikowego smażymy małe, okrągłe placki z przygotowanej masy. Placki smażymy około 3 minut z każdej strony.
Sos tzatziki
Ogórek obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy na sitko. Posypujemy z wierzchu odrobiną soli, odstawiamy do obciekania, a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Do miski przekładamy jogurt grecki oraz świeżą, posiekaną miętę. Następnie do sosu wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Dodajemy pokrojonego i odcedzonego ogórka oraz pokrojone w drobną kostkę oliwki. Polewamy odrobiną soku z cytryny. Całość mieszamy.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 3-5 minut, następnie odcinamy końce folii aluminiowej, a następnie zdejmujemy całą folię. Każdy kawałek kurczaka kroimy na pół.
Jak podawać
Na talerzu układamy placki z cukinii, obok wykładamy sos tzatziki, na sos nakładamy przekrojony na pół kawałek kurczaka.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!
Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (30)
3073 dni temu
Ja również robiłam same placki. Trochę je zmodyfikowałam, bo jak dla mnie miały za mało wyraźny smak. Dodałam jeszcze fetę i kapary, które uwielbiam. Były naprawdę smaczne. Polecam.
odpowiedz
3071 dni temu
Gosiu, doskonały pomysł! :)
3661 dni temu
Z przepisu robiłam tylko placki i sosik do nich. Jak dla mnie średnie, ale spróbuję ponownie latem z cukinią z ogródka, bo tą kupną obwiniam za taki średni smak, mimo że reszcie rodziny smakowało.
odpowiedz
3680 dni temu
Placki z cukinii super, nie wiedziałam że mogą być tak dobre:)mięso średnie,sos niestety nie miał świeżej mięty zatem do powtórzenia. Ale placki podkreślam rewelacja. Na stałe wejdą do mojego menu.
odpowiedz
3746 dni temu
Danie smaczne ale bardzo pracochłonne. Dzieciom niestety nie smakowało. Nie skorzystam z niego drugi raz ale tylko ze względu na dłuuuuugi czas przygotowania. Placki z cukinii wolę z drugiego przepisu z Kuchni Lidla. Sos tzatziki - bomba! bardzo dobry.
odpowiedz
3775 dni temu
miskal203, bardzo smaczne połączenie :)
odpowiedz
3775 dni temu
Robiłam placki i sos. Rewelacja, polecam bardzo:) do tego zaserwowałam rybkę:)
odpowiedz
3780 dni temu
Przepyszne! Chociaż stwierdzam, że zeszło mi dłużej niż 45 min, mimo tego, że robiłam to z siostrą. ;D Jeśli mam oceniać w skali od 1-10 to daję 8, sos nie przypadł mi do gustu. ^ ^
odpowiedz
3791 dni temu
pychota ! wyśmienite danie
odpowiedz
3803 dni temu
Drogi Gościu, tak, sugerujemy podwoić składniki :)
odpowiedz
3803 dni temu
czy jeśli na placki zużywam 2 cukinie to podwajam ilość wszystkich składników na placki?
odpowiedz
3804 dni temu
Drogi Gościu, świeże pomidory nie nadają się do faszerowania udek - mają zupełnie inną konsystencję, są wodniste i nie sprawdzą się jako farsz.
odpowiedz
3804 dni temu
czy zamiast suszonych pomidorów można dać świeżych?
odpowiedz
3804 dni temu
Rewelacja :-) proste do zrobienia :-)
odpowiedz
3806 dni temu
Patrycjo, oliwki możesz pominąć w sosie. Meffi - Karol po prostu miał więcej ugotowanego ryżu. Ilość podana w przepisie jest prawidłowa.
odpowiedz
3806 dni temu
Bardzo dobry przepis, ale mam jedno pytanie - w filmiku p. Karol mówi, żeby do ciasta na placki dodac 1/3 ugotowanego ryżu - a co z resztą ryżu? bo dalej nie ma o tym mowy, w przepisie natomiast napisane jest po prostu, żeby dodac ryż.
odpowiedz
3807 dni temu
Dzień dobry, chciałam zapytać czy można zastosować coś innego niż oliwki do sosu, jest jakiś wymiennik?
odpowiedz
3808 dni temu
Dobrý den, včera jsem vyzkoušela PLACKY Z CUKETY - byly VÝBORNÉ. Teď se chystám vyrobit to plněné kuře. Zdravím kuchaře - pana OKRASU :) Monika z České Lípy
odpowiedz
3810 dni temu
Dominiko sądzimy, że w prodiżu danie wyjdzie równie smaczne :)
odpowiedz
3810 dni temu
Czy można zamiast piekarnika użyć prodiż ?
odpowiedz
3811 dni temu
Dzisiaj robiłam, na placki 2 średnie cukinie - wyszło ok.8-9 szt.
odpowiedz
3812 dni temu
Plackowa, przepis na placuszki na 4 porcje znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/placki-z-cukinii-z-wedzonym-boczkiem . Jeśli chcesz wypróbować wersję Okrasy, możesz dostosować odpowiednio proporcje, wzorując się na przepisie Lidla.
odpowiedz
3812 dni temu
Czy wiadomo ile (tak mniej więcej oczywiście) wychodzi tych placuszków? Chciałam na obiad dla 4 osób zrobić takie placki i nie wiem czy robić z jednej czy z dwóch porcji? Pozdrawiam
odpowiedz
3812 dni temu
pyszne lekkie danie :) placuszki najlepsze
odpowiedz
3813 dni temu
kasienko, w piekarniku bez termoobiegu podwyższamy temperaturę o około 10 stopni.
odpowiedz
3813 dni temu
Mam pytanko a jeśli ktos niema piekarnika z termoobiegiem to ustawia również na taką sama temperature????i czas pieczenia taki sam???
odpowiedz
3813 dni temu
Muszę zrobić, pamiętam placki z cukini z boczkiem wg, waszego przepisu, pyszne :)
odpowiedz
3813 dni temu
Placki, rewelacja
odpowiedz
3813 dni temu
Smaczne ,tanie i latwe do zrobienia.Prosze o nastepne
odpowiedz
3813 dni temu
świetny przepis, łatwy i pyszny! Idealne na letni obiad, użyłam także piersi z kurczaka do zrobienia roladek- smakuje wyśmielicie !
odpowiedz
zobacz wszystkie