Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- sitko
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Przygotowanie
Umyte udka z indyka trybujemy, wycinając główną kość, odcinamy skórę i usuwamy ścięgna (kości, skórę oraz ścięgna możemy wykorzystać do przygotowania rosołu). Następnie mięso kroimy na większe kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy garnek i mięso pieczemy na oliwie z oliwy z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy do miski.
Warzywa korzenne (np. marchewka, seler, pietruszka) kroimy w małą kosteczkę i smażymy na tłuszczu z mięsa. Cebule i czosnek kroimy na duże kawałki i po chwili dodajemy do warzyw. Smażymy razem około 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i krótko smażymy, uważając, żeby przecier się nie spalił. Podlewamy czerwonym winem, chwilę gotujemy i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, dokładnie mieszamy. Wrzucamy z powrotem podsmażone mięso i podlewamy według potrzeby rosołem drobiowym. Przykrywamy pokrywką i krótko gotujemy, po czym wkładamy cały garnek wraz z pokrywką do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180°C i dusimy 1-1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z sosu i przekładamy do miski. Przygotowujemy masło francuskie: mieszamy 1 łyżkę miękkiego masła i 1 łyżkę mąki tortowej. Do sosu dodajemy masło francuskie i dokładnie mieszamy trzepaczką. Doprawiamy tartą skórką z cytryny i pomarańczy, gotujemy około 10-15 minut. Sos przecieramy przez sitko, dodajemy z powrotem do mięsa i podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jak podawać
Duszone udka z indyka z sosem podajemy w większej misce. Jako dodatek pasują pieczone ziemniaki.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.
Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.
Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.
Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- Polędwiczki z suszonymi pomidorami
- Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
- Puszyste ciasto z borówkami
- Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Kurczak w sosie pesto
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
- Zupa rybna z karpia
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
- Tort kanapkowy z pastą jajeczną
- Konfitura z pomidorów z curry
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Dżem z boczku
- Kurczak w boczku z czekoladą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3944 dni temu
PYSZNE! Nistety podana ilość danych składników wymaga modyfikacji, ale pomysł naprawdę świetny. Danie wychodzi wyśmienite (zmniejszyłam ilość wina i bulionu, pokombinowałam też z przyprawami). Gorąco polecam.
odpowiedz
3965 dni temu
masło francuskie oznacza zasmażkę jak rozumiem?
odpowiedz