Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- sitko
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Przygotowanie
Umyte udka z indyka trybujemy, wycinając główną kość, odcinamy skórę i usuwamy ścięgna (kości, skórę oraz ścięgna możemy wykorzystać do przygotowania rosołu). Następnie mięso kroimy na większe kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy garnek i mięso pieczemy na oliwie z oliwy z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy do miski.
Warzywa korzenne (np. marchewka, seler, pietruszka) kroimy w małą kosteczkę i smażymy na tłuszczu z mięsa. Cebule i czosnek kroimy na duże kawałki i po chwili dodajemy do warzyw. Smażymy razem około 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i krótko smażymy, uważając, żeby przecier się nie spalił. Podlewamy czerwonym winem, chwilę gotujemy i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, dokładnie mieszamy. Wrzucamy z powrotem podsmażone mięso i podlewamy według potrzeby rosołem drobiowym. Przykrywamy pokrywką i krótko gotujemy, po czym wkładamy cały garnek wraz z pokrywką do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180°C i dusimy 1-1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z sosu i przekładamy do miski. Przygotowujemy masło francuskie: mieszamy 1 łyżkę miękkiego masła i 1 łyżkę mąki tortowej. Do sosu dodajemy masło francuskie i dokładnie mieszamy trzepaczką. Doprawiamy tartą skórką z cytryny i pomarańczy, gotujemy około 10-15 minut. Sos przecieramy przez sitko, dodajemy z powrotem do mięsa i podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jak podawać
Duszone udka z indyka z sosem podajemy w większej misce. Jako dodatek pasują pieczone ziemniaki.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.
Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.
Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.
Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3967 dni temu
PYSZNE! Nistety podana ilość danych składników wymaga modyfikacji, ale pomysł naprawdę świetny. Danie wychodzi wyśmienite (zmniejszyłam ilość wina i bulionu, pokombinowałam też z przyprawami). Gorąco polecam.
odpowiedz
3987 dni temu
masło francuskie oznacza zasmażkę jak rozumiem?
odpowiedz