
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- sitko
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Przygotowanie
Umyte udka z indyka trybujemy, wycinając główną kość, odcinamy skórę i usuwamy ścięgna (kości, skórę oraz ścięgna możemy wykorzystać do przygotowania rosołu). Następnie mięso kroimy na większe kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy garnek i mięso pieczemy na oliwie z oliwy z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy do miski.
Warzywa korzenne (np. marchewka, seler, pietruszka) kroimy w małą kosteczkę i smażymy na tłuszczu z mięsa. Cebule i czosnek kroimy na duże kawałki i po chwili dodajemy do warzyw. Smażymy razem około 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i krótko smażymy, uważając, żeby przecier się nie spalił. Podlewamy czerwonym winem, chwilę gotujemy i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, dokładnie mieszamy. Wrzucamy z powrotem podsmażone mięso i podlewamy według potrzeby rosołem drobiowym. Przykrywamy pokrywką i krótko gotujemy, po czym wkładamy cały garnek wraz z pokrywką do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180°C i dusimy 1-1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z sosu i przekładamy do miski. Przygotowujemy masło francuskie: mieszamy 1 łyżkę miękkiego masła i 1 łyżkę mąki tortowej. Do sosu dodajemy masło francuskie i dokładnie mieszamy trzepaczką. Doprawiamy tartą skórką z cytryny i pomarańczy, gotujemy około 10-15 minut. Sos przecieramy przez sitko, dodajemy z powrotem do mięsa i podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jak podawać
Duszone udka z indyka z sosem podajemy w większej misce. Jako dodatek pasują pieczone ziemniaki.
Zobacz podobne
przepisy
Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Komentarze (2)
3410 dni temu
PYSZNE! Nistety podana ilość danych składników wymaga modyfikacji, ale pomysł naprawdę świetny. Danie wychodzi wyśmienite (zmniejszyłam ilość wina i bulionu, pokombinowałam też z przyprawami). Gorąco polecam.
odpowiedz
3430 dni temu
masło francuskie oznacza zasmażkę jak rozumiem?
odpowiedz
zobacz wszystkie