Duszone udka z indyka na winie

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrzebujemy

  • sitko

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

Przygotowanie

Umyte udka z indyka trybujemy, wycinając główną kość, odcinamy skórę i usuwamy ścięgna (kości, skórę oraz ścięgna możemy wykorzystać do przygotowania rosołu). Następnie mięso kroimy na większe kawałki, solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy garnek i mięso pieczemy na oliwie z oliwy z każdej strony, aż się zarumieni. Przekładamy do miski.

Warzywa korzenne (np. marchewka, seler, pietruszka) kroimy w małą kosteczkę i smażymy na tłuszczu z mięsa. Cebule i czosnek kroimy na duże kawałki i po chwili dodajemy do warzyw. Smażymy razem około 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i krótko smażymy, uważając, żeby przecier się nie spalił. Podlewamy czerwonym winem, chwilę gotujemy i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, dokładnie mieszamy. Wrzucamy z powrotem podsmażone mięso i podlewamy według potrzeby rosołem drobiowym. Przykrywamy pokrywką i krótko gotujemy, po czym wkładamy cały garnek wraz z pokrywką do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180°C i dusimy 1-1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z sosu i przekładamy do miski. Przygotowujemy masło francuskie: mieszamy 1 łyżkę miękkiego masła i 1 łyżkę mąki tortowej. Do sosu dodajemy masło francuskie i dokładnie mieszamy trzepaczką. Doprawiamy tartą skórką z cytryny i pomarańczy, gotujemy około 10-15 minut. Sos przecieramy przez sitko, dodajemy z powrotem do mięsa i podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Jak podawać

Duszone udka z indyka z sosem podajemy w większej misce. Jako dodatek pasują pieczone ziemniaki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Eskalopki z indyka w papilotce

Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.

Eskalopki z indyka w papilotce

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Indyk z gruszkowym nadzieniem

Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Indyk z gruszkowym nadzieniem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną

Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Podudzia indyka z marchewką

Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Podudzia indyka z marchewką

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    4166 dni temu
    PYSZNE! Nistety podana ilość danych składników wymaga modyfikacji, ale pomysł naprawdę świetny. Danie wychodzi wyśmienite (zmniejszyłam ilość wina i bulionu, pokombinowałam też z przyprawami). Gorąco polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4186 dni temu
    masło francuskie oznacza zasmażkę jak rozumiem?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!