
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W rondlu mieszamy białe wino, miód, 200 ml bulionu drobiowego, 120 g masła i jedną obraną, pozbawioną gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekaną gruszkę. Stawiamy garnek na średnim ogniu i podgrzewamy, aż całość się zagotuje. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy i całość miksujemy za pomocą blendera, aż w glazurze nie będzie grudek. Odstawiamy na bok.
Chleb kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać ok. 5 szklanek) i przesypujemy do dużej miski. Wlewamy mleko i mieszając od czasu do czasu, czekamy, aż chleb nim nasiąknie.
1 gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i drobno siekamy. Dodajemy do chleba. Siekamy jedną cebulę. Na patelni rozgrzewamy 60 g masła i szklimy cebulę, a następnie dodajemy ją do chleba i gruszek. Do miski dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę tymianku. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej glazury i ponownie mieszamy. Miskę z farszem odstawiamy na bok.
Rozgrzewamy piekarnik do 220-240 stopni C. Indyka dokładnie myjemy i suszymy.
220 g masła rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem. Tłuszczem smarujemy dokładnie indyka zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a także pod skórą na piersi. Pozostałą cebulę kroimy w piórka i rozkładamy ją równomiernie na dnie brytfanny. Na cebuli układamy indyka, a następnie faszerujemy go przygotowanym wcześniej nadzieniem. Związujemy nogi indyka sznurkiem, by farsz nie wypadał ze środka.
1l bulionu mieszamy z 1/2 szklanki przygotowanej wcześniej glazury i całość wlewamy na dno brytfanny. Pozostałe gruszki przekrawamy na połówki i układamy je dookoła indyka. Mięso wsadzamy do rozgrzanego piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy indyka w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy jego kilogram). Co 15 minut podlewamy indyka zbierającym się na dnie brytfanny sosem, a średnio co trzeci raz polewamy mięso także odrobiną pozostałej glazury z miodu i wina. Podczas pieczenia co jakiś czas obracamy w piekarniku brytfannę, by indyk równomiernie się upiekł. Gdy indyk jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, z dna naczynia zbieramy sos (około 3 szklanek) i przelewamy do rondla.
Ustawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, całość mieszamy, aż sos będzie gładki i bez grudek. Jeśli chcemy, by sos był gęstszy, dodajemy więcej mąki.
Jak podawać
Indyka podajemy z gotowym sosem.
Komentarze (12)
2225 dni temu
Indyka wkładać do piekarnika piersiami do góry?
odpowiedz
2222 dni temu
Oczywiście :)
2858 dni temu
Kami, średniej wielkości. Przy większym indyku wydłuży się czas jego pieczenia.
odpowiedz
2858 dni temu
Na jak dużego indyka jest to przepis?
odpowiedz
3216 dni temu
mimosa można użyć dowolnego rodzaju chleba, to kwestia osobistych preferencji :)
odpowiedz
3216 dni temu
A czerstwy chleb to jakiego rodzaju, czy tez może wszystko jedno?
odpowiedz
3306 dni temu
Ago, cieszymy się, że smak wynagrodził długi czas przygotowywania indyka :)
odpowiedz
3306 dni temu
bardzo apetyczne, szkoda, żw takie czasochłonne
odpowiedz
3315 dni temu
Polecam bardzo...smaczny,delikatny smak...wcale nie slodki wbrew pozorom...idealny na jakas uroczystosc by zablysnac przed znajomymi i rodzina....:)
odpowiedz
3349 dni temu
Dziewczyny, dziękujemy za Wasze opinie! Mamy nadzieję, że skorzystacie z innych naszych opisów i również podzielicie się wrażeniami :)
odpowiedz
3349 dni temu
Też to danie dzisiaj wykonałam i potwierdzam, że SUPER PYSZNE!
odpowiedz
3351 dni temu
rewelacja!!! w 100% polecam i dziekuję za super przepis :)
odpowiedz
zobacz wszystkie