Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W rondlu mieszamy białe wino, miód, 200 ml bulionu drobiowego, 120 g masła i jedną obraną, pozbawioną gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekaną gruszkę. Stawiamy garnek na średnim ogniu i podgrzewamy, aż całość się zagotuje. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy i całość miksujemy za pomocą blendera, aż w glazurze nie będzie grudek. Odstawiamy na bok.
Chleb kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać ok. 5 szklanek) i przesypujemy do dużej miski. Wlewamy mleko i mieszając od czasu do czasu, czekamy, aż chleb nim nasiąknie.
1 gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i drobno siekamy. Dodajemy do chleba. Siekamy jedną cebulę. Na patelni rozgrzewamy 60 g masła i szklimy cebulę, a następnie dodajemy ją do chleba i gruszek. Do miski dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę tymianku. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej glazury i ponownie mieszamy. Miskę z farszem odstawiamy na bok.
Rozgrzewamy piekarnik do 220-240 stopni C. Indyka dokładnie myjemy i suszymy.
220 g masła rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem. Tłuszczem smarujemy dokładnie indyka zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a także pod skórą na piersi. Pozostałą cebulę kroimy w piórka i rozkładamy ją równomiernie na dnie brytfanny. Na cebuli układamy indyka, a następnie faszerujemy go przygotowanym wcześniej nadzieniem. Związujemy nogi indyka sznurkiem, by farsz nie wypadał ze środka.
1l bulionu mieszamy z 1/2 szklanki przygotowanej wcześniej glazury i całość wlewamy na dno brytfanny. Pozostałe gruszki przekrawamy na połówki i układamy je dookoła indyka. Mięso wsadzamy do rozgrzanego piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy indyka w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy jego kilogram). Co 15 minut podlewamy indyka zbierającym się na dnie brytfanny sosem, a średnio co trzeci raz polewamy mięso także odrobiną pozostałej glazury z miodu i wina. Podczas pieczenia co jakiś czas obracamy w piekarniku brytfannę, by indyk równomiernie się upiekł. Gdy indyk jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, z dna naczynia zbieramy sos (około 3 szklanek) i przelewamy do rondla.
Ustawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, całość mieszamy, aż sos będzie gładki i bez grudek. Jeśli chcemy, by sos był gęstszy, dodajemy więcej mąki.
Jak podawać
Indyka podajemy z gotowym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!
Chili z indykiem
Gulasz w orientalnym stylu? Spróbuj chili z mnóstwem warzyw, mięsem z indyka i jogurtem kolendrowym!
Indyk caprese
Ten przepis na indyka w stylu włoskim to pomysł na szybki i łatwy obiad, który sprawdzi się zarówno na co dzień, gdy chcesz oszczędzić czas, jak i na wyjątkowe okazje.
Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
2912 dni temu
Indyka wkładać do piekarnika piersiami do góry?
odpowiedz
2909 dni temu
Oczywiście :)
3545 dni temu
Kami, średniej wielkości. Przy większym indyku wydłuży się czas jego pieczenia.
odpowiedz
3546 dni temu
Na jak dużego indyka jest to przepis?
odpowiedz
3903 dni temu
mimosa można użyć dowolnego rodzaju chleba, to kwestia osobistych preferencji :)
odpowiedz
3903 dni temu
A czerstwy chleb to jakiego rodzaju, czy tez może wszystko jedno?
odpowiedz
3993 dni temu
Ago, cieszymy się, że smak wynagrodził długi czas przygotowywania indyka :)
odpowiedz
3994 dni temu
bardzo apetyczne, szkoda, żw takie czasochłonne
odpowiedz
4003 dni temu
Polecam bardzo...smaczny,delikatny smak...wcale nie slodki wbrew pozorom...idealny na jakas uroczystosc by zablysnac przed znajomymi i rodzina....:)
odpowiedz
4036 dni temu
Dziewczyny, dziękujemy za Wasze opinie! Mamy nadzieję, że skorzystacie z innych naszych opisów i również podzielicie się wrażeniami :)
odpowiedz
4037 dni temu
Też to danie dzisiaj wykonałam i potwierdzam, że SUPER PYSZNE!
odpowiedz
4039 dni temu
rewelacja!!! w 100% polecam i dziekuję za super przepis :)
odpowiedz
zobacz wszystkie