Indyk z gruszkowym nadzieniem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

W rondlu mieszamy białe wino, miód, 200 ml bulionu drobiowego, 120 g masła i jedną obraną, pozbawioną gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekaną gruszkę. Stawiamy garnek na średnim ogniu i podgrzewamy, aż całość się zagotuje. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy i całość miksujemy za pomocą blendera, aż w glazurze nie będzie grudek. Odstawiamy na bok.

Chleb kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać ok. 5 szklanek) i przesypujemy do dużej miski. Wlewamy mleko i mieszając od czasu do czasu, czekamy, aż chleb nim nasiąknie.

1 gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i drobno siekamy. Dodajemy do chleba. Siekamy jedną cebulę. Na patelni rozgrzewamy 60 g masła i szklimy cebulę, a następnie dodajemy ją do chleba i gruszek. Do miski dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę tymianku. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej glazury i ponownie mieszamy. Miskę z farszem odstawiamy na bok.

Rozgrzewamy piekarnik do 220-240 stopni C. Indyka dokładnie myjemy i suszymy.

220 g masła rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem. Tłuszczem smarujemy dokładnie indyka zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a także pod skórą na piersi. Pozostałą cebulę kroimy w piórka i rozkładamy ją równomiernie na dnie brytfanny. Na cebuli układamy indyka, a następnie faszerujemy go przygotowanym wcześniej nadzieniem. Związujemy nogi indyka sznurkiem, by farsz nie wypadał ze środka.

1l bulionu mieszamy z 1/2 szklanki przygotowanej wcześniej glazury i całość wlewamy na dno brytfanny. Pozostałe gruszki przekrawamy na połówki i układamy je dookoła indyka. Mięso wsadzamy do rozgrzanego piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy indyka w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy jego kilogram). Co 15 minut podlewamy indyka zbierającym się na dnie brytfanny sosem, a średnio co trzeci raz polewamy mięso także odrobiną pozostałej glazury z miodu i wina. Podczas pieczenia co jakiś czas obracamy w piekarniku brytfannę, by indyk równomiernie się upiekł. Gdy indyk jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, z dna naczynia zbieramy sos (około 3 szklanek) i przelewamy do rondla.

Ustawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, całość mieszamy, aż sos będzie gładki i bez grudek. Jeśli chcemy, by sos był gęstszy, dodajemy więcej mąki.

Jak podawać

Indyka podajemy z gotowym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    2912 dni temu
    Indyka wkładać do piekarnika piersiami do góry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2909 dni temu
    Oczywiście :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3545 dni temu
    Kami, średniej wielkości. Przy większym indyku wydłuży się czas jego pieczenia.

    odpowiedz

  • Kami Kami
    3546 dni temu
    Na jak dużego indyka jest to przepis?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3903 dni temu
    mimosa można użyć dowolnego rodzaju chleba, to kwestia osobistych preferencji :)

    odpowiedz

  • mimosa mimosa
    3903 dni temu
    A czerstwy chleb to jakiego rodzaju, czy tez może wszystko jedno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3993 dni temu
    Ago, cieszymy się, że smak wynagrodził długi czas przygotowywania indyka :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3994 dni temu
    bardzo apetyczne, szkoda, żw takie czasochłonne

    odpowiedz

  • Katarzyna Krajcarz Katarzyna Krajcarz
    4003 dni temu
    Polecam bardzo...smaczny,delikatny smak...wcale nie slodki wbrew pozorom...idealny na jakas uroczystosc by zablysnac przed znajomymi i rodzina....:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4036 dni temu
    Dziewczyny, dziękujemy za Wasze opinie! Mamy nadzieję, że skorzystacie z innych naszych opisów i również podzielicie się wrażeniami :)

    odpowiedz

  • Małgosia II Małgosia II
    4037 dni temu
    Też to danie dzisiaj wykonałam i potwierdzam, że SUPER PYSZNE!

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    4039 dni temu
    rewelacja!!! w 100% polecam i dziekuję za super przepis :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!