Ciastka jak jajka sadzone
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Krok 1: Przygotowanie cukru pudru

Do pojemnika miksującego włożyć 250 g cukru i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 8. W razie potrzeby zgarnąć cukier łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie. Przesypać cukier puder do innego naczynia.

Piekarnik rozgrzać do 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2: Przygotowanie i pieczenie biszkoptu

W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wbić jajka, dodać pozostały cukier i cukier waniliowy. Mieszać (z zatkniętą miarką) 5 minut/prędkość 3/37°C. Następnie ubijać (z zatkniętą miarką) 5 minut/prędkość 4.

Dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną i 1 szczyptę soli. Mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Przelać masę biszkoptową na blachę, wygładzić wierzch, piec 8 minut.

Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Krok 3: Wykrawanie i dekorowanie ciastek

Ostrym nożem wyciąć z biszkoptu „jajka sadzone” i ułożyć je na kratce do studzenia ciasta. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny (w razie potrzeby do lukru dodać nieco wody). Tym lukrem posmarować ciastka.

Morele osączyć na sitku. Na każdym ciastku ułożyć po 1 połówce moreli i wcisnąć w wilgotny lukier. Odczekać, aż lukier zaschnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!