Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- foremkę do wycinania ciasteczek w dowolnym kształcie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYCINAMY KSZTAŁTY W CHLEBIE
2 kromki chleba tostowego układamy jedna na drugiej na blacie. Foremką do wycinania ciasteczek, wykrawamy w środku chleba kształt. Środek chleba usuwamy. Tak samo postępujemy z resztą chleba.
KROK 2: SMAŻYMY CHLEB Z JAJKIEM
Szczypiorek siekamy, a pomidorki przekrawamy na pół. Na patelni roztapiamy masło. Chleb układamy na patelni, w środek wbijamy jajko. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu tak długo, aż białko się zetnie. Gotowe grzanki dekorujemy szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Jajka po benedyktyńsku
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.
Jajko zapiekane w bagietce
DG jak zawsze ma świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!
Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
Tosty na słodko? Deser idealny! Wypróbuj połączenia pełnoziarnistego pieczywa z czekoladą i karmelizowanymi owocami.
Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
Chleb maczany w jajku to niezwykle popularna potrawa, która swoimi korzeniami sięga kilku wieków wstecz. To proste, szybkie danie świetnie sprawdza się w roli śniadania, ale nie tylko. Odkryj wraz z nami różne warianty tego smacznego dania!
Chleb w jajku – przepis na szybkie śniadanie
Chleb w jajku to prosta, wiejska potrawa, która gości na stołach od wielu wieków. Z początku potrawę tę przygotowywano poprzez zamoczenie chleba w jajku i usmażeniu, dopiero po jakimś czasie ktoś wpadł na pomysł bardziej awangardowego sposobu podania — jajka wbitego wewnątrz wydrążonej kromki chleba.
Według źródeł pomysł na jajko usmażone w wydrążonym chlebie wziął się z tradycji kulinarnych gospodyń wiejskich z Wielkiej Brytanii. Nie da się jednoznacznie określić daty powstania tego dania, chociaż badacze zgodnie twierdzą, że jest przepis na chleb w jajku, jest starszy niż przypuszczamy.
Z początku potrawa ta była mało znana, a prawdziwą popularność zdobyła dopiero pod koniec XIX wieku wraz z falą brytyjskich imigrantów, którzy podróżowali za ocean w poszukiwaniu lepszego jutra. To właśnie hen za oceanem, w Stanach Zjednoczonych jajko w chlebie oraz chleb moczony i smażony w jajku stały się prawdziwymi hitami i na stałe zagościły w menu śniadaniowym Amerykanów.
Za sprawą wymiany kulturowej, turystów i emigracji chleb z jajkiem zrobiony na patelni stał się ogólnie znaną potrawą, którą często podaje się w restauracjach hotelowych jako jedno z wariantów śniadań. Popularność smażonego chleba moczonego w jajku wcale nie powinna dziwić — jest łatwy do przygotowania i nie zajmuje wiele czasu, co czyni go doskonałym wyborem dla osób prowadzących zabiegany tryb życia.
Niewątpliwą zaletą obydwóch wersji (jajka w chlebie i chleba maczanego w jajku) jest to, że nie potrzeba do tych dań tysiąca składników. Do przyrządzenia, którejś z wersji potrzebujesz jedynie chleba, jajka i masła lub oleju do smażenia, co czyni to danie niezwykle przystępnym cenowo i osiągalnym dla każdego. Zarówno jajko w chlebie, jak i chleb maczany w jajku są świetną bazą do szaleństw kulinarnych — w końcu smak jajka, masła oraz chleba pasuje prawie do wszystkiego.
Jak zrobić chleb smażony w jajku?
Jak zrobić chleb w jajku? Jeśli poszukujesz doskonałego przepisu na chleb w jajku, musisz koniecznie spróbować ten wersji na proste, a zarazem wykwintne jajko w chlebie. Niezwykła prostota tego przepisu przywodzi na myśl posiłki przygotowywane w dzieciństwie przez Babcie. Wolisz coś bardziej tradycyjnego? Spróbuj przygotować klasyczną wersję chleba moczonego w jajku.
Jak zabrać się do przygotowywania przepisu na chleb smażony w jajku? Mamy dla Ciebie kilka porad, które ułatwią Ci jego przygotowanie. Dzięki zebranym przez nas wskazówkom Twój chleb tostowy w jajku zamieni się w wykwintne śniadanie jak z najlepszej, hotelowej restauracji.
Jak się robi chleb w jajku po mistrzowsku? Zacząć należy od samego chleba! Wybierz bochenek dobrej jakości — świeży, ale troszkę twardszy. W USA używa się do tego chleba tostowego, ale równie dobrze możesz wykorzystać do tego także bardziej klasyczny bochenek zrobiony na zakwasie albo bezglutenowy chleb kukurydziany. Do wersji z jajkiem smażonym wewnątrz chleba najlepiej sprawdzi się zwykły, biały chleb pszenny, który powinien być na tyle miękki, by dało się w miarę łatwo kroić przy pomocy szklanki, foremek do ciastek lub noża.
Zanim przejdziesz do smażenia chleba w jajku na patelni, starannie posmaruj ją olejem lub masłem klarowanym, aby zapobiec przyklejaniu się pieczywa i stworzyć warstwę ochronną oddzielającą jajko od powierzchni patelni. Pieczywo smaż na małym ogniu, aby zbyt mocno go nie przypalić. Jeśli przyrządzasz wersję z jajkiem smażonym w chlebie, nie możesz dopuścić do całkowitego ścięcia się jajka — w tej potrawie żółtko powinno być płynne, a białko ścięte.
Chleb w jajku z dodatkami – warianty
Chleb w jajku czy też jajko w chlebie to nie tylko klasyczne śniadanie, ale również potrawa, która może z powodzeniem stać się pysznym lunchem lub kolacją. Chleb w jajku można zrobić na wiele innych sposobów, aniżeli tytułowy przepis. To naprawdę wspaniała potrawa, która dzięki swojej prostocie, daje możliwość dostosowania jej do własnych preferencji i stworzenia kreatywnych połączeń. Jak zrobić chleb w jajku inaczej?
Chleb w jajku z dodatkami można zmodyfikować poprzez zamoczenie kromek w mleku wymieszanym z jajkiem jeszcze przed usmażeniem, tworząc coś na kształt tostu francuskiego z dodatkowym wypełnieniem w postaci płynnego żółtka.
Jakie dodatki można dobrać do chleba smażonego w jajku i mleku? Z racji delikatnie słodkiego posmaku warto zaserwować go na słodko z dodatkiem świeżych owoców, jogurtu, masła orzechowego czy bitej śmietany. W wersji klasycznej, bezmlecznej serwuj go z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw i kremowym sosem holenderskim.
A co dodać do jajka w chlebie? Do tej wersji pasować będzie zarówno zwykły żółty ser i szynka, jak i sos meksykański czy azjatyckie pikle. Spróbuj różnych wariantów i sam wybierz ten, który przypadnie Ci do gustu.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
618 dni temu
kurcze, a co mam zrobić z resztą chleba? wyrzucić? czy co? jak ja nie lubię takich przepisów.
odpowiedz
618 dni temu
Resztę chleba możesz wykorzystać, przygotowując ten przepis Kingi: https://kuchnialidla.pl/jesienna-zapiekanka-no-waste-z-burrata
610 dni temu
zjeść :)
610 dni temu
Zjeść
581 dni temu
zjeść np albo udekorować
568 dni temu
Zjedz