
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Klarujemy masło
Do szerokiego garnka wlewamy dużą ilość wody, dodajemy sól i ocet.
Masło klarujemy – wkładamy do garnka i na małym ogniu roztapiamy. Gdy z masła wydzieli się biała piana, zbieramy ją łyżką. Masło filtrujemy przez ściereczkę, gazę lub sito (więcej informacji znajdziesz tutaj).
Krok 2: Przygotowujemy sos
2 jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek (białka wykorzystujemy w inny sposób lub mrozimy do ponownego wykorzystania). Żółtko, musztardę i 1-2 łyżki wody ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Dolewamy cienkim strumieniem letnie masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3: Gotujemy jajka w koszulce
Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy i dobrze osączamy (więcej o takim sposobie gotowania jajek przeczytasz tutaj).
Tosty smarujemy masłem, opiekamy. Na każdym toście układamy szynkę, jajko i polewamy sosem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledź w oleju
- Przekąski sylwestrowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)