Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Klarujemy masło
Do szerokiego garnka wlewamy dużą ilość wody, dodajemy sól i ocet.
Masło klarujemy – wkładamy do garnka i na małym ogniu roztapiamy. Gdy z masła wydzieli się biała piana, zbieramy ją łyżką. Masło filtrujemy przez ściereczkę, gazę lub sito (więcej informacji znajdziesz tutaj).
Krok 2: Przygotowujemy sos
2 jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek (białka wykorzystujemy w inny sposób lub mrozimy do ponownego wykorzystania). Żółtko, musztardę i 1-2 łyżki wody ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Dolewamy cienkim strumieniem letnie masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3: Gotujemy jajka w koszulce
Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy i dobrze osączamy (więcej o takim sposobie gotowania jajek przeczytasz tutaj).
Tosty smarujemy masłem, opiekamy. Na każdym toście układamy szynkę, jajko i polewamy sosem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Jajka zapiekane w szynce
Pomysłowy sposób na serwowanie jajek, który sprawdzi się na niejednym śniadaniu lub przyjęciu. Wszyscy będą zachwyceni!
Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.
Jajka po hiszpańsku
Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Jajka zapiekane w formie na muffiny
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Owsianka z musem jabłkowym
- Croque monsieur z serem gouda
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Kanapki śniadaniowe
- Puszyste bułeczki z sałatką
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Pieczona biała kiełbasa
- Hummus grzybowy
- Francuskie tosty z boczkiem i serem
- Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
- Comber z jelenia
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Wieniec wielkanocny
- Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Gulasz z jelenia z kaszą
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Monogram cake
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)