![Jajka po benedyktyńsku Jajka po benedyktyńsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/98aa723a6387-54ca6b2cfd-Jajka-po-benedyktynsku.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Klarujemy masło
Do szerokiego garnka wlewamy dużą ilość wody, dodajemy sól i ocet.
Masło klarujemy – wkładamy do garnka i na małym ogniu roztapiamy. Gdy z masła wydzieli się biała piana, zbieramy ją łyżką. Masło filtrujemy przez ściereczkę, gazę lub sito (więcej informacji znajdziesz tutaj).
Krok 2: Przygotowujemy sos
2 jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek (białka wykorzystujemy w inny sposób lub mrozimy do ponownego wykorzystania). Żółtko, musztardę i 1-2 łyżki wody ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Dolewamy cienkim strumieniem letnie masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 3: Gotujemy jajka w koszulce
Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy i dobrze osączamy (więcej o takim sposobie gotowania jajek przeczytasz tutaj).
Tosty smarujemy masłem, opiekamy. Na każdym toście układamy szynkę, jajko i polewamy sosem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Jajka zapiekane w szynce
Pomysłowy sposób na serwowanie jajek, który sprawdzi się na niejednym śniadaniu lub przyjęciu. Wszyscy będą zachwyceni!
![Jajka zapiekane w szynce](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/55297f0cdddf-78840a736b-jajka zapiekane w szynce.webp)
Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.
![Faszerowane jajka z pistacjami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f2fc3d561aa5-bb80ccbafd-faszerowane jajka z pistacjami logo.webp)
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.
![Jajka faszerowane awokado](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1bc2e84a0e44-b3bc2996fd-dab5156bda-KW_51_jajka_faszerowane_awokado_PL_13767_S_45720_960x540_RL.webp)
Jajka po hiszpańsku
Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.
![Jajka po hiszpańsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0f4137dff843-f25cc435a0-Jajka_po_hiszpansku_KW_31_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Jajka zapiekane w formie na muffiny
- Jajka w sosie bazyliowym z purée
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Owsianka z musem jabłkowym
- Croque monsieur z serem gouda
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Kanapki śniadaniowe
- Puszyste bułeczki z sałatką
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Pieczona biała kiełbasa
- Hummus grzybowy
- Francuskie tosty z boczkiem i serem
- Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
- Comber z jelenia
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Wieniec wielkanocny
- Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Ciastka pisanki
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Gulasz z jelenia z kaszą
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Monogram cake
Komentarze (0)