Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy

Krok 1: SMAŻYMY TOSTY

Śmietankę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon miksujemy. W tak przygotowanej mieszance namaczamy chleb tostowy i z obu stron smażymy go na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Usmażone tosty odkładamy na ręcznik papierowy.

Krok 2: KARMELIZUJEMY OWOCE

Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy umyte, pokrojone na cząstki morele lub brzoskwinie. Karmelizujemy przez minutę. Dodajemy sok i olej kokosowy. Owoce karmelizujemy z obu stron.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Krem powinien mieć gładką konsystencję.

Krok 4: PODAJEMY TOSTY

Grzanki podajemy z kremem czekoladowym i gorącymi karmelizowanymi owocami. Dekorujemy pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ana Ana
    1209 dni temu
    Jakie pieczywo nada się do tego najlepiej?

    odpowiedz


Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami — pomysł na doskonałe śniadanie

Tosty francuskie, oryginalnie nazywane „le pain perdu” (w wolnym tłumaczeniu „stracony chleb”), to jedna z klasycznych potraw śniadaniowych. Chociaż nazwa jasno nawiązuje do francuskiej tradycji gotowania, to tosty francuskie wcale nie pochodzą z Francji. Pierwsze wzmianki o smażonym chlebie maczanym w mleku i jajku pochodzą z V wieku p.n.e. z terenów Cesarstwa Rzymskiego. Potrawa ta była formą wykorzystania czerstwego chleba, którą stosowano wśród nizin społecznych.

Maczane i smażone tosty po czasie stały się ulubionym śniadaniem strudzonych żołnierzy i to za ich sprawą, przepis na tosty francuskie trafił na tereny podbijanych przez Rzymian państw. Przepis na to pyszne danie szybko zdobył serca mieszkańców podbitych ziem, w szczególności Brytyjczyków i Francuzów. Wraz z upływem czasu tosty francuskie, czy le pain perdu, znalazły swoje miejsce w tradycji kulinarnej (szczególnie Bretanii), stając się jednym z najbardziej popularnych tam dań. Dziś tosty francuskie w wersji na słodko i wytrawnie zjesz w każdym możliwym zakątku Ziemi — od Paryża poprzez Londyn aż po Tokio.

Klasyczne tosty francuskie przyrządza się poprzez zamoczenie czerstwego chleba w mleku i jajkach i usmażenie go. Niektóre przepisy zawierają także przyprawy takie jak sól i pieprz, cynamon, wanilię lub cukier — dzięki tym dodatkom tosty nabierają więcej smaku i charakteru. Wraz z Pawłem Małeckim przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na tosty francuskie na słodko z dodatkiem karmelizowanych owoców (moreli i brzoskwiń).

Karmelizowanie owoców i dodanie ich do francuskich tostów na słodko wynosi tę potrawę na zupełnie inny poziom. Do naszego przepisu dodaliśmy także krem czekoladowy i pistacje, aby nadać tostom jeszcze więcej smaku. Jeśli masz ochotę, możesz zmodyfikować nasz przepis i wybrać do tostów inne dodatki np. świeże truskawki, dżem, kremowy serek waniliowy, sos angielski lub orzechy laskowe. Gwarantujemy, że jak raz spróbujesz takiego śniadania, to nie będziesz chciał jeść nic innego przez najbliższe tygodnie!

Jak zrobić tosty francuskie na słodko?

Jak zrobić pyszne tosty francuskie, które będą smakować jak z najlepszej restauracji? Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, jeśli ma się odpowiedni przepis, dobre składniki i odrobinę cierpliwości. Cały proces przygotowania tostów francuskich (obojętnie czy na słodko, czy wersji wytrawnej z jajkiem) należy rozpocząć od wybrania pieczywa i przygotowania mieszanki jajecznej.

Chociaż pierwotnie tosty francuskie były sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba, to wcale nie oznacza, że i Ty musisz używać takiego pieczywa. W przepisie Pawła Małeckiego znajdziesz chleb wieloziarnisty, ale może to być także chałka lub bagietka. Wybrane pieczywo pokrój na plastry grubości od 2,5 do 4 cm i zamocz w jajku i mleku.

Dobra mieszanka jajeczna do tostów powinna składać się z mleka i ubitych jajek — te dwa składniki wystarczą do uzyskania pysznych tostów. Chcesz nadać tostom wyjątkowego smaku i zrobić to profesjonalista? Do mleka dodaj cukier, wanilię, szczyptę soli i cynamon oraz odrobinę brandy, rumu bądź likieru pomarańczowego. Pieczywo powinno być dobrze nasączone, ale nie wolno zostawić go w mieszance na zbyt długo. Z miękkiej, rozpadającej się kromki tostów raczej nie będzie.

Zamoczone kromki wrzuć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem klarowanym lub olejem np. kokosowym. Upewnij się, że patelnia jest dobrze rozgrzana, ale nie przesadzaj z temperaturą, by kromki się za szybko nie spaliły. Tosty smaż z jednej i drugiej strony do momentu zezłocenia. Nie zapomnij o dodawaniu dodatkowej porcji masła lub oleju przed smażeniem kolejnej kromki, a po usmażeniu odsącz pieczywo z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe tosty serwuj z wybranymi przez siebie dodatkami. W naszym przepisie na tosty francuskie na słodko znajdziesz karmelizowane brzoskwinie i morele, ale wcale nie musisz ich używać. Skarmelizuj dowolne owoce — śliwki, wiśnie, jabłka albo wybierz znacznie prostsze połączenie np. ulubioną konfiturę, masło orzechowe lub syrop klonowy. Wybór składników zostawiamy Ci i życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!