Morele - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.
Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.
Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!
PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Pasta na bazie koziego sera podawana z krakersami to łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Świetnie się sprawdzi na każdej imprezie!
Pieczone batony idealne po treningu
Przygotuj domowe batoniki proteinowe, które będą idealną przekąską po treningu. Ciecierzyca, płatki owsiane, suszone owoce i kilka aromatycznych składników sprawią, że zyskasz energię do dalszego działania.
Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!
Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.
Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!
Koktajl odżywczy z bananem
Zaspokoi niewielki głód i doda energii na cały dzień! Odżywczy koktajl z bananem i marakują świetnie sprawdzi się w roli lekkiego śniadania lub lunchu. Spróbuj!
Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.
Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem i owocami. Spróbuj i daj się przekonać!
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!
Czy morele są kaloryczne?
Kaloryczność moreli zależy przede wszystkim od postaci, w której występują. Dodatkowo, postać spożywanych owoców wpływa również na wysokość ich indeksu glikemicznego:
- morele świeże – IG = 30, czyli niski
- morele suszone – IG = 40, czyli średni
- morele z puszki – IG = 60, czyli wysoki
Ile kalorii mają morele?
Zdecydowanie bardziej kaloryczne są morele suszone – 100 g to bowiem aż 280 kcal. Morele świeże natomiast w 100 g zawierają zaledwie 47 kcal, dlatego zdecydowanie zaleca się spożywanie właśnie tych świeżych.
Czy morele suszone tuczą?
Suszone morele nie zawierają wody, dlatego stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych i minerałów. Należy jednak pamiętać, że są one zdecydowanie bardziej kaloryczne niż te świeże, dlatego powinniśmy kontrolować ich ilość, jaką spożywamy. Zjedzone po treningu nie wyrządzą szkody organizmowi, wręcz przeciwnie – wspomogą przemianę materii. Jeśli jednak zajadamy się nimi na co dzień, a zależy nam na spaleniu tkanki tłuszczowej, nie przesadzajmy z ich ilością!
Ile kalorii mają suszone morele?
W 100 g suszonych moreli znajduje się aż 280 kcal.
Co można zrobić z moreli?
Morele można serwować na różne sposoby, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Przygotujesz z nich pyszne przekąski, np. morele z aksamitnym serkiem i pistacjami, konfiturę morelowo-miodową lub pikantne kulki z morelami, wyśmienite desery, np. galette z morelami i rozmarynem, ciasto migdałowe z morelami lub ciasto z morelami i suszoną żurawiną, a także dania główne, np. piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami, kolorowe szaszłyki warzywne z morelami lub wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na dania lub ciasta z morelami, koniecznie zajrzyj tutaj.
Jak suszyć morele?
Najprostszym sposobem jest wykorzystanie do tego celu specjalnej suszarki do warzyw. Jeśli jednak nie posiadamy takiego urządzenia, z powodzeniem możemy zastąpić je piekarnikiem. Przed suszeniem morele należy sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 45-50°C (termoobieg). Pod koniec suszenia temperaturę podnosimy do 60°C. Co pewien czas morele odwracamy na drugą stronę. Pamiętajmy, aby podczas suszenia owoców drzwi piekarnika były uchylone, dzięki czemu woda z owoców swobodnie odparuje. Jak długo powinien trwać proces suszenia? Morele suszymy tak długo, aż wyparuje z nich cała woda, sok przestanie wypływać, a miąższ stanie się elastyczny, czyli około 3-4 godzin. Suszone morele możemy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nawet przez kilka miesięcy.
Morele to bardzo wartościowe owoce, które mogą stanowić pyszną przekąskę, ale z powodzeniem możemy je wykorzystywać również do przygotowania rozmaitych potraw.