Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser/malakser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Orzechy laskowe drobno mielemy. Zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem, solą, żółtkiem i zimnym masłem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Kroimy morele
Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Czekoladę siekamy. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły obrywamy i siekamy.
Krok 3: Pieczemy galette
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na duży owalny placek (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm), oprószając lekko mąką. Wkładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę. Posypujemy czekoladą i rozmarynem i układamy morele, zostawiając naokoło ok. 4 cm wolnej krawędzi. Krawędź ciasta delikatnie składamy do wewnątrz – na owoce. Morele posypujemy cukrem. Galette pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 35-40 minut aż do zarumienienia. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!
Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Słoneczna tarta brzoskwiniowa
- Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Jajka po rosyjsku
- Ciasto migdałowe z morelami
- Tarta tatin z morelami
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Kremówki
- Trufle dyniowe z białą czekoladą
- Tort Bellini
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Muffiny z wiśniami
- Ciasto czekoladowa chmura
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Syrop piernikowy
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Carpaccio z kalarepy
- Żeberka z tempehu
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Zapiekanki w stylu meksykańskim
- Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
- Gulasz z jelenia
- Koktajl odbudowujący – orzechowo-czekoladowy
- Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
- Coq au vin – kurczak duszony w winie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)