
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser/malakser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Orzechy laskowe drobno mielemy. Zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem, solą, żółtkiem i zimnym masłem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Kroimy morele
Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Czekoladę siekamy. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły obrywamy i siekamy.
Krok 3: Pieczemy galette
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na duży owalny placek (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm), oprószając lekko mąką. Wkładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę. Posypujemy czekoladą i rozmarynem i układamy morele, zostawiając naokoło ok. 4 cm wolnej krawędzi. Krawędź ciasta delikatnie składamy do wewnątrz – na owoce. Morele posypujemy cukrem. Galette pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 35-40 minut aż do zarumienienia. Studzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)