
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser/malakser
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Orzechy laskowe drobno mielemy. Zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem, solą, żółtkiem i zimnym masłem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 2: Kroimy morele
Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Czekoladę siekamy. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły obrywamy i siekamy.
Krok 3: Pieczemy galette
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na duży owalny placek (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm), oprószając lekko mąką. Wkładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę. Posypujemy czekoladą i rozmarynem i układamy morele, zostawiając naokoło ok. 4 cm wolnej krawędzi. Krawędź ciasta delikatnie składamy do wewnątrz – na owoce. Morele posypujemy cukrem. Galette pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 35-40 minut aż do zarumienienia. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sos tzatziki
- Duszone żeberka – przepis
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Risotto z kurczakiem
- Risotto z warzywami
- Gnocchi dyniowe
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Chlebek bananowy
- Tort lodowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Chłodnik z botwiny
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)