zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę do tarty o średnicy 21 cm z wyjmowanym dnem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół

Krok 1: Pieczemy spód

Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy budyń

W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Dekorujemy tartę

Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    244 dni temu
    Ciasto wyszlo pyszne, jednak krem jest zbyt rzadki. Jak dodałam mąkę ziemniaczaną, to budyń się zważył, wiec zblendowałam go. Czy to mogło spowodować, że krem jest zbyt płynny? Czy można dodać nasępnym razem żelatynę, żeby budyń miał odpowiednią konsystencję?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    244 dni temu
    Drogi Gościu, rzeczywiście gdy budyń się zważy, można go zmiksować, jednak ta zasada działa tylko w przypadku budyniu, który zawiera masło. Gdy budyń się zważy, najlepiej wstawić go nad garnek z gotującą się wodą i cały czas mieszać - pod wpływem ciepła, krem stanie się jednolity. Natomiast zbyt płynny budyń, można wstawić do lodówki, gdy się schłodzi, powinien mieć bardziej zwartą konsystencję. Oczywiście, jeśli nie zależy Ci na tym, by budyń był wegański, możesz do niego dodać żelatynę :)
  • Gość Gość
    225 dni temu
    Z żelatyną nie będzie to chyba ciasto wegańskie.
  • Gość Gość
    21 dni temu
    Jeśli dodasz żelatynę tarta nie będzie juz wegańska:(
  • Gość Gość
    18 dni temu
    Żelatyna nie jest wegańska.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Podaliśmy w komentarzu powyżej możliwe rozwiązania. Zaznaczyliśmy, że jeśli komuś nie zależy na tym, by przepis był wegański (bo są i tacy :) ), możedodać żelatynę. Sprawdzi się tu również agar. Pozdrawiamy!
  • Vinga Vinga
    315 dni temu
    Super przepis! Szukam wegańskich przepisów, bo karmię piersią, a u mojego synka zdiagnozowano skazę białkową. Dzięki Twoim naleśnikom jestem dużo szczęśliwszą osobą. Do pełni szczęścia brakuje mi już tylko jogurów owocowych. Wsklepie dostępne są tylko sojowe ( niestety na soje też ma uczulenie) . Może masz jakiś pomysł na jogurt owocowy na bazie mleka kokosowego albo owsianego? Oprócz tego chętnie spróbowałabym jeszcze wegańskiej panna cotty w twoim wydaniu i jakiegos ciasta biszkoptowego z galaretką wegańską! Pozdrawiam serdecznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    317 dni temu
    Witam, czym możemy zastąpić migdały? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    316 dni temu
    Możesz zmielić inne orzechy :)
  • Ania Ania
    317 dni temu
    Tarta z malinami cudo!!! Wyczaruj dla mnie ciasto czekoladowe bez mąki pszennej 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    316 dni temu
    Polecamy brownie z buraków! https://kuchnialidla.pl/product/brownie-z-burakow

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram