zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę do tarty o średnicy 21 cm z wyjmowanym dnem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół

Krok 1: Pieczemy spód

Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy budyń

W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Dekorujemy tartę

Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Vinga Vinga
    14 dni temu
    Super przepis! Szukam wegańskich przepisów, bo karmię piersią, a u mojego synka zdiagnozowano skazę białkową. Dzięki Twoim naleśnikom jestem dużo szczęśliwszą osobą. Do pełni szczęścia brakuje mi już tylko jogurów owocowych. Wsklepie dostępne są tylko sojowe ( niestety na soje też ma uczulenie) . Może masz jakiś pomysł na jogurt owocowy na bazie mleka kokosowego albo owsianego? Oprócz tego chętnie spróbowałabym jeszcze wegańskiej panna cotty w twoim wydaniu i jakiegos ciasta biszkoptowego z galaretką wegańską! Pozdrawiam serdecznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    15 dni temu
    Witam, czym możemy zastąpić migdały? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Możesz zmielić inne orzechy :)
  • Ania Ania
    16 dni temu
    Tarta z malinami cudo!!! Wyczaruj dla mnie ciasto czekoladowe bez mąki pszennej 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Polecamy brownie z buraków! https://kuchnialidla.pl/product/brownie-z-burakow

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram