Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 21 cm z wyjmowanym dnem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół
Krok 1: Pieczemy spód
Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy budyń
W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Dekorujemy tartę
Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.
Cynamonowe tosty z chałki
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
1095 dni temu
Czy można zastąpić wiórki kokosowe np płatkami owsianymi trochę zmielonymi ?
odpowiedz
1095 dni temu
Tak, jak najbardziej można je zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi :)
1378 dni temu
-->JAK URATOWAĆ TO CIASTO Mi również wyszło sypkie, dlatego dodałam do niego 2 zblendowane banany i mąkę aż miało konsystencję ciasta, które da się uformować na formie. Wyszło bardzo dobre! Mąka może być bezglutenowa.
odpowiedz
1642 dni temu
Niestety- wielka wtopa. Dobrze, że robiłam na tortownicy, bo spód jest totalnie sypki i gorzki, nie wiem w ogóle po co było pieczenie go, bo składniki nie mają jak się połączyć i tak. Budyń to galareta z mleka, składniki wychodzą bardzo drogo a ciasto jako całość wychodzi bardzo słabe...
odpowiedz
1647 dni temu
Zrobiłam, ale spód jest bardzo sypki :(
odpowiedz
1652 dni temu
Witam Czym można zastąpić olej kokosowy?
odpowiedz
1651 dni temu
Jeśli nie zależy Ci, by przepis pozostał wegański, możesz użyć masła. Jeśli chcesz uzyskać w pełni wegańskie ciasto, dodaj oliwę z oliwek lub inny olej roślinny, który akurat masz w kuchni.
1685 dni temu
Próbowałam zrobić dwa razy. Za pierwszym razem wyszedł smaczny budyń tylko za mało?? , ale spód kompletnie się rozsypał, za drugim razem spód nadal był sypki i dodatkowo z budyniu zrobił się glut. Chyba z proporcjami coś jest nie tak i pewnie osoby, które gotować potrafią, to sobie z tym radzą, a dla laika kuchennego przepis się nie nadaje.
odpowiedz
1722 dni temu
Wiórki kokosowe można zastąpić mąką kokosową? jak tak to w jakiej proporcji
odpowiedz
1721 dni temu
Możesz zastąpić wiórki kokosowe taką samą ilością mąki kokosowej.
1720 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :*
1913 dni temu
30 min.? 180 stopni? całe ciasto przez to mi się spaliło! :( a w budyniu powstały gluty!
odpowiedz
1913 dni temu
Piekłaś z opcją grzania góra-dół? Każdy z piekarników grzeje inaczej. Warto obserwować ciasta w trakcie pieczenia i dostosowywać czas. Jeśli chodzi o budyń - trzeba go nieustannie mieszać, po wlaniu mieszaniny mąki i wody. W innym wypadku powstaną nierozmieszane grudki.
2295 dni temu
super do powtórzenia a to u mnie rzadko się zdarza :))
odpowiedz
2615 dni temu
Ciasto wyszlo pyszne, jednak krem jest zbyt rzadki. Jak dodałam mąkę ziemniaczaną, to budyń się zważył, wiec zblendowałam go. Czy to mogło spowodować, że krem jest zbyt płynny? Czy można dodać nasępnym razem żelatynę, żeby budyń miał odpowiednią konsystencję?
odpowiedz
2615 dni temu
Drogi Gościu, rzeczywiście gdy budyń się zważy, można go zmiksować, jednak ta zasada działa tylko w przypadku budyniu, który zawiera masło. Gdy budyń się zważy, najlepiej wstawić go nad garnek z gotującą się wodą i cały czas mieszać - pod wpływem ciepła, krem stanie się jednolity. Natomiast zbyt płynny budyń, można wstawić do lodówki, gdy się schłodzi, powinien mieć bardziej zwartą konsystencję. Oczywiście, jeśli nie zależy Ci na tym, by budyń był wegański, możesz do niego dodać żelatynę :)
2595 dni temu
Z żelatyną nie będzie to chyba ciasto wegańskie.
2391 dni temu
Jeśli dodasz żelatynę tarta nie będzie juz wegańska:(
2388 dni temu
Żelatyna nie jest wegańska.
2386 dni temu
Podaliśmy w komentarzu powyżej możliwe rozwiązania. Zaznaczyliśmy, że jeśli komuś nie zależy na tym, by przepis był wegański (bo są i tacy :) ), możedodać żelatynę. Sprawdzi się tu również agar. Pozdrawiamy!
2686 dni temu
Super przepis! Szukam wegańskich przepisów, bo karmię piersią, a u mojego synka zdiagnozowano skazę białkową. Dzięki Twoim naleśnikom jestem dużo szczęśliwszą osobą. Do pełni szczęścia brakuje mi już tylko jogurów owocowych. Wsklepie dostępne są tylko sojowe ( niestety na soje też ma uczulenie) . Może masz jakiś pomysł na jogurt owocowy na bazie mleka kokosowego albo owsianego? Oprócz tego chętnie spróbowałabym jeszcze wegańskiej panna cotty w twoim wydaniu i jakiegos ciasta biszkoptowego z galaretką wegańską! Pozdrawiam serdecznie!
odpowiedz
2320 dni temu
W Lidlu jest jogurt kokosowy szkoda że slodzony cukrzem. Jogurt z owocami jest sam w sobie słodki. Słodzę ksylitolem brzozowym więc z oferty Lidla nie mogę skorzystać. Ostatnio pokazał się naturalny ale nie kupowałam i nie wiem co jest w składzie. Budyń na mleku kokos gotuję z mąki z tapioki i nigdy mi się nie zwarzyl. Nie używam mąki ziemniaczanej ze względu na skrobię.
2687 dni temu
Witam, czym możemy zastąpić migdały? Pozdrawiam!
odpowiedz
2687 dni temu
Możesz zmielić inne orzechy :)
2688 dni temu
Tarta z malinami cudo!!! Wyczaruj dla mnie ciasto czekoladowe bez mąki pszennej 😊
odpowiedz
2687 dni temu
Polecamy brownie z buraków! https://kuchnialidla.pl/brownie-z-burakow
2337 dni temu
na mące ziemniaczanej piękne wyrasta i jest pyszne :)
zobacz wszystkie