zobacz film Wegańska tarta z malinami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę do tarty o średnicy 21 cm z wyjmowanym dnem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C, z funkcją grzania góra-dół

Krok 1: Pieczemy spód

Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy budyń

W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Dekorujemy tartę

Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    1095 dni temu
    Czy można zastąpić wiórki kokosowe np płatkami owsianymi trochę zmielonymi ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1095 dni temu
    Tak, jak najbardziej można je zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi :)
  • Paulina Paulina
    1378 dni temu
    -->JAK URATOWAĆ TO CIASTO Mi również wyszło sypkie, dlatego dodałam do niego 2 zblendowane banany i mąkę aż miało konsystencję ciasta, które da się uformować na formie. Wyszło bardzo dobre! Mąka może być bezglutenowa.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1642 dni temu
    Niestety- wielka wtopa. Dobrze, że robiłam na tortownicy, bo spód jest totalnie sypki i gorzki, nie wiem w ogóle po co było pieczenie go, bo składniki nie mają jak się połączyć i tak. Budyń to galareta z mleka, składniki wychodzą bardzo drogo a ciasto jako całość wychodzi bardzo słabe...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1647 dni temu
    Zrobiłam, ale spód jest bardzo sypki :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1652 dni temu
    Witam Czym można zastąpić olej kokosowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1651 dni temu
    Jeśli nie zależy Ci, by przepis pozostał wegański, możesz użyć masła. Jeśli chcesz uzyskać w pełni wegańskie ciasto, dodaj oliwę z oliwek lub inny olej roślinny, który akurat masz w kuchni.
  • Anna Anna
    1685 dni temu
    Próbowałam zrobić dwa razy. Za pierwszym razem wyszedł smaczny budyń tylko za mało?? , ale spód kompletnie się rozsypał, za drugim razem spód nadal był sypki i dodatkowo z budyniu zrobił się glut. Chyba z proporcjami coś jest nie tak i pewnie osoby, które gotować potrafią, to sobie z tym radzą, a dla laika kuchennego przepis się nie nadaje.

    odpowiedz

  • sylamakota@wp.pl [email protected]
    1722 dni temu
    Wiórki kokosowe można zastąpić mąką kokosową? jak tak to w jakiej proporcji

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1721 dni temu
    Możesz zastąpić wiórki kokosowe taką samą ilością mąki kokosowej.
  • sylamakota@wp.pl [email protected]
    1720 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :*
  • Kam Kam
    1913 dni temu
    30 min.? 180 stopni? całe ciasto przez to mi się spaliło! :( a w budyniu powstały gluty!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1913 dni temu
    Piekłaś z opcją grzania góra-dół? Każdy z piekarników grzeje inaczej. Warto obserwować ciasta w trakcie pieczenia i dostosowywać czas. Jeśli chodzi o budyń - trzeba go nieustannie mieszać, po wlaniu mieszaniny mąki i wody. W innym wypadku powstaną nierozmieszane grudki.
  • Gość Gość
    2295 dni temu
    super do powtórzenia a to u mnie rzadko się zdarza :))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2615 dni temu
    Ciasto wyszlo pyszne, jednak krem jest zbyt rzadki. Jak dodałam mąkę ziemniaczaną, to budyń się zważył, wiec zblendowałam go. Czy to mogło spowodować, że krem jest zbyt płynny? Czy można dodać nasępnym razem żelatynę, żeby budyń miał odpowiednią konsystencję?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2615 dni temu
    Drogi Gościu, rzeczywiście gdy budyń się zważy, można go zmiksować, jednak ta zasada działa tylko w przypadku budyniu, który zawiera masło. Gdy budyń się zważy, najlepiej wstawić go nad garnek z gotującą się wodą i cały czas mieszać - pod wpływem ciepła, krem stanie się jednolity. Natomiast zbyt płynny budyń, można wstawić do lodówki, gdy się schłodzi, powinien mieć bardziej zwartą konsystencję. Oczywiście, jeśli nie zależy Ci na tym, by budyń był wegański, możesz do niego dodać żelatynę :)
  • Gość Gość
    2595 dni temu
    Z żelatyną nie będzie to chyba ciasto wegańskie.
  • Gość Gość
    2391 dni temu
    Jeśli dodasz żelatynę tarta nie będzie juz wegańska:(
  • Gość Gość
    2388 dni temu
    Żelatyna nie jest wegańska.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2386 dni temu
    Podaliśmy w komentarzu powyżej możliwe rozwiązania. Zaznaczyliśmy, że jeśli komuś nie zależy na tym, by przepis był wegański (bo są i tacy :) ), możedodać żelatynę. Sprawdzi się tu również agar. Pozdrawiamy!
  • Vinga Vinga
    2686 dni temu
    Super przepis! Szukam wegańskich przepisów, bo karmię piersią, a u mojego synka zdiagnozowano skazę białkową. Dzięki Twoim naleśnikom jestem dużo szczęśliwszą osobą. Do pełni szczęścia brakuje mi już tylko jogurów owocowych. Wsklepie dostępne są tylko sojowe ( niestety na soje też ma uczulenie) . Może masz jakiś pomysł na jogurt owocowy na bazie mleka kokosowego albo owsianego? Oprócz tego chętnie spróbowałabym jeszcze wegańskiej panna cotty w twoim wydaniu i jakiegos ciasta biszkoptowego z galaretką wegańską! Pozdrawiam serdecznie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2320 dni temu
    W Lidlu jest jogurt kokosowy szkoda że slodzony cukrzem. Jogurt z owocami jest sam w sobie słodki. Słodzę ksylitolem brzozowym więc z oferty Lidla nie mogę skorzystać. Ostatnio pokazał się naturalny ale nie kupowałam i nie wiem co jest w składzie. Budyń na mleku kokos gotuję z mąki z tapioki i nigdy mi się nie zwarzyl. Nie używam mąki ziemniaczanej ze względu na skrobię.
  • Gość Gość
    2687 dni temu
    Witam, czym możemy zastąpić migdały? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2687 dni temu
    Możesz zmielić inne orzechy :)
  • Ania Ania
    2688 dni temu
    Tarta z malinami cudo!!! Wyczaruj dla mnie ciasto czekoladowe bez mąki pszennej 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2687 dni temu
    Polecamy brownie z buraków! https://kuchnialidla.pl/brownie-z-burakow
  • Patty Patty
    2337 dni temu
    na mące ziemniaczanej piękne wyrasta i jest pyszne :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!