Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 32 cm
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę bądź groch
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Rozbijamy 1 jajko, oddzielając żółtko od białka (białko wykorzystujemy w inny sposób). Masło kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z żółtkiem, 70 g cukru pudru, mąką i solą na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy 1–2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt koła (o średnicy ok. 32 cm). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź o wysokości ok. 3 cm. Kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, wsypując ziarna fasoli/grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 12 minut.
Krok 3: Przygotowujemy krem
1 cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Wszystkie cytryny wyciskamy i odmierzamy 150 ml soku. Skórkę z cytryny mieszamy z crème fraîche, śmietaną, pozostałymi jajkami i pozostałym cukrem pudrem.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C. Usuwamy fasolę/groch i papier do pieczenia. Sok z cytryny mieszamy z kremem z jajek, wylewamy na spód tarty i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 75 minut, aż krem lekko zgęstnieje. Studzimy na kratce, a następnie wkładamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Przed podaniem tartę wyjmujemy z formy i dekorujemy malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!
Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.
Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Piernik staropolski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1259 dni temu
Czy mozna czyms zastąpić crème fraîche? Nigdzie jej nie moge znaleźć w sklepach :<
odpowiedz
1259 dni temu
Najlepszym zamiennikiem crème fraîche jest połączenie śmietanki kremówki z 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki. Wystarczy połączyć kremówkę z jednym z tych 3 składników, wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc. Takim domowym sposobem uzyskamy śmietankę bardzo zbliżoną do crème fraîche-gęstą i lekko kwaśną. Można z powodzeniem wykorzystać ją do przygotowania tarty z kremem cytrynowym :)
2335 dni temu
A jeśli ma się większą lub mniejszą tortownice?? Co wtedy??
odpowiedz
2334 dni temu
Tarta przygotowana w mniejszej formie będzie po prostu wyższa, nie jesteśmy jednak w stanie przewidzieć, czy wystarczy Ci ciasta na pokrycie większej formy, niż ta rekomendowana w przepisie. W tym wypadku należałoby prawdopodobnie zwiększyć proporcje składników.
2995 dni temu
BARDZO FAJNE TARTY POLECAM MACIEJ MIGUS. ZROBILEM MOJEJ ZONIE I SIE UCIESZYLA
odpowiedz