• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 32 cm
  • papier do pieczenia
  • suszoną fasolę bądź groch
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Wyrabiamy ciasto

Rozbijamy 1 jajko, oddzielając żółtko od białka (białko wykorzystujemy w inny sposób). Masło kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z żółtkiem, 70 g cukru pudru, mąką i solą na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy 1–2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.

Krok 2: Pieczemy ciasto

Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt koła (o średnicy ok. 32 cm). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź o wysokości ok. 3 cm. Kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, wsypując ziarna fasoli/grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 12 minut.

Krok 3: Przygotowujemy krem

1 cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Wszystkie cytryny wyciskamy i odmierzamy 150 ml soku. Skórkę z cytryny mieszamy z crème fraîche, śmietaną, pozostałymi jajkami i pozostałym cukrem pudrem.

Tartę wyjmujemy z piekarnika, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C. Usuwamy fasolę/groch i papier do pieczenia. Sok z cytryny mieszamy z kremem z jajek, wylewamy na spód tarty i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 75 minut, aż krem lekko zgęstnieje. Studzimy na kratce, a następnie wkładamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Przed podaniem tartę wyjmujemy z formy i dekorujemy malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • maciej MIGUS maciej MIGUS
    632 dni temu
    BARDZO FAJNE TARTY POLECAM MACIEJ MIGUS. ZROBILEM MOJEJ ZONIE I SIE UCIESZYLA

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram