
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 32 cm
- papier do pieczenia
- suszoną fasolę bądź groch
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Rozbijamy 1 jajko, oddzielając żółtko od białka (białko wykorzystujemy w inny sposób). Masło kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z żółtkiem, 70 g cukru pudru, mąką i solą na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy 1–2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2: Pieczemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt koła (o średnicy ok. 32 cm). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i wykładamy ciastem, formując przy tym krawędź o wysokości ok. 3 cm. Kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, wsypując ziarna fasoli/grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 12 minut.
Krok 3: Przygotowujemy krem
1 cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Wszystkie cytryny wyciskamy i odmierzamy 150 ml soku. Skórkę z cytryny mieszamy z crème fraîche, śmietaną, pozostałymi jajkami i pozostałym cukrem pudrem.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C. Usuwamy fasolę/groch i papier do pieczenia. Sok z cytryny mieszamy z kremem z jajek, wylewamy na spód tarty i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 75 minut, aż krem lekko zgęstnieje. Studzimy na kratce, a następnie wkładamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Przed podaniem tartę wyjmujemy z formy i dekorujemy malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.

Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.

Komentarze (5)
703 dni temu
Czy mozna czyms zastąpić crème fraîche? Nigdzie jej nie moge znaleźć w sklepach :<
odpowiedz
703 dni temu
Najlepszym zamiennikiem crème fraîche jest połączenie śmietanki kremówki z 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki. Wystarczy połączyć kremówkę z jednym z tych 3 składników, wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc. Takim domowym sposobem uzyskamy śmietankę bardzo zbliżoną do crème fraîche-gęstą i lekko kwaśną. Można z powodzeniem wykorzystać ją do przygotowania tarty z kremem cytrynowym :)
1780 dni temu
A jeśli ma się większą lub mniejszą tortownice?? Co wtedy??
odpowiedz
1778 dni temu
Tarta przygotowana w mniejszej formie będzie po prostu wyższa, nie jesteśmy jednak w stanie przewidzieć, czy wystarczy Ci ciasta na pokrycie większej formy, niż ta rekomendowana w przepisie. W tym wypadku należałoby prawdopodobnie zwiększyć proporcje składników.
2439 dni temu
BARDZO FAJNE TARTY POLECAM MACIEJ MIGUS. ZROBILEM MOJEJ ZONIE I SIE UCIESZYLA
odpowiedz
zobacz wszystkie