
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blachę o wymiarach ok. 30 x 40 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody na sztywno. Powoli dosypujemy 180 g cukru i sól. Ubijamy dalej, aż masa będzie błyszcząca. Dodajemy żółtka, mieszamy.
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewając przez sito, dodajemy do ubitej masy i ostrożnie mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 20 minut na jasny kolor.
Biszkopt zdejmujemy z blachy razem z papierem do pieczenia. Posypujemy lekko cukrem, okładamy czystą ściereczką kuchenną i obracamy. Papier ostrożnie zdejmujemy, biszkopt zwijamy w roladę, zaczynając od dłuższego boku, studzimy.
Krok 2: Sok cytrynowy mieszamy z żelatyną
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 1 cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy. Z 3 cytryn wyciskamy sok, tak aby uzyskać 175 ml soku (w razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody). Mieszamy z pozostałym cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z niewielką ilością soku cytrynowego. Żelatynę dodajemy do reszty soku. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Krok 3: Masę cytrynową rozsmarowujemy na biszkopcie
Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z lekko stężałym sokiem cytrynowym. Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem, zostawiając wolną krawędź na dłuższych bokach. Ciasto ponownie ostrożnie zwijamy, a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny lub na noc, aby stężało.
Roladę posypujemy grubą warstwą cukru pudru i dekorujemy plasterkami cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Zobacz przepisy
na święta
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
2571 dni temu
co to jest "biocytryna"?? Jakiś nowy gatunek warzywa lub owocu? A może przyprawa? Sprawdzałemw słowniku, i tam niczego takiego niema
odpowiedz
3004 dni temu
Dziękuje za przepis Kamila
odpowiedz
3004 dni temu
Przepis udany
odpowiedz