zobacz film Rolada pomarańczowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Śmietankę mocno schłódź w lodówce przed ubijaniem.

Przygotowanie biszkoptu

Ubijamy jaja z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do pierników, mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 42 x 37 cm, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 160-165°C (termoobieg) około 10-14 minut. Studzimy.

Przygotowanie masy

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Żelatynę moczymy w 40 ml soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy.

Większą część mleka zagotowujemy w garnku, w mniejszej części rozpuszczamy budyń waniliowy. Budyń wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy śmietankę, wstawiamy do lodówki.

Rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce. Do ugotowanego budyniu dodajemy skórkę z pomarańczy, żelatynę i cukier puder. Dokładnie mieszamy i łączymy z ubitą śmietanką. Na koniec dodajemy odcedzone rodzynki. Masę nakładamy na przestygnięty biszkopt. Całość zwijamy w roladę (można pomóc sobie pergaminem), którą chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.

Przygotowanie polewy

Śmietankę zagotowujemy w garnku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło, ponownie mieszamy.

Roladę wyjmujemy z lodówki. Wyrównujemy końcówki rolady nożem i oblewamy polewą (z użyciem rożka z papieru pergaminowego). Dekorujemy posypką, np. w kształcie gwiazdek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • Anna Anna
    770 dni temu
    Rolada super.. Jak robiłam pierwszy raz to trudno było zwinąć roladę, ponieważ masa jest luźna... Ale przy drugim podejściu po nałożeniu masy odczekałam chwilę aż się trochę zetnie.. Łatwiej było zwinąć. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1943 dni temu
    Pyszne. Polecam gorąco

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1942 dni temu
  • Gość Gość
    3032 dni temu
    Zrobiłam na święta. Wyszło pyszne i przepiękne :) Byłam z sobie bardzo dumna ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3030 dni temu
    Super! :) Zachęcamy też do testowania innych przepisów z Kuchni Lidla :)
  • Gość Gość
    3088 dni temu
    Pychota, mniam , mniam !

    odpowiedz

  • Zawodowy kucharz Zawodowy kucharz
    3292 dni temu
    Witam, ja dzisiaj robie... Zapowiada się smakowicie <3 Moze z wygladu tak srednio, ale.. Zapach i smak ma nieziemski, Troche pozmienialam pare spraw... Bez glutenu i z wanilia dalam, pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3401 dni temu
    Witam robiłam na święta pyszna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3407 dni temu
    300g śmietanki to ile to ml?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3407 dni temu
    Muffinaa, przez 3-4 dni nie powinno się nic stać z ciastem.

    odpowiedz

  • Muffinaa Muffinaa
    3408 dni temu
    Jak długo ciasto może stać w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3408 dni temu
    Drogi Gościu, być może po nałożeniu masy biszkopt nieco zmięknie i będzie można go zwinąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3408 dni temu
    Biszkopt trochę za bardzo mi się upiekł i przy rogach jest twardy. Co mogę zrobić żeby ciasto znowu było miękkie i dało je się zwinąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3408 dni temu
    Drodzy Goście, budyń ma być z cukrem. Natomiast jeśli pieczemy bez termoobiegu - zwiększamy temperaturę o 10 stopni :)

    odpowiedz

  • do Gość do Gość
    3410 dni temu
    Hejka. Z wielu innych przepisów można wyczytać, że przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o około 20*C. Tak więc, jeśli będziesz piec bez termoobiegu, to temperaturę trzeba będzie ustawić na około 180-185*C. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3410 dni temu
    Nie mam piecyka z termoobiegiem,ile min i w jakiej temp piec? W przypadku zwyklego stArego piecyka ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3411 dni temu
    Podpowiedzcie proszę czy budyń kupić z cukrem czy bez.

    odpowiedz

  • ikaa ikaa
    3411 dni temu
    Niestety za pierwszym razem mi nie wyszło wizualnie, bo w smaku było ok. Nie udało mi się tak ładnie zawinąć biszkoptu, wszystko mi się rozjechało. Biszkopt miałam zbyt miękki i zbyt cienki. Oczywiście miałam też problem z żelatyną, zrobiły mi się grudki (wymieszałam ją z małą ilością śmietany, dopiero potem z pozostałością). Samo ciasto wydaję mi się troche malo świąteczne, ale na pewno jeszcze spróbuję je zrobić. W końcu człowiek uczy się na błędach :)

    odpowiedz

  • madzialena madzialena
    3412 dni temu
    Bardzo dobre :) palce lizać :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3413 dni temu
    Drodzy Goście, dziękujemy za czujność, w przepisie jest już informacja na temat skórki pomarańczowej - dodajemy ją do ostudzonego budyniu. 10 g żelatyny to natomiast około 1 pełnej, ale niezbyt czubatej łyżki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3414 dni temu
    10 g żelatyny ile to jest łyżeczek?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3415 dni temu
    zrobiłam, wyszło pyszne, pomarańczowe w smaku z korzenną nutą, też zauważyłam, że w przepisie zapomniano podać czy skórkę pomarańczową do biszkoptu czy do masy, więc dodałam do masy. Przeraziła mnie nieco rzadka konsystencja masy przy zawijaniu rolady, ale to chyba mój błąd - ten wypiek pojawi się na świątecznym stole -polecam :)

    odpowiedz

  • Gość 222 Gość 222
    3417 dni temu
    Film niekompletny brak informacji o podgrzewaniu soku z żelatyna A w przepisie brak informacji o dodaniu skórki Jak inne przepisy cukiernicze są takie to proponuje zmienić cukiernika bo ten nie potrafi pokazywać i podawać przepisów

    odpowiedz

  • Madziorek Madziorek
    3427 dni temu
    Roladka pierwsza klasa, na pewno zagości na moim świątecznym stole a wcześniej podałam ją na córki urodzinach. Co prawda trzymałam ją za długo w piekarniku i zbyt się zasuszyła ale zrosiłam ją sokiem z pomarańczy co jeszcze dodało jej aromatu. Właśnie zabieram się do pierniczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3433 dni temu
    Rolada jest bardzo dobra ale jak dla mnie ciasto jest za cienkie i za delikatne. Bardzo cieżko odkleić je od papieru (na papierze zostaje przyklejona skórka) co powoduje ze trudno jest ładnie zawinąć roladę.

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    3435 dni temu
    Niestety nazwa pomarańczowa nie ma nic wspólnego ze smakiem zbyt mało tego soku I ciasto bardzo delikatne zastanawiam się czy nie ma pomylki ja dala bym więcej mąki Ale i tak jest dobre takie świąteczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3436 dni temu
    Ciasto jest faktycznie cienkie; moje miało gdzieś 6 mm ale było delikatne i puszyste. Trzeba porządnie ubić jajka z cukrem; musi powstać puszysta i dość gęsta masa.

    odpowiedz

  • ja ja
    3438 dni temu
    Ciasto nie wyszło..zbyt cienkie zakalcowate

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1213 dni temu
    Właśnie próbowałam zrobić roladę, miałam ten sam problem. Ciasto wyszło cieniutkie, że pojawił się problem, aby odkleić od papieru do pieczenia + zakalec.
  • Gość Gość
    3438 dni temu
    Ciasto jest bardzo delikatne, nie przykrywałam go wilgotną ściereczką. Nie łamie się ale gdy je odwróciłam, żeby zerwać papier, natychmiast przykleiło się do papieru i zeszła cała skórka ( z wierzchu ciasta). Rolada wyglądała dokładnie jak na zdjęciu. Mężowi bardzo smakowało, mnie dużo bardziej smakowała rolada czekoladowa.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3440 dni temu
    ciekawe, że rolada włożona do lodówki wygląda inaczej niż wyjęta...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3441 dni temu
    A po wyjęciu z piekarnika to nie trzeba zwinąć ciasta w rulon na wilgotnej ścierce? Czy jak wystygnie takie rozłożone to się potem nie połamie przy zwijaniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3441 dni temu
    Dlaczego w tamtym tygodniu nie było przepisów Pana Pawła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3442 dni temu
    Drogi Gościu, obejrzyj nasz film z trikiem jak łączyć śmietanę z żelatyną: https://kuchnialidla.pl/product/laczenie-zelatyny-ze-smietana :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3443 dni temu
    Ostatnio mam problem z łączeniem ciepłej żelatyny z zimną śmietanka, robią mi się grudy,jak to robić by było idealnie goladkie jak na tym cudnym zdjeciu ☺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3444 dni temu
    o, tak!

    odpowiedz

  • alina alina
    3444 dni temu
    Zgadzam się, swietny przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3444 dni temu
    Super dobre! ;D

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!