zobacz film Rolada pomarańczowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie biszkoptu

Ubijamy jaja z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do pierników, mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 42 x 37 cm, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 160-165°C (termoobieg) około 10-14 minut. Studzimy.

Przygotowanie masy

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Żelatynę moczymy w 40 ml soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy.

Większą część mleka zagotowujemy w garnku, w mniejszej części rozpuszczamy budyń waniliowy. Budyń wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę, wstawiamy do lodówki.

Rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce. Do ugotowanego budyniu dodajemy skórkę z pomarańczy, żelatynę i cukier puder. Dokładnie mieszamy i łączymy z ubitą śmietanką. Na koniec dodajemy odcedzone rodzynki. Masę nakładamy na przestygnięty biszkopt. Całość zwijamy w roladę (można pomóc sobie pergaminem), którą chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.

Przygotowanie polewy

Śmietankę zagotowujemy w garnku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło, ponownie mieszamy.

Roladę wyjmujemy z lodówki. Wyrównujemy końcówki rolady nożem i oblewamy polewą (z użyciem rożka z papieru pergaminowego). Dekorujemy posypką, np. w kształcie gwiazdek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (34)

Avatar
  • Gość Gość
    846 dni temu
    Zrobiłam na święta. Wyszło pyszne i przepiękne :) Byłam z sobie bardzo dumna ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    843 dni temu
    Super! :) Zachęcamy też do testowania innych przepisów z Kuchni Lidla :)
  • Gość Gość
    901 dni temu
    Pychota, mniam , mniam !

    odpowiedz

  • Zawodowy kucharz Zawodowy kucharz
    1105 dni temu
    Witam, ja dzisiaj robie... Zapowiada się smakowicie <3 Moze z wygladu tak srednio, ale.. Zapach i smak ma nieziemski, Troche pozmienialam pare spraw... Bez glutenu i z wanilia dalam, pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1214 dni temu
    Witam robiłam na święta pyszna

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1220 dni temu
    300g śmietanki to ile to ml?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1220 dni temu
    Muffinaa, przez 3-4 dni nie powinno się nic stać z ciastem.

    odpowiedz

  • Muffinaa Muffinaa
    1221 dni temu
    Jak długo ciasto może stać w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1221 dni temu
    Drogi Gościu, być może po nałożeniu masy biszkopt nieco zmięknie i będzie można go zwinąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1221 dni temu
    Biszkopt trochę za bardzo mi się upiekł i przy rogach jest twardy. Co mogę zrobić żeby ciasto znowu było miękkie i dało je się zwinąć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1221 dni temu
    Drodzy Goście, budyń ma być z cukrem. Natomiast jeśli pieczemy bez termoobiegu - zwiększamy temperaturę o 10 stopni :)

    odpowiedz

  • do Gość do Gość
    1223 dni temu
    Hejka. Z wielu innych przepisów można wyczytać, że przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o około 20*C. Tak więc, jeśli będziesz piec bez termoobiegu, to temperaturę trzeba będzie ustawić na około 180-185*C. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1224 dni temu
    Nie mam piecyka z termoobiegiem,ile min i w jakiej temp piec? W przypadku zwyklego stArego piecyka ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1224 dni temu
    Podpowiedzcie proszę czy budyń kupić z cukrem czy bez.

    odpowiedz

  • ikaa ikaa
    1224 dni temu
    Niestety za pierwszym razem mi nie wyszło wizualnie, bo w smaku było ok. Nie udało mi się tak ładnie zawinąć biszkoptu, wszystko mi się rozjechało. Biszkopt miałam zbyt miękki i zbyt cienki. Oczywiście miałam też problem z żelatyną, zrobiły mi się grudki (wymieszałam ją z małą ilością śmietany, dopiero potem z pozostałością). Samo ciasto wydaję mi się troche malo świąteczne, ale na pewno jeszcze spróbuję je zrobić. W końcu człowiek uczy się na błędach :)

    odpowiedz

  • madzialena madzialena
    1225 dni temu
    Bardzo dobre :) palce lizać :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1226 dni temu
    Drodzy Goście, dziękujemy za czujność, w przepisie jest już informacja na temat skórki pomarańczowej - dodajemy ją do ostudzonego budyniu. 10 g żelatyny to natomiast około 1 pełnej, ale niezbyt czubatej łyżki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1227 dni temu
    10 g żelatyny ile to jest łyżeczek?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1228 dni temu
    zrobiłam, wyszło pyszne, pomarańczowe w smaku z korzenną nutą, też zauważyłam, że w przepisie zapomniano podać czy skórkę pomarańczową do biszkoptu czy do masy, więc dodałam do masy. Przeraziła mnie nieco rzadka konsystencja masy przy zawijaniu rolady, ale to chyba mój błąd - ten wypiek pojawi się na świątecznym stole -polecam :)

    odpowiedz

  • Gość 222 Gość 222
    1230 dni temu
    Film niekompletny brak informacji o podgrzewaniu soku z żelatyna A w przepisie brak informacji o dodaniu skórki Jak inne przepisy cukiernicze są takie to proponuje zmienić cukiernika bo ten nie potrafi pokazywać i podawać przepisów

    odpowiedz

  • Madziorek Madziorek
    1240 dni temu
    Roladka pierwsza klasa, na pewno zagości na moim świątecznym stole a wcześniej podałam ją na córki urodzinach. Co prawda trzymałam ją za długo w piekarniku i zbyt się zasuszyła ale zrosiłam ją sokiem z pomarańczy co jeszcze dodało jej aromatu. Właśnie zabieram się do pierniczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1246 dni temu
    Rolada jest bardzo dobra ale jak dla mnie ciasto jest za cienkie i za delikatne. Bardzo cieżko odkleić je od papieru (na papierze zostaje przyklejona skórka) co powoduje ze trudno jest ładnie zawinąć roladę.

    odpowiedz

  • Tatianka Tatianka
    1248 dni temu
    Niestety nazwa pomarańczowa nie ma nic wspólnego ze smakiem zbyt mało tego soku I ciasto bardzo delikatne zastanawiam się czy nie ma pomylki ja dala bym więcej mąki Ale i tak jest dobre takie świąteczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1249 dni temu
    Ciasto jest faktycznie cienkie; moje miało gdzieś 6 mm ale było delikatne i puszyste. Trzeba porządnie ubić jajka z cukrem; musi powstać puszysta i dość gęsta masa.

    odpowiedz

  • ja ja
    1251 dni temu
    Ciasto nie wyszło..zbyt cienkie zakalcowate

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1251 dni temu
    Ciasto jest bardzo delikatne, nie przykrywałam go wilgotną ściereczką. Nie łamie się ale gdy je odwróciłam, żeby zerwać papier, natychmiast przykleiło się do papieru i zeszła cała skórka ( z wierzchu ciasta). Rolada wyglądała dokładnie jak na zdjęciu. Mężowi bardzo smakowało, mnie dużo bardziej smakowała rolada czekoladowa.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1253 dni temu
    ciekawe, że rolada włożona do lodówki wygląda inaczej niż wyjęta...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1254 dni temu
    A po wyjęciu z piekarnika to nie trzeba zwinąć ciasta w rulon na wilgotnej ścierce? Czy jak wystygnie takie rozłożone to się potem nie połamie przy zwijaniu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1254 dni temu
    Dlaczego w tamtym tygodniu nie było przepisów Pana Pawła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1255 dni temu
    Drogi Gościu, obejrzyj nasz film z trikiem jak łączyć śmietanę z żelatyną: https://kuchnialidla.pl/product/laczenie-zelatyny-ze-smietana :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1256 dni temu
    Ostatnio mam problem z łączeniem ciepłej żelatyny z zimną śmietanka, robią mi się grudy,jak to robić by było idealnie goladkie jak na tym cudnym zdjeciu ☺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1257 dni temu
    o, tak!

    odpowiedz

  • alina alina
    1257 dni temu
    Zgadzam się, swietny przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1257 dni temu
    Super dobre! ;D

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram