Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Śmietankę mocno schłódź w lodówce przed ubijaniem.
Przygotowanie biszkoptu
Ubijamy jaja z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do pierników, mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blaszce o wymiarach 42 x 37 cm, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 160-165°C (termoobieg) około 10-14 minut. Studzimy.
Przygotowanie masy
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Żelatynę moczymy w 40 ml soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy.
Większą część mleka zagotowujemy w garnku, w mniejszej części rozpuszczamy budyń waniliowy. Budyń wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy śmietankę, wstawiamy do lodówki.
Rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce. Do ugotowanego budyniu dodajemy skórkę z pomarańczy, żelatynę i cukier puder. Dokładnie mieszamy i łączymy z ubitą śmietanką. Na koniec dodajemy odcedzone rodzynki. Masę nakładamy na przestygnięty biszkopt. Całość zwijamy w roladę (można pomóc sobie pergaminem), którą chłodzimy w lodówce 3-4 godziny.
Przygotowanie polewy
Śmietankę zagotowujemy w garnku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło, ponownie mieszamy.
Roladę wyjmujemy z lodówki. Wyrównujemy końcówki rolady nożem i oblewamy polewą (z użyciem rożka z papieru pergaminowego). Dekorujemy posypką, np. w kształcie gwiazdek.
Zobacz podobne
przepisy
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (40)
127 dni temu
Rolada smaczna, zmniejszyłabym jednak ilość cukru w masie. Polewa to jednak jakas pomyłka, nie zastyga. Zbyt duża ilość śmietany na 100g czekolady. Na filmiku również widać, że nie ma jej tyle. Kuchnio lidla macie fajne przepisy ale podawajcie w przepisach precyzyjne ilości. Pytajcie u źródła tj u kucharzy ktorzy przygotowuja dania ile gramaturowo powinno być danego skladnika, dla nas czytelników bloga to istotne. Pozdrawiam
odpowiedz
125 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisów i za ten komentarz. Niestety na listę składników wkradł się błąd, faktycznie śmietany do przygotowania polewy używamy mniej. Wszystko już powinno wrócić na swoje miejsce.
1004 dni temu
Rolada super.. Jak robiłam pierwszy raz to trudno było zwinąć roladę, ponieważ masa jest luźna... Ale przy drugim podejściu po nałożeniu masy odczekałam chwilę aż się trochę zetnie.. Łatwiej było zwinąć. Polecam
odpowiedz
2177 dni temu
Pyszne. Polecam gorąco
odpowiedz
2176 dni temu
❤
3267 dni temu
Zrobiłam na święta. Wyszło pyszne i przepiękne :) Byłam z sobie bardzo dumna ;)
odpowiedz
3264 dni temu
Super! :) Zachęcamy też do testowania innych przepisów z Kuchni Lidla :)
3322 dni temu
Pychota, mniam , mniam !
odpowiedz
3526 dni temu
Witam, ja dzisiaj robie... Zapowiada się smakowicie <3 Moze z wygladu tak srednio, ale.. Zapach i smak ma nieziemski, Troche pozmienialam pare spraw... Bez glutenu i z wanilia dalam, pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
3635 dni temu
Witam robiłam na święta pyszna
odpowiedz
3641 dni temu
300g śmietanki to ile to ml?
odpowiedz
3641 dni temu
Muffinaa, przez 3-4 dni nie powinno się nic stać z ciastem.
odpowiedz
3642 dni temu
Jak długo ciasto może stać w lodówce?
odpowiedz
3642 dni temu
Drogi Gościu, być może po nałożeniu masy biszkopt nieco zmięknie i będzie można go zwinąć.
odpowiedz
3642 dni temu
Biszkopt trochę za bardzo mi się upiekł i przy rogach jest twardy. Co mogę zrobić żeby ciasto znowu było miękkie i dało je się zwinąć?
odpowiedz
3642 dni temu
Drodzy Goście, budyń ma być z cukrem. Natomiast jeśli pieczemy bez termoobiegu - zwiększamy temperaturę o 10 stopni :)
odpowiedz
3644 dni temu
Hejka. Z wielu innych przepisów można wyczytać, że przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o około 20*C. Tak więc, jeśli będziesz piec bez termoobiegu, to temperaturę trzeba będzie ustawić na około 180-185*C. Pozdrawiam
odpowiedz
3645 dni temu
Nie mam piecyka z termoobiegiem,ile min i w jakiej temp piec? W przypadku zwyklego stArego piecyka ?
odpowiedz
3645 dni temu
Podpowiedzcie proszę czy budyń kupić z cukrem czy bez.
odpowiedz
3645 dni temu
Niestety za pierwszym razem mi nie wyszło wizualnie, bo w smaku było ok. Nie udało mi się tak ładnie zawinąć biszkoptu, wszystko mi się rozjechało. Biszkopt miałam zbyt miękki i zbyt cienki. Oczywiście miałam też problem z żelatyną, zrobiły mi się grudki (wymieszałam ją z małą ilością śmietany, dopiero potem z pozostałością). Samo ciasto wydaję mi się troche malo świąteczne, ale na pewno jeszcze spróbuję je zrobić. W końcu człowiek uczy się na błędach :)
odpowiedz
3646 dni temu
Bardzo dobre :) palce lizać :)
odpowiedz
3647 dni temu
Drodzy Goście, dziękujemy za czujność, w przepisie jest już informacja na temat skórki pomarańczowej - dodajemy ją do ostudzonego budyniu. 10 g żelatyny to natomiast około 1 pełnej, ale niezbyt czubatej łyżki.
odpowiedz
3648 dni temu
10 g żelatyny ile to jest łyżeczek?
odpowiedz
3649 dni temu
zrobiłam, wyszło pyszne, pomarańczowe w smaku z korzenną nutą, też zauważyłam, że w przepisie zapomniano podać czy skórkę pomarańczową do biszkoptu czy do masy, więc dodałam do masy. Przeraziła mnie nieco rzadka konsystencja masy przy zawijaniu rolady, ale to chyba mój błąd - ten wypiek pojawi się na świątecznym stole -polecam :)
odpowiedz
3651 dni temu
Film niekompletny brak informacji o podgrzewaniu soku z żelatyna A w przepisie brak informacji o dodaniu skórki Jak inne przepisy cukiernicze są takie to proponuje zmienić cukiernika bo ten nie potrafi pokazywać i podawać przepisów
odpowiedz
3661 dni temu
Roladka pierwsza klasa, na pewno zagości na moim świątecznym stole a wcześniej podałam ją na córki urodzinach. Co prawda trzymałam ją za długo w piekarniku i zbyt się zasuszyła ale zrosiłam ją sokiem z pomarańczy co jeszcze dodało jej aromatu. Właśnie zabieram się do pierniczków.
odpowiedz
3667 dni temu
Rolada jest bardzo dobra ale jak dla mnie ciasto jest za cienkie i za delikatne. Bardzo cieżko odkleić je od papieru (na papierze zostaje przyklejona skórka) co powoduje ze trudno jest ładnie zawinąć roladę.
odpowiedz
3669 dni temu
Niestety nazwa pomarańczowa nie ma nic wspólnego ze smakiem zbyt mało tego soku I ciasto bardzo delikatne zastanawiam się czy nie ma pomylki ja dala bym więcej mąki Ale i tak jest dobre takie świąteczne
odpowiedz
3670 dni temu
Ciasto jest faktycznie cienkie; moje miało gdzieś 6 mm ale było delikatne i puszyste. Trzeba porządnie ubić jajka z cukrem; musi powstać puszysta i dość gęsta masa.
odpowiedz
3672 dni temu
Ciasto nie wyszło..zbyt cienkie zakalcowate
odpowiedz
1447 dni temu
Właśnie próbowałam zrobić roladę, miałam ten sam problem. Ciasto wyszło cieniutkie, że pojawił się problem, aby odkleić od papieru do pieczenia + zakalec.
3672 dni temu
Ciasto jest bardzo delikatne, nie przykrywałam go wilgotną ściereczką. Nie łamie się ale gdy je odwróciłam, żeby zerwać papier, natychmiast przykleiło się do papieru i zeszła cała skórka ( z wierzchu ciasta). Rolada wyglądała dokładnie jak na zdjęciu. Mężowi bardzo smakowało, mnie dużo bardziej smakowała rolada czekoladowa.
odpowiedz
3674 dni temu
ciekawe, że rolada włożona do lodówki wygląda inaczej niż wyjęta...
odpowiedz
3675 dni temu
A po wyjęciu z piekarnika to nie trzeba zwinąć ciasta w rulon na wilgotnej ścierce? Czy jak wystygnie takie rozłożone to się potem nie połamie przy zwijaniu?
odpowiedz
3675 dni temu
Dlaczego w tamtym tygodniu nie było przepisów Pana Pawła?
odpowiedz
3676 dni temu
Drogi Gościu, obejrzyj nasz film z trikiem jak łączyć śmietanę z żelatyną: https://kuchnialidla.pl/laczenie-zelatyny-ze-smietana :)
odpowiedz
3677 dni temu
Ostatnio mam problem z łączeniem ciepłej żelatyny z zimną śmietanka, robią mi się grudy,jak to robić by było idealnie goladkie jak na tym cudnym zdjeciu ☺
odpowiedz
3678 dni temu
o, tak!
odpowiedz
3678 dni temu
Zgadzam się, swietny przepis!
odpowiedz
3678 dni temu
Super dobre! ;D
odpowiedz
zobacz wszystkie