Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej
Przygotowanie
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy, chwilę mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz whisky. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie łączymy z masą z jajek. Chałwę rozkruszamy i dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi na mniejsze kawałki suszonymi śliwkami i orzechami nerkowca. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej formy (32x11 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa
Śmietankę doprowadzamy do zagotowania, zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło i mieszamy. Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!
Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
- Camembert z grilla
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Pieczone jabłka
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Ciasto Fale Dunaju
- Wegańskie bounty owocowe
- Muffiny z wiśniami
- Wegańskie makaroniki
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Batony z orzechami pekan
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Babka na parze
- Dacquoise kakaowo-orzechowe
- Spaghetti cake
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Ciasto à la 3 Bit
- Tort naleśnikowy XXL
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Filet teriyaki z ananasem
- Pudding brzoskwiniowy
- Kruche tarty z groszkiem
- Kanapka z pastrami
- Rogaliki z makiem
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3506 dni temu
Robilam na swieta, jednak w srodku wyszedl mi zakalec i to taki porzadny...Ale zeby bylo smieszniej, przy swiatecznym stole nikomu ten zakalec nie przeszkadzal i ciasto mialo najwieksze wziecie ze wszystkich wypiekow. Sam smak rewelacja, idealnie slodki :-)
odpowiedz
3576 dni temu
Łatwy przepis, ciasto smaczne
odpowiedz
3585 dni temu
Anno, whisky możesz zastąpić np. brandy lub pominąć całkowicie obecność alkoholu w przepisie.
odpowiedz
3586 dni temu
Jaki alkohol jeszcze można dodać zamiast whisky?
odpowiedz
3587 dni temu
Drogi Gościu, keks niestety jak inne tego typu ciasta, z czasem wysycha, dlatego najlepiej smakuje świeży. Można go jednak upiec wcześniej, a następnie zamrozić. Zamrożony keks należy rozmrażać w temperaturze pokojowej.
odpowiedz
3588 dni temu
czy keks można upiec wcześniej?
odpowiedz
3726 dni temu
Bardzo dobre - w jeden dzień poszła blaszka!
odpowiedz
3742 dni temu
ja w tym tygodniu wypróbuję :) i dam znać jak smakowało
odpowiedz
3744 dni temu
Marto, tak jak w przepisie - ubijamy całe jajka.
odpowiedz
3744 dni temu
Ubijamy cale jajka czy tylko bialka?
odpowiedz
3744 dni temu
Super ciasto! Mniam - zrobiłam od razu. Tylko białka i żółtka ubijałam osobno, połączyłam na koniec... z przyzwyczajenia i tak żeby ciasto nie opadło. Orzechy dałam włoskie, bo takie w domu były. No i jeszcze jedno - chałwa na ciepło i do tego w cieście...bezcenne. Ciasto zjedzone jeszcze ciepłe. Nie wiem jak smakuje ostudzone.
odpowiedz
zobacz wszystkie