![Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b44ffaa0d89b-d72a6254dd-KW_28_Keks_z_chalwa_1494716423_POZIOM_RGB.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej
Przygotowanie
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy, chwilę mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz whisky. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie łączymy z masą z jajek. Chałwę rozkruszamy i dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi na mniejsze kawałki suszonymi śliwkami i orzechami nerkowca. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej formy (32x11 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa
Śmietankę doprowadzamy do zagotowania, zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło i mieszamy. Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!
![Przysmak czekoladowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4f8e9dfbe923-0ee27d3f22-KW_41_przysmak_czekoladowy_13122_S_128975_RGB_960x540.webp)
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
![Keks świąteczny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bbe33374a579-1a57921498-Keks_PL_KW_47_13456_S_40246_960x540.webp)
Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!
![Pyszne ciasto gryczane](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d2d8090b7841-2b7d7e44e6-Pyszne_ciasto_gryczane_14027_S_38034_POZIOM_RGB.webp)
Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
![Baklawa grecka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/87f9fbd19b0b-7321842366-KW_28_baklava-grecka_1494716176_poom_RGB.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
- Camembert z grilla
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Pieczone jabłka
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Ciasto Fale Dunaju
- Wegańskie bounty owocowe
- Muffiny z wiśniami
- Wegańskie makaroniki
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Batony z orzechami pekan
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Babka na parze
- Dacquoise kakaowo-orzechowe
- Spaghetti cake
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Ciasto à la 3 Bit
- Tort naleśnikowy XXL
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Filet teriyaki z ananasem
- Pudding brzoskwiniowy
- Kruche tarty z groszkiem
- Kanapka z pastrami
- Rogaliki z makiem
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Komentarze (11)
3430 dni temu
Robilam na swieta, jednak w srodku wyszedl mi zakalec i to taki porzadny...Ale zeby bylo smieszniej, przy swiatecznym stole nikomu ten zakalec nie przeszkadzal i ciasto mialo najwieksze wziecie ze wszystkich wypiekow. Sam smak rewelacja, idealnie slodki :-)
odpowiedz
3500 dni temu
Łatwy przepis, ciasto smaczne
odpowiedz
3509 dni temu
Anno, whisky możesz zastąpić np. brandy lub pominąć całkowicie obecność alkoholu w przepisie.
odpowiedz
3510 dni temu
Jaki alkohol jeszcze można dodać zamiast whisky?
odpowiedz
3511 dni temu
Drogi Gościu, keks niestety jak inne tego typu ciasta, z czasem wysycha, dlatego najlepiej smakuje świeży. Można go jednak upiec wcześniej, a następnie zamrozić. Zamrożony keks należy rozmrażać w temperaturze pokojowej.
odpowiedz
3512 dni temu
czy keks można upiec wcześniej?
odpowiedz
3650 dni temu
Bardzo dobre - w jeden dzień poszła blaszka!
odpowiedz
3666 dni temu
ja w tym tygodniu wypróbuję :) i dam znać jak smakowało
odpowiedz
3668 dni temu
Marto, tak jak w przepisie - ubijamy całe jajka.
odpowiedz
3668 dni temu
Ubijamy cale jajka czy tylko bialka?
odpowiedz
3668 dni temu
Super ciasto! Mniam - zrobiłam od razu. Tylko białka i żółtka ubijałam osobno, połączyłam na koniec... z przyzwyczajenia i tak żeby ciasto nie opadło. Orzechy dałam włoskie, bo takie w domu były. No i jeszcze jedno - chałwa na ciepło i do tego w cieście...bezcenne. Ciasto zjedzone jeszcze ciepłe. Nie wiem jak smakuje ostudzone.
odpowiedz
zobacz wszystkie