
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej
Przygotowanie
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy, chwilę mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz whisky. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie łączymy z masą z jajek. Chałwę rozkruszamy i dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi na mniejsze kawałki suszonymi śliwkami i orzechami nerkowca. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej formy (32x11 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa
Śmietankę doprowadzamy do zagotowania, zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło i mieszamy. Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!

Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Zobacz przepisy
na święta
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3678 dni temu
Robilam na swieta, jednak w srodku wyszedl mi zakalec i to taki porzadny...Ale zeby bylo smieszniej, przy swiatecznym stole nikomu ten zakalec nie przeszkadzal i ciasto mialo najwieksze wziecie ze wszystkich wypiekow. Sam smak rewelacja, idealnie slodki :-)
odpowiedz
3748 dni temu
Łatwy przepis, ciasto smaczne
odpowiedz
3757 dni temu
Anno, whisky możesz zastąpić np. brandy lub pominąć całkowicie obecność alkoholu w przepisie.
odpowiedz
3758 dni temu
Jaki alkohol jeszcze można dodać zamiast whisky?
odpowiedz
3759 dni temu
Drogi Gościu, keks niestety jak inne tego typu ciasta, z czasem wysycha, dlatego najlepiej smakuje świeży. Można go jednak upiec wcześniej, a następnie zamrozić. Zamrożony keks należy rozmrażać w temperaturze pokojowej.
odpowiedz
3760 dni temu
czy keks można upiec wcześniej?
odpowiedz
3898 dni temu
Bardzo dobre - w jeden dzień poszła blaszka!
odpowiedz
3914 dni temu
ja w tym tygodniu wypróbuję :) i dam znać jak smakowało
odpowiedz
3916 dni temu
Marto, tak jak w przepisie - ubijamy całe jajka.
odpowiedz
3916 dni temu
Ubijamy cale jajka czy tylko bialka?
odpowiedz
3916 dni temu
Super ciasto! Mniam - zrobiłam od razu. Tylko białka i żółtka ubijałam osobno, połączyłam na koniec... z przyzwyczajenia i tak żeby ciasto nie opadło. Orzechy dałam włoskie, bo takie w domu były. No i jeszcze jedno - chałwa na ciepło i do tego w cieście...bezcenne. Ciasto zjedzone jeszcze ciepłe. Nie wiem jak smakuje ostudzone.
odpowiedz
zobacz wszystkie