Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej

Przygotowanie

Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy, chwilę mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz whisky. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie łączymy z masą z jajek. Chałwę rozkruszamy i dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi na mniejsze kawałki suszonymi śliwkami i orzechami nerkowca. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej formy (32x11 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 175°C przez 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa

Śmietankę doprowadzamy do zagotowania, zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło i mieszamy. Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone ciasto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Przysmak czekoladowy

Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!

Przysmak czekoladowy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Keks świąteczny

Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Keks świąteczny

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:25 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (11)

Avatar
  • Natalia Natalia
    3768 dni temu
    Robilam na swieta, jednak w srodku wyszedl mi zakalec i to taki porzadny...Ale zeby bylo smieszniej, przy swiatecznym stole nikomu ten zakalec nie przeszkadzal i ciasto mialo najwieksze wziecie ze wszystkich wypiekow. Sam smak rewelacja, idealnie slodki :-)

    odpowiedz

  • Florentynka Florentynka
    3838 dni temu
    Łatwy przepis, ciasto smaczne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3848 dni temu
    Anno, whisky możesz zastąpić np. brandy lub pominąć całkowicie obecność alkoholu w przepisie.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3848 dni temu
    Jaki alkohol jeszcze można dodać zamiast whisky?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3850 dni temu
    Drogi Gościu, keks niestety jak inne tego typu ciasta, z czasem wysycha, dlatego najlepiej smakuje świeży. Można go jednak upiec wcześniej, a następnie zamrozić. Zamrożony keks należy rozmrażać w temperaturze pokojowej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3850 dni temu
    czy keks można upiec wcześniej?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3989 dni temu
    Bardzo dobre - w jeden dzień poszła blaszka!

    odpowiedz

  • ao12 ao12
    4005 dni temu
    ja w tym tygodniu wypróbuję :) i dam znać jak smakowało

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4007 dni temu
    Marto, tak jak w przepisie - ubijamy całe jajka.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4007 dni temu
    Ubijamy cale jajka czy tylko bialka?

    odpowiedz

  • pycha pycha
    4007 dni temu
    Super ciasto! Mniam - zrobiłam od razu. Tylko białka i żółtka ubijałam osobno, połączyłam na koniec... z przyzwyczajenia i tak żeby ciasto nie opadło. Orzechy dałam włoskie, bo takie w domu były. No i jeszcze jedno - chałwa na ciepło i do tego w cieście...bezcenne. Ciasto zjedzone jeszcze ciepłe. Nie wiem jak smakuje ostudzone.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!