Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Orzechy i pistacje prażymy w piekarniku, studzimy. Czekoladę mleczną i deserową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do czekolady dodajemy miękkie masło oraz 50 ml zagotowanej śmietanki. Wafelki kroimy w kostkę o grubości 6 x 6 mm. Do masy czekoladowej dodajemy wafelki, uprażone orzechy i pistacje oraz suszoną żurawinę i rum. Z masy formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 5 godzin lub całą noc do lodówki. Gdy masa stężeje, odwijamy ją z folii i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.
Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
2914 dni temu
A zamiast pistacji co mogę dać
odpowiedz
2914 dni temu
Możesz dać więcej orzechów laskowych :)
3716 dni temu
pyszne
odpowiedz
3766 dni temu
Pyszne i proste ! zrobiłam wersję nieco bardziej dietetyczną zamiast wafelków Tastino dodałam zwykłe wafle, czekoladę deserową i mleczną zastąpiłam czekoladą gorzką, dodałam tez tylko 50 g masła. efekt super!
odpowiedz
4002 dni temu
Zrezygnowała z rumu i ze wzgledu na alergie syna musialam zastąpić wszystko, co orzechowe innymi składnikami, ale deser jest hiper prosty do przygotowania i całkiem dobry.
odpowiedz
4052 dni temu
Edi, dodajemy gorącą śmietankę. Pozdrawiamy!
odpowiedz
4053 dni temu
Czy do czekolady z masłem dodać gorącą śmietankę czy przestudzoną?
odpowiedz
4061 dni temu
Kuchniolidla: Śmietankę o zawartości 9-12% tłuszczu, potocznie nazywaną słodką śmietanką, używa się do kawy. Śmietankę o zawartości 30-36% tłuszczu, potocznie zwaną kremówką, używa się do deserów i sporządzania bitej śmietany.
odpowiedz
4067 dni temu
czy otrzymam u was w sklepie na półce wafelków Tastino (celinki orzechowe
odpowiedz
4070 dni temu
kingo, "śmietanka" to określenie śmietany 30% :)
odpowiedz
4070 dni temu
Jaka smietanke mamz dodac, 12, 18, 30 czy36% i jak zagotowac? do wrzenia?
odpowiedz
4073 dni temu
PYSZNOŚCI, jadłam tyle,że z gorzką czekoladą ale było super:)
odpowiedz
4082 dni temu
zmodyfikuję o gluten i będzie przesmaczne :-)
odpowiedz
4083 dni temu
Zawsze Paweł smakowicie opowiada, od samego patrzenia ślina leci:)Uwielbiam jego słodkości..:)
odpowiedz
4085 dni temu
Z orzechami ten przysmak musi być pyszny,świetny przepis .
odpowiedz
zobacz wszystkie