
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Orzechy i pistacje prażymy w piekarniku, studzimy. Czekoladę mleczną i deserową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do czekolady dodajemy miękkie masło oraz 50 ml zagotowanej śmietanki. Wafelki kroimy w kostkę o grubości 6 x 6 mm. Do masy czekoladowej dodajemy wafelki, uprażone orzechy i pistacje oraz suszoną żurawinę i rum. Z masy formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 5 godzin lub całą noc do lodówki. Gdy masa stężeje, odwijamy ją z folii i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Łazanki
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Nuggetsy z kurczaka
- Guacamole
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (15)
3223 dni temu
A zamiast pistacji co mogę dać
Odpowiedz
3223 dni temu
Możesz dać więcej orzechów laskowych :)
4025 dni temu
pyszne
Odpowiedz
4075 dni temu
Pyszne i proste ! zrobiłam wersję nieco bardziej dietetyczną zamiast wafelków Tastino dodałam zwykłe wafle, czekoladę deserową i mleczną zastąpiłam czekoladą gorzką, dodałam tez tylko 50 g masła. efekt super!
Odpowiedz
4311 dni temu
Zrezygnowała z rumu i ze wzgledu na alergie syna musialam zastąpić wszystko, co orzechowe innymi składnikami, ale deser jest hiper prosty do przygotowania i całkiem dobry.
Odpowiedz
4361 dni temu
Edi, dodajemy gorącą śmietankę. Pozdrawiamy!
Odpowiedz
4361 dni temu
Czy do czekolady z masłem dodać gorącą śmietankę czy przestudzoną?
Odpowiedz
4370 dni temu
Kuchniolidla: Śmietankę o zawartości 9-12% tłuszczu, potocznie nazywaną słodką śmietanką, używa się do kawy. Śmietankę o zawartości 30-36% tłuszczu, potocznie zwaną kremówką, używa się do deserów i sporządzania bitej śmietany.
Odpowiedz
4376 dni temu
czy otrzymam u was w sklepie na półce wafelków Tastino (celinki orzechowe
Odpowiedz
4378 dni temu
kingo, "śmietanka" to określenie śmietany 30% :)
Odpowiedz
4378 dni temu
Jaka smietanke mamz dodac, 12, 18, 30 czy36% i jak zagotowac? do wrzenia?
Odpowiedz
4381 dni temu
PYSZNOŚCI, jadłam tyle,że z gorzką czekoladą ale było super:)
Odpowiedz
4391 dni temu
zmodyfikuję o gluten i będzie przesmaczne :-)
Odpowiedz
4392 dni temu
Zawsze Paweł smakowicie opowiada, od samego patrzenia ślina leci:)Uwielbiam jego słodkości..:)
Odpowiedz
4394 dni temu
Z orzechami ten przysmak musi być pyszny,świetny przepis .
Odpowiedz
zobacz wszystkie