Przysmak czekoladowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Orzechy i pistacje prażymy w piekarniku, studzimy. Czekoladę mleczną i deserową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do czekolady dodajemy miękkie masło oraz 50 ml zagotowanej śmietanki. Wafelki kroimy w kostkę o grubości 6 x 6 mm. Do masy czekoladowej dodajemy wafelki, uprażone orzechy i pistacje oraz suszoną żurawinę i rum. Z masy formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 5 godzin lub całą noc do lodówki. Gdy masa stężeje, odwijamy ją z folii i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Nasturcja Nasturcja
    2914 dni temu
    A zamiast pistacji co mogę dać

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2914 dni temu
    Możesz dać więcej orzechów laskowych :)
  • Gość Gość
    3716 dni temu
    pyszne

    odpowiedz

  • izis izis
    3766 dni temu
    Pyszne i proste ! zrobiłam wersję nieco bardziej dietetyczną zamiast wafelków Tastino dodałam zwykłe wafle, czekoladę deserową i mleczną zastąpiłam czekoladą gorzką, dodałam tez tylko 50 g masła. efekt super!

    odpowiedz

  • Zjawa Zjawa
    4002 dni temu
    Zrezygnowała z rumu i ze wzgledu na alergie syna musialam zastąpić wszystko, co orzechowe innymi składnikami, ale deser jest hiper prosty do przygotowania i całkiem dobry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4052 dni temu
    Edi, dodajemy gorącą śmietankę. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Edi Gość Edi
    4053 dni temu
    Czy do czekolady z masłem dodać gorącą śmietankę czy przestudzoną?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4061 dni temu
    Kuchniolidla: Śmietankę o zawartości 9-12% tłuszczu, potocznie nazywaną słodką śmietanką, używa się do kawy. Śmietankę o zawartości 30-36% tłuszczu, potocznie zwaną kremówką, używa się do deserów i sporządzania bitej śmietany.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    4067 dni temu
    czy otrzymam u was w sklepie na półce wafelków Tastino (celinki orzechowe

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4070 dni temu
    kingo, "śmietanka" to określenie śmietany 30% :)

    odpowiedz

  • kinga kinga
    4070 dni temu
    Jaka smietanke mamz dodac, 12, 18, 30 czy36% i jak zagotowac? do wrzenia?

    odpowiedz

  • Gość Ania Gość Ania
    4073 dni temu
    PYSZNOŚCI, jadłam tyle,że z gorzką czekoladą ale było super:)

    odpowiedz

  • ok_br ok_br
    4082 dni temu
    zmodyfikuję o gluten i będzie przesmaczne :-)

    odpowiedz

  • Zuzanna Zuzanna
    4083 dni temu
    Zawsze Paweł smakowicie opowiada, od samego patrzenia ślina leci:)Uwielbiam jego słodkości..:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4085 dni temu
    Z orzechami ten przysmak musi być pyszny,świetny przepis .

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!