Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmuj z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
Przygotowanie
W garnku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie zagotowując jednak mieszanki.
Masę przelewamy do dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz papryką. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane lub pokruszone orzechy włoskie i startą czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę mango. Wszystko razem mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy posmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm). Pieczemy 45-50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut).
Polewa
Robimy polewę: śmietankę zagotowujemy. Łamiemy kuwerturę i czekoladę na drobne części i wrzucamy do miski. Do miski wlewamy śmietankę. Polewą oblewamy schłodzone ciasto.
Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Chłodzimy.
Jak podawać
Przed polaniem ciasta polewą, boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża. Oblewamy ciasto. Mango kroimy w łódeczki i dekorujemy nim ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
322 dni temu
1 łyżka masła? Na filmiku wygląda na więcej. Może 1 kostka?
odpowiedz
319 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Do przygotowania ciasta potrzebne jest 125 g masła, natomiast do polewy 1 łyżka. Na liście składników wszystko już wróciło na odpowiednie miejsce, także życzymy miłego gotowania!
2137 dni temu
Super ciasto pyszne
odpowiedz
2312 dni temu
Najlepszy murzynek świata!!! POLECAM!!!
odpowiedz
3378 dni temu
Zrobiony, pyszny :) Polecam gorąco!
odpowiedz
4010 dni temu
Czy mango można czymś zastąpić?
odpowiedz
4044 dni temu
Ciasto pyszne, wilgotne, rozpływające się w buzi, przy tym bardzo proste w przygotowaniu. Polecam.
odpowiedz
4113 dni temu
Kuwerturę można zastąpić dobrej jakości gorzką czekoladą.
odpowiedz
4116 dni temu
Skąd wziąć kuwerture? bo nigdzie jej nie ma. Albo czym ją zastąpić? Zwykłą czekolada?
odpowiedz
4153 dni temu
Przepyszne, robiłam juz dwa razy, a w weekend zrobie jeszcze raz. Super, nie dużo roboty, a naprawdę pyszne...
odpowiedz
4169 dni temu
Super, super, super, palce lizać, przepyszne cudo. Moi goście to smakosze, byli zachwyceni, poprosili o przepis. Ciasto naprawdę godne polecenia.
odpowiedz
4170 dni temu
Ciasto wyszło mi przepyszne! Moje dzieci, mąż rodzice i teście byli zachwyceni! Z pewnością jeszcze nie raz zrobię to ciasto! PS. Dzieci są przesłodkie, tak jak to ciasto ;d
odpowiedz
4183 dni temu
Ciasto bardzo smaczne,dodałam chili w proszku żeby zaostrzyć smak i każdy kawałek podawałam z musem brzoskwiniowo-truskawkowym i dlatego ciasto nie wydawało się mdłe
odpowiedz
4199 dni temu
Nie powala! Spodziewalam sie oryginalnego smaku dzieki papryce i mango a to zwykly murzynek! Moze lepiej dodac chilli zamiast papryki
odpowiedz
4203 dni temu
Super ciasto idealne do popołudniowej kawki i nie tylko. Tak mi zasmakowało,że na jednym wypieku się nie skończyło.
odpowiedz
4208 dni temu
Ciasto rewelacja polecam każdemu!!!!!!!!
odpowiedz
4223 dni temu
super pomysł z dzieciakami...:)ciasto pychota
odpowiedz
4224 dni temu
Myślałam, że ciacho wyjdzie twarde i ciężkie a tu miła niespodzianka po upieczeniu jest lekko wilgotne, sprężyste i puszyste po prostu czekoladowa rozkosz dla podniebienia.Polecam !!!
odpowiedz
4230 dni temu
Rzeczywiście ciasto przepyszne tylko strasznie gęste mi wyszło - musiałam trochę rozcieńczyć bo nie dało się wymieszać. Efekt końcowy rewelacja! Na pewno jeszcze zrobię nie raz.
odpowiedz
4231 dni temu
przepyszne ciasto, miękkie i lekko wilgotne w środku. z pewnością jeszcze nie raz je zrobię.
odpowiedz
4232 dni temu
Niby zwykły murzynek a taki pyszny i ma gwarancje ze zawsze wychodzi ja robiłam go 3 raz i jest tak samo dobry polecam
odpowiedz
4236 dni temu
Ciasto na prawdę bardzo pyszne:)orzechy,mango i papryka idealnie się łączą,jeszcze nie raz je upiekę:)
odpowiedz
4237 dni temu
Odwieczny stary murzynek,tylko troche zbajerzony ta papryką.
odpowiedz
4238 dni temu
a jeśli mam piekarnik gazowy to jaka temperatura i czas pieczenia? pozdrawiam
odpowiedz
4238 dni temu
Dziękuję za podanie tego przepisu. Czekam na efekt mojego wypieku :)
odpowiedz
zobacz wszystkie