zobacz film Czekoladowe ciasto meksykańskie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

W garnku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie zagotowując jednak mieszanki.
Masę przelewamy do dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz papryką. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane lub pokruszone orzechy włoskie i startą czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę mango. Wszystko razem mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.

Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy posmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm). Pieczemy 45-50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut).

Polewa

Robimy polewę: śmietankę zagotowujemy. Łamiemy kuwerturę i czekoladę na drobne części i wrzucamy do miski. Do miski wlewamy śmietankę. Polewą oblewamy schłodzone ciasto.
Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Chłodzimy.

Jak podawać

Przed polaniem ciasta polewą, boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża. Oblewamy ciasto. Mango kroimy w łódeczki i dekorujemy nim ciasto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    4 dni temu
    Najlepszy murzynek świata!!! POLECAM!!!

    odpowiedz

  • M&M M&M
    1070 dni temu
    Zrobiony, pyszny :) Polecam gorąco!

    odpowiedz

  • Małgorzata Małgorzata
    1702 dni temu
    Czy mango można czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1736 dni temu
    Ciasto pyszne, wilgotne, rozpływające się w buzi, przy tym bardzo proste w przygotowaniu. Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1805 dni temu
    Kuwerturę można zastąpić dobrej jakości gorzką czekoladą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1808 dni temu
    Skąd wziąć kuwerture? bo nigdzie jej nie ma. Albo czym ją zastąpić? Zwykłą czekolada?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1845 dni temu
    Przepyszne, robiłam juz dwa razy, a w weekend zrobie jeszcze raz. Super, nie dużo roboty, a naprawdę pyszne...

    odpowiedz

  • Majka Majka
    1861 dni temu
    Super, super, super, palce lizać, przepyszne cudo. Moi goście to smakosze, byli zachwyceni, poprosili o przepis. Ciasto naprawdę godne polecenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1862 dni temu
    Ciasto wyszło mi przepyszne! Moje dzieci, mąż rodzice i teście byli zachwyceni! Z pewnością jeszcze nie raz zrobię to ciasto! PS. Dzieci są przesłodkie, tak jak to ciasto ;d

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1875 dni temu
    Ciasto bardzo smaczne,dodałam chili w proszku żeby zaostrzyć smak i każdy kawałek podawałam z musem brzoskwiniowo-truskawkowym i dlatego ciasto nie wydawało się mdłe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1891 dni temu
    Nie powala! Spodziewalam sie oryginalnego smaku dzieki papryce i mango a to zwykly murzynek! Moze lepiej dodac chilli zamiast papryki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1895 dni temu
    Super ciasto idealne do popołudniowej kawki i nie tylko. Tak mi zasmakowało,że na jednym wypieku się nie skończyło.

    odpowiedz

  • Agusia Agusia
    1900 dni temu
    Ciasto rewelacja polecam każdemu!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1915 dni temu
    super pomysł z dzieciakami...:)ciasto pychota

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1916 dni temu
    Myślałam, że ciacho wyjdzie twarde i ciężkie a tu miła niespodzianka po upieczeniu jest lekko wilgotne, sprężyste i puszyste po prostu czekoladowa rozkosz dla podniebienia.Polecam !!!

    odpowiedz

  • Lee Lee
    1922 dni temu
    Rzeczywiście ciasto przepyszne tylko strasznie gęste mi wyszło - musiałam trochę rozcieńczyć bo nie dało się wymieszać. Efekt końcowy rewelacja! Na pewno jeszcze zrobię nie raz.

    odpowiedz

  • k. k.
    1923 dni temu
    przepyszne ciasto, miękkie i lekko wilgotne w środku. z pewnością jeszcze nie raz je zrobię.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1924 dni temu
    Niby zwykły murzynek a taki pyszny i ma gwarancje ze zawsze wychodzi ja robiłam go 3 raz i jest tak samo dobry polecam

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    1928 dni temu
    Ciasto na prawdę bardzo pyszne:)orzechy,mango i papryka idealnie się łączą,jeszcze nie raz je upiekę:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1929 dni temu
    Odwieczny stary murzynek,tylko troche zbajerzony ta papryką.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1930 dni temu
    a jeśli mam piekarnik gazowy to jaka temperatura i czas pieczenia? pozdrawiam

    odpowiedz

  • Mysleniczanka Mysleniczanka
    1930 dni temu
    Dziękuję za podanie tego przepisu. Czekam na efekt mojego wypieku :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram