Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śmietankę gotujemy z miodem. Czekolady łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Następnie zalewamy je śmietanką i dodajemy masło, na końcu dolewamy likier Amaretto.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kiedy masa się już dobrze schłodzi, łyżeczką lub małą gałkownicą oddzielamy porcje, formujemy z nich kulki i obtaczamy w kakao.
Wskazówka
Trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Boczek pieczony
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (16)
297 dni temu
Kilka godzin w lodówce tzn. ile? Mogę masę wsadzić na całą noc do lodówki?
Odpowiedz
296 dni temu
Kasiu, jak najbardziej możesz trzymać masę całą noc w lodówce.
3625 dni temu
Czy mozna inny alkohol bo amaretto nie posiadam? ;)
Odpowiedz
3623 dni temu
Oczywiście, amaretto możesz zastąpić likierem kawowym, pomarańczowym, a nawet brandy :) Wedle własnego uznania.
3609 dni temu
Polecam rum. Robiłam z rumem i wyszło super. Wedle upodobań chyba...
3142 dni temu
można zamiast tego dać aromatu migdałowego
3130 dni temu
Oczywiście ,ze można .Amaretto nadaje pewnego charakterystycznego smaku .Możemy użyć wódki ,rumu ,spirytusu -chodzi o podkreslenie smaku ;)
3648 dni temu
Trufelki - cudeńka ! ALE: proponuję podzielić masę i włożyć w kilku naczyniach do lodówki, co sprawi, że szybciej zastygnie masa, formować naprawdę małe kuleczki o średnicy 2 cm, bo z autopsji wiem, że strasznie zasładzają, więc mniejsze będą "wygodniejsze" w jedzeniu, czekolada szybko się nagrzewa od rąk więc róbcie to szybciutko :) obtaczałam w kakao, ale zdecydowanie wolałabym (co też następnym razem zrobię) obtoczyć w wiórkach kokosowych, bo kakao mnie drażniło jak jadłam :p
Odpowiedz
3881 dni temu
Drogi Gościu, tak, 1 trufla to 1 porcja. Oczywiście ilość trufli zależy od rozmiaru formowanych kulek :)
Odpowiedz
3883 dni temu
Czy 6 porcji oznacza 6 trufli ? Czy jedna porcja to więcej ?
Odpowiedz
4318 dni temu
Trufelki jak marzenie. Robiłam je również z białej czekolady i również były pyszne
Odpowiedz
4398 dni temu
Justyno czekolada deserowa ma jedynie przełamać słodki smak czekolady mlecznej. Jeśli jednak lubisz mniej słodkie trufelki możesz dać więcej deserowej, a mniej mlecznej czekolady :)
Odpowiedz
4399 dni temu
Czy jednej czekolady ma być 200g, a drugiej tylko 25g? Czy to nie za mało?
Odpowiedz
4555 dni temu
Mam pytanie czy mogę dodać inny likier nisz amaretto chcę dodać wisky .? Z amaretto są bardzo smaczne ale jak dla mnie za słodkie ale moja dziewczyna buła zachwycona polecamy te trufle
Odpowiedz
4557 dni temu
Proszę o radę w sprawie trufli. Robiłam wszystko według przepisu, a masa wyszła mi zbyt rzadka i nie stwardła. Co mam w takiej sytuacji zrobic, żeby uratowac mase na trufle? Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
4573 dni temu
Ale to proste wyszły może nie takie ładne jak na zdjęciu ale bardzo dobre !!!
Odpowiedz
zobacz wszystkie