
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Śmietankę gotujemy z miodem. Czekolady łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Następnie zalewamy je śmietanką i dodajemy masło, na końcu dolewamy likier Amaretto.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kiedy masa się już dobrze schłodzi, łyżeczką lub małą gałkownicą oddzielamy porcje, formujemy z nich kulki i obtaczamy w kakao.
Wskazówka
Trufelki najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti napoli – przepis
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Gnocchi własnej roboty
- Mini burgery
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (16)
200 dni temu
Kilka godzin w lodówce tzn. ile? Mogę masę wsadzić na całą noc do lodówki?
odpowiedz
200 dni temu
Kasiu, jak najbardziej możesz trzymać masę całą noc w lodówce.
3529 dni temu
Czy mozna inny alkohol bo amaretto nie posiadam? ;)
odpowiedz
3527 dni temu
Oczywiście, amaretto możesz zastąpić likierem kawowym, pomarańczowym, a nawet brandy :) Wedle własnego uznania.
3512 dni temu
Polecam rum. Robiłam z rumem i wyszło super. Wedle upodobań chyba...
3045 dni temu
można zamiast tego dać aromatu migdałowego
3033 dni temu
Oczywiście ,ze można .Amaretto nadaje pewnego charakterystycznego smaku .Możemy użyć wódki ,rumu ,spirytusu -chodzi o podkreslenie smaku ;)
3551 dni temu
Trufelki - cudeńka ! ALE: proponuję podzielić masę i włożyć w kilku naczyniach do lodówki, co sprawi, że szybciej zastygnie masa, formować naprawdę małe kuleczki o średnicy 2 cm, bo z autopsji wiem, że strasznie zasładzają, więc mniejsze będą "wygodniejsze" w jedzeniu, czekolada szybko się nagrzewa od rąk więc róbcie to szybciutko :) obtaczałam w kakao, ale zdecydowanie wolałabym (co też następnym razem zrobię) obtoczyć w wiórkach kokosowych, bo kakao mnie drażniło jak jadłam :p
odpowiedz
3784 dni temu
Drogi Gościu, tak, 1 trufla to 1 porcja. Oczywiście ilość trufli zależy od rozmiaru formowanych kulek :)
odpowiedz
3786 dni temu
Czy 6 porcji oznacza 6 trufli ? Czy jedna porcja to więcej ?
odpowiedz
4221 dni temu
Trufelki jak marzenie. Robiłam je również z białej czekolady i również były pyszne
odpowiedz
4302 dni temu
Justyno czekolada deserowa ma jedynie przełamać słodki smak czekolady mlecznej. Jeśli jednak lubisz mniej słodkie trufelki możesz dać więcej deserowej, a mniej mlecznej czekolady :)
odpowiedz
4302 dni temu
Czy jednej czekolady ma być 200g, a drugiej tylko 25g? Czy to nie za mało?
odpowiedz
4458 dni temu
Mam pytanie czy mogę dodać inny likier nisz amaretto chcę dodać wisky .? Z amaretto są bardzo smaczne ale jak dla mnie za słodkie ale moja dziewczyna buła zachwycona polecamy te trufle
odpowiedz
4461 dni temu
Proszę o radę w sprawie trufli. Robiłam wszystko według przepisu, a masa wyszła mi zbyt rzadka i nie stwardła. Co mam w takiej sytuacji zrobic, żeby uratowac mase na trufle? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
4476 dni temu
Ale to proste wyszły może nie takie ładne jak na zdjęciu ale bardzo dobre !!!
odpowiedz
zobacz wszystkie