Trufle

Z wyglądu przypominają jedne z najdroższych grzybów świata o tej samej nazwie. Trufle, bo o nich mowa, to cukierki obtoczone w kakao, płatkach migdałowych lub kokosowych, cukrze pudrze albo drobno posiekanych orzechach. Kwintesencją ich smaku jest ganasz, czyli połączenie śmietany i czekolady. Z pozoru trudne do wykonania, w rzeczywistości okazują się smakołykiem, którego przygotowania może podjąć się każdy, nawet początkujący cukiernik. Zwłaszcza jeśli wskazówek i porad udziela Kuchnia Lidla!

5 najlepszych przepisów na smakowite trufle

Nie bez przyczyny mówi się o truflach francuskich czy belgijskich, bo właśnie z Francji i Belgii pochodzi ten nadal mało popularny w Polsce przysmak. Trufle to wykwintne cukierki, które potrafią zaskoczyć swym głęboko skrywanym smakiem. Najłatwiej kupić je w sklepie, choć trufle domowej roboty potrafią być równie pyszne, jeśli tylko wiemy, jak je zrobić. Wystarczy zapoznać się z przepisami Kuchni Lidla, aby przekonać się, że trufle bez wyjątku, czy to z białej, czy to z ciemnej czekolady, to wyjątkowa propozycja cukierków, które można przygotować samodzielnie. Tylko spójrzcie!

Przepisy na zdrowe domowe trufle

Tak jak wszystkie słodycze, również trufle mogą okazać się zdrową przekąską. Trufle domowej roboty z pewnością nie będą niczym ustępowały truflom francuskim. Zastanawiacie się, z czego można je przyrządzić? Z całej gamy składników! Trufle mogą powstać z płatków owsianych, z mąki kokosowej, z czerwonej fasoli, z kaszy jaglanej, a nawet z daktyli. Kuchnia Lidla poleca w szczególności przepis na wegańskie trufle z ciecierzycy, które obok trufli owsianych czy kokosowych stanowią ciekawe urozmaicenie czekoladowej wersji tego przysmaku. Naprawdę warto spróbować!

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram