zobacz film Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blaszkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • płócienną ściereczkę
  • łaźnię parową (garnek z wodą i dużą, metalową miskę)
  • mikser
  • wałek
  • okrągłą foremkę o średnicy 4 cm
  • ręczniki papierowe
  • worek cukierniczy
  • małe kieliszki – 15 szt.

Trufle kokosowe

Trufle kokosowe

Mleczko kokosowe zagotowujemy z miodem. Wsypujemy 200 g pokruszonej białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i dodajemy miękkie masło. Wiórki kokosowe wysypujemy równomiernie na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8-10 minut (wiórki powinny pozostać białe). Masę czekoladową dokładnie mieszamy z likierem kokosowym. Ganasz przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.

Z zimnej masy formujemy kuleczki przy użyciu dwóch łyżeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do zamrażalnika, aż masa stężeje. 100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i lekko studzimy. Schłodzone trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych i pokrywamy warstwą płynnej czekolady, formując jednocześnie równe kuleczki. Ponownie panierujemy w wiórkach. Wstawiamy do lodówki.

Liczba porcji: około 20 pralinek

Pączki z kremem adwokatowym

Pączki z kremem adwokatowym

Do miski przesiewamy mąkę i tworzymy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do wystudzenia. Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy wygotowaną laskę wanilii i dokładnie mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

Masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub garnku. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z likierem jajecznym, żółtkami oraz płynnym masłem. Zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Ubijamy żółtka z cukrem. Naczynie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku. Masę ubijamy na parze, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy likier jajeczny oraz namoczoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników oraz lekkiego zgęstnienia. Miskę zdejmujemy. Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Kiedy się rozpuści, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i studzimy do temperatury około 40-45°C. Masę mieszamy, stopniowo dodając niezbyt mocno ubitą śmietankę. Krem przekładamy do czystej miski i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką. Delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Wycinamy kółka o średnicy około 4 cm, w dłoniach nadajemy im okrągły kształt i układamy na desce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15-25 minut.

Olej rozgrzewamy do temperatury 160-180°C. Wyrośnięte pączki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe ciastka układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.

Przestudzone pączki przecinamy na pół. Za pomocą worka cukierniczego ciasto wypełniamy kremem. Wierzch każdego pączka dekorujemy odrobiną kremu oraz świeżymi malinami.

Liczba porcji: 30 małych pączków

Deser czekoladowy z owocami lasu

Deser czekoladowy z owocami lasu

Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadmiar soku odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy. Na dno każdego kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Cukier z wodą i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu. Żółtka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy zaparzone żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki starannie łączymy. Krem przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do kieliszków. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do stężenia. Dekorujemy czekoladowymi patyczkami i świeżymi owocami.

Liczba porcji: 15 deserów w kieliszkach

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    205 dni temu
    Zrobiłam pączki! Są wspaniałe! Zajęło to pół dnia, bo wykrawałam krążki o średnicy 2 cm i nadziewałam je kremem po usmażeniu, ale było warto! Wyszło mi ok. 100. Dzięki za przepis!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram